Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Az albérlet jelenti a megoldást? Néhány jótanács, hogy téged válasszon a főbérlő

Máriás Áron
ingatlan bérbeadási szakértő
A NYOLCAS.COM Kft. ügyvezető-tulajdonosa.

A fiatalok, és főként a diákok igencsak nehéz helyzetben vannak mostanság, ha lakásbérlésről van szó. A különböző piaci folyamatok miatt ugyanis egyre több a bérlőjelölt, az árak pedig folyamatosan tartanak felfelé. Miért sokkal nehezebb most bérlakáshoz jutni? Hogyan lehet hatékonyabb az albérlet felkutatása és megszerzése? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.

Miért sokkal nehezebb most bérlakáshoz jutni?

Számos tényező együttes hatása okozza azt, hogy sokkal nehezebb most bérlakáshoz jutni, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában.

  • A járvány már kevésbé intenzív, az élet visszatért a rendes kerékvágásba, ismét van munka és bérlési kedv
  • Itt a turistaszezon, a belvárosi tulajdonosoknak jobban megéri a rövid távú lakáskiadás
  • A jelenlegi lakásárak mellett egyre kevesebben tudják megengedni maguknak, hogy saját ingatlant vásároljanak, számukra tehát továbbra is az albérlet a megoldás
  • A dráguló kamatok miatt kevesebb hitelhez jutnak a vevők, az önerő pedig lassan gyűlik
  • Az infláció elviszi a bérlők fizetésének egy részét, ez pedig nehezíti a megtakarítást
  • Ukrajnából sok menekült érkezett Magyarországra, ők is bérlésre kényszerülnek
  • Kevesebb lakást hirdetnek jelen pillanatban, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában
  • Ahogy látható, nem egyszerű a bérlők helyzete, ráadásul a kiadó lakásokért sok másik jelölttel kell megküzdeni. Ha te is ingatlant bérelnél, mutatunk pár módszert, ami megkönnyítheti az albérlet megszerzését. 

Használj hirdetésfigyelőket

Használj hirdetésfigyelőt és állíts be automata értesítéseket, hogy első kézből értesülj az újonnan meghirdetett lakásokról, így ritkábban fogsz szembesülni azzal, hogy nem aktuális már a hirdetés. Ha megérkezett a hirdetésfigyelő e-mail, akkor pedig minél előbb keresd meg a hirdetőt, hogy elsők között nézhesd meg a lakást. A gyorsaság ebben az esetben ugyanis nagyon fontos, ha versenyben szeretnél maradni a meghirdetett lakásért. 

Alaposan nézd át a hirdetést

A hirdetés szövegét töviről hegyire olvasd át, mielőtt telefont ragadsz, mert rossz benyomást kelthetsz a hirdetőben, ha olyan kérdéseket teszel fel, melyekre a hirdetésből is megkapod a választ. Ez a kapkodás akár komolytalanná is tehet a hirdető szemében, hiszen, ha komolyan érdekelt volna az albérlet, akkor elolvasod a hirdetés szövegét. Ráadásul sok felesleges telefonálást is megspórolhatsz, ha módszeresen dolgozol. 

Első körben telefonon érdeklődj

Üzenetet írni ugyan rendkívül kényelmes dolog, de az albérletpiacon ritkán érsz vele célba, ezért a hatékonyság érdekében inkább telefonon próbáld meg elérni a hirdetőt. Ha a hívásodra nem reagálnak egyből, ne ess pánikba, ne telefonálj többször egymás után, mivel ez nem jó taktika. Könnyen lehet, hogy a vonal túloldalán egy olyan ember van, aki éppen dolgozik vagy tárgyal, esetleg autót vezet és ezért nem veszi fel a telefont. Ha pedig ingatlanost hívsz, akkor megeshet, hogy egy másik lakást mutat, bérlőkkel vagy tulajdonosokkal egyeztet, szerződést köt.

Írj SMS-t, ha nem érted el telefonon a hirdetőt

Ha az első vagy második hívásból sem érted el a hirdetőt, más módszerhez kell folyamodni. A bérbeadó presszionálása helyett írj inkább egy rövid szöveges üzenetet, hogy melyik albérlet ügyében kerested, és hogy szeretnéd megtekinteni a lakást, esetleg kérj egy visszahívást. A nevedet mindenképpen tüntesd fel az üzenet végén, ezzel ugyanis bizalmat keltesz a másik félben.

Fókuszálj a jó kommunikációra

Akárhogy kerülsz is kapcsolatba végül a hirdetővel, figyelj arra, hogy összeszedetten, helyesen és jól kommunikálj. A lakással kapcsolatban érdemes olyan dolgokra is rákérdezned, ami tényleg fontos neked, de nem feltétlenül derült ki a hirdetés szövegéből. Pozitív hatást keltesz, ha röviden bemutatod magadat, párodat, esetleg kiemeled a legjobb tulajdonságaidat. Ne feledd, nem te vagy az egyetlen jelentkező, aki szeretné kivenni a lakást, így a sok telefonáló közül valahogy ki kell tűnnöd.

A háziállat hátrányt jelent

Ha jó feltételekkel és egyszerűen szeretnél lakáshoz jutni, akkor sokkal könnyebb dolgod lesz, ha háziállat nélkül próbálkozol. A legtöbb bérbeadó ugyanis nem preferálja, ha a kiadott lakásban állatot szeretne tartani a bérlő. A fő probléma, hogy a háziállat kárt tehet az albérlet berendezéseiben, de olyan is előfordult már, hogy a következő bérlő lett allergiás az előző bérlő háziállatától, ezért ezeket a kellemetlenséget nagy valószínűséggel el akarja majd kerülni a bérbeadó. Ha mégis a kedvenceddel futnál neki a bérlésnek, azt javasoljuk, hogy előre tájékoztasd a bérbeadót a kisállatról, hogy ne érje meglepetésként a dolog.

