Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Az alkudozás szabályai vevőként és eladóként

  • 4 perc olvasási idő
  • 2021. szeptember 10.

Hosszas keresgélés után végre megtaláltuk azt az otthont, amiről álmodtunk, eljött hát az alku ideje. Van, aki kellemetlenül érzi magát tőle, míg másokat teljesen felvillanyoz az egyezkedés folyamata. Mivel sok pénz múlhat rajta, érdemes felkészülten várni a tárgyalásokat, ehhez adunk hasznos tanácsokat az ingatlanvásárlás, illetve az eladás esetére

Egy pár alkudozik az ingatlan árával kapcsolatban.

Akár eladók vagyunk, akár vevők, szeretnénk jól járni, mikor lezárul egy üzleti folyamat. Ideális esetben mindkét fél elégedetten fejezi be a tárgyalásokat. De mit érdemes figyelembe venni, hogy gördülékenyen menjen az egyezkedés? Mire ügyeljünk, hogy ne távozzunk végül keserű szájízzel?

Mi képezheti alku tárgyát ingatlanok adásvételénél?

  • Az alkudozás folyamatában az ártárgyalások elsőbbséget élveznek. Az eladó a legmagasabb árat reméli, míg a vevő a legkevesebbet szeretné fizetni az ingatlanért. A pozícióktól függően az elképzelések végül valahol középen találkoznak. Jellemzően tíz százalékot meg nem haladó alkuval érdemes próbálkozni, de mindig az adott ingatlantól függ a reális és elfogadható ár. 
  • Az átadás-átvétel idejéről is fontos, hogy megállapodjanak a felek, hiszen a költözés dátuma meghatározó lehet az esetleges plusz költségek miatt. Lehet, hogy az eladó például albérletbe kényszerül, ha a vevő sürgeti a ház átadását. Ezeket a körülményeket is tisztázni kell, mielőtt szerződésre kerülne a sor. 
  • Az eladó belekalkulálhatja az árba a beépített készülékeket, például a hűtőszekrényt, a mosógépet, a szárítógépet és a tűzhelyet is. Vevőként érdemes utánajárni, hogy ténylegesen milyen értéket képviselnek az említett eszközök, hogy ezek is alku tárgyát képezhessék. 
  • Egy szépen felkészített ingatlan, ahol a home staging minden szabályát betartották, sokkal vonzóbb lehet a vevő számára. Az eladó olykor hajlandó megválni bizonyos berendezési tárgyaktól, amelyek megtetszenek a vásárlónak. Kültéri bútorok, szekrények, csillárok: ezek sokszor megérhetnek egy kis egyezkedést. Fontos, hogy a szerződés kitérjen az ingóságokra is. 

Az alkudozás fő szabálya: mérjük fel alaposan a terepet!

Végezzünk körültekintő kutatást a környék ingatlanáraival kapcsolatban, hogy felmérhessük, megfelelő-e az árajánlat, amit kaptunk. Ehhez kérhetjük ingatlanszakértő segítségét is, de nekünk is érdemes elmélyednünk a helyi irodák ajánlatainak átböngészésében, illetve online hirdetések célirányos, területi keresésében az ingatlan.com felületén. 

Probáljunk információt szerezni a másik féltől is. Mi a költözés oka az eladók részéről? Mennyire motivált a vevő? Ha némileg ismerjük a másik felet, jobb helyzetbe kerülhetünk az alkudozás során.

kézfogás

Ne kritizáljuk az ingatlant!

A lakásvásárlás és -eladás érzelmi folyamat mindkét fél számára. Az eladót például családi emlékek fűzhetik bizonyos ki nem javított hibákhoz, egy rosszul megfogalmazott kritikával akár el is ronthatjuk esélyeinket. Maradjunk tehát diplomatikusak! Ez persze nem jelenti azt, hogy vevőként ne vennénk számba a lakás összes előnyét és hátrányát. Alku tárgyát képezhetik a lehetséges javítási költségek, hiszen például egy leszakadt redőnyt mindenképp rendbe kell hozni, nem is beszélve az esetleges nagyobb befektetést igénylő szerelési munkálatokról, amit mondjuk a teljes elektromos hálózat felújítása jelent. Érdemes szakembert vinni a megtekintésre, hogy a rejtett hibákra időben fény derüljön. 

Tartsuk kordában érzelmeinket!

Ne reagáljunk túl gyorsan az ajánlatra, inkább szánjunk időt arra, hogy átgondoljuk a dolgot, esetleg beszéljünk hozzáértőkkel, szakemberekkel. Ha azonnal reagálunk, a másik fél látja, mennyire lelkesek vagyunk, ezzel pedig előnyhöz juttatjuk. Maradjunk türelmesek, és szánjunk kellő időt a válaszra. Tartsuk észben, vannak egyéb lehetőségek is, nem a világ vége, ha nem sikerül megalkudnunk a tárgyalások során.

Néha érdemes egyszerűen továbblépni

Az alkudozás pszichológiájának sarokpontja, amiről sosem szabad megfeledkeznünk, hogy az érzelmek olykor rossz tanácsadók. A ház, amit kinéztünk talán a legeslegszebb, amit láttunk, mióta elkezdtünk a keresgélést. Az eladó szemszögéből nézve lehet, hogy hónapok óta nem volt megkeresés, és végre jelentkezett egy komoly érdeklődő. Egyik félnek sem szabad elsietnie a döntést: kiderülhet, hogy végül túl sokat fizetünk egy olyan házért, amelyet később tíz százalékkal kevesebbre értékelnek, mint amennyit fizetettünk érte. De az is előfordulhat, hogy alacsony áron adtuk el az otthonunkat, és csak később derül ki, hogy rossz üzletet kötöttünk, így bánni fogjuk az elhamarkodott lépést. Ha találunk egy jobb üzletet, ott kell tudnunk hagyni az első ígéretes lehetőséget.

Irány az ingatlan.com

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!