Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Új szintre emelték az ingatlanközvetítést. A coaching lehet az új csodafegyver?

szakújságíró
Az ingatlan.com csoport kereskedelmiingatlan-piaci szakértője.

Az Andrássy úton működő Ingatlan Coach új szintre emelte az ingatlanközvetítés kultúráját Magyarországon, hiszen a piackutatástól kezdve a home staging-en át ingatlan coachinggal is foglalkoznak. Ha a leendő ügyfél betér hozzájuk egy finom kávéra, akkor szinte minden élethelyzetre tudnak ingatlanmegoldást kínálni. Movik Gabriellával, az Ingatlan Coach tulajdonosával beszélgettünk arról, hogy mi is pontosan a coaching a lakáspiacon, és hogyan tudnak a szolgáltatásaikkal ügyfeleket megtartani akár több, mint egy évtizeden át.

Az ingatlanpiac állapota

– Hogyan alakul most a lakáspiac, hiszen a világgazdasági helyzet nem tett jó hatást a magyar ingatlanszektorra sem?

– A piac jelenleg kedvez az ingatlanközvetítőknek. Több a munkánk, hiszen bár lelassult a lakásszektor, ilyenkor van szükség szakértő tanácsadókra, de a helyzet nagy mértékben függ a lokációtól. Budán még mindig nem igazán pörgött fel a piac, a rosszabb gazdasági helyzetben is kivárnak. A változások alapvetően először mindig a kisembereket érintik, ezért az átlagos negyedekben nagyobb a kínálat és kisebb a kereslet.

A befektetők sorban állnak, hogy bevásároljanak, mert akinek van pénze, az most ezt a helyzetet lehetőségként éli meg.

A külföldieknek is Kánaán a magyar ingatlanpiac, hiszen az euró itthon aranyat ér. Újra dübörög a rövid távú kiadás is, nem véletlenül e célból sokan vásárolnak apartmant. Aki kisebb lakás helyett szeretne nagyobb ingatlanba költözni, annak is jó lehet ez az időszak. Nem tudom, hogy mit hoz a jövő, de ha valaki teheti, akkor ne halassza el az ingatlanvásárlást, hanem vágjon bele most, mert kedvezőbb áron lehet ingatlant vásárolni, mint év elején.


– Jelenleg kínálati piacról beszélhetünk, ilyenkor milyen kvalitásokra van szüksége egy tanácsadónak, hogy sikeres legyen?

– Az emberek a mostani gazdasági helyzetben tanácstalanok, hogy mit vegyenek vagy adjanak el, felújítsanak vagy értékesítsenek, és minél nagyobb a bizonytalanság, annál nagyobb szükség van ingatlanközvetítőre. A változó piacon alkalmazkodnunk kell az új helyzetekhez, és mivel kis iroda vagyunk, ezért gyorsan tudunk lépni. Nem véletlenül tudtunk a pandémia alatt is sikeresen működni. Mikor tizennégy éve ingatlanközvetítéssel kezdtem el foglalkozni, akkor éppen a 2008-as világgazdasági válságot éltük meg, ezért teljesen más stratégiával dolgoztunk. Így a jelenlegi krízisben tevékenykedni számomra ismerős, hiszen ekkor az emberek jobban támaszkodnak a szakértelemre, illetve a munkánk hozzáadott értékére, itt emelném ki külön az ingatlan coachingot.

A coaching

– A coaching alapvetően üzletszerű tanácsadást, személyes, segítő és fejlesztő tevékenységet jelent, amelyet a coach végez. De mi a szerepe az ingatlanpiacon?

– Kezdjük azzal, hogy a legnagyobb befektetés egy ingatlantanácsadónál önmaga, vagyis el kell végeznie az összes lehetséges képzést, így az OKJ-s ingatlanközvetítői képzés mellett további tanulmányok – ingatlankezelés, home staging, befektetési ismeretek, értékbecslés – tehetik teljeskörűvé a tudásunkat kiegészítve a sokéves tapasztalattal. Coaching igénylésekor leülünk egy félórás kötetlen beszélgetésre az érdeklődőkkel, számtalan kérdésre adunk választ, de ez nem kötelez senkit.

Ez egy olyan plusz szolgáltatás, amely emeli az irodánk értékét és presztízsét.

