Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Az ingatlaneladás folyamata

 • 30 perc olvasási idő
 • Utoljára frissítve: 2024. április 8.
Tartalomjegyzék

Egy ingatlaneladás még akkor is komoly odafigyelést és jártasságot igényel, ha korábban már értékesítettük lakásunkat vagy házunkat. Hatványozottan igaz ez akkor, ha ezelőtt még nem adtunk el ingatlant, hiszen a sikeres adásvételt, valamint a kulcs átadását számos fontos pont megelőzi.

Házmakett és lakáskulcs az asztalon

Amennyiben úgy döntöttél, hogy lakásodnak vagy házadnak új tulajdonost keresel, szükséged lesz olyan “sorvezetőre”, ami kisegít és végigkísér az ingatlaneladás összetett menetén.

Az alábbiakban egy olyan komplex információcsomaggal találkozhatsz, ami tartalmazza az ingatlaneladás legfontosabb állomásait, valamint tapasztalataink szerint tartalmazza azokat a sarokpontokat, amik fontos állomásai a sikeres ingatlaneladás folyamatának.

Ha bizonyos pontokat már ismersz és szeretnéd átugrani, csak kattints a számodra érdekes fejezetre.

 1. Mi az ingatlaneladás célja?
 2. Eladnánk, de elakadtunk? Kérjük ingatlanközvetítő segítségét
 3. Ismerjük az ingatlan minden előnyét és hátrányát
 4. Piacismeret, trendek és árazás
 5. Ott hirdessünk, ahol a legtöbben vannak
 6. A nyerő hirdetési stratégia
 7. Így hirdessünk az ingatlan.com-on
 8. Így tárgyaljunk az ingatlanról!
 9. Az adásvétel részletei
 10. A megállapodás formai követelményei és szabályai
 11. Eladáskor felmerülő fix költségek
 12. Teendők a kiköltözés előtt

1. Milyen céllal szeretnénk eladni az ingatlanunkat?

Ahogy minden ingatlan – akár csak egy apróbb részletben is – eltér egymástól, úgy különböznek azok az élethelyzetek is, amikben úgy döntünk, hogy eladjuk ingatlanunkat. Bár az eladás folyamatát nem befolyásolja az, hogy miért döntöttünk így, az eltérő célok mégis kihatnak az eladásra. Gondoljunk bele, egészen máshogy fogunk megfontolni egy vételi ajánlatot akkor, ha azonnal szükségünk van a vételárra, és akkor is, ha az ingatlanunk eladása nem jelent létkérdést.

Kék háttér előtt ház alakzat és kérdőjelek

Az ingatlaneladás leggyakoribb céljai:

 • Továbbköltözés
 • Élethelyzetek változása (bővül a család, másik városban, esetleg országban vállalunk munkát, fenntartási nehézségek, válás)
 • Másba kívánjuk fektetni a vagyonunkat
 • Öröklés, ajándékozás

Továbbköltözés

A költözést tervezők túlnyomó többsége a meglévő ingatlanuk eladásából befolyó összeget forgatják be a következő otthonukba, így ez az egyik leggyakoribb oka annak, hogy egyik legértékesebb tulajdonunkat áruba bocsátjuk. Sokszor tapasztalható az is, hogy a továbbköltözés egyben “kategóriaváltást” is jelent, vagyis nagyobb, korszerűbb, esetleg újabb ingatlant néztünk ki, viszont az előző ingatlanunk vételára nem fedezi leendő álomotthonunkat.

Jó, ha tudod: Az állami támogatások, valamint a támogatott hitelek ilyen esetben is komoly segítséget jelentenek. Látogass el a money.hu oldalunkra, ahol bővebben is tájékozódhatsz az aktuális támogatásokról, valamint kalkulátoraink segítségével a legoptimálisabb pénzügyi konstrukciókat is megtalálhatod.

Élethelyzetek változása

Számos olyan változás történhet az életünkben, ami után úgy határozunk, hogy jelenlegi ingatlanunkat eladásra hirdetjük. Ha gyermekkel, gyermekekkel bővül a család, érthető, hogy egy nagyobb ingatlanban szeretnénk felnevelni őket. Ahogy érthető az eladás akkor is, ha másik városban, esetleg másik országban fogunk dolgozni, illetve szintén logikus az eladási szándék akkor is, ha a bevételeink mellett nem tudjuk fenntartani az ingatlant, vagy esetleg válásra kerül a sor.

Másba kívánjuk fektetni a vagyonunkat

A passzív jövedelem egyik legismertebb formája, amikor a meglévő, de nem használt ingatlanunkat albérletbe adjuk. Azonban alakulhat úgy a gazdasági környezet, hogy a bérbeadásból realizált hozamtól jobb lehetőségek is elérhetők, így csak úgy tudjuk “áthelyezni” a pénzünket, ha előtte eladjuk az ingatlant.

Öröklés, ajándékozás

Ingatlanhoz nem csak adásvétel útján juthatunk, hanem öröklés, vagy ajándékozás útján is. Amennyiben minden lehetőségünket mérlegeltük, és a hozzánk került ingatlan eladása mellett döntöttünk, fontos ismernünk az aktuális jogi szabályozásokat.

