Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Hogyan legyünk sikeres ingatlanközvetítők Nyíregyházán? 

szakújságíró
Az ingatlan.com csoport kereskedelmiingatlan-piaci szakértője.

A nyíregyházi lakáspiacot elemeztük Koselák Évával, a 4bingatlan tulajdonosával, aki több, mint 20 éve dolgozik a vármegyeszékhelyen, így mindent tud a helyi viszonyokról. Szinte az egész városban ismerik, nagyon sok ügyféllel rendelkezik. Sőt, már a régi ügyfelek gyermekei számára is intézi az adásvételeket; nem beszélve a külföldi partnereiről.

Koselák Éva, a 4bingatlan tulajdonosa.

Lakáspiac

– Hogyan alakul jelenleg a nyíregyházi piac? Tapasztalhatunk-e fellendülést?

–  A kereslet továbbra sem csökken, vagyis stabilan tartja a nagyságrendeket a megkeresések száma. Az elmúlt negyedévben a CSOK Pluszt igénybe vevő vásárlók is megjelentek a piacon, ami hozzájárult ahhoz, hogy az új építésű otthonoknál január-februárban intenzív érdeklődést tapasztalhattunk, bár azóta ez mérséklődött. Emellett idén a lakáshitelezés is megindult, csökkentek a kamatok.

A legfontosabb szempont természetesen a lokáció és az állapot, ezért a modern, korszerű, energiatakarékos lakásoknál és családi házaknál érzékelhetünk nagyobb mozgást, a szép és igényes ingatlanokat jobban keresik, mint a felújítandókat.

Viszont az árak tekintetében egyes típusoknál még némi csökkenést is tapasztalhatunk, különösen a panellakások és a korszerűtlen fűtési rendszerrel rendelkező otthonoknál.

– Milyen árakról beszélhetünk?

– A nagyon jó állapotú ingatlanok négyzetméterára 700-800 ezer forint között mozog, míg a felújítandó panellakások esetében ugyanez a szám 300-450 ezer forint. Nyíregyházán és a környező falvakban is sok esetben túlárazott családi házakkal találkozhatunk részben a CSOK-os lehetőségek miatt is. A helyiek nagy várakozással tekintenek a városból kiköltözőkre, talán ennek is köszönhetők a magas árak. Előzetesen tájékoztatom az ügyfeleket a reális árakról, hiszen alaposan megvizsgáljuk az adott lakást vagy családi házat, később pedig vevői oldalról megnézzük, hogy az ügyfél hitelképes-e, kaphat-e állami támogatást, és csak ezt követően foglalkozunk vételi ajánlatokkal.

– Ez meglehetősen korrekt hozzáállás. Mi a siker titka ingatlanközvetítői szemmel?

– A megbízhatóság sokat számít a piacon, ha tisztességesen és becsületesen végezzük a munkánkat, akkor az ügyfelek is elégedettek.

A városban gyakran változnak az ingatlanközvetítői piac szereplői, mert ehhez a munkához nagy kitartás, szorgalom, empátia és tapasztalat szükséges.

Nyíregyházán is több száz tanácsadó tevékenykedik, ami egy százhúszezer lakossal rendelkező városban szükségtelen.

Kapcsolattartás

– Ön hogyan kerül kapcsolatba az ügyfeleivel?

– Már 22 éve dolgozom a piacon, nagyon sok régi visszatérő ügyféllel rendelkezem. A siker titka, hogy teljeskörű korrekt ügyintézéssel állunk az eladók és vevők rendelkezésére: az irodánk szinte minden szolgáltatást biztosít az ügyfeleknek, ha szükséges, ügyvédeket vonunk be a tranzakciókba, illetve hitelügyintézői szolgáltatást biztosítunk, sőt, energiatanúsítványt is intézünk. Több, mint két évtized alatt kialakítottunk egy jó szakemberekből álló gárdát, akikre mindig számíthatok, így professzionálisan tudjuk az adásvételeket lebonyolítani.

– Jelenleg mekkora irodában dolgozik?

– Jelenleg négyen dolgozunk együtt, de mindig önálló irodát vittem. Több hálózat is hívott, hogy tevékenykedjem náluk, de én a kezdetektől fogva a saját utamat járom, ez a leghatékonyabb számomra. Nyíregyháza jóval kisebb város, mint Budapest, itt mások az ingatlanközvetítői piac működési mechanizmusai.

Itt a személyes kapcsolatoknak sokkal nagyobb ereje van, mint egy nagy vállalati márka hírneve. Kis túlzással nálunk szinte mindenki ismer mindenkit, vagyis a bizalom saját tapasztalatokra épül, amelyek meghatározzák a sikeres kapcsolatokat és adásvételeket. Ha elégedettek az ügyfelek a szolgáltatásaimmal, akkor később is visszatérnek. Így például olyan ügyfeleim is keresnek, akik már nem maguknak, hanem a gyermekeiknek vagy éppen az unokáiknak vesznek ingatlant, vagyis már a következő generáció lakásügyeiben is közreműködöm.

Partner Program

– Ön az ingatlan.com-on Prémium Partner is, most az 1+1 akció alapján, ha valaki részt vesz a programban, akkor egy hónapot ingyen kap. De mi a haszna a programnak?

– A programban való részvételem miatt már kerestek meg, többnyire külföldön élő magyarokkal kerültem kapcsolatba, de Budapestről és a környékbeli nagyobb városokból is érdeklődtek már. Előfordul, hogy az ügyfelem külföldön él, de valahol átveszem a lakáskulcsot, és elkezdem az ingatlanértékesítési folyamatot.

– Hol érdemes hirdetni a lakásokat?

– Alapvetően az ingatlan.com-ot preferálom, kisebb részben más honlapon is hirdetek. A közösségi oldalakat nem használom, mert sokszor kontraproduktív üzeneteket kapok, akár éjszaka is, így ezt a módszert egyáltalán nem tartom hasznosnak.

Jutalék

– Mennyi jutalékkal dolgozik a piacon?

– A jutalék mértéke függ az ingatlan értékétől. Kisebb lakások esetében 2%, míg nagyobb értékű lakások esetében másfél százalék a jutalék. A piacon kedvező díjazásom miatt sok ajánlást kapok, egyik ügyfél említ a másiknak, így mindig rendelkezem kellő mennyiségű lakással. Ráadásul nagyon sok külföldi partnerünk is van, akik szintén szívesen keresnek bennünket.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!