Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Hol érdemes hirdetni, hogy sikeresen értékesítsük a lakásunkat?

Úgy tűnik, hogy ismét fellendült a lakáspiac, azonban a hatalmas kínálatból nem könnyű választani a vevőjelölteknek, ráadásul pénzbe és időbe kerül, ha az eladók túl sok helyen hirdetnek. De melyik hirdetési portálokra és online felületekre koncentráljunk? Milyen szempontokat vegyünk figyelembe? Ezekre kerestük a válaszokat.

Kézfogás a szerződés felett

Ha a lakásunkat vagy a családi házunkat értékesíteni szeretnénk, akkor több szempontot kell mérlegelnünk. A legfontosabb kérdés a korrekt piaci ár meghatározása. Vagyis az adott lokációban az adott paraméterek – négyzetméter, emelet, ház és lakás állapota, fűtési rendszer stb. – szerint a környéken milyen árakkal találkozhatunk. A másik nagyon lényeges kérdés a láthatóság megteremtése. Vagyis az ingatlanunk potenciális célcsoportjai, akik ilyen típusú otthont keresnek, meg is találjanak bennünket.

Itt jön képbe a hirdetés, amelynek minősége és elhelyezése a kulcskérdés. Az igényesen megfogalmazott szöveg, az informatív leírás, a részletes bemutatás és a professzionális képek egy rendezett lakásbelsőben sokat számítanak a keresők körében, nyugodtan mondhatjuk, hogy fél siker. Másik lényeges elem, hogy hol helyezzük el a hirdetésünket, hol találják meg a vevők a leggyorsabban az ingatlanunkat, mely portálokat látogatják a legtöbben. 

Nyilvánvalóan manapság már csak az online felületek hódítanak, bár elvétve még találkozhatunk vármegyei, városi vagy egyéb papíralapú kiadványokban, reklámújságokban is az apróhirdetések között lakásokkal. De ezek már csupán elenyésző mennyiségben vannak jelen, a hirdetések túlnyomó többsége az interneten jelenik meg. Itt is adódik azonban a kézenfekvő kérdés, hogy hol érdemes hirdetnünk. A legfontosabb, hogy mely oldalakat olvassák a legtöbben, illetve a lakások esetében milyen weboldalak jutnak rögtön az emberek eszébe.

„Mindig megpróbálok több felületen is lakásokat hirdetni, de túl nagy hatékonyságot nem tapasztalok, ezért alapvetően az ingatlan.com-on vagyok jelen, ez működik igazán jól. A krediteket sem sajnálom a hirdetések során az ingatlan.com felületén, hiszen fontos számomra, hogy az első három oldalon lehessek, amikor az adott kereső listázza a számára meghatározó paraméterek szerinti ingatlanokat” – mondta egy korábbi interjúban Bíró Bea, a Pannonia Estate tulajdonosa.

Olvasd el Bíró Beával készült korábbi interjúnkat: Hogyan legyünk sikeresek az ingatlanközvetítői piacon 26 év után is?

Felhasználóbarát felület, folyamatos fejlesztések

Sokféle weboldal közül választhatunk, lehetnek azok tematikus (pl. autó, bútor vagy ingatlan) vagy általános hirdetési oldalak, amelyek mindenféle árut kínálnak, illetve a közösségi oldalakat se felejtsük el. Fontos szempont azonban, hogy hogyan néz ki az adott felület, mennyire átlátható, hogyan lehet keresni az oldalon, gyorsan megtaláljuk-e a számunkra ideális lokációt, illetve az ott található ingatlanok listáját. 

„A nagy webes oldalakon jelenek meg, de nyilvánvalóan az ingatlan.com a meghatározó portál, ahol nagyon jól lehet szűrni adott lokációkra és paraméterekre, hiszen folyamatosan fejlesztenek, küldik az ügyfeleknek a megfelelő lakásokat. Ahogy egy ismerősöm is mondta: aki nincs fent az ingatlan.com-on a lakásával, az nem létezik, vagyis alapvetően mindenki ezen a portálon nézeget” – tette hozzá Réti Zita, a MAVALUX Ingatlaniroda partnere.

Olvasd el Réti Zitával készült korábbi interjúnkat: Így áll jelenleg Ferencváros lakáspiaca! Hogyan érdemeljük ki az ügyfelek bizalmát?

Továbbá fontos, hogy mennyire látjuk át az adott lokációban található ingatlanok paramétereit kezdve az ártól a négyzetméteren keresztül az adott ingatlan részletes adataiig, köztük a műszaki állapotot, a fűtéstípust, a ház állapotát, az elosztást, a felújítottság mértékét és még sorolhatnánk. Az általános hirdetési oldalak nem tudnak minden árutípusra ideális kezelőfelületet kialakítani, hiszen nem ugyanaz a fontos például a ruha, a bútor vagy éppen a lakások esetében. Azonban a tematikus oldalak egyetlen árucikkre összpontosítanak, annak megfelelően fejlesztik az oldalt.