Öröklés:

Magyarországon az 1990. évi XCIII. törvény határozza meg a hagyatéki ingóságok és ingatlanok utáni illetékfizetési kötelezettséget. Az örökségből ránk maradt vagyontárgyak megszerzése a törvény értelmében ugyanúgy vagyonosodásnak számít, mint az ingatlanszerzés, azaz kötelesek vagyunk adót fizetni utána. Bizonyos esetekben viszont mentesülhetünk a fizetési kötelezettség alól.

Ha bővebben is olvasnál az örökösödési illeték szabályairól, kattints a cikkre: Az örökösödési illeték szabályai 2024-ben

Ajándékozás:

Az ingatlanajándékozás közel sem annyira egyszerű, mintha egy csokor virággal kedveskednénk szerettünknek, mivel ajándékozás során ugyanúgy gazdát cserél az ingatlan, akárcsak az adásvételnél. Viszont, mivel vételár nem szerepel az ügymenetben, ezért az adó- és illetékfizetési kötelezettség más szabályok mentén számítandó. Ahhoz, hogy a földhivatal bejegyezze a megváltozott tulajdonjogot, szükség van egy közjegyző vagy ügyvéd előtt megkötött ajándékozási szerződésre. Közeli hozzátartozók (házastárs, egyenes ági rokonok, testvérek) ajándékozás esetén illetékmentességet élveznek, míg az oldalági rokonok, távoli hozzátartozók (unokatestvérek, élettársak, keresztszülők, nagynénik, nagybácsik) kötelesek illetéket fizetni.

Ha bővebben is olvasnál az ingatlanajándékozásról, kattints a cikkre: Ingatlanajándékozás: költségek és szabályok

2. Így segít az ingatlanközvetítő

Ingatlanunk eladása egy összetett folyamat, a sikeres értékesítéshez pedig – a kellő ismereteken túl – idő és energia szükséges. Ha úgy ítéljük meg, hogy nem rendelkezünk kellő tapasztalattal, ismerettel, idővel, esetleg mentesülni szeretnénk az eladás folyamata alól, kérhetjük ingatlanközvetítő segítségét, aki a megbízás után komoly terheket vehet le a vállunkról.

Ingatlanközvetítő hölgy egy lakás helyiségét mutatja be egy fiatal párnak.

Mi az ingatlanközvetítő főbb feladata?

 • Ingatlanpiaci ismereteivel segíti az üzletkötést
 • Megbecsüli az ingatlan pontos értékét, így elkerülhető az alá- és a túlárazás
 • Elkészíti a hirdetés szövegét, és jó minőségű fényképeket készít
 • Felkutatja a potenciális érdeklődőket, valamint számukra be is mutatja az ingatlant
 • Kapcsolatot tart az érdeklődőkkel, valamint megválaszolja a kérdéseiket

Ha bővebben is olvasnál az ingatlanközvetítők feladatairól, kattints a cikkre: Ingatlanközvetítő feladata: miben segít az ingatlanközvetítő?

Kit képvisel a közvetítő?

A szakemberrel közvetítői szerződés kötünk, ami rögzíti az ingatlanközvetítő feladatát – ami a megbízó és egy harmadik személy közötti szerződés elősegítése -, valamint azt is, hogy ezért a tevékenységért az ingatlanközvetítőt díjazás illeti meg, leggyakrabban jutalék formájában. Vagyis az ingatlanközvetítő szerződéses viszonyban a megbízójával (velünk) áll, viszont a megbízása teljesítéséért közvetít közöttünk, valamint a harmadik fél (potenciális vevő) között.

Ha bővebben is olvasnál a közvetítői szerződésről és a jogi szabályozásról, kattints a cikkre: Kit képvisel az ingatlanközvetítő a törvény szerint?

Mennyi az elfogadható jutalék?

Magyarországon az ingatlanközvetítői díjak jelentős mértékben szóródnak, a nagy hálózatok többet kérnek el, míg az egyéni irodák kevesebbet. A szakértők szerint nagyjából 3% az ideális jutalék, amiért már minőségi szolgáltatás várható a közvetítőtől.

Ha bővebben is olvasnál a jutalékról, kattints a cikkre: Mennyi az elfogadható jutalék a magyar ingatlanközvetítői piacon?

Hogyan és mi alapján válasszunk ingatlanközvetítőt?

Az ingatlan.com legújabb kezdeményezése, a Partner Program az ingatlanos kiválasztásában segíti a megbízókat. A kezdeményezés lényege, hogy kereshetővé válnak azok az ingatlanközvetítők, akik vállalták, hogy az ingatlan.com munkatársai ellenőrzik a személyazonosságukat, és a profiloldalukon feltüntetett végzettségeiket, képesítéseiket, valamint tagságaikat. Miután egy ingatlanközvetítő csatlakozott a Partner Programhoz, bekerül az Ingatlanoskeresőbe, és profiloldalán, illetve hirdetésein megjelenik vagy az Ellenőrzött Partner, vagy a Prémium Partner embléma.

Jó, ha tudod: Az Ingatlanoskeresőbe csak az Ellenőrzött Partnerek és a Prémium Partnerek kerülnek be. A programban résztvevő közvetítőket onnan is megismerheted, hogy profiloldalukon, illetve a hirdetéseiken megjelenik vagy az Ellenőrzött Partner, vagy a Prémium Partner embléma.

