Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Így zajlik a lakásbérlés

Tartalomjegyzék

A lakásbérlés egyszerű dolognak tűnhet, pedig a jó albérlet megszerzése nem sétagalopp. Korántsem csak annyiból áll, hogy megnézzük a kiválasztott lakást, és a megegyezés után már költözünk is.

Sokak számára az albérlet jelenti a lakhatás megoldását, és ha te is úgy határoztál, hogy albérletbe költözöl, akkor nagy hasznát veheted az alábbi információs csomagnak.

Összegyűjtöttük számodra a legfontosabb tudnivalókat ahhoz, hogy a lakásbérlés minden fontosabb pontját megismerhesd, és hozzájuss a számodra legjobb albérlethez.

Ha bizonyos pontokat már ismersz és szeretnéd átugrani, csak kattints a számodra érdekes fejezetre.

 1. A lakásbérlés célja
 2. A megfelelő albérlet kiválasztása
 3. A lakásbérlés költségei
 4. Hol keressünk albérletet?
 5. Jótanácsok, hogy minket válasszon a tulajdonos
 6. Megállapodás

1. A lakásbérlés célja

A lakásbérlés ugyan sokak lakhatására jelent megoldást, az eltérő élethelyzetek és célok miatt mégis különböző okokból dönthetünk úgy, hogy albérletbe költözünk. Amennyiben úgy döntünk, hogy kibérelünk egy lakást, tekintsük át alaposan a körülményeinket, hiszen csak így tudunk majd az igényeinknek és aktuális helyzetünknek megfelelő otthont találni.

Üres szoba, egy kanapé, és számos doboz.

A lakásbérlés leggyakoribb céljai:

 • Hosszabb távú lakhatás
 • Rövidebb időszakra, átmeneti megoldásként
 • A mobilitás megőrzése miatt

Hosszabb távú lakhatás

Hosszabb távra jellemzően akkor bérlünk ingatlant, ha nincs még meg a lehetőségünk arra, hogy saját lakást, házat vegyünk. Ez egy meglehetősen összetett körülmény, hiszen egyszerre több tényezőt is figyelembe kell venni, mielőtt az adott ingatlant kibéreljük. Mivel hosszabb távra tervezünk az adott albérlettel, célszerű úgy tekintenünk rá, mintha a sajátunk lenne, vagyis feleljen meg az elvárásainknak, igényeinknek. Az akár több éves itt-tartózkodás miatt a lokáció, méret, felszereltség kiemelten fontos, de ugyanennyire meghatározóak a költségek is, hiszen úgy érdemes kalkulálnunk a bérleti díjjal, hogy mellette esetleg félre is tudjunk tenni a saját ingatlanunkra.

Rövidebb időszakra

Alakulhat úgy az életünk, hogy átmeneti megoldásként albérletbe költözünk és úgy számolunk, hogy ez az állapot nem lesz tartós. Számos ilyen helyzettel találkozhatunk: ide sorolható az, ha saját ingatlanunkba még nem költözhetünk be, mert csúszik az átadás, esetleg jelenleg is a lakáskeresés fázisában tartunk. Továbbá megemlíthetjük még az esetleges munkahelyi áthelyezések, szezonális munkák miatti bérléseket, valamint a diákok lakásbérlését is a tanulmányi idő alatt. 

A mobilitás megőrzése miatt

Kevésbé ismert, de nem elhanyagolható jelenség az, amikor valaki úgy dönt, hogy nem szeretne saját ingatlant venni. A döntés mögött az áll, hogy sokak számára nem elfogadható az az anyagi és lokális kötöttség, amit a saját ingatlan jelent, mivel ha változik az élethelyzetük, az említett kötöttségek terhet jelentenek. Jó példa erre, ha az ország egy másik pontján kapunk egy visszautasíthatatlan állásajánlatot, vagy ha egyszerűen csak meguntuk a jelenlegi otthonunkat.

2. A megfelelő albérlet kiválasztása

Akárcsak ingatlanvásárlásnál, lakásbérlés esetén is arra kell törekednünk, hogy olyan albérletet találjunk, ami megfelel az elképzeléseinknek, az igényeinknek, valamint az anyagi lehetőségeinknek. Tekintettel arra, hogy az albérletünk egy fix pontot jelent az életünkben, érdemes végiggondolni, melyek azok a szempontok, amik meghatározóak a számunkra, és ezek mentén kiválasztani a megfelelő albérletet.

Boldog pár örül, hogy megtalálta a megfelelő albérletet.

