Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Mi a home staging és mi nem az?

Dr. Somogyi Patrícia
Home Staging specialista
Az MSP Home Staging Akadémia alapítója, lakberendező, közgazdász Ph.D. és ingatlanbefektető.

Az előző cikkben megismerhettük a home staging titkát, vagyis azt, hogy mit kell tennünk ahhoz, hogy jó áron és gyorsan szeretnénk eladni ingatlanunkat. Cikksorozatunk további részében erről a titokról, a home stagingről (ingatlanfelkészítésről) tudhatunk meg többet, méginkább arról a komplex módszertanról, amit az MSP Home Staging foglal magába.

Fotó: Csondor Ágnes

Mi a home staging?

A home staginghez sokféle elnevezés, sokféle jelentés kapcsolódik, éppen ezért érdemes ezeket pontosan tisztázni. Vajon a home staging ingatlanérték-növelés, vagy csupán egy optikai tuning? Esetleg lakberendezés vagy egyszerűen csak párnatologatás? Hogyan kapcsolódik hozzá az ingatlanbefektetés, ingatlanfelújítás vagy -fejlesztés?

Mit csinálunk egy klasszikus ingatlanfelkészítés során?

  • káoszból átlátható rendet 
  • zsúfoltságból élhető tereket
  • eladhatatlanból eladhatót
  • valaki otthonából egy piacképes ingatlant

Fotó: Jurassza Zsófia

Mi tehát a home staging? Lássuk a fogalmát!

A home staging az ingatlanok eladásra/kiadásra való felkészítését jelenti, amelynek során a jó állapotú ingatlan legjobb arcát és a benne rejlő lehetőséget mutatjuk be a vevő számára, ezzel a felkészített lakások a lehető leggyorsabban, ráadásul milliókkal többért kelnek el az ingatlanpiacon. 

Vagyis a home staging legegyszerűbben: vevőközpontú lakásfelkészítés. Amely függ a lakás alapállapotától, az elérhető legmagasabb ártól, az adott piaci szegmens vevői igényeitől, az eladó céljától, hajlandóságától, pénztárcájától és kapacitásától. Nincs két egyforma projekt, mivel nincs két egyforma lakás és eladó sem. Ebben a szakmában éppen ez a csodálatos! A fentiek függvényében szükség lehet a klasszikus home stagingen túl akár ingatlanfejlesztésre is.

A cél, hogy az általunk kínált ingatlan falai között a vevők megpillanthassák álmaik otthonát, beleképzelve saját vágyott életüket.

Fotó: Jurassza Zsófia

A vevőközpontú lakásfelkészítés szempontjai

Bontsuk kicsit részleteire a fenti fogalmat!

Mit jelent az, hogy az ingatlan legjobb arcát? Teremtsük meg a tökéletes első benyomást, az ingatlan legyen vonzó, kívánatos, rendezett és élményszerű.

Mit jelent, hogy a benne rejlő lehetőséget? Megmutatjuk az adottságait, kiemeljük az előnyeit, hogy mitől és kinek lesz jó ez a lakás.

Mit jelent a jó állapotú kikötés? A kor igényeit kielégítő, vizuálisan elfogadható, 5-10, maximum 15 éves lakásbelső, amiben néhány karbantartani való van és csupán egy kis frissítésre van szükség az eladás előtt, de nem szükséges felújítani, egyes helyiségeit átalakítani. Nem elhasznált vagy lelakott. Elég neki a felületi megújulás (festés, parketta felújítás), és a megfelelő bútorozás, illetve dekorálás. 

Egy olyan ingatlanban, ahol 60 évig nem történt semmilyen beavatkozás, ott nem lesz elég a klasszikus home staging, de az alapelvek és a szemlélet itt is maximálisan alkalmazhatók. Ha úgy döntünk, hogy az alap felkészítésen túl (rend, tisztaság, terek megmutatása) fejlesztésbe fogunk és felújítunk egy ilyen lakást, bővítjük a funkciókat, a mai igényeknek megfelelően kínáljuk, akkor is a home staging alapelveket követve, a vevői igényeket a középpontba helyezve tudunk magas hozamot elérni.

Fotó: Bata Tamás

Az eredmény

A tapasztalat azt mutatja, hogy a home staging eredményeképpen nem csupán eladhatóvá válnak a felkészített lakások azáltal, hogy kiemelkednek a kínálatból, hanem akár 10-30%-os értéknövekménnyel kelnek el, ami minden esteben milliós nagyságrendű eredményt jelent, így megtérül a befektetett idő, pénz és energia. 