Jobb, ha nem dohányzol

Hatásos dolog magadtól kiemelni, hogy nem dohányzol (ha tényleg így van), mivel érdekes módon még a dohányzó bérbeadók is nemdohányzó albérlőt szeretnének. Ha bevallod, hogy néhanapján rá szoktál gyújtani, akkor nem biztos, hogy a főbérlő elhiszi majd, hogy csak bulidohányos vagy, ezért óvatosan az ilyen jellegű kijelentésekkel. Persze azzal sincs nagy baj, ha épp dohányos vagy, hiszen az a te döntésed, viszont ebben az esetben szigorúan tartsd magad a szerződés ide vonatkozó rendelkezéséhez, és soha ne gyújts rá a lakásban. Az erkély például alkalmas lehet erre a célra, de ez esetben fontos, hogy figyelemmel legyél a szomszédokra. 

Mesélj magadról

Nyílj meg és mesélj magadról őszintén. Ugyanis, ha mondasz magadról pár mondatot, hogy mivel foglalkozol, honnan származol, esetleg hova jártál iskolába, az szimpátiát kelthet a másik félben. A bérbeadók természetesen nem liturgiákat szeretnének hallani rólad, de pár őszinte gondolattal könnyedén belophatod magad a szívükbe. Ahhoz, hogy téged válasszon a bérbeadó, bizalmat kell építened, erre pedig a kommunikáció az egyik legalapvetőbb emberi eszköz.

Csak lassan a testtel

Ne azzal a mondattal kezdj, hogy „Mikor lehet megtekinteni?”, ugyanis ez egy nagyon rossz stratégia. Pontosabban a baj az, hogy nem is stratégia. Lehet, hogy neked a potenciális albérlet megtekintése nem fárasztó, de a másik félről ugyanez bizony már nem mondható el. A hatékonyság érdekében minden hirdető a felesleges körök minimalizálására törekszik, így először kérdezz néhányat, majd mesélj magadról röviden, válaszolj, ha téged kérdeznek, és csak a legvégén jöjjön az a rész, hogy mikor lehet megnézni a lakást.

Ha kérdeznek, válaszolj

Ne érezd tolakodásnak, ha személyeset kérdeznek tőled. Fordítsd meg a dolgot: te szívesen kiadnád a lakásod olyan személynek, akiről semmit sem tudsz, ráadásul minden információt harapófogóval kell kihúzni belőle? Bérlőként meg kell értened, hogy egy lakás bérbeadása komoly kockázatokkal jár, és a tulajdonos joggal óvatos.

Ha diák vagy, fogj össze a családoddal

Ha felvettek az egyetemre, érdemes a szülőket is bevonnod az albérletkeresésbe, mert így a bérbeadó látni fogja a komolyságot és a család elszántságát. Ráadásul, ha a családdal együtt mész megtekinteni a lakást, hamar kiderül majd, hogy rendezett családi háttérrel rendelkezel és ez segíteni fogja a kiszemelt albérlet megszerzését. Remek dolog, ha a szülők biztosítani tudják a bérbeadót a fizetőképességetekről, illetve arról, hogy készek téged évekig támogatni anyagilag. Külön plusz pontot jelent, ha gyakornokként vagy diákmunkásként már te is pénzt keresel a tanulás mellett.

A fizetőképesség igazolása egyre nagyobb előnyt jelent

Jelezd magadtól, ha munkáltatói vagy keresetigazolást tudsz bemutatni (diákok esetében a szülők), hiszen ezzel hivatalosan is alá tudod támasztani a fizetőképességedet. Tudjuk, hogy Magyarországon ez még nem túlságosan bejáratott módszer, és sokan idegenkednek tőle, de Nyugat-Európában már sok éve alkalmazott módszerről van szó. Ha van hivatalos fizetésed és ezt igazolni is tudod a bérbeadó irányába, garantáltan tiéd lesz az albérlet.

Ne vállald túl magad

Olyan lakás iránt érdeklődj csak, melynek kibérléséhez bombabiztos anyagi háttérrel rendelkezel. Általános szabály, hogy bérlőként lakhatásra a fizetésed felénél többet nem célszerű költeni. Hiszen megélhetésre, közlekedésre, ruhákra és persze szórakozásra is maradnia kell valaminek. Természetesen annál jobb, ha a fizetésed minél kisebb részéből bérelsz lakást, hiszen így nagyobb eséllyel tudsz majd megtakarítást felhalmozni, így albérlőből előbb-utóbb tulajdonos válhat belőled.

Hosszú távú bérlők előnyben

Jelezd előre, hogy kizárólag hosszú távú bérlésben gondolkozol (feltéve, ha tényleg így van), tehát legalább 1 évig számíthat rád a főbérlő. Ennél többet kár is ígérni, hiszen annyi mindent hozhat a jövő, és te sem látsz előre. Fontos tudnod, hogy a bérleti szerződések általában 1 éven belül egyáltalán nem, vagy csak komoly anyagi retorzió árán mondhatók fel, ugyanakkor a határozott időtartamnak előnye is van a bérlőre nézve, mivel a bérbeadó ilyen bérleti szerződés esetén 1 éven belül nem emelhet a bérleti díjon.

A cikk szerzője Máriás Áron, a NYOLCAS.COM ingatlankezelő ügyvezető-tulajdonosa.

Albérletet keresek

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!