A megfelelő környék, lokáció kiválasztása

Az egyik legfontosabb pont ez, hiszen sok mindent tudunk változtatni egy ingatlanon, de a lokációját nem. Éppen ezért fontos, hogy vizsgáljuk meg alaposan a lakás környékét, az infrastruktúrát, a közlekedési útvonalakat, a bevásárlási lehetőségeket, de ide sorolható még az orvosi rendelők, a gyógyszertárak gyors elérhetősége is. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy előnyös, ha albérletünkből gyorsan el tudunk jutni a munkahelyünkre, vagy iskolánkba is, hiszen ezeket az utakat rendszeresen meg fogjuk majd tenni.

Ha bővebben is olvasnál a megfelelő lokáció kiválasztásáról, kattints a cikkre: Így találd meg a neked való környéket!

Az ideális lakás tulajdonságai

Ha kiválasztottuk a megfelelő lokációt, a következő fontos lépés, hogy meghatározzuk, melyek azok a tulajdonságok, amelyekkel szeretnénk, hogy albérletünk rendelkezzen. Mindenkinek más-más tulajdonság fontos, így nehéz általános kritériumokat felsorolni, jellemzően a döntő tényező mindig az aktuális, vagy a közeljövőre vonatkozó elvárásunk lesz. Emiatt olyan lakást válasszunk, aminek az alapterülete, szobaszáma, állapota megfelel a célunknak, de a kiválasztásnál szempont lehet még a bútorozottság, gépesítettség, az emelet, a lift megléte, valamint, hogy tartozik-e erkély az ingatlanhoz.

Költözhetünk gyerekkel is?

Hiába találtuk meg a tökéletes albérletet, sajnos elképzelhető, hogy ha gyermekkel szeretnénk költözni, nem minket fog választani a tulajdonos. Ez természetesen bosszantó tud lenni, már csak azért is, mert így feleslegesen fordítottunk időt, energiát az adott lakásra, amit esetleg egy olyan albérlet felkutatására is áldozhattunk volna, ahová be is költözhetünk. Előzzük meg az ilyen eseteket azzal, hogy telefonon már előre jelezzük a tulajdonosnak, vagy ingatlanosnak, hogy gyerekkel szeretnénk az albérletet kivenni.

Költözhetünk állattal is?

Szintén nehezebb helyzetben vagyunk akkor, ha kisállatokkal vágunk neki a keresésnek, bár jó hír, hogy a koronavírus-járvány után ezen a területen már láthatóak változások. Ettől függetlenül már az első kapcsolatfelvétel során jeleznünk kell a tulajdonosnak, hogy kisállattal költöznénk. Jellemző, hogy sokszor a tulajdonosok a lehető legrosszabb forgatókönyvvel számolnak az állatokkal kapcsolatban, ennek az áthidalását viszont elősegíthetjük azzal, ha felajánljuk neki, hogy egyszer elhozzuk a kedvencünket, hogy a tulajdonos is megismerkedhessen vele. Szóba jöhet még egy magasabb kaució is az esetleges károkra, valamint érdemes a bérleti szerződésbe is beleírnunk a kis kedvenc érkezését.

+tipp: A telefonos kapcsolatfelvétel előtt küldhetünk egy levelet a hirdetőnek, amiben leírjuk, hogy kisállattal szeretnénk költözni. Pár sorban írjunk a kedvencünkről, emeljük ki, hogy szobatiszta és a bútorokat, berendezést nem rongálja, nem veszélyes az ingatlan állapotára. A levél elküldése után telefonon erre már hivatkozhatunk a hirdetőnél.

Ha bővebben is olvasnál arról, hogy miként lehet kisállattal költözni, kattints a cikkre: Költözés macskával: kisállattal albérletbe?

Megengedett a dohányzás?

Sok tulajdonosnál a dohányzás azonnali kizáró ok, mert nem szeretnék, hogy a lakásuk füstszagú legyen. Ettől egy fokkal jobb a helyzet akkor, ha az ingatlanhoz tartozik erkély, és ott megengedett a dohányzás. Ha az egyeztetések során felmerül a dohányzás kérdése, válaszoljunk őszintén, hiszen jobb, ha minél előbb átbeszéljük ezt a dolgot a tulajdonossal és nem a beköltözés után jelent ez kellemetlenséget.

Mennyi a minimum bérleti idő?

Amikor albérlethirdetéseket olvasunk, sokszor találkozhatunk azzal, hogy már a szövegben jelölik, hogy mennyi a minimális bérleti idő. Szerencsés esetben ez megegyezik a mi elvárásainkkal, viszont előfordulhat, hogy abszolút nem, így pedig számításba sem tudjuk venni az adott lakást. Ha nem látunk erre utaló információt a leírásban, érdemes erről is egyeztetnünk a tulajdonossal, közvetítővel.

Jó, ha tudod: Az ingatlan.com-on bérleti időre is tudsz albérletet keresni. Ehhez nem kell mást tenned, mint a “Részletes keresőben” kiválasztani a “Minimum bérleti idő” legördülő sávot, majd bejelölni a számodra optimális időintervallumot.

