Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Az egri lakáspiac is elindult a fellendülés útján

szakújságíró
Az ingatlan.com csoport kereskedelmiingatlan-piaci szakértője.

Eger nem csak az Északi-középhegység, de egész Magyarország egyik történelmi ékköve csodálatos épületállománnyal, ahol hazai viszonylatban mindig is magas lakásárakkal találkozhattunk. Farkas Péterrel, az Eger Otthon Ingatlanközvetítő Iroda tulajdonosával beszélgettünk a helyi piacról, a növekvő érdeklődésről, az árakról, az alkuról, a hitelekről és arról is szót ejtettünk: hogyan tud már 26 éve sikeresen dolgozni az ingatlanközvetítői szakmában.

Lakáspiac

– Milyen tényezők jellemzik most az egri lakáspiacot? Emelkednek-e az árak, mekkora az alku nagyságrendje, és egyáltalán hogyan alakul a kereslet és kínálat?

– Januárban még nem tapasztaltam jelentős változást, de hagyományosan az év első hónapja amúgy is gyengébb eredményeket szokott hozni. Később egyértelműen mozgásba lendült a piac, az élénkülés jeleit láthatjuk, egyre több érdeklődővel kerülök kapcsolatba, ez egyre több sikeres tranzakcióban is realizálódik.

Úgy gondolom, hogy az árak viszonylag lassabban, de felfelé fognak araszolni, amelyet a piaci környezetben tapasztalható pozitív változások ösztönöznek: így a kamatcsökkenés jelentős szerepet játszik a fellendülésben, de a CSOK Pluszt is több ügyfelem szeretné felhasználni a lakásvásárlásához. 

A piaci szereplőkben még kevésbé tudatosult az élénkülés, illetve még az elején járunk ennek a folyamatnak, ezért továbbra is jelen van az alku az adásvételi tárgyalásoknál, különösen a némileg túlárazott ingatlanok esetében, de már előfordult, hogy magasabb áron kelt el egy ingatlan, mint amire a tulajdonos előzetesen számított. Ez is mutatja a kereslet erősödését. Tavaly szinte teljesen eltűntek a lakáspiacról a hiteles ügyfelek, de idén már egyértelműen megjelent a hitelfelvételi opció is egy-egy tranzakció kapcsán.

Aktuális már a saját lakás vásárlása, de hitelt vennél fel hozzá? Olvasd el a money.hu cikkét a témában: Lakáshitel feltételei 2024-ben

Átlagárak és vásárlói igények

– Milyen négyzetméterárakkal találkozhatunk Egerben és a környező településeken? 

Számos ingatlantípust megkülönböztethetünk, így az új építésűek esetében nem ritka a 900 ezer, vagy akár az egymillió forinthoz közelítő négyzetméterár, a használt otthonok esetében a jó elhelyezkedésű, jó állapotú ingatlanok ára elérheti a 800 ezer forintot, míg panellakásokat 500 ezer forint körüli négyzetméteráron vásárolhatunk. Országos viszonylatban sem tekinthető olcsó városnak Eger, hiszen egyrészt élhető, kiváló természeti környezetben fekszik, másrészt az idegenforgalom meghatározó a történelmi épületállomány miatt, harmadrészt pedig az ipari vállalatok is jelen vannak a vármegyeszékhelyen és környékén. A környező kisebb településeken, falvakban pedig nagyságrendileg 40-50 millió forintba kerül egy közepes állapotú családi ház, de a legnépszerűbb Egerhez közeli településeken az egri árszinthez közelítenek az újabb családi házak árai.

– Veszik-e már a felújítandó ingatlanokat vagy még mindig az energiatakarékos, jó állapotúak vannak fókuszban?

– Alapvetően a jó állapotú lakások mindig előnyt élveznek, de azok az ügyfeleim nem zárkóznak el a felújítás elől, akik nem sajnálják az idejüket és energiájukat, hogy koordinálják a munkálatokat vagy leszervezzék a megfelelő szakembereket.

Az azonban biztos, hogy a felújítandó lakások sokkal tovább maradnak a piacon, mint például a 2008-2009-es válság előtt, amikor szinte mindent megvettek. Ma jóval magasabbak az elvárások a minőséggel kapcsolatban, legalábbis az én ügyfélköröm ezt mutatja.

– Ön már 26 éve dolgozik az ingatlanközvetítői piacon, amely dicséretre méltó teljesítmény. Eközben számos válságnak és fellendülésnek lehettünk a szemtanúi. Hogyan alakult a pályafutása több mint két évtized alatt?

– Édesapámmal közösen indítottuk el az ingatlanközvetítő irodánkat, sőt, a mai napig segíti a munkámat jelenlétével, bár ő már nyugdíjba vonult. Szeretem ezt a viszonylag kötetlen tevékenységet, ahol munkával és tisztességgel megfelelő bevételre tehetünk szert. Bár többféle végzettséggel rendelkezem a teniszedzőtől kezdve a kereskedelmi szaktudáson át az idegenforgalmi képesítésig, de alapvetően ez a típusú munka illeszkedik legjobban az életmódomhoz. 

