Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Már a mesterséges intelligencia is segíti az ingatlanközvetítőket

szakújságíró
Az ingatlan.com csoport kereskedelmiingatlan-piaci szakértője.

A lakáspiacon a tavalyi stagnálás után fellendülésre számíthatunk, sőt, áremelkedést is várhatunk, többek között a CSOK Plusz járulhat hozzá a tranzakciók számának növekedéséhez. Szűcs Attilával, az Ingatlanpáholy alapító tagjával beszélgettünk arról, hogy idén hogyan alakul a lakáspiac, és az ingatlanközvetítők hogyan segíthetik a sikeres adásvételeket.

Szűcs Attila, az Ingatlanpáholy alapító tagja.

Lakáspiaci kilátások

– Idén mire számíthatunk a lakáspiacon, hiszen tavaly általánosságban a bizonytalanság uralta a szektort?

– Rögtön az elején meg kell említenünk a CSOK Pluszt, amely sokkal tudatosabb piacot eredményezhet az idei évben. Ez egy új hitelkonstrukció, vagyis csak olyan ügyfelek jelentkeznek, akik tudatosan vállalnak még gyermeket és megfelelő jövedelemmel rendelkeznek, hogy hitelt vegyenek fel az ingatlanvásárláshoz. A CSOK Plusznál érezhetjük, hogy a döntéshozók teljesen racionális, piackonform folyamatokra alapozták az új terméket, így többek között olyan értékhatárokat határoztak meg az ingatlanok esetében, amelyek hatékonyan hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az adásvételek valóban realizálódjanak. Bízom abban, hogy a termék szerepet fog játszani 2024-ben 10-15 ezer tranzakcióban, vagyis az összes adásvétel 10 százalékában.

– A CSOK Plusz hatása mellett hogyan alakulnak a lakáspiaci folyamatok?

– Azon lakáseladók számára, akik a tavalyi év második felében vagy az év vége felé léptek a piacra, ez az időszak stagnálásnak tűnhet. Ugyanis most érjük el azt az árat, amennyiért tavaly ősszel meghirdették a lakásokat.

Pár hónapja ezek az ingatlanok túlárazottnak számítottak, de lehetséges, hogy most már intenzívebb érdeklődés mellett ennyiért értékesíthetők.

Vagyis tapasztalhatunk némi fellendülést a piacon, de ez egyelőre alapvetően az érdeklődések számának növekedésében jelenik meg. De ahogy telik az idő 2024-ben és a hitelek teljes hiteldíj mutatója (THM) folyamatosan csökken – hiszen mi arra számítunk, hogy év végén az 5%-os THM is általánossá válhat függetlenül a CSOK Plusztól –, még intenzívebbé válhat a lakáspiac.

Hitelezés és lakásárak

– A lakáspiacon korábban a 2-3%-os kamatozású hitelek voltak versenyképesek. Az 5%-os THM elég lesz a fellendülésre?

– Magyarországon a korábbi időszakok tapasztalatai alapján a hat százalék a bűvös szám, vagyis ha a THM ez alá esik, akkor már vonzó lehet a felhasználók számára, és intenzívebben megindulhat a hitelezés. Most már tudunk olyan hitelajánlatról, amely ezt a bizonyos számot alulról súrolja, év végére pedig 5%-ra számítunk.

– Hogyan alakulnak az árak, hiszen az elmúlt években meglehetősen hektikusan változott a piac köszönhetően a külső tényezőknek és a gazdasági nehézségeknek?

– A már említett pozitív tendenciákkal összhangban várhatóan megindulnak az árak felfelé, különösen a CSOK-kompatibilis, jó állapotú ingatlanok árai emelkedhetnek 5-7%-kal, az újépítésűeké akár 8-10%-kal is az év végéig. A felújítandó lakások ára stagnálhat, vagy minimálisan nőhet, ami főleg Budapesten és a megyeszékhelyeken érvényes. Ha az egész magyar lakáspiacot tekintjük, akkor átlagosan 3-4%-os áremelkedésre számítok.

Az ingatlanközvetítők szerepe

– Ezek szerint némi fellendülést várhatunk, amelyet a kedvezőbb hitelkörnyezet is támogat. De vajon mennyire optimisták az emberek, és ehhez hogyan járulhat hozzá ösztönzőként egy ingatlanközvetítő a saját személyiségével és munkájával?

