Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Hogyan hirdessünk a sikeres lakáseladás érdekében?

Kínálati piac alakult ki, vagyis egyre nagyobb erőfeszítésbe kerül egy lakás értékesítése. A sikeres lakáseladás érdekében számos helyen hirdethetünk. A legjobb, ha a leglátogatottabb oldalon vagyunk jelen, ahol fajlagosan a legjobb áron a legtöbb potenciális vevőjelöltet érhetjük el. Sőt, az sem árt, ha a versenytársak elé kerülünk!

Kínálati piac

Az elmúlt évek szárnyalása után tavaly megtorpant a lakásszektor. Miközben korábban szinte mindent jó áron lehetett eladni, most kínálati piac alakult ki, a vevők válogathatnak az eladó ingatlanok között. A változó időkben pedig felértékelődnek az ingatlanhirdetések, és bár számtalan helyen hirdethetünk, a sok helyen kifizetett költség nem biztos, hogy közelebb visz a sikeres adásvételhez. 

Érdemes a leglátogatottabb portálra koncentrálni. Vagyis az ingatlan.com-ra, amely 2017-ben regisztrálta a csúcsot, hiszen abban az évben 290 ezer hirdetés jelent meg honlapon. Azóta is toronymagasan ezen a weboldalon jelenik meg a legtöbb lakás. Sőt, a válság hatására ismét egyre többen hirdetnek a piacvezető portálon.

„Nekünk a legtöbb érdeklődőnk az ingatlan.com oldaláról érkezik, hiszen az emberek többsége a piacvezető weboldalt ismeri. Mi elsősorban itt hirdetünk, majd a saját weboldalunkra koncentrálunk, hiszen ez a két portál hozza az érdeklődések túlnyomó többségét. Ha értéket akarunk teremteni, akkor nem spórolunk a hirdetéseken, hiszen az a célunk, hogy száz százalékban elérjük azokat a keresőket, akik a kínált ingatlanra potenciális vevők lehetnek” – nyilatkozta egy korábbi interjúban Pácz Krisztián, a Lotus House Ingatlaniroda ügyvezetője.

Olvasd el Pácz Krisztiánnal készült korábbi interjúnkat: A magyar lakáspiac erősen függ az állami kedvezményektől

„Az ingatlan.com egyértelműen a legerősebb portál, az érdeklődések nagy számban érkeznek onnan, illetve a tíz éve kiépült saját ügyfélkörünkből is jönnek érdeklődők és megbízások. A hirdetések esetében a kiemelt megbízásaink jelentik a prioritást, azokat intenzívebben reklámozzuk. Emellett azokat helyezzük fókuszba, ahol reálisak az értékesítési árak, legalábbis ahhoz közelednek” – magyarázza Géró Gábor, a Focus Ingatlan irodavezetője.

Olvasd el Géró Gáborral készült korábbi interjúnkat: Kecskeméten a Mercedes nagy lökést adott a lakásközvetítői piacnak

Mire jók a közösségi és az általános apróhirdetési oldalak?

A hirdetési portálok mellett sokan keresik fel a közösségi oldalakat is, ahol azonban kevésbé részletes adatok találhatók, ezek alapján pedig egy vevő nem tud megalapozott döntést hozni. Ahogy Zámbó Árpád ingatlanközvetítő és vagyonértékelő fogalmazott: „olyan is előfordul, hogy a Facebookon megnézik a hirdetést, majd az ingatlan.com-on találják meg az adott lakáshoz tartozó részletes leírást és képalbumot.”

Olvasd el Zámbó Árpáddal készült korábbi interjúnkat: „Nem ingatlanokkal, hanem emberekkel foglalkozom.” Ingatlanközvetítés magas szinten

„Nyilván az ingatlan.com az alap, ahol az ingatlan értéke és piaci helyzete alapján kiemeléseket is végzünk egyes esetekben. Az elsőszámú hirdetési portál mellett közösségi oldalakon is hirdetünk célzottan speciális csoportokban”teszi hozzá egy beszélgetésben Movik Gabriella, az Ingatlan Coach tulajdonosa.

Olvasd el Movik Gabriellával készült korábbi interjúnkat: Új szintre emelték az ingatlanközvetítést. A coaching lehet az új csodafegyver?

Sőt, az ingatlanhirdetési és közösségi portálok mellett egyéb, általános apróhirdetési oldalakon is – amelyek szinte mindent árulnak –  megtalálhatók eladó lakások. Mivel az ingatlan az emberek túlnyomó többségének a legfontosabb vagyontárgya, ezért kevésbé tekinthető relevánsnak az olyan oldal, amelyik használt ruhától kezdve a képkereten át ingatlanokat is kínál.

„Azért is szelektálni kell, mert egyes honlapok keresőmotorjai abszolút nem átláthatók és felhasználóbarátak. Budapesten és környékén egyértelműen az ingatlan.com a fő hirdetési felület, vidéken akad még olyan hirdetési oldal, aminek a szerepe jelentős, illetve részben közösségi oldalakon is megjelenünk” – teszi hozzá Gacsó István, a Gacsó Ház Ingatlaniroda és Hitelközpont tulajdonosa.

