Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Keress és hirdess ingatlant rezsiköltség alapján!

Az új rezsiszabályok, valamint az átlag feletti áram- és gázfogyasztás utáni drágább tarifa rövid idő alatt az energiatakarékos ingatlanok felé terelték az embereket. Az ingatlan fenntartási költsége mára legalább olyan fontos szempont lett, mint az állapota, mérete, vagy a lokációja. A piaci folyamatokra reagálva mostantól Energiatakarékos emblémát kap minden olyan hirdetés, ahol az ingatlan áram- és gázfogyasztása belefér a meghatározott átlagos éves fogyasztásba vagy új építésű ingatlan esetén a megadott energiatanúsítvány értéke legalább “BB” vagy a feletti. Így az ingatlant keresők már a várható rezsiköltség vagy az ingatlan energiafogyasztása ismeretében tudnak ajánlatot tenni a kinézett ingatlanra, míg a hirdetők a fenntartási költségek vagy az energiabesorolás feltüntetésével versenyelőnyt szerezhetnek a többi hirdetővel szemben.

Rezsielőny kontra rezsihátrány

Az új rezsiszabályok bejelentése – az átlag feletti áram- és gázfogyasztásra magasabb díjak vonatkoznak – azonnali reakciót váltott ki az emberekből, akik a fogyasztásuk lecsökkentésével próbálják elérni, hogy beleférjenek a meghatározott átlagfogyasztásba és így elkerüljék a magas energiaszámlákat. Az áram- és gázfogyasztást azonban erősen befolyásolja az ingatlan energetikai tulajdonsága is, így a rezsiszabály hatása az ingatlanpiacon is megmutatkozott.

Míg az ingatlanügyletek során jellemzően az állapot, a méret, a lokáció vagy az építési év volt meghatározó tényező, addig a döntéshozatalra már az ingatlan fenntartási költsége is befolyással bír. Az ingatlant hirdetők és keresők számára így kiemelt jelentőséggel bír az ingatlan rezsije, ez pedig kulcskérdés lehet az ármeghatározásban és az eladás vagy bérbeadás sikerességében. Vagyis egy alacsonyabb fenntartási költséggel rendelkező korszerű vagy felújított ingatlan a magasabb ár mellett is keresettebb lehet a piacon, mint az olcsóbb, de drágább rezsit eredményező társai.

Így mozdult el a piac

Az ingatlan.com elemzéséből kiderült, hogy a bevezetett intézkedések hatására az ingatlankeresők sokkal energiatudatosabbak lettek, ami pedig azt eredményezi, hogy megváltoztak a keresési preferenciák, valamint az ingatlanok felé támasztott elvárások. A rezsiköltség miatt felértékelődtek a takarékos megoldások, az alternatív energiát használó ingatlanok, valamint a kisebb alapterületű lakások és házak is. Az elemzés eredményéből arra is következtethetünk, hogy a lakásvásárlást tervezők a rezsiszabályok változása és az energiakrízis miatt nemcsak rövid távon változtattak a keresési szempontjaikon. A vásárlók hosszabb távon is számolnak azzal, hogy az ingatlan fenntartása milyen költséggel jár. Ezt a költséget, valamint az energiahatékonyságot pedig a fűtéstípusok alapjaiban határozzák meg.

Vagyis megállapítható, hogy a keresleti és a kínálati oldal számára is meghatározó az energiahatékonyság és a tervezhető rezsiköltség. A keresleti oldal előnyben részesíti azokat az ingatlanokat, amik beleférnek a meghatározott átlagfogyasztási sávokba és így tervezhető rezsikiadást biztosítanak. Míg kínálati oldalon nagyobb esélyünk van arra, hogy energiahatékony ingatlanunknak rövid idő alatt a kívánt ár mellett találjunk új gazdát.

Keresni és kínálni energiatakarékosság alapján

Bár jelenleg is számos szempont alapján szűrhetünk hirdetésekre az ingatlan.com-on, a legújabb fejlesztés kifejezetten az energetikai mutatókra és a fogyasztásra vonatkozik.

Energiatakarékos ingatlanok

A fejlesztés legszembetűnőbb része az Energiatakarékos embléma, ami minden olyan eladó vagy kiadó lakás, ház, nyaraló, illetve intézmény hirdetésére automatikusan rákerül, ahol a megadott energetikai adatok alapján az ingatlan áram- és gázfogyasztása belefér a meghatározott átlagos éves fogyasztásba, vagy nem rendelkezik gázfogyasztással, de az áramfogyasztása így sem lépi túl az átlagot.

Emellett új építésű ingatlan esetén a hirdetés akkor is megkapja az Energiatakarékos emblémát, ha a hozzá megadott energiatanúsítvány értéke legalább “BB” vagy a feletti.

Az embléma előnye:

 • Fokozza a hirdetés erejét, előnyt biztosít a hirdetőnek
 • Kiemeli a hirdetést
 • Felkelti a figyelmet és azonnal közöl fontos információt
 • Segíti a keresőket a válogatásban
 • Biztosítja a keresőt az ingatlan fogyasztásáról, kiszámítható fenntartási költségeiről
 • Növeli az elköteleződést

Fenntarthatósági mutatók

Továbbá azok a hirdetések, amik megkapták az Energiatakarékos emblémát, további energetikai paraméterek megadásával is közölhetnek információt az ingatlanról. Ezek a mutatók a Fenntarthatóság dobozban jelennek meg, és az alábbi adatokat tartalmazzák:

 • Átlagos havi gázfogyasztás
 • Átlagos havi áramfogyasztás
 • Rezsi
 • Közös költség (Ft/hó)
 • Fűtés
 • Napelem
 • Szigetelés
 • Energiatanúsítvány
 • Rezsikalkulátor

Megtérülő takarékosság

Az ingatlan energiafelhasználása megkerülhetetlen kiadást jelent a lakók és a családok számára. A rezsiköltség leszorítására, valamint az átlagfogyasztás megtartására pedig az egyik leghatásosabb módszer, ha olyan ingatlanban élünk, ami az adottságaiból eredően kontrolálható szinten tartja ezeket a ráfordításokat.

Emiatt azok az ingatlanok, amik alacsony fenntartási költségekkel rendelkeznek, jelentős értéket is képviselnek, akár keresleti, akár kínálati oldalon foglalunk helyet. Az energiatudatosság sarkalatos tényező lett az ingatlanpiacon, a minél pontosabb fogyasztási és energetikai jellemzők megadása pedig egyfelől azt eredményezi, hogy az adott ingatlanra hamarabb rátalálhat a potenciális érdeklődő, másrészt pedig a gyorsabb és kedvezőbb áron való eladáshoz vagy bérbeadáshoz is hozzásegíthet.

Irány az ingatlan.com

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!