3. A lakásbérlés költségei

A lakásbérlés kardinális pontjai közé tartoznak a piszkos anyagiak, de úgy is fogalmazhatunk, hogy az albérletekre is vonatkozik az “Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér!” közmondás. Vagyis a lakásbérlés előtt számításba kell vennünk azokat a tényezőket, amik már a bérlés előtt kihatnak az anyagi lehetőségeinkre, valamint azokat is, amik azután jelentenek majd kiadásokat számunkra.

Pénztárcából kilátszó forintbankjegyek.

Mire van fedezetünk?

Saját magunk érdeke, hogy csak olyan lakás iránt érdeklődjünk, aminek a bérléséhez sziklaszilárd anyagi háttérrel rendelkezünk. Ökölszabályként azt lehet mondani, hogy lakhatásra a fizetésünk felénél többet nem célszerű költeni. Hiszen megélhetésre, közlekedésre, ruhákra és persze szórakozásra is maradnia kell valaminek. Nyilván, ha a fizetésünk felénél kevesebbet kell erre fordítanunk, annál jobb, hiszen így nagyobb eséllyel tudunk pénzt megtakarítani.

Egyedül, vagy lakótárssal?

A bérleti díjak lefaragásának egyik módja, hogy többen bérelnek ki egy lakást, és osztoznak a kiadásokon. Érthető okokból ez azoknak jelent megoldást, akik egyedül költöznének, vagy párként egy közeli ismerőssel, baráttal költöznek közös lakásba. Családosoknak a privát szféra és a helyigény miatt ez kevésbé előnyös opció. Bevett gyakorlat a közös bérlés diákoknál, fiataloknál, vagy olyan egyedülállóknál, akik még olyan élethelyzetben vannak, hogy tudják vállalni a közös albérletet a kevesebb kiadás érdekében. 

Jó, ha tudod: Az ingatlan.com-on kiadó szobát is lehet keresni. Ehhez nem kell mást tenned, mint a “Részletes keresőben” a “Típus” menüben megjelölnöd a „szoba” opciót.

Mennyi a korrekt bérleti díj?

Egy albérlet árat nagyon sok tényező befolyásolja (méret, lokáció, felszereltség, stb.), így nehéz egy sztenderd árat meghatározni. A piaci mozgásokat, trendeket azonban lehet, és érdemes is figyelnünk, hiszen így naprakészek lehetünk a kereslet és a kínálat aktuális állapotával kapcsolatban. Rendszeresen olvashatóak az albérletpiaccal foglalkozó elemzések, ahol átlagárakat is feltüntetnek, amikre kiindulópontként tekinthetünk.

Jó, ha tudod: Első kézből értesülhetsz az albérletpiac minden jelentős változásáról, valamint híreket, lakbérindexeket, és naprakész elemzéseket is olvashatsz Realista oldalunkon. Míg számos tippel és letölthető segédanyaggal a Tudástár oldalunkon találkozhatsz. Látogasd felületeinket minél gyakrabban, hiszen az információ érték, amit a lakásbérlés során kamatoztathatsz is.

Kaució mértéke

A lakásbérlés költségei között kell említenünk a kauciót is, hiszen beköltözéskor többhavi bérleti díjnak megfelelő óvadékot kell odaadnunk a tulajdonosnak. Vagyis az albérlet kiválasztásánál figyelembe kell vennünk azt is, hogy az első bérleti díjon túl, mekkora az az összeg, amit kaucióként át tudunk adni a tulajdonosnak. 

A kaució intézménye bevett szokás az albérletpiacon, jellemzően elmaradt bérleti díjat, közüzemi tartozásokat vagy az ingatlanban keletkezett károkat lehet fedezni belőle, és csak az előzetesen megállapított okok miatt tartható vissza. Magyarországon a biztosíték mértéke jellemzően kéthavi bérleti díjnak felel meg, de ez mindig a bérbeadó és a bérlő közötti megállapodás kérdése.

Ha bővebben is olvasnál a kaucióról, kattints a cikkre: Kaució: tudnivalók bérlőknek és bérbeadóknak

A rezsi

Ahogy saját ingatlan esetében, úgy lakásbérlés esetében is számolnunk kell a rezsivel. Az már a tulajjal kötött megállapodásunktól függ, hogy a rezsi költségét külön kezeljük, vagy egy fix díjként beleszámítjuk a lakbérbe. Ettől függetlenül kiadásként jelentkezik, amit mérsékelhetünk, ha olyan albérletet választunk, ami jó energetikai jellemzőkkel bír, valamint energiatakarékos megoldások találhatóak benne. Általánosságban elmondható, hogy a szigetelés, az új nyílászáró, az energiahatékony gépesítés mind-mind csökkenti a fajlagos fenntartási költségeket.