– Az ingatlanközvetítő és a személyes márkája továbbra is fontos marad, hogy igazolja a rátermettségét és a szakértelmét. Ezen belül az ügyfelek részére meg kell mutatnunk, hogy milyen referenciákkal rendelkezünk, az eddigi pályafutásunk alatt milyen eredményeket milyen módszerekkel értünk el, többek között a korábbi stagnáló vagy éppen némileg depressziós piacon hogyan tudtunk hatékonyan dolgozni. 

A korábban elért eredményekre és szaktudásra alapozva a most fellendülő piacon sikeresek lehetünk, hiszen egy nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb értékesítési légkörben dolgozhatunk, az eladókkal még inkább a célokra összpontosíthatunk. Az ingatlanközvetítőnek nyugalmat árasztó és kiegyensúlyozott szerepet kell betöltenie, hogy az eladók és a vevők is biztosak lehessenek abban: megfelelő és korrekt piaci áron kerül sor a tranzakcióra, amellyel mindkét fél elégedett lehet.

– Ezek szerint továbbra elsődleges szempont a referencia az újabb megbízások megszerzéséhez, vagyis a személyes kapcsolatok meghatározók a szakmában?

– Csaknem húsz éve dolgozom az ingatlanközvetítői szakmában, amely idő alatt számtalan kapcsolatra tettem szert és nagyon sok sikeres adásvételben működtem közre, amelyek megalapozzák a folyamatos megkereséseket. Így van, a kulcsszó továbbra is a referencia, vagyis az évek alatt elvégzett minőségi és eredményes munka meghozza a gyümölcsét.

A mesterséges intelligencia

– Egyre több tanácsadó próbál egyre nagyobb ismertségre szert tenni videók, közösségi oldalak intenzív használatával. De van-e valamilyen új eszköz az ingatlanközvetítők kezében, amely növelheti a munkájuk hatékonyságát?

– A mesterséges intelligencia (MI) a tanácsadói munkában is egyre nagyobb szerepet kaphat, ami viszonylag új tendencia a mi szakmánkban.

A MI segítségével rendezünk be lakásokat, vagyis teljes lakberendezési megoldásokat kínálunk, a felújítandó lakásokra összpontosítva látványterveket készítünk, hogyan lehetne élhető, jól elrendezésű otthonokat varázsolni a korábbi adottságok mellett.

Ezek a módszerek gyorsítják és egyszerűsítik a munkánkat, hiszen néhány kattintással többféle megoldást tudunk generálni. Különösen azon ügyfelek számára hasznosak ezek a lehetőségek, akik életükben csak egy vagy két lakást adtak-vettek, hiszen ők így sokkal jobban bele tudják élni magukat, hogyan nézhet ki az új otthonuk teljesen megújítva.

Hol hirdessünk?

– Az ingatlan.com egy éve vezette be a Partner Programot, amelynek Ön is a részese. A portál így támogatja az ingatlanközvetítők személyes márkaépítését, hogy a nagy tudással rendelkező tanácsadók ismertséget és presztízsét növeljék az eladók és vevők felé. Sőt, most 1+1 akciót is indított a hirdetési weboldal, vagyis 1 hónapos előfizetés esetén 2 hónapot kapnak a tanácsadók a Prémium Partner szolgáltatásra. Hogyan látja az elmúlt egy évet tekintve, mennyire hasznos a program?

– Elég sok érdeklődő hivatkozik arra, hogy látják: Prémium Partner vagyok az ingatlan.com-on. Ez számukra mindenképpen pluszt jelent, hiszen leellenőrzött, kiemelt szakemberként tekintenek rám. Mindenki úgy gondolja, hogy ez egy pozitív töltetű fogalom, ami egyfajta referenciát is jelent a munkám minőségét és eredményességét tekintve.

– Mindig felmerül a kérdés, hogy hol hirdessünk, hiszen az adott ingatlan számára a megfelelő láthatóság hozhatja meg az érdeklődést és végső soron a sikeres adásvételt?

– A teljes ingatlanpiacot le kell fednünk, ezen belül 85% jelenti az ingatlan.com-on való jelenlétet, míg a maradék a további honlapok között oszlik meg. A közösségi médiumokban pedig alapvetően a fizetett reklámokkal vagyunk jelen és referenciának szánjuk, ahol meg tudják nézni az érdeklődők az általunk kínált ingatlanokat. Különösen a külföldi projektjeinket reklámozzuk a közösségi oldalakon, amelyek alapján sok érdeklődővel vesszük fel a kapcsolatot.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!