Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Elektromos hálózat az otthonunkban: mire figyeljünk napelem telepítése előtt

gépészmérnök
A Best Solar Kft. ügyvezető-tulajdonosa.

A napelemes rendszer sokak szemében egy olyan beruházás, amely során elég néhány napelem a tetőre, és minden további beruházás, amely az ingatlan energiafogyasztásához tartozik örökre elfelejthető. Ez azonban nem teljesen így van, hiszen az ingatlanunk elektromos hálózatának általános állapota sokszor nem megfelelő egy ilyen háztartási méretű kiserőmű fogadására. Ha pedig a hálózat alultervezett vagy elavult, az további költségeket jelenthet.

Cikkünkben bemutatjuk, mire kell figyelnünk és mivel számoljunk egy esetleges napelemrendszer telepítése előtt. 

Sajnos sok esetben csak akkor derül ki, hogy ingatlanunk alkalmas-e egy új energiatermelő egység fogadására, amikor már a telepítést végző szakemberek a felmérést végzik. Sokan  csak akkor szembesülnek vele, hogy villamos hálózatuk elavult, esetleg fázisbővítésre lesz szükség ahhoz, hogy kivitelezhetővé váljon a napelemrendszer. De nézzük, mi az, amit ilyenkor vizsgálnak  a telepítést végző szakemberek, és aminek minőségi megléte nemcsak a hálózatterhelés, de a biztonság miatt is rendkívül fontos.

A szakemberek minden helyszíni felméréskor:

  • a mérőhely,
  • a biztosíték, 
  • a meglévő földelés, 
  • illetve az elektromos hálózat megfelelő állapotát vizsgálják. 

Miért fontos mindez? Ha napelemes rendszert nem megfelelő módon telepítették, az a lehető legnagyobb veszélyt jelentheti ránk és otthonunkra nézve is. A napelemes balesetek túlnyomó többsége ugyanis nehezen oltható tűzzel és halálos áramütéssel is járhat. Az élet- és vagyonvédelem mellett a hálózat megfelelő állapota nemcsak a biztonsághoz szükséges, a megtermelt energia megfelelő és biztonságos továbbításához is elengedhetetlen. Ezért maguk az áramszolgáltatók is jelentős elvárásokat és szabályokat írtak elő az energiatermelő egységek kialakításához. Mindezzel  biztosítva az esetleges balesetek megelőzését és a biztonságos használatát a napelemek szerte az országban. Nézzük tételesen, melyek a legfontosabb elemeket, amelyek a minőségi kialakításhoz szükségesek  a telepítés során!

1. A mérőhely állapota

A mérőhely megfelelő, biztonságos kialakítása alapvető követelmény az áramszolgáltató részéről. De mit jelent a megfelelő állapot? Például azt, hogy a mérőszekrény már az ingatlanon kívül helyezkedik el,  illetve új típusú fogyasztásmérő található a mérőszekrényben. Vagyis azok biztosan számíthatnak mérőcserére, ahol az ingatlanon belül található a villanyóra, vagy az elavult mérődobozban áll,  illetve nem megfelelő keresztmetszetű kábellel történt a bekötés. A mérőhely ellenőrzése során vizsgálják a kismegszakítókat, a vezetékek átmérőjét is, hiszen a napelemrendszer teljesítményleadásához mindez elengedhetetlenül szükséges.

2. A biztosítékok vizsgálata

A megfelelő állapotú és méretű biztosítékok meglétének fontosságát szinte senkinek sem kell magyarázni. Hiszen ezek a részegységek védenek meg a rövidzárlattól, a túlterheléstől, az esetleges feszültségnövekedéstől vagy csökkenéstől, illetve a különböző típusú zárlatoktól. Ezek biztosítják, hogy a rendszerben a napelem telepítése után se következhessenek be szabálytalanságok, így a meglétük a vagyon-és életvédelem tekintetében elengedhetetlen. Ha a villamoshálózat elavult, akkor a biztosítékok cseréje is elengedhetetlenné válik.

napelem

3. A meglévő földelés kialakítása

Ahogyan a rendszerfejlesztés minden eleme, úgy a védőföldelés korszerűsítése is a biztonságunkat szolgálja. Mivel a védőföldelés az elektromos hálózaton keresztül a fémtárgyakat a földdel köti össze, ez biztosítja, hogy ne fordulhasson elő áramütés a háztartásban. A védőföldelés kialakítása során egy fémlemez talajban való elhelyezésével biztosíthatjuk az esetleges többletfeszültség elvezetését. Így jó, ha a kivitelezővel, illetve az esetleges hálózatkorszerűsítést végző szakemberrel a földelést minden esetben ellenőriztetjük,  akkor is ha tudjuk, megfelelő minőségben már kiépítették ingatlanunkban.

4. Az elektromos hálózat korszerű kialakítása

Az elektromos hálózat, ezen belül is az alumíniumvezetékek élettartama nagyjából 30 év.  Így mi magunk is gyorsan kiszámolhatjuk, hogy saját ingatlanunk elektromos vezetékei elérték-e már ezt a kort. Ha igen, sajnos elengedhetetlenné válik a csere. Pláne, hogy a tapasztalatok azt mutatják, a napelemes rendszerrel rendelkező háztartások egyre nagyobb áramfogyasztást generálnak.  Otthonunk általában az idő előrehaladtával további elektromos eszközökkel, esetleg elektromos autóval is tovább bővülhet. Azonban az ilyen alumínium kábelek anyaga, keresztmetszete nem alkalmas ehhez a megnövekedett áramfelvételhez, így minden ilyen esetben szükséges az ingatlan újravezetékelése. 

A cikk szerzője Best Solar Kft., a napelemes szektor meghatározó szereplője, amely nemcsak a lakossági, de a vállalati piacon is rendkívüli tapasztalatra és szakértelemre tett szert.

Eladó napelemes ingatlanok

 

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!