3. Mik az ingatlan előnyei és hátrányai?

Abban a pillanatban, hogy ingatlanunkat eladásra kínáljuk, árucikknek számít, ami így több másik árucikkel (ingatlannal) “versenyzik” az érdeklődők figyelméért a piacon. Az ingatlan állapota, esetleges hibái, valamint minden előnye (pl.: szigetelés, nyílászárók, kedvező fenntartási költség) együttesen számítanak az értékesítés során. Mérd fel jól ezeket a tényezőket, így könnyebb lesz az ingatlan pozícionálása, valamint az eladása.

Egy férfi nagyítóval vizsgál ház makettjét.

Értéknövelő beruházások

Felújítás

Az értéknövelés egyik legcélravezetőbb formája az ingatlanunk felújítása. A vevők többsége előnyben részesíti a jó állapotú, felújított ingatlanokat, és szívesebben fizetnek ezekért az ingatlanokért magasabb árat is, mivel így mentesülnek a felújítással járó teendők alól.

Ha rendelkezünk felújításra fordítható pénzzel, az alábbi területekre érdemes koncentrálnunk:

 • Ablakok, nyílászárók cseréje
 • Víz- és villanyvezetékek cseréje
 • A fűtési rendszer korszerűsítése
 • Festés, tapétázás

Home staging

A home staging nem más, mint a tudatos, vevőközpontú lakásfelkészítés, amivel  a maximális áron történő értékesítést érhetjük el. A home staging alkalmazásával arra törekszünk, hogy az általunk kínált ingatlan falai között a vevők megpillanthassák álmaik otthonát, beleképzelve saját vágyott életüket. Megteremtjük a tökéletes első benyomást, az ingatlan a legjobb arcát mutatja, kiemeljük az adottságait, az előnyeit, vagyis egy vonzó, kívánatos, rendezett és élményszerű ingatlant alakítunk ki.

A ráfordítás mértékét tekintve a home staging 3 kategóriáját különböztetjük meg:

 • Az ingatlan értékének 1-2 százalékának megfelelő összeg befektetése

Ezek azok a minimális, pénzben kevésbé mérhető lépések, amiket tulajdonosként ajánlott elvégeznünk. A lakás kitakarítása, a felesleges dolgok kiszelektálása. A csöpögő csap vagy a leszakadt parkettaszegély megjavítása nem kerül nagy összegbe, a lakást mégis vonzóbbá varázsolja.

 • Az ingatlan értékének 2-5 százalékának megfelelő összeg befektetése

Itt már belefér a keretbe a falak átfestése, egy-két falszakasz tapétázása is. Cseréljük az elhasznált konyhai munkalapot, kapcsolókat, a stílustól idegen lámpákat is akár. A helyiségeket funkció szerint rendezzük be, szükség esetén pedig szerezzük be a hiányzó dekorációkat, kiegészítőket is.

 • Az ingatlan értékének 5 százalékánál nagyobb összeg befektetése

Ilyenkor már ingatlanfejlesztésről beszélünk. A lakás kibővülhet egy új funkcióval, cserélünk burkolatokat, esetleg új konyhát, fürdőszobát csinálunk. Ennél a szintnél jelentősebb összeget költünk el, viszont valószínűleg a megtérülésünk is magasabb lesz, mint az első két esetben.

Ha bővebben is olvasnál a home staging megtérüléséről, kattints a cikkre: Mi a helyzet a megtérüléssel, azaz megéri-e a home staging?

Energetikai tanúsítvány, vagy másnéven energiatanúsítvány

Az energetikai tanúsítvány értéknövelő beruházásként is értelmezhető, viszont eladásnál kötelező is a megléte (erről lentebb bővebben is olvashatsz majd). Az energetikai tanúsítvány tartalmazza az ingatlan energetikai besorolását, leírja, mi jellemzi a fűtési és a hűtési rendszerünket. Sőt, javaslatot is ad arra, hogy az optimálisabb, energiatakarékosabb felhasználás érdekében milyen átalakítások szükségesek. Leegyszerűsítve: minél magasabb besorolású az ingatlanunk energetikai tanúsítványa, annál kedvezőbb az energetikai teljesítménye. Ez a tulajdonság pedig kulcskérdés lehet azoknál az érdeklődőknél, akik az ingatlan rezsiköltségei alapján döntenek a vásárlásról.

Jó, ha tudod: Ingatlanod Energetikai tanúsítványát partnerünkön keresztül is beszerezheted.

4. Piacismeret, trendek és árazás

A sikeres ingatlaneladás másik meghatározó eleme az ingatlanpiac és a trendek ismerete, valamint az aktuális állapotokhoz illeszkedő árazás. Fontos, hogy még az ingatlan meghirdetése előtt tájékozódjunk a jelenlegi piaci állapotokról országos és a lokális szinten egyaránt.

Egy piros nyíl tart felfelé pénzérméken és egy házon.

