Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Így lehetsz a licit nyertese, ha gyorsan akarod eladni a lakásod!

szakújságíró
Az ingatlan.com csoport kereskedelmiingatlan-piaci szakértője.

A budapesti agglomeráció lakáspiaca szintén lelassult, és mivel jelentős részben családi házakról beszélünk, egyre fontosabb a fűtési rendszerek hatékonysága. Wiszt Anettel, a Winett Home ingatlaniroda tulajdonosával beszélgettünk a lakáspiac jelenéről és arról, hogyan lehet a licit segítségével helyzetbe hozni a kínált ingatlanokat és sikeresen megtalálni a vásárlókat.

licit

Változás az ingatlanpiacon

– Jelenleg mi a helyzet a lakáspiacon, hiszen annyi változásnak lehettünk és lehetünk jelenleg is a szemtanúi?

– Némileg visszaesett a piac, ezt jól jelzi, hogy míg korábban naponta 12-16 hívást is kaptam az eladó lakásokkal kapcsolatban, most egy-egy nap is eltelik úgy, hogy meg sem csörren a telefonom. Jó hír viszont, hogy eltűntek a „lakásturisták”, és csak azok maradtak a piacon, akik a tényleges ingatlanszükségleteikre keresnek megoldást, így nagyobb százalékban tudok értékesíteni. A nagyobb méretű ingatlanoknál egyértelműen áll a piac, ott az árak csökkenésére számítok. Most leginkább a 40-70 millió forintos ingatlanok pörögnek, ezekre van a legnagyobb kereslet. 

– A rezsiárak növekedése áll most a célkeresztben, mindenki erről beszél. Hogyan hatnak az értékesítésekre a növekvő energiaköltségek?

– Mivel az általam kínált ingatlanok nyolcvan százaléka családi ház, ezért fokozottabban érzem az energiaárak növekedését. Az érdeklődők szinte rögtön megkérdezik a telefonban, hogy mennyi a fűtés díja, érdeklődnek, hogy van-e alternatív fűtési lehetőség, illetve a kémény alkalmas-e fűtéskorszerűsítésre hosszú távon.

Fontos még megjegyezni, hogy korábban a zöld hitelek felpörgették az újépítésű lakáspiacot, most ezek a lehetőségek megszűntek, ezért ismét eljött a használt lakások ideje.

Mindenesetre az ügyfeleim körében erősen visszaesett a jelentősebb hitelt felvevők köre.

Agglomerációs sajátosságok

– Ön alapvetően a budapesti agglomerációban tevékenykedik. Hogyan alakult a piac a főváros környékén a járvány következtében?

– Korábban alapvetően újépítésű lakásokkal foglalkoztam, és kisebb részben az agglomerációval. Majd a COVID-19 annyira átalakította a piacot, hogy a Budapest-környéki települések szerepe megerősödött, így ma már én is erre a szegmensre koncentrálok. Mindenképpen versenyképes lakóövezetekről beszélhetünk, hiszen 40-70 millió forintért patika állapotú, igényesen kivitelezett, mennyezethűtés-fűtéssel rendelkező újépítésű ingatlant vásárolhatunk. Bár ezek a lokációk Budapest határától kicsit kijjebb találhatók, de cserébe 10-20 millió forintot spórolhatunk a vételnél. Ezen a vonzerőn a benzináremelés sem változtat, hiszen az üzemanyag árnövekedése elenyésző ahhoz képest, amennyit spórolhatunk egy agglomerációs otthon megvételével.

A licit szerepe

– A nehezebb gazdasági helyzetben felértékelődik a licit szerepe az ingatlan.com-on, hiszen minél előrébb vagyunk a listán, annál nagyobb az esély arra, hogy az általunk hirdetett lakást nézik meg az érdeklődők. Milyen előnye lehet a licitnek az értékesítés során?

– Jó eszköznek tartom a licitet, ezért sokat invesztálok, hogy a listázott oldalak elején legyenek a hirdetéseim. Ha az adott kategóriában megjelenik egy vevőjelölt, akkor előbb-utóbb az én hirdetéseimre talál.

Az a lényeg, hogy a licitálás során az adott kategóriában az első négy hirdetés között legyek.

Így ha felhívnak az érdeklődők, akkor már megnézik a többi általam kínált ingatlant is. Azokon az agglomerációs területeken, ahol tevékenykedem, mindenképpen érezhető a licit hatása. 

– Mennyi időt kell rászánni a licitre, mennyire kell nyomon követni annak hatását?

– Heti rendszerességgel foglalkozom a licittel, havonta pedig 50-150 ezer kreditet használok fel a sikeres eladások érdekében. A kredit nagyságrendje attól is függ, hogy egy ingatlanközvetítő mekkora lakásállománnyal rendelkezik. Én nagyjából 30-35 ingatlannal foglalkozom egyszerre, amelyeket folyamatosan pörgetek az ingatlan.com-on. Olykor szükség van finomhangolásra is, hogy például egy-egy ingatlan ne legyen túl sokáig elől, mert akkor az érdeklődők azt gondolhatják, hogy probléma van az adott ingatlannal, azért nem kelt még el. Ellenben az sem jó, ha lecsúszunk a listázott első oldalról, mert az emberek túlnyomórészben az első 5-6 hirdetést nézik meg, a sokadik oldalon már beleunnak a keresgélésbe.

Fontos a kiemelés

– Ön milyen kategóriában hirdet? Mely lakásokat emeli ki a hirdetett ingatlanok közül?

– Fontos meghatározni, hogy milyen tematikában szeretnénk erősek lenni, így például újépítésűben, lakásban vagy éppen családi házban.

Ajánlásokkal dolgozom, a korábbi ügyfeleim ajánlanak másoknak is, vagyis alapvetően egy bizalmi viszonyt alakítok ki az ügyfeleimmel.

Mivel csak kizárólagos szerződéssel dolgozom, ezért megkülönböztetés nélkül minden általam hirdetett lakásba sokat invesztálok a licitálás során.

– Mely napokon érdemesebb a licittel foglalkozni, mikor aktívak az ingatlankeresők?

– Hétfőn nem érdemes sok energiát fektetni a licitbe, hiszen nagyjából szerdán aktivizálódnak az érdeklődők. Kreditelni az ingatlanokat egész napra éri meg, vagyis reggel költök a licitre, hiszen akkor egész nap jó pozícióban vagyok a hirdetéseimmel. A csütörtök még ugyanúgy erős nap, pénteken már kezdődik a hétvége, akkor megint csökken az érdeklődés intenzitása. A hétvége szintén erős, de ezt befolyásolja az időjárás, hiszen ha jó idő van, akkor inkább többen elmennek kirándulni, borús idő esetén pedig otthon nézelődnek a hirdetési oldalakon. Nehéz ugyan a licitálással összefüggésben statisztikákról beszélni, de akik megnézik az ingatlan.com-on licitált lakásoknál a telefonszámomat, azoknak a fele fel is hív, hogy bővebb tájékoztatást adjak az adott ingatlanról.

Eladó agglomerációs ingatlanok

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!