4. Hol keressünk albérletet?

Lakásbérlés mellett jellemzően mindig valamilyen nyomós ok miatt döntünk, így leendő albérletünk felkutatásához megéri időt és energiát áldoznunk. Használjuk ki a technikai lehetőségeinket és rendszeresen látogassuk a piacvezető online ingatlanhirdetési oldalt, az ingatlan.com-ot. Viszont ne becsüljük alá az offline lehetőségeket sem, hiszen ha egy kedvelt környéket felkeresünk és bejárunk, a kihelyezett kiadó táblák is jelezhetnek nekünk egy-egy jó albérletet.

Az ingatlan.com logója.

Ezért az ingatlan.com-on keressünk

Lakásbérlés előtt akkor vagyunk jó helyzetben, ha minél több olyan ingatlant találjunk, ami megfelel az elvárásainknak, hiszen így esélyünk van válogatni is, nem vagyunk kiszolgáltatott helyzetben. A potenciális albérletek listáját viszont csak úgy tudjuk kialakítani, ha ott keresünk, ahol a legtöbben hirdetnek és emiatt nagyszámú hirdetés közül tudunk válogatni.

A Similarweb és Google Analytics adatai egyértelműen mutatják az ingatlan.com dominanciáját, az oldal látogatottsága a többszöröse a többi ingatlanhirdetési portálnak. Ezt a tendenciát érzékelik is a hirdetők, tudják, hogy ott érdemes hirdetniük, ahol a legtöbben keresnek. Ez azért jó hír a számunkra, mert így nagy választék között keresgélhetünk, megnövelve így az esélyünket arra, hogy rátaláljunk a megfelelő albérletre.

Így kereshetünk albérletet az ingatlan.com-on

A tudatos keresés döntően lerövidíti és meg is könnyíti a lakásbérlés folyamatát. Egy gyors és egyszerű regisztrációt és bejelentkezést követően az ingatlan.com-on olyan keresési funkciókat alkalmazhatunk, amikkel rövid idő alatt megtalálhatjuk albérletünket.

Melyek ezek a funkciók?

 • Hirdetés mentése

Ezzel a funkcióval elmenthetjük a kiszemelt albérlethirdetéseket, amiket később könnyen visszanézhetünk. Ezen kívül – mint egy digitális noteszben – minden mentett hirdetés mellé saját megjegyzéseket is írhatunk.

 • Keresés mentése

Ahogy a hirdetést, úgy egy keresést, egy keresési beállítást is elmenthetünk. Kereséskor általában bizonyos szűrők alkalmazásával szűkítjük a találati listát, így csak olyan hirdetések jelennek meg, amik az adott kritériumoknak megfelelnek.

Ha van elképzelésünk az ingatlan típusát, elhelyezkedését, állapotát, méretét illetően, esetleg meghatároztunk egy költségkeretet is, akkor célszerű ennek megfelelő keresést elmenteni.

 • Hirdetésfigyelő

Az egyik leginnovatívabb albérletkeresést megkönnyítő opció a “Hirdetésfigyelő”. De, miről is van szó? Ha adott a keresési beállításunk, akkor élhetünk azzal, hogy naponta egyszer az oldal e-mailben elküldi nekünk azokat a hirdetéseket, amik megfelelnek a követelményeinknek. Egyszerre maximum öt “Hirdetésfigyelőt” állíthatunk be, ami akkor igazán hasznos, ha különböző szempontok szerint keresünk ingatlant. 

 • Duplikációk helyett “Minden1x” nézet

Amikor a találati listában nézelődünk, tapasztalhatjuk, hogy ugyanazzal az albérlettel több hirdetésben is találkozunk. Ez azért lehet, mert több közvetítő és akár a tulajdonos is hirdeti. A “Minden1x nézet” bekapcsolásával lerövidülnek a találati listák és még több hirdetést tudunk átnézni. A funkció összegyűjti nekünk az azonos ingatlanokat, és csak egyet jelenít meg közülük, a többit pedig csak akkor listázza, ha megnyitjuk azokat.

 • Mobilapplikáció

A mobilos albérletkeresés szintén egy olyan lehetőség, amivel kényelmesebbé és gyorsabbá válhat a keresés. Az ingatlan.com applikációjában a weboldal összes keresési lehetőség elérhető, valamint olyan extra opciót is használhatunk, mint a “Közelemben” funkció. Ha a munkahelyünkhöz közel, vagy a település vonzáskörzetében keresünk albérletet, akkor a “Közelemben” opcióval a térképen kijelölhetünk egy pontot, és meghatározhatjuk, hogy ahhoz képest mekkora sugarú körben mutasson kiadó lakásokat a rendszer.