Piacismeret, trendek

Amikor első ingatlaneladásunk előtt állunk, laikusként nehézséget okozhat a szükséges információk beszerzése. Szerencsére számos ingatlanpiaccal foglalkozó oldalt felkereshetünk, valamint a nagyobb hírportálok is rendszeresen szemlézik a meghatározó piaci szereplők írásait. Így egy kis időráfordítással és célzott kereséssel mi is könnyen tájékozódhatunk az ingatlanpiac változásairól, trendjeiről. A naprakész ismeretek tükrében pedig nem esünk a túl- és aláárazás csapdájába, és jó eséllyel meg tudjuk határozni azt a vételárat, ami elfogadható a mi és az érdeklődők számára is.

Jó, ha tudod: Első kézből értesülhetsz az ingatlanpiac minden jelentős változásáról, valamint híreket és naprakész elemzéseket is olvashatsz Realista oldalunkon. Míg számos tippel és letölthető segédanyaggal a Tudástár oldalunkon találkozhatsz. Látogasd felületeinket minél gyakrabban, hiszen az információ érték, amit az eladás során kamatoztathatsz is.

Árazás

Több buktatót is rejt magában az árazás, így kellő körültekintéssel kell kezelnünk ezt a területet. Egy rosszul meghatározott ár elodázhatja, esetleg meg is gátolhatja az eladást, ahogy az is előfordulhat, hogy a rossz árazás miatt ugyan eladjuk az ingatlanunkat, de mivel nem kértünk érte piaci árat, veszteségünk keletkezik.

Hogy határozzuk meg az árat?

Nehéz általános törvényszerűséget, igazságot említeni az árazás terén. Hacsak azt nem, hogy minden termék (ingatlan) annyit ér, amennyit fizetnek érte. Ettől függetlenül vannak olyan lehetőségeink, amik segítenek a helyes értékbecslésben.

Jól alkalmazható az az értékmeghatározó modell, amiben egy adott ingatlan árát visszaosztjuk az alapterületével, így megkapjuk az ingatlan négyzetméterárát (fajlagos árat). Ezt a négyzetméterárat beszorozzuk saját ingatlanunk alapterületével, és máris egy becsült értéket kapunk.

Fontos azonban, hogy nincs két teljesen egyforma ingatlan, így az ingatlanok összehasonlításából eredő különbségek miatt értékmódosítást kell végeznünk.

Értékmódosító tulajdonságok:

 • Műszaki szempontok (pl. víz- és villanyvezetékek állapota, napelem megléte)
 • Építészeti szempontok
 • Használati szempontok
 • Jogi szempontok
 • Hatósági szabályozások

Ha bővebben is olvasnál az ingatlanok árbecsléséről, kattints a cikkre: Az egyik legfontosabb kérdés: mennyit ér valójában az ingatlanunk?

Az ár meghatározásakor szintén jól alkalmazhatjuk azt a stratégiát, hogy az ingatlan.com keresőjét használva olyan eladó ingatlanokra szűrünk, amik a miénkhez hasonló paraméterekkel rendelkeznek.

Mindig ügyeljünk a részletekre, hiszen a legapróbbnak gondolt tulajdonság is befolyásolhatja az árat.

Pár szempont, amire érdemes keresnünk:

 • Az ingatlan típusa
 • Állapota, építési éve
 • Lokációja
 • Mérete
 • Emelet
 • Erkély megléte
 • Fenntartási költsége

A túl- és aláárazás veszélye

Ahogy láthatjuk, az árazás egy igazán objektív, sok részletből összeálló folyamat. Pont emiatt kerülnünk kell az érzelmeket. Nem szabad kötődnünk az ingatlanhoz, hiszen az azt eredményezheti, hogy az emlékeink, élményeink miatt többre tartjuk majd az ingatlant, mint a reális ára. Az árérzékeny társadalmakban pedig egy túlárazott ingatlan azzal járhat, hogy drasztikusan lecsökken az érdeklődők száma. Ez pedig a hirdetési idő növekedését eredményezi, ami részben emelkedő hirdetési költségeket jelent, részben pedig késlelteti azt az időpontot, amikor hozzájutunk a pénzünkhöz. Viszont nem szabad a tisztes vételárat sem alárendelnünk az eladásnak, mert ha a reálisnál jóval alacsonyabb árat szabunk meg, akkor az eladással veszteségünk keletkezik.

5. Hol hirdessünk ingatlant?

A hirdetéssel – természetesen az eladás mellett – nem más a célunk, mint hogy a lehető legtöbb ember figyelmét felkeltsük. Emiatt ott érdemes hirdetnünk, ahol a legtöbben keresnek, hiszen minél többen látják a hirdetésünket, annál nagyobb a potenciális érdeklődők halmaza.

Egy férfi laptopon gépel, közben ikonok jelennek meg.

A Similarweb és Google Analytics adatai alapján látható az ingatlan.com dominanciája, az oldal látogatottsága a többszöröse a többi ingatlanhirdetési portálnak. Ez pedig a gyakorlatban azt jelenti, hogy a legtöbb valós érdeklődőnek itt tudjuk megmutatni az ingatlanhirdetésünket.

Koncentráljunk a leglátogatottabb oldalra, ott használjuk fel jól az erőforrásainkat és lehetőségeinket. Ne aprózzuk el jelenlétünket más oldalakon.