„Nagyjából 2-3 nagyobb portálon vagyunk jelen, ezek között természetesen megtalálható a piacvezető ingatlan.com is, amely kikerülhetetlen a jelenlegi hirdetési piacon. Elégedettek vagyunk az ingatlan.com felületével, a szolgáltatások, a frissítések, illetve a folyamatos törekvés a megújulásra és a fejlődésre nagyon pozitív tendenciákat mutat az ingatlanközvetítők számára” – hangsúlyozta Szőnyi Szilvia, a Szőnyi Ingatlan tulajdonosa.

Olvasd el Szőnyi Szilviával készült korábbi interjúnkat: Hogyan alakul a pilisi települések lakáspiaca? Mi újság a budai agglomerációban?

Hol keresnek az emberek?

Szintén fontos szempont, amelyet az ingatlanközvetítők tudnak a legjobban, hogy az érdeklődő hol látta az adott ingatlant. Nem véletlen, hogy a tanácsadók is megkérdezik, hiszen ez kiváló visszajelzés a számukra, hogy a hirdetésekre elkülönített pénzösszeget hol költsék el.

„Az ingatlan.com a leghatékonyabb hirdetési portál a számomra, jól kezelhető a felület, és a látogatottsága is magas. Van még egy nagyobb portál, ahol hirdetek bízva abban, hogy másik ügyfélkört is elérhetek, de a tapasztalataim azt mutatják, hogy onnan ritkábban kapok érdeklődést, a statisztikák szerint a látogatottsága is alacsonyabb” – mondta Farkas Péter, az Eger Otthon Ingatlanközvetítő Iroda tulajdonosa.

Olvasd el Farkas Péterrel készült korábbi interjúnkat: Az egri lakáspiac is elindult a fellendülés útján

„Általában az ingatlan.com-nál hirdetek, mert úgy tapasztalom az ügyfelek visszajelzéseiből, hogy döntő többségük ezen a portálon nézeget lakásokat. Sőt, a licitálási lehetőségekkel is szoktam élni, hiszen ha egy kiemelkedően jó vagy exkluzív ingatlan kerül a portfóliómba, akkor szeretnék a lista elejére kerülni. Egy jó hirdetés félsiker, vagyis nagy hangsúlyt helyezek a jó megfogalmazásra, leírásra, illetve az igényes képekre”– érvelt Geyer Zoltán, a Jaguár Ingatlan tulajdonosa.

Olvasd el Geyer Zoltánnal készült korábbi interjúnkat: A pesti belváros a lakásbefektetők terepe. Kik vesznek az ötödik kerületben?

A közösségi média itt is jó?

Számos közösségi médiafelület létezik már, ahol az egyes korosztályok, generációk eltérő portálokat kedvelnek vagy látogatnak. A klasszikus oldal természetesen a Facebook, de ugyanúgy használják az X-et, a Telegramot, a TikTokot vagy éppen az Instragramot is. Ezeket a felületeket többnyire más és más céllal látogatják a felhasználók, hiszen az Instagramra alapvetően képeket tesznek fel, míg a TikTok a rövid videók kedvenc portálja.

A legelterjedtebb közösségi portál még mindig a Facebook, ezt jelentős számban használják a magyarok is. Itt jól ismert aloldal a Marketplace, amely szintén általános hirdetési felületként működik. Meglehetősen vegyes azonban a fogadtatása, mivel kevésbé moderált, bárki bármikor hozzászólhat, és a közösségi médiumokra jellemző spontenaitás és alkalomszerűség sokszor vulgáris vagy lekicsinylő kommentek formájában érkezik. 

Az oldalon a lakáspiaci hirdetésekre is jellemző, hogy sokkal több negatív észrevétel érkezik, mint pozitív. Míg egy lakáshirdetési portálra célzottan érkeznek a látogatók, addig egy közösségi oldalon sok esetben csak nézelődnek komolyabb szándék nélkül. Ez pedig összességében kevésbé támogatja a sikeres lakáseladásokat. Sőt, a negatív posztok rossz fényt vethetnek az adott ingatlanra és hátráltatják a sikeres értékesítést.

„A teljes ingatlanpiacot le kell fednünk, ezen belül 85% jelenti az ingatlan.com-on való jelenlétet, míg a maradék a további honlapok között oszlik meg. A közösségi médiumokban pedig alapvetően a fizetett reklámokkal vagyunk jelen és referenciának szánjuk, ahol meg tudják nézni az érdeklődők az általunk kínált ingatlanokat. Különösen a külföldi projektjeinket reklámozzuk a közösségi oldalakon, amelyek alapján sok érdeklődővel vesszük fel a kapcsolatot” – mondta Szűcs Attila, az Ingatlanpáholy alapító tagja.

Olvasd el Szűcs Attilával készült korábbi interjúnkat: Már a mesterséges intelligencia is segíti az ingatlanközvetítőket

„A Facebookon is jelen vagyok, ahol jó néhány csoportban lehet hirdetni, amit persze meg is teszek. Tény, hogy a Facebookot nem erre találták ki, de innen is kikerülhetnek komoly érdeklődők. A keresési opciók nem rendezettek az érdeklődők számára, a Facebook inkább az ingatlanpiac turkálója, ugyanakkor szinte mindenki használja” – magyarázta Farkas Péter.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!