Ha bővebben is olvasnál a keresést megkönnyítő funkciókról, kattints a cikkre: Így találj sikeresen ingatlant!

Járjuk be a kinézett környéket

Szánjuk rá az időt, hogy egy kicsit körbejárjuk a kinézett környéket. Míg barangolunk, mérjük fel a környék infrastruktúráját, az éppen folyó munkálatokat, valamint a lakóközösséget. Ezzel párhuzamosan pedig keressük az ingatlanokra kihelyezett KIADÓ hirdető táblákat is. A hirdető tábla egy igazán egyszerű megoldás, sokszor pedig pont emiatt nem tulajdonítanak neki jelentőséget, pedig lokális ereje igen magas, megszólítja az arra járókat. Ha találkozunk KIADÓ hirdető táblával, keressük meg az ingatlan online hirdetését is, így a lokáció mellé számos fontos információt is társítani tudunk. Minél bővebb információnk van egy adott albérletről, annál könnyebben és biztosabban tudunk dönteni róla.

5. Jótanácsok, hogy minket válasszon a tulajdonos

Készülnünk kell arra, hogy az igazán jó és/vagy kedvező árú albérletekért egyszerre több jelentkezővel leszünk versenyben. A konkurencia miatt pedig élnünk kell azokkal a trükkökkel, amikkel elérhetjük azt, hogy a kiválasztás végén minket válasszon a tulajdonos. 

Mik ezek a praktikák?

A résztvevők megállapodnak, és kezet ráznak.

Használjunk hirdetésfigyelőt

Növeli az esélyünket, ha elsők között jelentkezünk a meghirdetett albérletre, hiszen így arra is lehetőségünk van, hogy még a többi jelentkező felbukkanása előtt megállapodjunk a tulajdonossal, vagy a kiadást koordináló ingatlanossal.

Jó, ha tudod: Az ingatlan.com Hirdetésfigyelőjét a találati lista alján, valamint a profilodban, a mentett kereséseknél tudod aktiválni.

Részletesen olvassuk át a hirdetés szövegét

Bármennyire is csábító lehet egy albérlet, mielőtt telefont ragadunk, fontos, hogy alaposan átolvassuk a hirdetés szövegét. Részben azért, mert a szövegben lehetnek olyan információk, amik miatt mégsem lesz számunkra aktuális a lakás, részben pedig azért, mert rossz benyomást kelthetünk a hirdetőben akkor, ha olyan kérdéseket teszünk fel neki, melyekre a hirdetésből is megkapjuk a választ. Ez a kapkodás akár komolytalanná is tehet minket a hirdető szemében, ráadásul a felesleges hívásokkal a kiadásainkat is megemeljük.

Telefonon érdeklődjünk

Ha a hirdetés szövegében mindent rendben találtunk, eljött az idő, hogy felvegyük a kapcsolatot a hirdetővel. Furcsán hangozhat a XXI. században, de jelen esetben az üzenetek helyett a telefont részesítsük előnyben. Azonban azt is vegyük figyelembe, hogy a vonal túloldalán egy olyan tulajdonos, vagy ingatlanos lehet, aki éppen dolgozik, tárgyal, esetleg autót vezet és ezért nem veszi fel a telefont. Vagyis ne aggódjunk, ha azonnal nem válaszolnak a hívásunkra, ha számkijelzéssel hívtuk, jó eséllyel vissza tudnak hívni minket. 

Nem érjük el telefonon a hirdetőt? Írjunk SMS-t!

Szintén megkopott módszernek tűnhet az SMS, de mégis jó szolgálatot tehet nekünk. Ha az első vagy második hívásból sem érjük el a hirdetőt, inkább ne zaklassuk még ugyanennyi hívással, biztos megvan az oka arra, hogy nem veszi fel a telefont. Ilyenkor inkább írjunk egy rövid üzenetet, hogy melyik albérlet ügyében kerestük. A nevünket mindenképpen tüntessük fel, ezzel ugyanis bizalmat keltünk a hirdetőben.

Törekedjünk a jó kommunikációra

Akárhogy kerülünk is kapcsolatba a hirdetővel, figyeljünk arra, hogy összeszedetten, helyesen és jól kommunikáljunk. A lakással kapcsolatban érdemes olyan dolgokra rákérdeznünk, amik tényleg fontosak nekünk, de nem feltétlenül derült ki a hirdetésből. Pozitív hatást kelthetünk, ha röviden bemutatjuk magunkat, párunkat, esetleg kiemeljük a legjobb tulajdonságainkat. Miért fontos ez? Azért, mert ha nem mi vagyunk az egyetlen jelentkezők, akkor ki kell tünnünk a többiek közül. A bizalomkeltéshez pedig tökéletes megoldás a nyitott, jó kommunikáció, és a pozitív hangulat megteremtése.

Ne rontsunk ajtóstul a házba!