Amikor ingatlanhirdetési portált választunk, tartsuk észben az alábbi hasonlatot: egy autóversenyt mindig a leggyorsabb és legbiztosabb autó nyeri, függetlenül attól, hogy több ellenfél áll ki ellene.

Az ingatlan.com előnyei:

 • A legtöbb valós érdeklődő
 • Hirdetéstámogató eszközök (hirdetéskiemelés, feliratok, Prémium Hirdetésfigyelő)
 • Innovatív funkciók (pl. energiatakarékos embléma alkalmazása)
 • Segítőkész ügyfélszolgálat

6. A nyerő hirdetési stratégia

Nagy lépést tettünk ingatlanunk eladása felé, ha ott hirdetünk, ahol a legtöbben látják. Tovább emeljük azonban a sikerességünket, ha kihasználunk minden olyan lehetőséget, amivel meg tudjuk támogatni a hirdetésünket. Így ki tudunk alakítani egy olyan fókuszált jelenlétet, amiben nem csak jelen vagyunk a legforgalmasabb portálon, hanem hirdetésünkön olyan praktikákat és eszközöket is alkalmazunk, amik kiemelik ingatlanunkat a többi hirdetés, vagyis a konkurencia közül.

Céltábla közepén két nyílvessző, mellette egy izzó és egy hangosbemondó.

Mitől lesz jó és hatékony a hirdetés?

Érthetően, lényegre törően szövegezzünk

A hirdetés megfogalmazásakor arra törekedjünk, hogy a szöveg az érdeklődők számára érdekes és izgalmas legyen. A jól megírt anyag ismérvei: rövid és lényegre törő, nyelvileg és stilisztikailag jól megfogalmazott, megszólítja a vásárlót, az ingatlan előnyeit hangsúlyozza.

Ha bővebben is olvasnál a hatásos leírásról, kattints a cikkre: Lakáshirdetés: hasznos tippek eladáshoz és bérbeadáshoz

Helyezzük el az ingatlan alaprajzát is a hirdetésben

Az ingatlanhirdetések egyik fontos eleme az alaprajz. A jó alaprajz ugyanis segít a potenciális vásárlónak megismerni az ingatlant. Az alaprajz jelöli azokat a fontos jellemzőket, amiket olykor a fényképek vagy a leírás sem tud teljesen átadni az érdeklődőknek. Az alaprajz olyan fontos információkat árul ez az ingatlanról, mint a beosztás, a nyílászárók, ajtók elhelyezkedése, a szobák átjárhatósága, a mellékhelyiség és a fürdő kialakítása, az erkély, loggia megléte. Ha nincs kéznél az ingatlan alaprajza, magunk is elkészíthetjük azt gyorsan és egyszerűen az Alaprajztervezővel.

Ha bővebben is olvasnál az alaprajz fontosságáról, valamint kipróbálnád az Alaprajztervezőt, kattints a cikkre: Alaprajz könnyen és egyszerűen

Tüntessük fel az ingatlan rezsiköltségeit is a hirdetésben

Az ingatlan fenntartási költsége mára legalább olyan fontos szempont lett, mint az állapota, mérete, vagy a lokációja. Ezért hirdetésfeladáskor javasol az ingatlan fenntarthatósági mutatóit is feltüntetni. Vagyis hogy mekkora az átlagos havi gáz- és áramfogyasztás, milyen fűtési rendszerrel és rezsiköltséggel bír az ingatlan, mekkora a közös költség díja, illetve hogy rendelkezik-e az ingatlan napelemmel, esetleg szigeteléssel.

Jó, ha tudod: Az Energiatakarékos embléma minden olyan eladó vagy kiadó lakás, ház, nyaraló, illetve intézmény hirdetésére automatikusan rákerül, ahol a megadott energetikai adatok alapján az ingatlan áram- és gázfogyasztása belefér a meghatározott átlagos éves fogyasztásba, vagy nem rendelkezik gázfogyasztással, de az áramfogyasztása így sem lépi túl az átlagot.

Ha bővebben is olvasnál a rezsiköltségek szerepéről és az Energiatakarékos emblémáról, kattints a cikkre: Keress és hirdess ingatlant rezsiköltség alapján!

Kellő odafigyeléssel készítsünk képeket

Az ingatlanunkkal először a fotókon keresztül találkoznak az érdeklődők, így egyáltalán nem elhanyagolható, milyenek ezek a képek. A fotók sikere pedig sokszor apróságokon múlik, így a képek elkészítésénél figyeljünk arra, hogy világosban fotózzunk, legyen rend, több szögből is készítsünk képeket, valamint csak éles, jó minőségű felvételeket készítsünk és használjunk.

Ha bővebben is olvasnál a fotókészítésről, kattints a cikkre: Fotó lakáshirdetéshez: ezek a fényképek segíthetnek bérlőt vagy vásárlót találni!

Alkalmazzunk hirdetéstámogató eszközöket 

A hirdetéstámogató eszközök alkalmazásával növelhetjük a hirdetésünk hatékonyságát, valamint elérhetjük, hogy ingatlanunk gyorsabban gazdára találjon.

Milyen hirdetéstámogató eszközök választhatók?

