Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Így válasszunk hiteles és professzionális ingatlanközvetítőt!

szakújságíró
Az ingatlan.com csoport kereskedelmiingatlan-piaci szakértője.

Több ezer ingatlanközvetítő dolgozik Magyarországon, akik a legkülönbözőbb vállalkozási formában és lokációban tevékenykednek. De vajon kiben bízhatunk meg, kik az igazán hiteles szakemberek, hiszen óriási a választék nem csak az eladó ingatlanok piacán, hanem a tanácsadókat tekintve is? Erre kerestük a válaszokat!

Elégedett ügyfelek kezet fognak az ingatlanközvetítővel. A sikeres adásvételhez hozzájárult, hogy hiteles és megbízható közvetítőt választottak.

A magyar lakáspiacon közel 8-10 ezer ingatlanközvetítő tevékenykedik, akik közül az eladó vagy vevő igény szerint választhatja ki azt a helyi szakembert, akivel együtt kíván működni a sikeres adásvétel érdekében. De vajon kit válasszunk, jön a klasszikus kérdés, hiszen a lakáspiac nem csupán adásvételek sorozata. Jó néhány szakmai kérdés kapcsolódhat egy-egy tranzakcióhoz, amely érintheti a jogi, műszaki felvetéseket, de akár a hitelezés és az energetikai szakvélemény is alapvető tényezőként merülhet fel. 

A sokféle szempont miatt a hiteles ingatlanközvetítő számos tulajdonságát emelhetjük ki: megbízható, empatikus, jó kommunikációs készséggel rendelkezik, alaposan ismeri az ingatlanpiac folyamatait és a helyi viszonyokat. Emellett műszaki és jogi kérdésekben vagy hitelügyekben szintén tud segíteni, nem beszélve arról, hogy még akár home staginggel is foglalkozik.

Prémium Partnerek

Az ingatlan.com azt a célt tűzte ki az elmúlt évben, hogy professzionális ingatlanközvetítőket ajánljon az ügyfeleknek, legyenek azok eladók vagy/és vevők. Ennek érdekében kialakította a Prémium Partner Programot, amelyben azok a referensek vehetnek részt, akik igazolják szakmai végzettségüket, és már több éve elismert szakemberek. Vagyis nem csupán kalandvágyból érkeztek egy időre a tanácsadói pályára, hanem valóban professzionálisan és elkötelezetten dolgoznak a lakáspiacon. 

„Nagyjából már egy éve vagyok Prémium Partner, ennek segítségével sok értékes lehetőséghez és ügyfélhez jutottam. Ez egyfajta megelőlegezett bizalmat ad az ügyfelek részéről, hiszen az aloldalunkon látnak minket képpel és szöveges bemutatkozással. Persze a bizalomért meg is kell dolgozni, hogy mindkét fél elégedett legyen a tranzakció után, hiszen egy lakáseladás nem hétköznapi feladat, sok pénz forog kockán” – mondja Réti Zita, a MAVALUX Ingatlaniroda partnere.

Természetesen a szakértelem mellett nagyon fontos a helyi lakáspiac ismerete, vagyis az igazán megbízható referensek lokálpatrióták is, akik a helyi közösség aktív tagjai. Ezért az ingatlanhirdetési portálon az eladó ingatlanok mellett az ügyfelek megtalálhatják az adott városban, lakókörnyezetben, kerületben dolgozó Prémium Partner tanácsadókat is, akik közül bátran választhatunk szakembereket.

„A programmal teljes mértékben azonosulni tudok, sőt, kötelezővé tenném mindenki számára. Teljeskörűen meg kellene szűrni a szakmát, ahogy az ingatlan.com-nál is megtették, vagyis többek között bemutattuk a szakmai képesítéseinket, és ez alapján lehetünk a program részesei. A tanácsadóknak igenis szerepük van abban, hogy a magyar ingatlanpiac hogyan működik, a szakma felhígulását kellene meggátolni és a tanácsadói tevékenységet a minőségi munka irányába terelni” – mondja Szőnyi Szilvia, a Szőnyi Ingatlan tulajdonosa.

A személyes márka előnyei

Az ingatlanközvetítők nagy száma miatt a referensek törekszenek arra, hogy bemutassák eddigi pályafutásukat és eredményeiket, így a szakértelmük és hitelességük miatt az ügyfelek nagyobb eséllyel őket választhatják. Ma már a tanácsadóknak is fontos az imázs, vagyis egyfajta személyes márkát kell kialakítaniuk, hogy az ügyfélkörük stabil maradjon és a régebbi eladóik ajánlják őket akár a rokonaiknak és ismerőseiknek is. Itt szintén fontos szerepet kaphat a Prémium Partner státusz, amely még hitelesebbé teheti őket, hiszen egy igazi „hús-vér” embert szívesebben választanak az ügyfelek.