Kapcsolattartás

– Hogyan kerül kapcsolatba ügyfelekkel, hiszen manapság a nehezebb piacon fontos a megbízhatóság, a szakmaiság és a referencia?

– Visszatérő ügyfelekkel is kapcsolatban állok, de rájuk csak részben lehet alapozni egy sikeres ingatlanközvetítői irodát. Emellett a mindennapi munkám során ismerek meg új megbízókat, így például egy eladó lakás ügyében találkozom olyanokkal, akik szintén árulnak ingatlant. Itt a jó kapcsolat megalapozásának titka, hogy az emberi és szakmai tényezők alapján szimpatikusnak és felkészültnek tartanak, vagyis az új ügyfelek úgy gondolják, hogy valóban segíteni fogok nekik, mert megbízható és alapos munkát végzek majd. 

Sokat számít a több évtizedes rutin, amellyel rendelkezem, hiszen sok esetben a tanácsadói kvalitás nem is tanulható, rendelkezni kell alapvető készségekkel, amelyek szükségesek a sikerhez.

Emellett meg kell említenem a korrekt hozzáállást, vagyis nem szoktam az ügyfeleket presszionálni arra, hogy engem bízzanak meg az eladással, az ügyfeleknek kell érezniük, hogy szívesen dolgoznának velem a lakásuk, házuk eladása során. Az erőszakos vagy manipulatív viselkedés rövid távon eredményt hozhat, de biztosan visszaüt hosszabb távon, nem csak arra, aki ezt alkalmazza, de magára a szakmára is. Így ezt maximálisan kerülöm.

– Miért jobb egy kis irodában dolgozni, mint egy nagy franchise hálózatban? A kis iroda jobban segíti a személyes kapcsolatok kiépülését?

– Számomra fontos a szabadság, így soha nem is gondolkodtam el azon, hogy egy hálózathoz csatlakozzak. Korábban jónéhány munkatárssal dolgoztam együtt az irodáinkban, de ők is élvezhették ezt a fajta szabadságot. Voltak persze ésszerű irányelveink, mint ahogyan most is vannak, de ez nem jelentett jelentős kötöttségeket. A személyes kapcsolatok kiépítését is befolyásolhatja kisebb mértékben ez a strukturális különbség, például a franchise hálózatok jutalékszabályai és a sokkal szigorúbb megbízási szerződéseik. Mi nagy betűmérettel szedett, összesen két oldalas, jól érthető szerződést használunk, amelynek második oldalára még ráférnek a ingatlan adatai is. Az érthetőség és átlátható megegyezés például egy olyan irányelv, amit végig fontosnak tartottam az elmúlt 26 évben.

Hirdetési portálok

– Ön az ingatlan.com Partner Programjában is részt vesz, ahol most az 1+1 akció keretében egy hónapot ingyen vehetnek igénybe az ingatlanközvetítők. Mik az eddigi tapasztalatai a programmal kapcsolatban?

– Kaptam már visszajelzéseket is ezzel kapcsolatban; vagyis az eladók egy részében tudatosulhat a partnerprogram segítségével, hogy hosszú évek óta dolgozó megbízható egri szakemberként vagyok jelen a helyi lakáspiacon. Így ha konkrét eladási fázisba érnek a tulajdonosok, akkor nagyobb eséllyel találhatnak rám. Úgy gondoltam, hogy megadom ennek az esélyt, és továbbra is bízom az erre fordított energia megtérülésében.

– Az is alapvető szempont ebben az átalakuló gazdasági helyzetben, amikor rengeteg információ ér minket nap mint nap, hogy hogy hol hirdessünk. Ön mely portálokban bízik?

– Tény, hogy az ingatlan.com a leghatékonyabb hirdetési portál a számomra, jól kezelhető a felület, és a látogatottsága is magas. Van még egy nagyobb portál, ahol hirdetek bízva abban, hogy másik ügyfélkört is elérhetek, de a tapasztalataim azt mutatják, hogy onnan ritkábban kapok érdeklődést, a statisztikák szerint a látogatottsága is alacsonyabb. Emellett a Facebookon is jelen vagyok, ahol jó néhány csoportban lehet hirdetni, amit persze meg is teszek. Tény, hogy a Facebook-ot nem erre találták ki, azonban ma már a közösségi médiából sem hiányozhat a lakóingatlanokkal foglalkozó közvetítő. Innen is kikerülhetnek komoly érdeklődők, de a keresési opciók nem rendezettek az érdeklődők számára, a Facebook inkább az ingatlanpiac turkálója, ugyanakkor szinte mindenki használja.

– Végezetül mekkora jutalékkal kalkulál egy-egy megbízás esetén?

– 2,5-3,5% között mozog az értékesítés után járó jutalékom szerződéstípustól és értéktől függően. Ritkán, amikor egy visszatérő ügyfél nagyobb értékű ingatlanát árulom, akkor 2%-os díjazásban állapodunk meg. Ez a legalsó határ.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!