Kiemelés

Általános tapasztalat, hogy a keresők csak az első pár találati oldalt lapozzák át, emiatt fontos, hogy a hirdetésünk a találati lista elején jelenjen meg. A kiemelés önmagában annyit takar, hogy az adott hirdetést “kiemeljük” az eredeti helyéről a találati listában és azt előrébb soroljuk, vagyis hamarabb találkoznak velük a keresők.  

Jó, ha tudod: Képes csomagjaink tartalmaznak Kiemelést. Három különböző csomagból választhatsz, így biztos, hogy megtalálod a lehetőségeidnek és céljaidnak leginkább megfelelő csomagot.

Felirat

Egy jól megválasztott felirat hatékonyan emelheti ki a hirdetésünket, aminek az egyik legnagyobb előnye, hogy már a találati listában is kitűnhet a konkurencia közül azáltal, hogy figyelemfelkeltő módon jelzik az ingatlan egyik előnyös tulajdonságát. A legelső benyomás pedig nagyon fontos, hiszen nagyobb eséllyel tekintik meg a hirdetésünket, ha azt látják, hogy az több, részletesebb információt “mond el” az ingatlanról, mint a találati lista más szereplője.

Ha bővebben is olvasnál a feliratok hasznosságáról, kattints a cikkre: Tűnj ki a tömegből: a felirat ereje

Prémium Hirdetésfigyelő

A Hirdetésfigyelő egy hírlevél, amit a feliratkozott érdeklődők kapnak meg az e-mail címükre. Minden új hirdetés díjmentesen és automatikusan belekerül a Hirdetésfigyelő rendszerébe, ez azt jelenti, hogy a hirdetésünket a keresők e-mailen keresztül is láthatják. Amennyiben Prémium Hirdetésfigyelőt alkalmazunk, a hirdetésünket újra kiküldik a Hirdetésfigyelőben. Így azokat a keresőket is elérhetjük, akik a hirdetés feladásakor még nem iratkoztak fel a Hirdetésfigyelőre.

Jó, ha tudod: A 180 napos csomag tartalmaz Prémium Hirdetésfigyelőt, de a szolgáltatás külön is megvásárolható.

Hirdetőtábla

A hirdetőtábla nem új találmány, egy olyan figyelemfelkeltő eszköz, aminek a segítségével gyorsabban el tudjuk adni az ingatlanunkat. A táblán szerepel az “ELADÓ” felirat, valamint feltüntethetjük rajta az elérhetőségeinket (telefonszám, esetleg e-mail cím), és olyan helyre rögzítjük, ahol a legtöbb arra járó, vagyis potenciális érdeklődő megláthatja. A hirdetőtábla egy igazán egyszerű megoldás, sokszor pedig pont emiatt nem tulajdonítanak neki jelentőséget.

Jó, ha tudod: A 30, 60 vagy 180 napos csomag mellé ingyen hirdetőtábla jár.

Ha bővebben is olvasnál a hirdetőtábláról, kattints a cikkre: Időtálló klasszikus – a hirdetőtábla és a benne rejlő lehetőség

7. Így hirdessünk az ingatlan.com-on

Hirdetésünket gyorsan és egyszerűen feladhatjuk az ingatlan.com-on. Ezzel a pár perces folyamattal pedig meg is adtuk magunknak az esélyt, hogy ingatlanunk a kívánt áron a lehető legrövidebb idő alatt gazdát cseréljen.

Az ingatlan.com logója.

A hirdetésfeladás menete:

 • Egy rövid, a legalapvetőbb adatokra vonatkozó regisztráció
 • Az ingatlan típusának kiválasztása (például lakás, ház, telek, vagy nyaraló, de lehetőségünk van további típusokat is választani)
 • Az ingatlan címének megadás
 • Az ingatlan méretének megadása (alapterület, erkély/terasz, egész és félszobák száma
 • A hirdetés szövegezése
 • Az ár feltüntetése
 • Ezután már fent is van a hirdetés, és lehetőség van választani a csomagok között

Jó, ha tudod: A hirdetésfeladás során a rendszer minden információt és leírást automatikusan megjelenít, ezzel is segítve a gördülékeny haladást. Hirdetésedet pár perc alatt elkészítheted, és fel is adhatod ezen a linken.

8. Így tárgyaljunk az ingatlanról

Miután feladtuk a hirdetésünket, idővel érkezni is fognak az érdeklődő telefonhívások, üzenetek. Minél több az érdeklődő, annál nehezebb észben tartanunk a részleteket, ezért célszerű, ha az összes érdeklődést feljegyzünk magunknak, így később is tudjuk, kivel miben maradtunk.

Egy hölgy és egy férfi kezet fognak egymással.

Ezeket a részleteket rögzítsük:

 • Az érdeklődő neve
 • A megkeresés időpontja és dátuma
 • Az érdeklődő elérhetősége (telefonszám, email cím)
 • A személyes találkozó időpontja és dátuma
 • Az ajánlatok tartalma

Hogyan tárgyaljunk a vételi ajánlatról?

