Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

A 10 leggyakrabban használt napelemes fogalom

Tőkés Ernő
gépészmérnök
A Best Solar Kft. ügyvezető-tulajdonosa.
  • 5 perc olvasási idő
  • 2022.05.16.

Ha telepítés előtt állunk, vagy még csak érdeklődünk a napelemes rendszerek iránt, minden bizonnyal többször találkozunk majd a rendszer műszaki alapfogalmaival. Hogy megkönnyítsük az eligazodást, első körben a 10 legegyszerűbb és legtöbbet használt fogalmat járjuk körül.

HMKE

A HMKE nem más, mint a háztartási méretű kiserőmű rövidítése. Szinte minden hivatalos papíron, műszaki leírásban találkozhatunk vele. Minden olyan villamosenergiát termelő berendezés HMKE-nek számít, amely kisfeszültségű hálózatra csatlakozik, és amelynek csatlakozási teljesítménye nem haladja meg az 50 kWA-t. Háztartási méretű kiserőmű azonban nemcsak napelemes rendszer lehet, ide csoportosíthatók a hasonló méretekkel rendelkező szél- vagy vízturbinás rendszerek, de akár a robbanómotoros aggregátorok is. 

Monokristályos napelem

Ahogy azt a nevében is megkülönböztetjük, a “mono”, vagyis „egy” jelentése az elnevezésben arra utal, hogy a szilícium, amit a panel előállítására növesztenek, egyetlen, úgynevezett öntecsben, vagyis tömbben dermed meg a felhasználás során. Ezt a tömböt később szeletekre vágják, majd így használják fel. A monokristályos változatok hátránya, hogy működését negatívan befolyásolja az optimálistól eltérő tájolás, előnye viszont, hogy az erős napsugárzást jobban hasznosítja, mint polikristályos társai. Hátrányai kiküszöbölésére pedig új technológiákat vezettek be, így a félcellás, és a zsindely-technológia mind-mind a monokristályos panelek hátrányait oldja meg. A mérnökök szerint a jövőben a monokristályos technológiák fejlődésével egyre jobb hatásfokú rendszerek épülhetnek majd a háztetőkre. 

Polikristályos napelem

Ahogyan a monokristályos panelek esetében, úgy a polikristályosoknál is beszédes lehet a „poli” elnevezés. Ennél a változatnál a szilícium több tömbben dermed meg, amelyekből így nem homogén kristályt növesztenek, hanem több, kisebb kristályt. Ebből adódóan előállítása gyorsabb és olcsóbb is, mint monokristályos társaié. Jellegzetes lilás-kékes színe könnyen felismerhetővé teszi. Leggyakrabban ezzel a típussal találkozhatunk a családi házak tetőin, valamint a naperőművek mellett elhaladva. Előnyös tulajdonságuk, hogy kevésbé érzékenyek a tájolásra és a dőlésszögre, azonban a nagyobb hőterhelést kevésbé bírják, mint a monokristályos panelek. 

Ad-vesz óra

Az ad-vesz óra nem más, mint a HMKE-rendszerrel felszerelt ingatlanok mérőórája, amely már nemcsak a fogyasztást, hanem a termelést is méri. Vagyis nemcsak az áramfogyasztásunkat tudjuk nyomon követni rajta, de már a hálózatba visszatáplált termelésünket is ezen keresztül számolja a szolgáltató. A mérőóra által rögzített adatokból készül majd az összesített elszámolás, amely az évforduló napjával bezárólag összegzi az éves fogyasztási és termelési adatokat, így a túlfogyasztásról vagy a túltermelésről ennek alapján készülhet el a szolgáltatói vagy a fogyasztói számla.

Hatásfok

A hatásfokkal a napelemek esetében azt írjuk körül, hogy az adott panel 1 négyzetmétere a napsütést milyen hatékonysággal alakítja át energiává, vagyis, hogy a panel egyetlen négyzetmétere mennyi elektromos áram előállítására képes. A hatásfok nagysága nagyban függ néhány környezeti tényezőtől, így domborzati adottságoktól, földrajzi fekvéstől, de befolyásolja a napsütéses órák száma, illetve a tájolás és a beesési fényszög is. A monokristályos panelek hatásfoka jobb, mint polikristályos társaié, előbbi hatásfoka akár 20-22% körüli is lehet, de az újabb technológiával készültek akár a 25%-ot is elérhetik, míg a polikristályos változatok csupán 16-20% körüli hatásfokkal bírnak. 

DC

A DC nem más, mint az angol direct current kifejezés rövidítése, amit magyarul egyenáramként ismerünk. Az egyenáram esetében a töltéshordozók változó mennyiségben ugyan, de egyazon irányba haladnak, innen ered elnevezése. Maguk a napelemek egyenáramot termelnek, azonban háztartási eszközeink nem egyenárammal, hanem váltakozó árammal üzemelnek. 

AC

A váltakozó áram, vagyis a váltóáram kifejezés rövidítése, az angol alternating current szó rövidítéséből ered. A váltóáram iránya és intenzitása periodikusan váltakozik, ebből származik elnevezése is. Az elektromos készülékek számára váltóáram szükséges a működéshez, ezért a napelemek által termelt egyenáramot át kell alakítani ahhoz, hogy eszközeink számára használható energiaforrást jelentsenek. 

Szigetüzemű napelem rendszer

A szigetüzemű rendszerek a hálózattól függetlenek, vagyis a szolgáltatótól függetlenül, önállóan, „szigetként” üzemelnek. Angolul off-grid rendszerként ismert HMKE előnye, hogy nem függ a szolgáltatótól, hátránya azonban, hogy a túltermelés csak energiatároló akkumulátorokban tárolható, míg a termelés völgyidőszakaiban, amikor a rendszer a fogyasztásnál kevesebb energiát termel, a szükséges energia nem pótolható ki az szolgáltatótól vásárolt árammennyiséggel. Ezért jelenleg – leginkább az energiatárolás problémái és az energiatárolók borsos ára miatt – csak olyan ingatlanokhoz ajánlják, ahol nincs a közelben szolgáltató, így ez az egyetlen megoldás az elektromos áram előállítására. 

Hálózatra kapcsolt napelem rendszer

A hálózatra visszatápláló napelemes rendszerek a fel nem használt elektromosságot egy ad-vesz mérőóra segítségével képesek a közüzemű elektromos hálózatba visszajuttatni. Ennek köszönhetően a helyi szolgáltató felé mi értékesíthetjük ezt az energiát. Amennyiben a felhasznált energia azonban nagyobb, mint a megtermelt mennyiség, akkor a hálózatról vételezhetünk elektromosságot. A felhasznált és a leadott energiából időszakosan el kell számolnunk a szolgáltatóval, aminek szintén az ad-vesz mérőóra az alapja.

Inverter

Hogy az egyenáramot váltóáramként felhasználhassuk, egy inverterre van szükségünk. Az inverter ugyanis átalakítja a panelektől érkező egyenáramot, és váltakozó áramként továbbítja azt készülékeinknek. Az inverterek szerepe azonban a napelem rendszerek kiépítésekor nem csak ennyi: az inverter felel a HMKE teljes szinkronizációs feladataiért, monitorozza a működést, valamint biztonsági, védelmi funkciókat is ellát. Ezért mondják, hogy a rendszer szíve az inverter, az egyik legfontosabb alapegység, ha napelemes rendszert működtetünk.

A cikk szerzője Best Solar Kft., a napelemes szektor meghatározó szereplője, amely nemcsak a lakossági, de a vállalati piacon is rendkívüli tapasztalatra és szakértelemre tett szert.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!