„Az ingatlanközvetítők számára is fontos, hogy kitűnjenek a tömegből és minél több felületen megjelenjenek. Ez a személyes márkaépítés egyik lényeges eleme lehet. Ha a meghatározó ingatlanhirdetési portálon ténylegesen ellenőrzött tanácsadókat látunk, az nagyobb bizalmat ébreszt az ügyfelekben és a látogatókban. Ha pedig valaki ismeretlenül keres ingatlanost, akkor az ott megjelenő kínálatból választhat” – hangsúlyozza Kiss Sándor debreceni ingatlanközvetítő.

Szakértő tanácsadók

A professzionális ingatlanközvetítő minden lakásüggyel összefüggő aktuális kérdésre megfelelő választ képes adni, vagy olyan partnerekkel működik együtt – legyenek azok például hitelügyintézők vagy építőipari vállalkozók –, akik alaposan ismerik a saját szakterületüket. A szakmai végzettséggel rendelkező professzionális tanácsadók, akik az Ingatlanközvetítői Névjegyzékben is megtalálhatók, folyamatosan képzik magukat, tanfolyamokat végeznek el, hogy mindig naprakész ismeretekkel rendelkezzenek. 

„A programban való részvételem miatt már kerestek meg, többnyire külföldön élő magyarokkal kerültem kapcsolatba, de Budapestről és a környékbeli nagyobb városokból is érdeklődtek már. Előfordul, hogy az ügyfelem külföldön él, de valahol átveszem a lakáskulcsot, és elkezdem az ingatlanértékesítési folyamatot” – teszi hozzá Koselák Évával, a 4bingatlan tulajdonosa.

A szakértelem az egyik kulcstényező a referensek munkájában. A lakáspiacon megtalálható ingatlantípusok ismerete alapvető, illetve ehhez kapcsolódóan a műszaki jellemzőkkel is tisztában kell lenniük. Sőt, a változó igények miatt már a fenntartható technológiákról is tudnak értekezni, hiszen jól tudjuk, hogy az energiahatékony otthonok egyre inkább előtérbe kerülnek, nem véletlenül szükséges az adásvételhez az energetikai tanúsítvány. Hőszivattyú, napelem, klímaberendezés, ezek mind-mind a legújabb igények termékei, amelyek egyre nagyobb számban megtalálhatók az eladó otthonokban is.

„Kaptam már visszajelzéseket, vagyis az eladók egy részében tudatosulhat a Partner Program segítségével, hogy hosszú évek óta dolgozó megbízható egri szakemberként vagyok jelen a helyi lakáspiacon. Így ha konkrét eladási fázisba érnek a tulajdonosok, akkor nagyobb eséllyel találhatnak rám. Úgy gondoltam, hogy megadom ennek az esélyt, és továbbra is bízom az erre fordított energia megtérülésében” – mondja Farkas Péter, az Eger Otthon Ingatlanközvetítő Iroda tulajdonosa.

Emberi tényezők

A professzionális ingatlanközvetítő számára a szakmaiság mellett nagyon fontosak az emberi kvalitások, mint például empátia. Az ügyfél élethelyzetének felmérése megkönnyíti azt, hogy valóban a megfelelő lakást vásárolja meg a vevőjelölt. A jó kommunikációs készség segítségével pedig létrejöhet egy bizalmi viszony a két fél között, amely ekkora értéknél mindenképpen meghatározó.

„Bár ajánlás útján kerülnek hozzám az ügyfelek, azért megnézik és ellenőrzik, hogy ki is az a konkrét ingatlanközvetítő, akit megbíznak az eladással vagy a lakáskereséssel. Ezért a Partner Programban való részvétel mindenképpen növeli a tanácsadók presztízsét, nagyobb bizalommal fordulnak hozzám az ügyfelek, hiszen mégiscsak az egyik piacvezető hirdetési portálról van szó” – teszi hozzá Bariskáné Nemes Erzsébet, a Nemes Ingatlan tulajdonosa.

Ide tartozik még a hitelesség is, amelynek ékes példája, hogy a referens nem azt az árat mondja az ügyfélnek, amit utóbbi hallani szeretne, hanem amennyi reális a piacon. Hiszen hiába hirdetik az ügyfél által elképzelt irreális áron az adott lakóingatlant, ha annyiért valószínűleg sohasem lehet majd eladni. Ez pedig pénzt, időt, energiát emészt fel, és végül úgyis győz a realitás.

„Elég sok érdeklődő hivatkozik arra, hogy látják: Prémium Partner vagyok az ingatlan.com-on. Ez számukra mindenképpen pluszt jelent, hiszen leellenőrzött, kiemelt szakemberként tekintenek rám. Mindenki úgy gondolja, hogy ez egy pozitív töltetű fogalom, ami egyfajta referenciát is jelent a munkám minőségét és eredményességét tekintve”összegez Szűcs Attila, az Ingatlanpáholy alapító tagja.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!