Alapszabályként mindig tartsuk észben, hogy az ingatlanunk komoly értéket képvisel, és csak olyan ajánlatot szabad elfogadnunk, aminek minden pontja megfelel a számunkra. Álljunk nyitottan minden ajánlathoz, az ajánlattevőkkel udvariasan, de határozottan kommunikáljunk, hiszen az ajánlatadás nagyon hasonlít egy kártyapartira, ahol nem tudhatjuk, hogy a másik félnek milyen lapjai vannak.

Az ajánlattétel egyik fő eleme, az áralku

Az alku a legtöbb adásvételnél megjelenik, a mértéke viszont erősen változó. Sokan nem szeretik ezt a részt, viszont vevőként azt kell felismernünk, hogy az alkudozás az igény része. Vagyis, ha a másik fél alkudni szeretne, az ingatlanunk felkeltette az érdeklődését, ezt az állapotot pedig fenn kell tartanunk. Felvértezve vehetünk részt az áralkuban, ha ismerjük az ingatlanunk minden előnyét, valamint tisztában vagyunk a piaci folyamatokkal, trendekkel.

Ha bővebben is olvasnál az áralkuról, kattints a cikkre: Az alkudozás szabályai vevőként és eladóként

Készpénzes vevő kontra hitelből való vásárlás

Az eladóknak olykor komolyan mérlegelniük kell, amikor ezzel a problémakörrel találkoznak. Azonban már előre felkészülhetünk erre a helyzetre, ha a lakás bemutatásánál kitérünk erre a pontra is. Eladóként számunkra azon van a hangsúly, hogy az elfogadott vételárat a megbeszélt időpontban megkapjuk. Ha ezek a feltételek teljesülnek, akkor annak ellenére sem vagyunk alkukényszerben, ha egy készpénzes vevő a gyors pénzhez jutásunk miatt alacsonyabb árat kínál az ingatlanunkért.

Ha egy érdeklődő jelzi, hogy hitelből tervezi megvásárolni az ingatlanunkat, javasolhatjuk számára az előzetes hitelbírálatot, amivel sok időt és kellemetlenséget takaríthatnak meg maguknak és nekünk is.

Ha bővebben is olvasnál az előzetes hitelbírálatról, kattints a cikkre: Tedd biztonságosabbá a hitelfelvételed előzetes hitelbírálattal!

9. Az adásvétel részletei

Amennyiben sikerült megállapodnunk a vételárról, még nem dőlhetünk hátra, hiszen minden olyan apró részletet is egyeztetnünk kell, ami szerepet játszik az adásvételben. Eladóként (ahogy vevőként is) az az érdekünk, hogy minden részlet kerüljön bele az adásvételi szerződésbe, mivel ez biztosítja a jogi védelmünket, valamint meg is határozza a felek kötelezettségeit.

Egy hölgy szerződést ír alá a kezében tartott tollal.

Milyen szempontokra érdemes ügyelnünk?

 • Foglaló vagy előleg előzetes átvétele (A két fogalmat sokszor keverik, így ezzel fontos, hogy tisztában legyél.)
 • Mi tartozik bele a vételárba? (konyhabútor, beépített bútorok, szekrények, klíma, egyéb berendezések)
 • Az ingatlan állapotának ismerete (Tájékoztassuk a vevőt az ingatlannal kapcsolatos korábbi eseményekről, esetleges beázásokról, csőtörésekről)
 • Az ingatlan kiürítésének dátuma
 • A kiköltözés dátuma
 • Fogyasztásmérők (víz, villany, gáz) állásainak feljegyzése

Jó, ha tudod: Az ingatlanpiaci kifejezések helytelen használata félreértésekre adhatnak okot. Látogass el az ingatlan.com fogalomtárára, valamint a money.hu fogalomtárára is, ahol megismerheted a legfontosabb ingatlanpiaci kifejezések jelentését.

10. A megállapodás formai követelményei, szabályai

Az adásvételi folyamat lezárásához, valamint az azt szavatoló adásvételi szerződés aláírásához ügyvéd bevonása elengedhetetlen, hiszen ő az, aki elkészíti és ellenjegyzi a dokumentumot. Bár íratlan szabály, hogy a vevő hozza az ügyvédet, eladóként is javasolt – a felmerülő költségek mellett is – jogi szakvéleményt kérnünk. Törekedjünk arra, hogy az ingatlanjogra specializálódott ügyvédhez forduljunk, hiszen a szakismerete és tapasztalata alapján hatásosabban tudja képviselni az érdekeinket.

Adásvételi szerződés átnézése, a szerződés mellett egy házmakett és egy lakáskulcs.

Jó, ha tudod: Ha nincs az ismeretségi körödben olyan személy, aki tud ajánlani egy megbízható ügyvédet, akkor a Magyar Ügyvédi Kamara nyilvántartásában te is kereshetsz jogi szakembert.

Miben működik közre az ügyvéd?

