Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Az ingatlanpiac nyáron sem pihen, sőt új lehetőségek nyílnak az eladók előtt

blogger, ingatlanközvetítő
A budai ingatlanok szakértője.
  • 4 perc olvasási idő
  • 2024. május 15.

Lassan itt a nyár, a vakáció és a strand időszaka. Vége az iskolának, egy kicsit lelassul az élet, aki teheti, nyaral, kirándul. Él egy olyan elképzelés, hogy nyáron az ingatlanpiac is szabadságra megy, kevesebb érdeklődőre számíthatnak az eladók. Vizsgáljuk meg, hogy mennyire igaz ez a felvetés, és mire számíthatnak azok a tulajdonosok, akik a nyári időszakban szeretnék eladni ingatlanukat.

Az ingatlanpiac nyáron sem pihen.

A nyári időszak jellemzője, hogy megjelennek a rejtőzködő ingatlankeresők. Ne felejtsük el, hogy az augusztus, illetve a szeptember kimondottan jó időszaknak számít az ingatlanpiacon, márpedig az viszonylag ritka, hogy egy család egy hét keresés után vásárol ingatlant. Ezzel azt szeretném jelezni, hogy az augusztusi, szeptemberi tranzakciók azért tudnak nagy számban megvalósulni, mert a nyári időszakban többen töltik az idejüket ingatlankereséssel. 

Kik ők és általában mit keresnek?

Családi házak, kertvárosi környezet

Ebben az időszakban én elég sok olyan ingatlant mutatok érdeklődőknek, amik vagy családi házak, vagy olyan lakások, amik kertvárosi környezetben helyezkednek el. Legyünk őszinték, sokkal kellemesebb ilyenkor körbejárni egy ilyen környéket, adott esetben valamilyen hegyvidéki területet, mint télen fagyban, sárban. Nem is beszélve arról, hogy a nappalok lényegesen hosszabbak, így ez az idő is kitolódik. Nem kell attól tartani, hogy kora délután már semmit nem láthatunk az ingatlan fényviszonyaiból. 

A tulajdonosok számára itt két kihagyhatatlan ziccer is kínálkozik.

Az első, hogy olyan kertet és udvart varázsoljanak, amire ősszel, vagy télen esélyük sincs. Virágok, növények ültetésével fantasztikus hangulat teremthető, egy esetleges teraszon történő ártárgyalás pedig lazább, és oldottabb vevőjelölteket eredményez.

A másik ilyen lehetőség, amit nem hagynék ki, az az eladó tábla a kerítésen, erkélyen. Nem ritka, hogy a kertvárosi környéken vásárolni szándékozók körbesétálják, autózzák azt a lokációt, ahol szívesen vásárolnának ingatlant. Miért ne jeleznéd nekik, hogy te éppen ilyennel rendelkezel és egy telefonbeszélgetés után, ha érdekli őket, meg is mutatod.

Az iskolakezdés már nem csak a felsőoktatásban inspiráció

A következő csoporttal én először pár éve találkoztam, mára pedig egyre többen vannak. Olyan családokról van szó, akik az ingatlanvásárlásukat, költözésüket a gyerekek iskolaváltásához próbálják igazítani. Egyre fontosabb lesz a szülőknek, hogy a gyerekeik jóhírű, esetleg magasabb követelményrendszerrel működő tanintézménybe járjanak. Volt olyan megbízásom, ami egy magasabb presztízsű iskola közvetlen közelében volt. Már áprilisban ilyen céllal jöttek az érdeklődők és május végén egy olyan család vásárolta meg, akik ebből a célból költöztek. Természetesen ők jellemzően tágasabb, nagyobb alapterületű otthonokat preferálnak.

Kisebb lakások belvárosban egyetemistáknak, főiskolásoknak

A frissen egyetemre felvett fiatalok képezik azoknak a körét, akik a kisebb, egy-két szobás ingatlanokat keresik. Ők elég régóta már nem csak mint albérletkeresők jelennek meg a piacon. Van egy olyan kör, ahol a szülők meg tudják oldani, hogy ingatlant vásároljanak a felsőfokú tanulmányait kezdő csemetének. Ez gyakran pénzügyileg sem rossz döntés, hiszen akár a kétszobás lakás egyik szobáját bérbe is adhatják egy évfolyamtársnak, így havi fix összeghez juthatnak. Ők jellemzően a belvárosi egyetemhez, tömegközlekedéshez közeli ingatlanok célcsoportja lesznek.

A befektetők sem mennek szabadságra

Őket elsősorban az motiválja, hogy a nyári időszakban minden szempontból lényegesen egyszerűbb az ingatlanfelújítás folyamata. Természetesen az ő célingatlanuk a kicsit rosszabb állapotban lévő felújítandó, közepes állapotú lakások. Náluk leginkább a matek számít, de amennyiben fantáziát látnak egy ingatlanban, kimondottan jó vevők tudnak lenni. Gyorsan döntenek és az adásvételi szerződést, illetve a birtokbaadást is szeretik viszonylag hamar megoldani, mihamarabb nekilátni a felújítási munkának.

Nem ritka, hogy az egyszerűbb felújítást igénylő munkákat akár hetek alatt elvégzik, így nagyon gyorsan megjelennek a piacon, már egy felújított lakással. Az én praxisomban is volt olyan lakás, amit egy nyár alatt sikerült egyszer felújítandó, egyszer pedig felújított állapotában értékesíteni. Őket persze csak igazán jó ajánlattal lehet megszólítani, de a nyári időszakban árgus szemekkel keresik a lehetőségeket.

Tehát az ingatlanpiac a nyári időszakban sem áll le, nem tűnnek el a vevők a piacról. Azt gondolom, hogy ebben az időszakban talán több lehetőség van az ingatlant vidámabb, barátságosabb formában bemutatni, tehát érdemes erre is szánni egy kis időt.

A cikk szerzője Milovecz László blogger, ingatlanközvetítő, a budai ingatlanok szakértője. A szakember korábbi írásai, megbízóinak véleményei, valamint a kapcsolatfelvételi lehetőségek megtalálhatók az alábbi linken.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!