Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Home staging: lakáseladás művészi fokon

Lakáseladáskor szeretnénk, hogy otthonunk a lehető legjobb arcát mutassa a potenciális vevők számára, akik belépnek ajtónkon. Ilyenkor jön képbe a home staging, egy olyan lakásrendezési módszer, ami kiemeli az ingatlan előnyeit. Ha jól csináljuk, az adásvételre jóval gyorsabban kerül sor, emellett a vételárat is jelentősen feltornázhatjuk. Mutatjuk hogyan!

A home staging feladata, hogy kiemelje a lakás előnyeit.

A home staging szó szerinti fordításban az ingatlan színpadra állítását jelenti. Ez a kifejezés nem is áll annyira távol a valóságtól, hiszen ténylegesen közszemlére tesszük otthonunkat. Bizonyos részleteket kiemelünk, felnagyítunk, hogy a néző, jelen esetben a potenciális vásárló fantáziáját megragadjuk. A célunk az, hogy a látogató el tudja képzelni otthonaként a lakást. Ebben segítünk neki különböző eszközökkel, tippekkel, megoldásokkal. 

Mit jelent a home staging?

A home staging a bútorok átrendezésének, a lakás szakszerű “felöltöztetésének” és az apróbb esztétikai hibák kijavításának folyamata, hogy az ingatlan csodálatosan mutasson a hirdetési fotókon és az ingatlanbejárásokon. Segítségével még a legsötétebb, szürke teret is napfényessé és lakályossá tehetjük, mintha otthonunk egy lakberendezési katalógus álomotthona lenne. 

Az eredmény: több érdeklődővel számolhatunk, jelentősen magasabb eladási árral kalkulálhatunk (akár 10%+), és lerövidül a lakáspiacon töltött idő (-20-40%). Mekkora befektetésre van szükségünk mindehhez? A becsült költségek jellemzően az ingatlan eladási árának 1%-át teszik ki, tehát kis odafigyeléssel a beruházás jó megtérülést hozhat, különösen egy nagyobb értékű ingatlan esetében. Egy 40 milliós ingatlan esetében ez 400.000 forint körüli költséget jelent, viszont a megnövekedett eladási ár és az akár hetekkel lerövidült eladási idő ezt könnyen kompenzálni tudja. 

Tippek gyors lakáseladáshoz

A home staging nem kell, hogy egy vagyont emésszen fel, ha okos döntéseket hozunk. Lássuk, milyen lépéseket érdemes megfontolni, ha többet szeretnénk kihozni a lakáseladásból! 

  • Főszerep a hangsúlyos helyiségeknek

Nem minden szoba egyformán fontos a bejárásnál. Fókuszáljunk azokra a helyiségekre, melyek a legnagyobb hatással lehetnek a vevők döntésére, azaz a nappalira, a hálóra és a konyhára.

  • Személytelen terek

Célunk, hogy a leendő vásárló sajátjának képzelje el a lakást. Érdemes ezért minél nagyobb teret adni fantáziájának. Távolítsunk el minden személyes fotót a falakról, polcokról, a hűtőszekrényről, a ruhák se maradjanak szem előtt, a fürdőből pedig tüntessük el higiéniai eszközeinket.

  • Tegyünk rendet

A rendetlenség eluralja az értékes teret, így a lakás kisebbnek hat. Pakoljuk ki a szekrényekből a nem szezonális ruhákat, a nem szükséges dekorációs elemektől is szabaduljunk meg egy időre. Minél kevesebb holmi foglalja a helyet, annál nagyobbnak fog tűnni a terület, és annál vonzóbb lesz a vevők számára.

  • Takarítsunk ki minden kis szegletet

Vegyük a tavaszi nagytakarítást, és szorozzuk be hárommal. Ilyen makulátlan tisztaságban kell gondolkodnunk, mikor piacra dobjuk otthonunkat. Egy ragyogó otthon azt sugallja a vásárlónak, hogy a jelenlegi lakók úgy vigyáztak az ingatlanra, mint a szemük fényére. 

