Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

6 tipp napelemes rendszer telepítése előtt

Tőkés Ernő
gépészmérnök
A Best Solar Kft. ügyvezető-tulajdonosa.
  • 4 perc olvasási idő
  • 2022.08.10.

Mi kell a napelemes rendszer kiépítéséhez? Egy ingatlan és megfelelő anyagi forrás, amiből a telepítést pénzügyileg fedezhetjük. Sokan a kérdésre biztosan ezt felelnék, csakhogy mindez nem ilyen egyszerű. A telepítés előtt és után is van még néhány fontos szempont, amit figyelembe kell vennünk. Ráadásul van, ami a tulajdonos felelőssége, annak érdekében, hogy a rendszer jól, biztonságosan és hosszú távon megtérülő módon üzemeljen. Íme, 5+1 tipp, amivel jó, ha már a telepítés előtt tisztában vagyunk.

napelemes rendszer

Megfelelő állapotú az ingatlan a telepítéshez?

A megfelelő ingatlan sosem az otthonunk esztétikai állapotát jelzi, sokkal fontosabb, hogy annak technikai paraméterei is megfelelőek legyenek a napelem rendszer fogadására. Ennek legfontosabb eleme, hogy a tető, a tetőhéjazatot alátámasztó szerkezet jó állapotú és teherbíró legyen. Hiszen a tetőre kerülő panelek súlya – amely akár 350 kg pluszsúlyt is jelenthet – ezt terheli majd. Bár azt gondolhatnánk, hogy ez alapvetés, és a tetőszerkezet minden esetben megfelelő, sajnos nem ez a helyzet. Egy szakszerűen szerelt tetőrendszer életkora 40-50 év, ha pedig belekalkuláljuk, hogy a felszerelt napelemek még további 25-30 évig ott lesznek a tetőszerkezeten, szinte biztos, hogy érdemes szakembert, például statikust hívni, hogy megbizonyosodjunk arról, minden feltétel adott a telepítéshez. Mivel a telepítést végző szakemberek nem statikusok, ezért az esetleges, jövőben bekövetkező hibák minket terhelnek. Éppúgy, ahogyan a tetőfedő anyag esetében is megfontoltan kell döntenünk, hiszen a palatető a pala porózussága miatt könnyen károsodik, könnyen összetörhet. Ezért a szakemberek nagy része erre a tetőfedő anyagra nem ajánlja telepítést.

Megfelelő az elektromos hálózat az ingatlanban?

Bár a telepítéssel végző szakemberek mindig megbizonyosodnak arról, hogy az ingatlan elektromos hálózata megfelelő-e a HMKE fogadásához, a régi, elavult hálózatok esetében a mi felelősségünk, hogy az elektromos hálózat felújítása, kiépítése időben és megfelelő minőségben elkészüljön. Ahogy az is, hogy új ingatlan esetén a szolgáltatói csatlakozás előzetesen megtörténjen, illetve szükség esetén az esetleges teljesítménybővítés is már elvégzett munkafolyamat legyen. Enélkül ugyanis nem kezdődhetnek el, illetve nem fejeződhetnek be a napelem rendszer telepítési munkálatai.

Alkalmasak vagyunk-e valamilyen pályázat igénybevételére? 

Ahogyan a bankban sem tudnak segíteni abban, melyik napelemes kivitelezőt válasszuk, úgy a kivitelezők sem tudnak abban segíteni, hogy megfelelünk-e valamelyik napelemes pályázat feltételeinek. Ma már több pályázatíró céggel is felvehetjük a kapcsolatot, és több szakértő is segíthet megvitatni, milyen lehetőségeink vannak, ha a telepítéshez valamilyen pályázati forrást is igénybe vennénk. Vagyis érdemes körüljárnunk a témát, és az abban jártas szakembereket megbízni a lehetőségeink feltérképezésével. Hiszen a napelem rendszert telepítő cég nem mindig ismeri az aktuális pályázati részleteket. Így lehet, hogy pont ezért maradunk le egy számunkra előnyös támogatási formáról.

Jól választottuk meg a kivitelezőt?

A megfelelő szakember kiválasztása a lehető legnehezebb és legfontosabb kérdés, ha napelem rendszer telepítése előtt állunk. Hiszen 25-30 évig az ő munkájukra bízzuk rendszerünk működését, megbízhatóságát, illetve gyors megtérülését. Ezen áll vagy bukik, hogy jó befektetésnek vagy éppen ellenkezőleg, kidobott pénznek gondoljuk majd a telepített HMKE-t, amivel csak gondunk és javítanivalónk akad. Ezért jól járjuk körbe, kire bízzuk a munkát! Térképezzük fel a cég referenciáit, a vállalkozás eredményeit, múltját, és tudjuk meg, biztosítják-e a megfelelő garanciákat a rendszerhez. Csak így tudhatjuk biztonságban magunkat, családunk egészségét, és legnagyobb vagyontárgyunkat, az ingatlanunkat is.

napelemes rendszer kivitelezés

Számoltunk a karbantartással?

Bár sokan figyelmen kívül hagyják, a karbantartással számolnunk kell, hiszen nincs olyan eszköz, rendszer vagy berendezés, amely 25-30 év alatt ne hibásodna meg vagy ne szorulna átvizsgálásra, karbantartásra. Ezért ne higgyük el, ha valaki azt mondja: napelemes rendszerünk a telepítés után szinte önműködő, többet rá sem kell néznünk, még a létezéséről sem kell tudnunk. Jó hír, hogy megfelelően felkészült telepítőcégek mindig felhívják a figyelmet az éves átvizsgálás fontosságára. Sőt, csomagajánlatot is kérhetünk tőlük ehhez, így biztosak lehetünk abban, hogy szakszerűen, megbízhatóan végzik el a rendszer éves felülvizsgálatát. Merthogy nem mindegy, mit néznek át a szakemberek! Érdemes rákeresnünk és érdeklődnünk különböző fórumokon, mik a rendszer létfontosságú részei. Miket kell gyakorta átvizsgálnunk ahhoz, hogy biztosak legyünk benne, rendszerünk még sokáig megbízhatóan működik majd.

+1 Kötöttünk biztosítást a napelem rendszerre? 

Ahogy minden vagyontárgyunkra, úgy a napelem rendszerre is érdemes biztosítást kötni. Ez nemcsak megvédhet a különböző időjárás okozta környezeti károktól, de védelmet nyújthat a lopás, rongálás ellen, és hozamkiesésünket is ebből fedezhetjük, ha a rendszer javítás vagy más károk miatt nem képes megtermelni azt, amit garantál normál körülmények között.

A cikk szerzője Best Solar Kft., a napelemes szektor meghatározó szereplője, amely nemcsak a lakossági, de a vállalati piacon is rendkívüli tapasztalatra és szakértelemre tett szert.

Eladó napelemes ingatlanok

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!