Hiába kommunikálunk jól, ne azzal kezdjünk, hogy „Mikor lehet megtekinteni a lakást?”. Ez azért fontos, mert lehet, hogy nekünk ugyan nem fárasztó a potenciális albérlet megtekintése, de a másik félről ugyanez már nem biztos, hogy elmondható. A hatékonyság érdekében minden hirdető a felesleges körök minimalizálására törekszik, így először kérdezzünk néhányat, majd meséljünk magunkrólröviden, válaszoljunk, ha kérdeznek, és csak a legvégén kérdezzük meg, hogy mikor lehet megnézni a lakást. 

Diákként fogjunk össze a családoddal

Ha felvettek a főiskolára, egyetemre, érdemes a szülőket is bevonnunk az albérletkeresésbe, mert így a bérbeadó látni fogja a komolyságot. Növeli az esélyünket az is, ha a család elkísér megtekinteni a lakást, mert így egyből mutatni is tudjuk, hogy rendezett családi háttérrel rendelkezünk. Remek dolog, ha a szülők biztosítani tudják a bérbeadót a fizetőképességetekről, illetve arról, hogy készek minet támogatni anyagilag. Külön plusz pontot jelent, ha gyakornokként vagy diákmunkásként már mi is pénzt keresünk a tanulás mellett.

A fizetőképesség igazolása

Érthető, ha a tulajdonos jobban szeretné kiadni olyan személynek a lakását, aki stabil fizetőképességgel rendelkezik. Ezt a jelenséget pedig a magunk javára tudjuk fordítani azáltal, hogy jelezzük, esetleg felajánljuk a hirdetőnek, hogy munkáltatói vagy keresetigazolást tudunk bemutatni. Diákként a szülők keresetigazolása lesz a mérvadó.

Előny, ha hosszú távra bérelnénk

Jelezzük előre, hogy kizárólag hosszú távú bérlésben gondolkozunk (feltéve, ha tényleg így van), tehát legalább 1 évig számíthat ránk a tulajdonos. Ennél többet felesleges ígérni, hiszen annyi mindent hozhat a jövő. 

Jó, ha tudod: A bérleti szerződések általában 1 éven belül egyáltalán nem, vagy csak komoly anyagi retorzió árán mondhatók fel, ugyanakkor a határozott időtartamnak előnye is van a bérlőre nézve, mivel a bérbeadó ilyen bérleti szerződés esetén 1 éven belül nem emelhet a bérleti díjon.

Ha bővebben is olvasnál még tanácsokat, kattints a cikkre: Az albérlet jelenti a megoldást? Néhány jótanács, hogy téged válasszon a főbérlő

6. Megállapodás

Ha megtaláltuk az ideális albérletet, és a kiadóval is megvan a kölcsönös szimpátia, nincs más hátra, mint hivatalosan is kibérelni a lakást. Járjunk el alaposan, a megállapodás alapja a bérleti szerződés legyen, hiszen így lehet garantálni a bérlő és a tulajdonos érdekeit is.

Mindenek előtt azt kell tudnunk, hogy a bérleti szerződés egy okirat, ami formailag többféle lehet: magánokirat, teljes bizonyító erejű magánokirat, ellenjegyzéssel ellátott magánokirat, közokiratba foglalt szerződés. E négyféle okirat alapvetően abban különbözik, hogy kik az aláírók, vannak-e tanúk és a szerződéskötés milyen hivatalos személy előtt történik.

A bérleti szerződés aláírása.

Mit tartalmazzon a bérleti szerződés?

A szerződő felek

A bérleti szerződésnek tartalmaznia kell a bérbeadó és a bérlő adatait (név, születési hely és idő, anyja neve, lakcím, személyazonosító igazolvány szám), hiszen a megállapodás közöttük születik meg. 

A bérlemény

A bérleti szerződés kitér természetesen a bérleményre, vagyis a lakásra/házra is. A bérleményről szóló szakaszban fel kell tüntetni a bérlemény legfontosabb adatait és itt kell tisztázni azt is, hogy bérlőként a lakás egészét vagy csak egy részét vagyunk jogosult használni.

Jó, ha tudod: Érdemes rögzíteni a szerződésben azt is, hogy a bérlemény milyen műszaki állapotban kerül átadásra, valamint azt is, hogy bútorozott vagy bútorozatlan bérleményről van-e szó. Egy bútorozott albérletnél érdemes egy listát készíteni a bérlemény ingóságairól is.