  • Toldozás, foldozás, apró javítások

Itt az idő kipofozni azokat a szépséghibákat, amelyekkel eddig restek voltunk foglalkozni.  Megrepedt fuga, karcolások a falon, csepegő csap: mindent hozzunk helyre, hogy látogatónk egy tökéletes lakásban érezze magát.

  • Fény, fény, fény!

A sötét szobák szomorú hangulatot sugároznak, engedjük ezért minél több fényt a lakásba. Húzzuk fel a redőnyöket, kapcsoljuk fel a lámpákat, játsszunk a fénnyel tükrök segítségével. Egyszóval tágítsuk a teret, amennyire lehet. 

  • Rendezzük át a bútorokat

Gondolkodjunk megint tágas, járható terekben, akárcsak a rendrakásnál, így látogatónk könnyebben el tudja képzelni saját bútorait az ingatlanban. Kerüljenek a felesleges bútorok raktárba, szabaduljunk meg az oda nem illő, sérült daraboktól. A megmaradt berendezési tárgyakat rendezzük át, hogy a szoba minél tágasabbnak tűnjön.

Lakáseladáskor szeretnénk, hogy otthonunk a lehető legjobb arcát mutassa a potenciális vevők számára, akik belépnek ajtónkon. Ilyenkor jön képbe a home staging, egy olyan lakásrendezési módszer, ami kiemeli az ingatlan előnyeit. Ha jól csináljuk, az adásvételre jóval gyorsabban kerül sor, emellett a vételárat is jelentősen feltornázhatjuk. Mutatjuk hogyan!

  • Semleges színek a falakon

Némileg idő- és költségigényesebb, mégis jelentős áremelkedést eredményezhet, ha tiszta, semleges színű falakkal várjuk látogatóinkat. Lehet, hogy nekünk tetszenek az élénk színek a nagy felületeken, de vásárlóinkat ez akár el is riaszthatja. Amikor eladáshoz rendezzük be a helyiségeket, érdemes minden rikító színt semlegesre átfesteni, hogy az eljövendő lakóknak kellő teret biztosítsunk saját elképzeléseikhez. 

  • Ízléses dekorációk a kedvező első benyomásért

Használjuk a már meglévő lakberendezési tárgyainkat, a díszpárnákat, gyertyákat, vázákat, hogy otthonosabbá tegyük a helyiségeket. Vásároljunk még néhány apróságot, zöld növényt, virágot, ami feldobja a lakást, barátságosságot sugall. 

A home staging feladata, hogy kiemelje a lakás előnyeit.

Home stager vagy lakberendező?

Mivel a home staging egy viszonylag új szakma a nemzetközi és főként a hazai piacon, ezért sokan keverni is szokták a home stagert a lakberendezővel. 

A home stager az, aki segít felkészíteni a lakást, hogy gyorsabban és magasabb áron lehessen azt eladni. Ezzel szemben egy lakberendező foglalkozik térszervezéssel, rendelkezik anyagismereti és épületszerkezeti  tudással, aki a lakást funkcionálisan alakítja ki vagy át. A home stager tehát nem rokon fogalom a lakberendezővel, ez két külön szakma. Ugyanakkor előfordulhat, hogy van olyan személy, aki egyszerre ért mind a két területhez.

Érdemes egyedül nekivágni?

Igen is, meg nem is. Ahogy varrhatjuk magunknak a ruhát, termeszthetjük a saját zöldségeinket, ezzel a feladattal is megbirkózhatunk egymagunk. Ha rengeteg időnk van a javításokra, festésekre, biztos az ízlésünk lakberendezés területén, értünk is hozzá és szakszerű munkát tudunk végezni, akkor bátran vágjunk bele! A home staging akár egy örömteli játék is lehet számunkra, ha kellő türelemmel, idővel és hozzáértéssel rendelkezünk.

Aki viszont inkább profikra bízná a munkát, ma már számos céget és szakértőt talál, akik ismerik az eladásra felkészítés minden elemét, és az olyan apró részletek sem kerülik el a figyelmüket, amelyekre mi tulajdonosként sosem gondolnánk.

 

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!