Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Mennyi az elfogadható jutalék a magyar ingatlanközvetítői piacon?

Magyarországon az ingatlanközvetítői díjak jelentős mértékben szóródnak, a nagy hálózatok többet kérnek el, míg az egyéni irodák kevesebbet. Kérdés, hogy ezzel jár-e jobb szolgáltatás, vagy csak a hálózat fenntartásának díját fizetjük meg. A szakértők szerint nagyjából 3% az ideális jutalék a közvetítők számára.

A rendszerváltás utáni zavaros időkben a közvetítői jutalékok nagy szórást mutattak, a piaci törvényszerűségek még csak mutatóban sem érvényesültek. Sokszor csak hasra ütött a „szakember”, és már mondta is a jutalék mértékét. Az ezredforduló környékén jelentős ingatlanpiaci robbanást élhettünk meg, nagyot ment a lakáspiac, az adásvételek sok esetben magas jutalékokkal párosultak.

„A kezdeti időkben lényegesen magasabb díjakkal találkozhattunk, hiszen az átlagos jutalékszintek 4-6% között mozogtak. A franchise hálózatok magasabb jutaléka mellett több cég már akkoriban is alacsonyabb díjakkal dolgozott, sőt, talán még emlékezhetünk arra, hogy az önálló, „fapados” közvetítők akár 1,5%-os jutalék mellett is hirdettek lakásokat” – nyilatkozta korábbi interjúnkban Balla Ákos.

Olvasd el ezt korábbi interjúnkat is: Mennyit kóstálnak a magyar ingatlanközvetítői jutalékok?

Sokat változott a szakma

Azóta sok víz lefolyt a Dunán, sok kisebb iroda elbukott, a nagyok tovább növelték a részesedésüket. Nagyjából tíz éve ismét fellendült a lakáspiac, fokozódott a verseny a tanácsadók között is, ismét erőre kaptak a kisebb közvetítői irodák.

„Az utóbbi években folyamatosan csökkentek a díjak, amelyek alapvetően egyrészt a magas ingatlanáraknak, másrészt a technológiai fejlődésnek köszönhetők. A nagy hálózatok 5-6%-os jutalékszintjei 3-4%-os tartományba csökkentek, de így is milliós díjakról beszélhetünk. Emellett továbbra is működnek a feketézők, szakértelem és minőségi szolgáltatások nélkül. Emiatt a díjak alsó 1%-os szintje ma is jelen van, csak eközben a felső díjszint csökkent. Hosszú távon 3%-os átlagos jutalékszinttel számolunk” – tette hozzá Balla Ákos.

A nemzetközi trendek is azt mutatják, hogy világszerte csökkennek a közvetítői jutalékok, ahogy már egy korábbi elemzésünkben is rámutattunk. Olyan országokat említhetünk itt, mint az USA vagy éppen Nagy-Britannia, sőt, Londonban például 1-1,5% körüli díjakkal is találkozhatunk. A nyugati országokban megjelenő díjcsökkenések már nálunk is tapasztalhatók, és a mérséklődés valószínűleg folytatódni fog a jövőben.

Csökkennek az árak

Jelenleg tehát nagy a szórás a díjak tekintetében, ezért érdemes az ingatlan.com statisztikáit megnézni. A piacvezető hirdetési portálon több mint 8000 ingatlanközvetítő hirdet lakásokat, házakat, nyaralókat, telkeket, és közülük több mint háromezer tanácsadó tette nyilvánossá, hogy hány százalékos jutalékkal dolgozik.

Ezek alapján Magyarországon jelenleg 2,95% az átlagos ingatlanközvetítői díj az értékesített ingatlanok után. Budapesten a franchise-rendszerben és az önálló irodában dolgozók jutaléka 3,1-3,27% között mozog, míg a fővároson és az agglomerációján kívül eső országrészekben 2,65% a szolgáltatási díj mind a franchise-hálózatokat, mind az önálló vállalkozásokat tekintve.

„Egyrészt a 4-6%-os jutalék plusz áfát nem tartom korrektnek, különösen a jelenlegi magas ingatlanárak mellett, amely itt nálunk Budán hatványozottabban érvényesül. Másrészt, ha túl alacsony szintre pozícionálod a jutalékot, akkor saját magadat is alulpozícionálod a piacon. A nagy multinál a magasabb jutalékokkal egy nagy szervezetet kell fenntartani, ezért kevésbé rugalmasak, mint a kisebb irodák. Összességében a 3-3,5%-os díjszintet tartom korrektnek” – magyarázta Gyönös András, a Hegyvidék ingatlanosa egy beszélgetés során.

Olvasd el korábbi interjúnkat is: Kilépett a nagy hálózatból: egy vérprofi független közvetítő tippjei

Minőségi szolgáltatások

Az ingatlanközvetítői hivatás valóban egyre professzionálisabb alapokra épül, és egyre fontosabb lesz a személyesség. Mindamellett, hogy az önálló, kisebb irodák olcsóbban képesek működni, nagyobb hangsúlyt tudnak fektetni a személyességre és a különböző értékesíteni kívánt ingatlanokra specializált eladási stratégiák összeállítására. A nagy hálózatok hatalmas ingatlanállománnyal dolgoznak, ezért sokszor érvényesülhet náluk a mennyiségi szemlélet.

„Alapvetően a 3-3,5 százalékos jutalékot tartom ideálisnak, de ezért minőségi szolgáltatást kell nyújtani, vagyis összességében több időt kell szánni a munkára. Ha valaki 0,5-1%-ért elvállal egy megbízást, akkor biztosan nem tud minőségi szolgáltatást végezni. Ugyanakkor a hálózatok 5-6%-os jutalékszintje is teljesen irreális az ismert szolgáltatási szinteket figyelembe véve. 3-3,5% + áfa fölött semmit sem szabadna aláírnia senkinek!” – hangsúlyozta Szűcs Attila egyik cikkünkben.

Olvasd el korábbi interjúnkat is: Hálózatban és azon kívül: mi a korrekt jutalék és mit kapunk cserébe?

Az ingatlanközvetítés ma már nem merül ki abban, hogy meghirdet a tanácsadó egy lakást és várja a vevőket. A közvetítő aktívan közreműködik a lakás előkészítésében. Ezt nevezzük home stagingnek. Hitelezéssel is foglalkozik, szakmai tanácsokkal szolgál, profi hirdetési csomagot állít össze, vagyis a nagy kínálatból való kitűnés miatt személyre szabottan foglalkozik egy-egy ingatlannal, hogy minél rövidebb időn belül sikerre vigye az értékesítést.

„3-4 százalékkal dolgozom. A legtöbb iroda esetében vannak prémium megbízások, amikor alacsonyabb százalékkal vállaljuk az értékesítést, és akkor egy ideig kizárólagosan foglalkozunk az ingatlannal, miközben plusz szolgáltatásokat kínálunk”foglalja össze a tendenciákat Kiss Liza, aki a budapesti és a balatoni lakáspiacon is tapasztalatokkal rendelkezik.

Olvasd el korábbi interjúnkat is: Ingatlanközvetítés a Balatonon: élet a franchise hálózat és Budapest után

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!