A lakbér és a közüzemi díjak

A bérleti szerződésben a bérleti díj összegén felül ki kell térni a fizetési módra és a fizetési határidőre, valamint a bérleti díj fizetésének elmulasztásával járó következményekre is. A közüzemi díjak fizetése kapcsán két bevett gyakorlat terjedt el: az egyiknél a mérőórák a bérlő nevére kerülnek és a bérlő lesz az, aki fizeti a kiszámlázott közüzemi díjakat. A másik megoldásnál a mérőórák továbbra is a tulajdonos nevén vannak, a közüzemi díjakat a bérlő a bérbeadónak fizeti és a bérbeadó fogja kiegyenlíteni a felmerülő közüzemi díjakat.

A kaució

A bérleti szerződésben nemcsak a kaució mértékét fontos tisztázni, hanem rendelkezni kell azon esetekről is, amikor a bérbeadó a kaució egy részére vagy teljes egészére igényt tarthat.

Ha bővebben is olvasnál a kaucióról, kattints a cikkre: Kaució: tudnivalók bérlőknek és bérbeadóknak

Az időtartam

A bérleti szerződés időtartamát tekintve beszélhetünk határozott idejű bérleti szerződésről és határozatlan idejű bérleti szerződésről. Az előbbi, ahogyan a nevében is szerepel egy előre meghatározott időtartamra szól, jellemzően félévre vagy egy évre. A határozatlan idejű bérleti szerződés időtartamára nincs megkötés. 

A bérlemény használata

A bérlemény használata tág fogalom. A későbbi vitás helyzetek elkerülése érdekében célszerű erről egyértelműen nyilatkozni. Főleg hosszú távú bérlés esetén felmerül az átalakítás kérdése. A bérleti szerződésben meg kell határozni, hogy a bérlő jogosult-e bármiféle átalakítási munkát elvégezni. Ha igen, akkor ennek költsége pontosan kit terhel.

A házi kedvencek tartása is a bérlemény használatához köthető, ajánlott írásba foglalni, hogy a bérlő tarthat-e valamilyen kisállatot vagy sem. 

Kapcsolattartás

Számos jogi kérdésben kulcsfontosságú, hogy mind a bérlőt, mind a bérbeadót el lehessen érni. Ezért tanácsos a bérleti szerződésben meghatározni, hogy a bérlővel és a bérbeadóval milyen elérhetőségen lehet felvenni a kapcsolatot. Ha erről a bérleti szerződés nyilatkozik, az értesítés akkor is kézbesítettnek számít, ha például a bérlő/bérbeadó megtagadja az adott címen az átvételt.

Bérlemény kiürítése

A bérleti szerződés felmondásakor vagy lejártakor kényes pont a bérlemény kiürítése. Ezzel kapcsolatban a legfontosabb, hogy egyértelmű legyen, hogy a bérlőnek a bérlemény kiürítése kapcsán milyen kötelezettségei vannak. 

Ha bővebben is olvasnál a bérleti szerződésről, kattints a cikkre: Bérleti szerződés: mit tartalmazzon az okirat?

A bérleti szerződés felmondásának lehetőségei

A felmondás nagyban függ attól, hogy határozott időre vagy határozatlan időre szóló megállapodást kötöttünk. A bérleti szerződések kapcsán jelenleg Magyarországon két törvény tekinthető irányadónak: az egyik a Polgári Törvénykönyv (továbbiakban Ptk.), a másik pedig a lakások és helyiségek bérletére vonatkozó 1993. évi LXXVIII. törvény.

Határozatlan idejű bérleti szerződés felmondása

A határozatlan idejű bérleti szerződés felmondása viszonylag egyszerű. Rendes felmondással, akár indoklás nélkül is lehetséges a bérleti szerződés megszüntetése. Azt viszont tudnunk kell, hogy a bérleti szerződés felmondásával mindkét fél élhet, a bérlő és a bérbeadó is. Szintén jó, ha tudjuk, hogy a rendes felmondásról írásban kell nyilatkozni, akár a bérlő, akár a bérbeadó kezdeményezi a bérleti szerződés felmondását. Amennyiben az adott hónap 15. napjáig megtörténik a bérleti szerződés felmondásáról szóló írásbeli nyilatkozat, akkor a következő hónap végére tekinthető felmondottnak a bérleti szerződés. Ha az írásbeli nyilatkozattétel átcsúszik az adott hónap 15. napja utánra, akkor további egy hónappal hosszabbodik a bérleti szerződés felmondási folyamata, tehát nem a rákövetkező hónap, hanem az azt követő hónap végére tekinthető felmondottnak a bérleti szerződés.

Határozott idejű bérleti szerződés felmondása

A határozott idejű bérleti szerződés rendes felmondással nem mondható fel, hacsak a bérleti szerződés ennek lehetőségéről külön nem nyilatkozik, vagy a Ptk. erre vonatkozó rendelkezései lehetőséget nem adnak rá.

A Ptk. ugyanis rögzíti azokat az eseteket, amikor akár egy határozott idejű bérleti szerződés idő előtti felmondása is lehetséges. Mik ezek az esetek?

