Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Milyen megtérülésre számíthatunk a napelemes rendszerek esetén?

Tőkés Ernő
gépészmérnök
A Best Solar Kft. ügyvezető-tulajdonosa.
  • 5 perc olvasási idő
  • 2022.06.07.

Bár a zöld szemlélet nemcsak a világban, Magyarországon is egyre jobban terjed, a háztartási méretű kiserőművek nagyszámú telepítése mégsem ezzel magyarázható. A hazai fogyasztók a megújuló energia használatára elsősorban üzleti befektetésként tekintenek. Jogosan az az elvárásuk, hogy az ezzel járó költségeik, befektetésük a lehető leggyorsabban megtérüljön. De hogy mit is jelenthet ez a „gyors” megtérülés, azt mi magunk is kiszámíthatjuk. Cikkünk ebben segít most minden befektetés előtt állónak.

Beruházás és megtérülés

A hazai, lakossági napelemes beruházásokat jelenleg a különböző támogatási, pályázati rendszerek, a növekvő energiaárak, a sárga csekkektől való elszakadás fűti. Pedig a napelemes rendszerek elsősorban azért jönnek létre, hogy alkalmazásával a fenntartható energiafogyasztás kiépülését, a zöld energia használatát, ezzel együtt pedig a környezetvédelmet, és a jövőben elérhető karbonsemlegességet valósítsuk meg. Csakhogy a háztartási méretű napelemes rendszerek bekerülési költsége – a rendszerelemek árának ütemes csökkenése mellett is – még mindig magas. Ezért egy-egy háztartás csak nehezen, hosszú ideig tartó megtakarítással vagy hitellel tudja azt megvásárolni. Ezért a rendszer kiépítése előtt sokan azt próbálják kiszámolni: megéri-e napelemes rendszerre költeni vagy inkább annak bekerülési költségből hosszú évekig fedezze áramfogyasztását?

A kérdés nehéz, és így a válasz is. Ugyanis a napelemes rendszer megtérülését számos egyéni tényező befolyásolhatja.

A megtérülés gyorsasága függ:

Az éghajlati, időjárási tényezőktől

A napsütés órák száma eltérő még az országon belül is, ezért nem mindegy, hogy valaki az ország északi vagy déli területein él és ott szeretne HMKE-t telepíteni.

A területi adottságoktól, így a tájolástól, a tető dőlésszögétől

A tájolás akkor is fontos szempont, ha az ingatlan adottságait nézzük. Hiszen egy déli tetőre telepítés a legoptimálisabb, sőt, ha a tető dőlésszöge 35 fokos, az 1 kilowattos rendszer ekkor termel a legoptimálisabban, körülbelül 1100 kilowattot.

A rendszer megfelelő tervezésétől, a méretezési problémáktól

Nemcsak a telepítés, a tervezés is rendkívüli fontossággal bír, ha a megtérülést vizsgáljuk. Hiszen akkor beszélhetünk gyorsan megtérülő rendszerről, ha azt a mi igényeinkre szabták. Vagyis lehetőség szerint éppen annyi áramot termel, mint amennyit elfogyasztunk. Ha nem így történne, egy túlméretezett HMKE költsége jóval nagyobb, mint amennyit később a szolgáltató fizethet nekünk a felesleg hálózatba való visszatáplálásáért. Vagyis azért nem éri meg túlméretezni, hogy aztán a megtermelt mennyiséget olcsón eladjuk.

Műszaki paraméterektől, a rendszerelemek minőségétől

Nem mindegy, hogy jó minőségű, magas hatásfokú, és hosszú termék- és teljesítménygaranciával rendelkező rendszerelemeink vannak, vagy egy silány változatot választunk, ami ugyan a kiépítéskor drága, cserébe néhány év múlva javíttathatjuk, rosszabb esetben pedig kicserélhetjük. Ez növelheti a költségeinket, és hosszabbíthatja a megtérülés idejét.

A rendszer bekerülési költségétől

Ha a napelemes rendszert részben vagy egészben pályázati forrásból finanszíroztuk, az jelentősen befolyásolja a megtérülés idejét. Ha viszont a HMKE saját forrásból, támogatás nélkül épült, átlagosan kilowattóránként – a jelenlegi árak figyelembevételével – kb. 400-500 ezer forint körül alakulhat. Igaz, az átlagos egységárat jelentősen befolyásolja a felhasznált elemek minősége, és a rendszer nagysága is. Hiszen minél nagyobb a rendszerünk, a fajlagos egységár annál olcsóbb lesz. 

A megtakarított energia mennyiségétől

Ha rendszerünket megfelelő szakemberek tervezték, akkor egy évben pontosan annyi energiát termel nekünk, mint amennyit elfogyasztunk. Vagyis egy átlagos négy fős család esetén körülbelül évi 3000-3500 kilowattóra árammal számolhatunk, ha nem használnak elektromos autót, nincs medencéjük és más, nagyobb energiafogyasztójuk. 

Az aktuális energiaáraktól

Az aktuális áramárakat tekintve biztosak lehetünk benne, hogy a szolgáltatónként változó, de átlagosan 37-38 forintos áramár a jövőben jelentősen drágulni fog. Ezért a jövőbeli megtérülést most nehéz kiszámolni, az azonban biztos, hogy az áramárak dinamikus emelkedésével a rendszer megtérülése egyre gyorsabb lesz. Vagyis a jelenlegi árakkal a lehető legpesszimistább variációt számolhatjuk ki. 

Ugye soknak tűnik a befolyásoló tényező? A jó hírünk az, hogy bár a fentieket mindig figyelembe kell vennünk, a számítási képlet némileg leegyszerűsíti ezeket a tényezőket.

A megtérülés kiszámolásához az alábbi számokat kell ismernünk:

Megtérülés = bekerülési költség /megtakarított energiamennyiség x aktuális energiaár

Vagyis, ha egy 3 kilowattórás napelemes rendszer bekerülési költségét, kb. 1,2 millió forintot elosztjuk az elfogyasztott energia árával, 11,8 év alatt térülne meg a rendszer kiépítésére fordított költségünk. De az infláció, az energiaárak emelkedése, a vissza nem térítendő támogatások tovább csökkenthetik azt az időt, amikor rendszerünk már hasznot termel nekünk. A képletből azonban látható: egy, akár 30 évig üzemelő rendszerrel alig több mint 11 év után nyereséget termelhetünk. Sőt, ha emelkednek az energiaárak, előbb is nyereséget könyvelhetünk el. Ez pedig igazán vonzó akkor, ha a saját, zöld jövőnkbe fektetünk.

A cikk szerzője Best Solar Kft., a napelemes szektor meghatározó szereplője, amely nemcsak a lakossági, de a vállalati piacon is rendkívüli tapasztalatra és szakértelemre tett szert.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!