Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Így találd meg a neked való környéket!

Van-e a közelben óvoda, tudsz-e parkolni a ház előtt, milyen a tömegközlekedés, van-e kutyafuttató a környéken? Ezek mind olyan kérdések, amiket érdemes átgondolni, mielőtt kiválasztod a következő otthonodat. Mutatjuk, mit kell átgondolnod ahhoz, hogy megtudd, milyen a neked való környék! 

Az ingatlanvásárlás vagy -bérlés is komoly döntés, egy jó időre meghatározza a mindennapokat az, ahol laksz. Az ingatlan mérete, ára és elosztása mellett az is fontos szempont, hogy hol van. Ha a munkád jellege miatt vagy egyéb személyes okokból nincs kőbe vésve, merre nézelődhetsz, akkor könnyen el lehet veszni a lehetőségek rengetegében. Mutatjuk, mit érdemes átgondolnod!

Mi fér bele a büdzsébe?

Természetesen bizonyos városrészekben, kerületekben az átlagos négyzetméterárak magasabbak, mint máshol, ezért, ha van egy hozzávetőleges büdzséd, akkor ez máris segíthet meghatározni, hogy miben gondolkozhatsz. 

A neked való környék

A lakás- vagy albérletkeresésbe érdemes meghatározott célokkal belevágni. Bár rugalmasnak kell lenni, hiszen ritkán talál az ember olyan lakást, ami pontosan minden kritériumnak megfelel, azért a fontosabb paramétereket tisztázd a keresés előtt! Fontos, hogy legyél reális, és azokat írd össze, amik valóban megkönnyítenék az életedet.

Az ideális környék kiválasztásánál gondold végig, hogy mit szeretnél, ha lenne a környékeden. Milyen szokásaid vannak, azaz

  • szoktál-e piacra járni,
  • mikor vásárolsz be és milyen üzleteket kedvelsz – inkább autóval vágsz neki egy nagybevásárlásnak és hipermarketbe mész, vagy munka után, az otthonod közelében szaladsz be egy közértbe,
  • van-e kutyád, szeretnél-e parkot, kutyafuttatót a környéken,
  • fontos-e, hogy legyenek a közelben bárok, éttermek, szórakozóhelyek, vagy ezekért hajlandó vagy többet is utazni,
  • van-e gyermeked vagy tervezel-e a közeljövőben, tehát szükséged van-e a közeledben játszótérre, óvodára, iskolára,
  • milyen gyakran intézed a hivatalos ügyeidet online – van-e a közelben posta, bankfiók,
  • milyen messze van orvos, gyógyszertár?

Várhatók-e fejlesztések? 

A környék kiválasztásánál nézz annak is utána, hogy milyen fejlesztések várhatóak az adott környéken, illetve, ha lakásba költözöl, terveznek-e az épületben felújítást. Panellakásoknál fontos tudni, hogy – amennyiben még nem történt meg – csatlakozik-e a ház a panelprogramhoz. Vannak olyan feltörekvő környékek is, amelyek bizonyos fejlesztések miatt különösen jó befektetésnek számítanak. Hasonlóképpen azt sem árt tudni, ha az utca végébe éppen egy nagy élelmiszerüzletet terveznek felhúzni; ebben az esetben kérdés, hogy ez hogyan alakítja át a környék mindennapjait. 

Hogyan közlekedsz? 

A közlekedési szokásaidat is érdemes figyelembe venned: van-e autód és azzal közlekedsz, vagy a tömegközlekedési eszközöket veszed igénybe. Utóbbi esetben nézd meg alaposan, hol vannak a megállóhelyek, milyen a járatsűrűség. Ha gyakran eljársz szórakozni, barátokkal, családtagokkal találkozni, vagy olyan a munkarended, akkor azt is érdemes ellenőrizni, hogy milyen a terület éjszakai közlekedése. 

Autósként értelemszerűen a parkolóhelyeket kell feltérképezned, és ha nincs garázs az ingatlanhoz, akkor lehet-e bérelni a környéken. 

Milyen a közösség? 

Fontos szempont lehet a lakóközösség is. Próbálj meg minél több információt beszerezni, csatlakozz a környék Facebook-csoportjához, menj el többször a környékre, és sétálj az utcákon. Érdemes körbenézni, hogy milyen helyi szervezésű programok vannak, mennyire összetartó a közösség, esetleg beszélni a régóta ott lakókkal a tapasztalataikról.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!