Olvasd el Gacsó Istvánnal készült korábbi interjúnkat: Eljött a kényszervásárlók és a kényszereladók ideje!

Mire jó a licit és a kiemelés?

A most uralkodó kínálati piac nyilvánvalóan növeli a versenyt. Ezzel párhuzamosan a hirdetés kiemelése – a licitálás – is egyre nagyobb szerepet kap. Az ingatlan.com-on a hirdetés kiemelésére lehet licitálni. Vagyis minél többet költünk a hirdetésre, annál előrébb kerül az általunk kínált ingatlan a listában. Így hamarabb nézik meg az érdeklődők a lakásunkat, mint a többi hasonló otthont.

„Az elmúlt hónapokban megnövekvő kínálat miatt jelenleg nem elég az, hogy jól beárazom az ingatlant, jók a képek, az alaprajz és a leírás, hiszen olyan nagy mennyiségben vannak hasonló típusú lakások, hogy elveszik a „tömegben”. Ilyen piaci helyzetben kerül előtérbe a kiemelés, licitálás, ahol az első két oldalra kell kerülnöm, mert csak azt nézi meg a látogatók jelentős része” – hangsúlyozza Gacsó István.

A nehezebb gazdasági helyzetben felértékelődik a licit szerepe. Hiszen minél előrébb vagyunk a listán, annál nagyobb az esély arra, hogy az általunk hirdetett lakást nézik meg az érdeklődők. A listázott oldalak elején található ingatlanok a legnézettebbek, jellemzően azok kelhetnek el a leghamarabb, vagy a legjobb áron. A lassuló lakáspiacon a negyedik-ötödik oldalon található ingatlanok jóval nehezebben találnak új vevőt.

„Az a lényeg, hogy a licitálás során az adott kategóriában szerepeljek a Top 1-4-ben, így ha felhívnak az érdeklődők, akkor már megnézik a többi általam kínált ingatlant is. Nagyjából 30-35 ingatlannal foglalkozom egyszerre, amelyeket folyamatosan pörgetek az ingatlan.com-on. Az sem jó, ha lecsúszunk a listázott első oldalról, mert az emberek túlnyomórészben az első 5-6 hirdetést nézik meg” – magyarázza Wiszt Anett, a Winett Home ingatlaniroda tulajdonosa.

Olvasd el Wiszt Anettel készült korábbi interjúnkat: Így lehetsz a licit nyertese, ha gyorsan akarod eladni a lakásod!

„Mi kategóriákban gondolkodunk, és amelyekben erősek vagyunk, ott igyekszünk mindig az első oldalon szerepelni legalább 4-5 ingatlannal. De nagyon változó, hogy éppen melyik kategóriában erősödik a megkeresések intenzitása, mely ingatlanok lesznek népszerűek, ezért folyamatosan figyelni kell az aktuális kínálatot, a konkurenciát, a saját kiemelt portfóliónk elhelyezkedését”avat be a licitálás kulisszatitkaiba Keszler Anna, a Be My Home ingatlaniroda tulajdonosa.

Olvasd el Keszler Annával készült korábbi interjúnkat: Így licitálj, ha sikeresen akarod eladni a lakásod!

Mely napok a legerősebbek?

Nagyon érdekes megfigyeli, hogy az érdeklődők mely napon aktívabbak, ami nyilván függ a munkájuktól, az élettani sajátosságaiktól és szabadidejüktől is. A hét eleje többnyire kevésbé aktív, hiszen a hétvége után vissza kell rázódni a munkába és az emberek többnyire a feladataikra koncentrálnak. 

„A keresők saját élethelyzetéből és mindennapjaitól függ, hogy mikor nézik meg az ingatlan.com-ot, ez mindenkinél más és más idő- és napszakra esik, ezért mi folyamatosan foglalkozunk a licitálással. Vagyis a célzott ingatlanjainkat minden nap kiemeljük az adott kategóriákban. Akár naponta többször is, hiszen folyamatosan változik az ingatlanok száma” – mondja Pácz Krisztián

A hét második fele, vagyis a szerda-csütörtök már meglehetősen erős a látogatottság tekintetében. Hiszen akkor a vevőjelöltek hétvégére leszervezhetnek egy-két megtekintést. Emellett az érdeklődők intenzíven hétvégén nézegetnek hirdetéseket, és ha valami megtetszik nekik, viszonylag gyorsan meg is akarják tekinteni. 

„Folyamatosan figyelem, hogy mely napokon érdemes kiemelni, mikor érkezik több látogató, emellett mikor használjam az ingatlan.com hirdetésfigyelő szolgáltatását. Fontos, hogy kik a célcsoportok, hiszen akik dolgoznak, általában a hétvége előtt böngészik a hirdetéseket. Tehát ha szerdán-csütörtökön hirdetek, akkor a látogatók éppen hétvégén tudják megnézni az ingatlanokat” – magyarázza Zámbó Árpád.

Eladom az ingatlanom

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!