Mi nem csak adásvételeket bonyolítunk le, hanem bérbeadással, felújítással vagy éppen lakáskezeléssel is foglalkozunk, vagyis egy coaching keretében az adott ügyfél élethelyzetét és céljait megismerve javaslatokat teszünk, hogy milyen ingatlant vegyen vagy adjon el, hogyan tervezzen a lakáspiacon akár hosszú távon is.

Ingatlanközvetítői szolgáltatások

– Ha konkrétan nézzük a lakáspiacot, akkor milyen szolgáltatásokat nyújt egy ingatlanközvetítő az ügyfelei számára?

– Az ügyfeleinknek arra van igényük, hogy egy szakmai kézben legyen minden. Általában azok fordulnak hozzánk, akiknek kevesebb idejük van az ingatlanügyeiket intézni. Szinte az ingatlanok teljes életciklusában részt veszünk, sokan a közreműködésünkkel vásárolták meg az adott ingatlant, nálunk kötöttek Fundamentát, majd a felújításban és a home stagingben is segítettünk, és most mi adjuk ki az ingatlant. Van olyan ügyfelem, akinek 13 éve kezelem a lakását, és van olyan ügyfelem, akinek már hét adásvételi ügyletében működtem közre.

– Ezek szerint hosszú távú partnerségre törekednek az ügyfelekkel?

– Nem egyéjszakás kaland a munkánk, folyamatosan tartjuk a kapcsolatot az ügyfeleinkkel, sokakkal már baráti is a viszonyunk. Többször rendezvényekre hívjuk őket, mindemellett rendszeresen tájékoztatjuk a partnereinket a piaci helyzetről és az árakról. Portfóliókat kezelünk. Egyik ügyfelünk esetében például kilenc lakása ügyeit intézzük, javaslatokat teszünk, ha éppen a kedvező piaci helyzet miatt érdemes egy ingatlant eladni és más lakásba fektetni. Sőt, tendencia, hogy akik nagyobb lakásállománnyal rendelkeznek, azok egy-két lakást külföldön is megvásárolnak. Ezért többek között golfapartmanokkal is foglalkozom, Magyarországon és a spanyol tengerparton is árulok ilyen típusú ingatlanokat.

Hirdetési stratégia kínálati piacon

– Most a kínálati piac miatt előtérbe kerül a hirdetések szerepe. Hol érdemes hirdetni?

– Nyilván az ingatlan.com az alap, ahol az ingatlan értéke és piaci helyzete alapján kiemeléseket is végzünk egyes esetekben. Az elsőszámú hirdetési portál mellett közösségi oldalakon is hirdetünk célzottan speciális csoportokban – legyen az egy zárt golfközösség vagy iskolai szülői csoport. Nyelveket beszélünk, így a potenciális külföldi vásárlókat is elérjük, akik szívesen vesznek Magyarországon apartmant. Megnézzük előzetesen, hogy kik a célcsoportok az adott ingatlanra, és azok közösségi oldalain is megjelenünk.

– A szolgáltatások során gyakran felmerül a home staging fogalma. De mi is ez valójában?

– A home staging egy önálló szakma, amelyet az ingatlanközvetítés mellett megtanulhatunk. Meg kell nézni előzetesen, hogy mikor melyik lakásban van szükség home stagingre vagy éppen lakberendezésre. A kettő két különböző szakma. Ha odaviszek egy lakásba két díszpárnát és egy illatosítót, az még nem home staging, ha pedig valaki bebútorozza a lakást, az még nem lakberendezés. Utóbbi arra összpontosít, hogy az adott tereket hogyan lehet kihasználni, milyen funkciók jöhetnek szóba, de a csempék és burkolatok kiválasztása is idetartozik. A home staging pedig felkészíti a már jó állapotban lévő lakást az eladásra. Olyan, mint amikor egy nőt kisminkelnek.

– Jelenleg csak hölgyek dolgoznak az irodában. Van ennek valamilyen különleges oka?

– Ez nem tudatos döntés, hosszabb ideig egy férfikollégánk is sikeresen dolgozott nálunk, de most így hozta az élet. Nyolc éve nyitottuk meg ezt az irodát négyen, baráti társaságként. Azóta folyamatosan csatlakoztak hozzánk hölgyismerősök, jelenleg nyolcan dolgozunk. Bár az ingatlanok világa racionálisnak tűnik, hiszen olyan fogalmakról beszélhetünk, mint haszon, kiadás, bevétel, de a tapasztalataink szerint ha otthonról van szó, akkor túlnyomórészben a nők szava döntő lehet.

Eladó ingatlant keresek

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!