 • Ptk. 6:339. § (4): Nem szűnik meg a szerződés a bérlő esetleges halálával, mivel a bérleti jogviszony a bérlő örököseire száll. A bérlő elhalálozása esetén lehetőség van arra, hogy a bérlő örökösei a bérleti szerződést 30 napon belül felmondják, megszüntessék.
 • Ptk. 6:340. § (3): Új tulajdonos esetén a szerződés szintén felmondható, ha az új tulajdonost a bérlő a bérleti szerződés lényeges feltételeiben vagy a bérleti viszony fennállásában megtévesztette.
 • Ptk. 6:346. § (2)-(3): Akkor is felmondható a bérlő részéről, ha a bérleményben olyan korszerűsítési munkák történnek, amelyek a lakás használatát jelentősen korlátozzák. Ezekről a korszerűsítési munkákról a bérbeadó köteles írásban értesíteni a bérlőt. A bérlő a kézhezvételt követő hónap utolsó napjáig felmondhatja a szerződést.

Ha bővebben is olvasnál a bérleti szerződés felmondásáról, kattints a cikkre: A bérleti szerződés felmondásának lehetőségei

A bérlő jogai

A bérleti szerződés kapcsán a bérlő és a bérbeadó jogainak, kötelezettségeinek a Ptk. és a Lakástörvény ad keretet, a bérleti szerződés rendelkezéseit ezek előírásainak megfelelően lehet megfogalmazni. 

A lakás korszerűsítéséhez szükséges munkák elvégzésének tűrésére a bérlő nem köteles, kivéve, ha azok akár csak a bérlő várható kiadásaira tekintettel a lakás használatát jelentősen nem korlátozzák.

Ha a bérelt lakás vagy emberi tartózkodás céljára szolgáló más helyiség olyan állapotban van, hogy használata az egészséget veszélyezteti, (például, ha folyamatosan penészes a lakás fala) a bérlő a szerződést felmondhatja akkor is, ha erről a tényről a szerződés megkötésekor vagy a dolog birtokbavételének időpontjában tudott vagy tudnia kellett. Erről a jogról a bérlő érvényesen nem mondhat le.

A bérlő elvégezheti, elvégeztetheti a szavatossági hiba elhárításához szükséges munkát a bérbeadó költségére, ha a bérbeadó ezen kötelezettségét a bérlő írásbeli felszólításában megjelölt megfelelő határidőben nem teljesíti. Ekkor a bérbeadó köteles a bérlő kiadásait megfizetni.

Ha bővebben is olvasnál a bérlő jogairól, kattints a cikkre: Lakásbérlés előtt állsz? Ezek a bérlő jogai

Mi az a kiköltözési nyilatkozat?

A kiürítési nyilatkozat (vagy más néven: kiköltözési nyilatkozat) leggyakoribb esetben a lakás vagy üzlethelyiség bérlőjének egyoldalú nyilatkozata. A kötelezettségvállalás ebben az esetben arra vonatkozik, hogy a bérleti szerződés megszűnésekor – bármilyen okból is történjen az – a bérlő kiköltözik az ingatlanból. Ez a bérleti szerződésen felüli plusz garancia a bérbeadó részére.

Első olvasatra ez egy egyoldalú dolognak tűnhet, ahol csak a bérbeadó érdekei jelennek meg. Azonban az éremnek itt is két oldala van, vagyis a kiköltözési nyilatkozat a bérlő érdekét is védi. 

Ezt úgy tudjuk elérni, ha közjegyző közreműködésével a kiköltözési nyilatkozatot a bérleti szerződésbe foglaljuk. Ezzel a lépéssel nem csak a bérlői kötelezettségek kerülnek közokiratba, hanem a bérbeadó kötelezettségei is. Tehát ez a megoldás a mi érdekeinket is védi. Számunkra is plusz garanciával szolgál, hiszen adott esetben mi is kérhetünk a bérbeadóval szemben közvetlen végrehajtást. Példaként említhető, ha a bérleti szerződés lejártakor a bérbeadó nem fizeti vissza az óvadékot (kauciót). Ilyen esetben az óvadék összege közvetlenül végrehajtható lesz a bérbeadóval szemben.

Vagyis nem kell azonnal elutasítónak lennünk akkor, ha a tulajdonos kiköltözési nyilatkozatot szeretne kérni, csak ügyelnünk kell arra, hogy a mi érdekeink védelme mellett történjen.

Ha bővebben is olvasnál a kiköltözési nyilatkozatról, kattints a cikkre: Amit a kiürítési nyilatkozatról tudni érdemes

Ha idáig elértünk, a legfontosabb dolgokat már ismerjük, bátran belevághatnak a lakásbérlés folyamatába.

Megkeresem az albérletem

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!