Minden esetben az ügyvédnek kell lekérnie a tulajdoni lapot, ezzel is ellenőrizve az ingatlan jogi státuszát. Ez egy különösen kardinális feladat, hiszen akár egy elintézetlen széljegy is komoly problémákat okozhat. Szintén az ügyvéd ellenőrzi a szerződő felek adatait, valamint tájékoztatnia kell a feleket a szerződésből rájuk háruló terhekről, jogokról, és kötelezettségekről. Legfontosabb, hogy az ügyvéd csak az általa szerkesztett okiratot jegyezheti ellen, tehát a felek által megírt és elé tett papírt nem. Fontos, hogy az ügyvéd csak olyan okiratot jegyezhet ellen, mely okiratot előtte vagy helyettese előtt írták alá, illetve a szerződő fél az aláírását előtte vagy helyettese előtt saját kezű aláírásnak ismerte el, kivéve, ha az okiratot külföldön írták alá, az aláírás a vonatkozó jogszabályi előírás szerint hitelesítésre került, vagy az aláírást közjegyző hitelesítette. Szintén az ügyvéd feladata, hogy a szerződést 30 napon belül be kell adnia a földhivatalba.

Ha bővebben is olvasnál az ügyvéd felelősségéről, kattints a cikkre: Milyen hibák, problémák merülhetnek fel az ingatlan adásvétele során?

Mire terjed ki az adásvételi szerződés?

A szerződés minimum tartalma kiterjed a szerződő felek, vagyis az eladó és a vevő egyértelműen beazonosítható megjelölésére, az ingatlan meghatározására, a vételárra, és a felek tulajdonátruházási szándékára. Az érvényes és be is jegyezhető adásvételi szerződés további kellékei közé soroljuk a felek részletes természetes azonosító adatait, lakcímét, állampolgárságát, személyi számát. Tartalmaznia kell még a szerződésnek az ingatlan kapcsán a település nevét és az ingatlan helyrajzi számát, valamint az energetikai tanúsítvány azonosítóját is. Elengedhetetlen a feleknek az átruházásra vonatkozó megállapodására tett és a bejegyzett jogosult (a tulajdonos) bejegyzést engedő – feltétlen és visszavonhatatlan – nyilatkozata. Meg kell jelölni az okirat keltezésének helyét és idejét, valamint az átruházás jogcímét (adásvétel) is.

Ha bővebben is olvasnál az adásvételi szerződésről, kattints a cikkre: Mit tartalmazzon az adásvételi szerződés?

Miért kötelező ingatlaneladásnál az energetikai tanúsítvány?

Az ingatlan előnyeivel és hátrányaival foglalkozó részben már említettük, hogy a sikeres eladás kötelező eleme az energetikai tanúsítvány megléte. 2015. december 31. óta az adásvételi szerződéseknek – és a bérleti szerződéseknek is – tartalmazniuk kell az energetikai tanúsítvány azonosító számát és a tanúsítvány átadásának tényét. Az energetikai tanúsítványt csak olyan mérnök készítheti el, aki beszerezte a Magyar Mérnöki Kamara vagy a Magyar Építész Kamara által kibocsátott, a jogosultságot igazoló engedélyt.

Jó, ha tudod: Az energiatanúsítványokra vonatkozó új rendelet szerint 2023. novemberétől ingatlaneladásnál továbbra is kötelező az energiatanúsítványt, de nem lesz kötelező beírni annak tartalmát és számát az adásvételi szerződésbe.

Ha bővebben is olvasnál az energetikai tanúsítványról, kattints a cikkre: Így változnak az energetikai tanúsítványra vonatkozó előírások

11. Eladáskor felmerülő fix költségek

Kissé ellentmondásosnak tűnhet, de az ingatlaneladás kiadásokkal jár. Ezek azok a tételek, amikkel sok esetben nem számolnak az eladók, és komoly meglepetésként éri őket egy-egy kiadás. Azonban, ha ismerjük és felkészülünk ezekre a kiadásokra, és egy alapot képzünk a kiegyenlítésükre, saját magunk számára biztosítjuk az adásvétel zavartalan lefolyását.

Egy pénztárcából forint bankjegyek látszódnak ki.

A leggyakrabban felmerülő kiadások:

 • Adó, járulék, illetve illetékfizetési kötelezettségek
 • Nyitott szolgáltatói számlák rendezése (közműdíjak, távközlés, közös költség, stb.)
 • Energetikai tanúsítvány díja
 • Ügyvédi díj (csak akkor, ha eladóként kérjük jogi szakember segítségét)
 • Hirdetési költségek
 • Kiköltözési költségek

Ha bővebben is olvasnál a lakáseladás utáni adózásról, kattints a cikkre: Lakáseladás után adót kell fizetnem?

12. Kiköltözéskor fontos teendők

Kiköltözéskor számos olyan teendőnk akad, amiket, ha nem végzünk el, magunknak és a leendő tulajdonosnak is nehézséget okozunk. A közműszolgáltatói szerződések felmondása, a távközlési szerződések módosítása, de még lakcímmódosítás is ide tartozik. Szánjunk rá kellő időt és körültekintést, hogy mindent időben el tudjunk intézni.

Kinyomtatott papírlap, rajta a legfontosabb teendők listája.

A leggyakrabban felmerülő teendők:

 • Mérőórák (villany, víz, gáz) leolvasása, majd szerződésmegszüntetések, fogyasztóváltozások
 • Távközlési szerződések megszüntetése
 • Lakcím ki- és bejelentkezés

Jó, ha tudod: Ügyfélkapus bejelentkezéssel az e-közmű rendszerben tájékoztató jelleggel megtalálod az ingatlanban elérhető közműhálózatok listáját.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!