Az értéknövekmény nem véletlenül történik vagy nem csupán szerencse kérdése: befektettünk egy csomó időt, energiát, némi pénzt a lakás tökéletesítésébe, csiszoltuk a tudásunkat, meg akartuk érteni, hogy mire vágynak a vevők, erőfeszítéseket, és fókuszált lépéseket tettünk a siker érdekében és hajlandóak voltunk lemondani a kényelmünkről. 

Mindezek ellenértéke az ügylet végeredményeként létrejött nyereség. Kellett hozzá az a szem, ami meglátja a lehetőséget, és kellett hozzá az a tudás és hozzáállás, hogy megmutassuk a vevők számára, mi rejtőzik ebben az ingatlanban.

Ha nem tettünk volna semmit, hogy piacképes legyen a lakásunk, akkor millióktól eshettünk volna el, és/vagy sokáig kellett volna várnunk az eladásra. Egy tudatos eladó ezt biztosan nem szeretné. Ezzel egy későbbi cikkben még részletesen foglalkozunk.

Az elégedett vevő

Vajon a vevő miért fizet többet egy felkészített lakásért? Hogyan tudjuk őt a középpontba helyezni?

A vevők a számukra rendelkezésre álló összegért a legjobb lakást akarják megszerezni, legyen az 20 vagy 100 millió forint, mert mindenki jól akar járni a vásárlással. Elégedettnek szeretnék érezni magukat, hogy a legjobb döntést hozták, a vágyaik beteljesedtek és az igényeik is kielégültek. Ha elköltünk 20 vagy akár 100 millió forintot, de csalódás ér minket a lakás kapcsán, rengeteg probléma és tennivaló szakad a nyakunkba, akkor pokolba kívánjuk az egész otthonvásárlást és nem tudunk örülni annak, ami az új élet kezdetét jelenthetné.

Fotó: Csondor Ágnes

A felkészített lakásokban jobbat kap, mint a piacon lévő többi lakás esetében. A piacképes lakás 

  • készen van (nincs semmi javítanivaló),
  • tágas és világos (mindenki ezt keresi)
  • tiszta, rendezett
  • személytelen
  • letisztult, ezáltal beleláthatja az életét, ami lehetőséget ad arra, hogy magára alakítsa. 

Tudatos eladók

Nagyságrendileg az emberek 70-80%-a teljesen passzívan áll a lakáseladáshoz, nem tesznek semmit, csak várnak, hogy történjen valami, míg a tudatos eladók elorozzák előlük a vevőket. Ugyanakkor ők azok, akik a vásárláskor is a készet preferálják. Nem szeretnének egy szalmaszálat sem keresztbe tenni, a tutit akarják, azonnal.

Jó hír ez nekünk! A többi eladó passzivitása miatt, a mi aktív részvételünkkel még inkább a piac fölé emelkedünk, így segítve, hogy mielőbb a legjobb áron rátaláljon a vevő a lakásunkra. S mivel a vevők nagyobb hányada a készet akarja, a felkészített lakással mi leszünk a nyerők. Ilyen egyszerű! Vagyis sokkal kevesebb vágyott lakással versenyzünk a vevők nagy hányadának érdeklődésére számot tartva. A képlet összeállt.

Fotó: Jurassza Zsófia

Ráadásul, ha jó vagy nagyon jó állapotú a lakásunk, nem kell sok hozzá, hogy kihozzuk a legjobb arcát. Kis ráfordítással, az alapelvek alkalmazásával, kiemelkedő hirdetéssel nagy eredményeket érhetünk el. Mindenkit arra buzdítunk, hogy tegye meg a szükséges lépéseket! Nem fogja megbánni.

A következő cikkben részletesen kifejtjük, hogy mi a különbség a home staging és a lakberendezés között, nagyon érdekes lesz.

A cikk szerzője Dr. Somogyi Patrícia, a home staging hazai meghonosítója, az MSP Home Staging megálmodója. 2011 óta foglalkozik a home staginggel, azóta legfőbb célja Magyarországon elterjeszteni az MSP Home Staging szemléletét és ezáltal minőségi lakások és ingatlanhirdetések piacává változtatni a hazai ingatlanpiacot.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!