Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Hogyan legyünk sikeresek az ingatlanközvetítői piacon 26 év után is?

szakújságíró
Az ingatlan.com csoport kereskedelmiingatlan-piaci szakértője.

Hogyan lehet több városban is eredményesnek lenni ingatlanközvetítőként, hogyan működnek a referensi együttműködések egy önálló irodában, és hogyan alakul most a piac? Mindezekről beszélgettünk Bíró Beával, a Pannonia Estate tulajdonosával, aki 26 éve dolgozik tanácsadóként többek között Budapesten és Szombathelyen, miközben új építésű lakóprojekteket értékesített és értékesít Budán vagy éppen Győrben és Ajkán.

Portfólió

– Ha megnézzük az ön lakáskínálatát, akkor azt láthatjuk, hogy budapesti, illetve vidéki ingatlanokkal – többek között szombathelyi vagy éppen győri lakásokkal – egyaránt foglalkozik. Hogyan alakult ki a vegyes portfólió, hiszen ez meglehetősen egyedi az ingatlanközvetítői piacon?

– 1998-ban kezdtem el a fővárosban ingatlanközvetítőként dolgozni, vagyis már 26 éve tevékenykedem a tanácsadói szakmában. Húsz évig laktam Budapesten, majd a magánéletem úgy alakult, hogy Szombathelyre költöztem, ahol azóta is élek. Számos üzleti partnerrel rendelkezem a főváros és Szombathely vonatkozásában, ennek köszönhetően több új építésű ingatlanprojekt értékesítésében is közreműködtem. Most éppen Ajkán kezdünk egy lakópark értékesítésébe, de a Balaton partján is dolgozom. A főváros és a nyugati határ között az M1-M7 autópályák vonalán vállalok megbízásokat, sok esetben nagyobb lakóház-projekteket viszek.

– Hogyan alakultak ki azok a szakmai kapcsolatok, amelyek révén Ön bekapcsolódott nagyobb lakásépítési projektek értékesítésébe?

– A mai napig heti 2-3 napot Budapesten tartózkodom a munkától függően, ezért a megbízásaim 80-85%-a a fővároshoz kötődik. Korábban több nagy projektben vettem részt, kizárólagos megbízás keretében a Római parton lakóparki, illetve társasházi ingatlanokat értékesítettem. Ezek a projektek nagyobb lakásszámú – 50, illetve 120 lakásos – fejlesztések voltak. Az elmúlt évtizedek eredményei és a magas szakmai minőség miatt szoros szakmai kapcsolat alakult ki a lakásfejlesztőkkel. Ezen túl a munkám nem kizárólag a fővároshoz kötődik, hiszen most például egy győri és egy ajkai lakóprojektben dolgozunk közösen az üzleti partnereimmel.

Kapcsolati háló kialakítása

– Hogyan kerül kapcsolatba ügyfelekkel, vagyis hogyan alakul a személyes bizalom, hiszen manapság fontos a megbízhatóság, a szakmaiság és a referencia?

– Az említett projektek mellett az elmúlt évtizedek eredményei alapján Szombathelyen és Budapesten is gyakran kerülök kapcsolatba kollégákkal. Együttműködésben velük az ügyfeleiknek keressek ingatlant  a két lokációban, vagyis mindkét helyen aktívan tevékenykedem. Több tanácsadó kollégával már hosszú idő óta partneri viszonyt ápolok, így segítjük egymást, miközben hatékonyabban és sikeresebben tudjuk végezni a munkánkat. Vidékiek fővárosi és budapesti befektetők vidéki kereséseit támogatom: megpróbálok alapos munkát végezni, így akár hosszú hónapokon át keresem a megfelelő ingatlant. Sok ügyfelem van, akiknek se energiája, se ideje nincs arra, hogy megfelelő lakást/házat találjon, ilyenkor igénybe veszik a segítségemet.

– Említette, hogy más irodákban dolgozó referensekkel is gyakran együttműködik. Adódik a kérdés: ön egyedül szeret dolgozni vagy egy nagyobb létszámú irodában?

– Mikor elkezdtem a pályafutásomat, akkor egy nagyobb hálózatnál tanultam meg a szakmát, sok tudást köszönhetek nekik. Később is dolgoztam egy franchise keretein belül, ahol számos szakmai kapcsolatra tettem szert, de alapvetően mindig önállóan tevékenykedem. Most is összesen hárman egyesítjük az energiáinkat az irodában, erős kapcsolatrendszerrel rendelkezünk, különbözőek vagyunk, így jól kiegészítjük egymást. Most az említett ajkai lakóprojektet indítjuk el, ahol már az értékesítési konténer felállítása is folyamatban van. Ezzel együtt a környékbeli, ingatlanok értékesítését is szélesebb körben tervezzük elvégezni. 

Lakáspiac

– Térjünk ki a lakáspiac jelenére! Hogyan alakult az elmúlt időszak?

– Tavaly az értékesített lakásaink darabszámát nem nevezném kiemelkedőnek, bár számos sikeres adásvételt bonyolítottunk le. Idén már abszolút érzékelhetjük a fellendülést, egyre többször hívnak fel, keresik a lakásokat. Az áremelkedést még nem látom, de hát tavaly sem mentek le az árak. Inkább azt mondanám, az eladók voltak rugalmasabbak, nagyobb alkuk is szóba jöhettek. A vevőjelöltek elkezdtek az új építésű lakások iránt is érdeklődni, a használt lakások esetében pedig, ahol szükséges a felújítás, ott nagyobb alkura számíthatnak az eladók. Ha pedig a főváros és a nagyvárosok szemszögéből nézzük, akkor egy befektető a vidéki helyszíneken a budapesti árak 60-70%-áért vásárolhat, ellenben a bérbeadási számok nem rosszabbak a nagyobb lakosságszámú megyeszékhelyeken, mint Budapesten.

Hirdetési portálok

– Ön az ingatlan.com Partner Programjában is részt vesz. Mik az eddigi tapasztalatok?

– Mióta részt veszek az ingatlan.com Partner Programjában, azóta sokan megkeresnek. Olyan ügyfelekkel is kapcsolatba kerülök, akik fővárosi lakosként vidéken rendelkeznek kiadó vagy eladó lakással. Esetükben kamatoztatni tudom, hogy több helyszínen is rendelkezem tapasztalatokkal és helyismerettel. Sőt, örültem az 1+1 akciónak is, amelynek során egy havi díjat megtakarítottam.

– Az is alapvető szempont ebben a 21. századi információdömpingben, hogy hol hirdessünk?

– Mindig megpróbálok több felületen is lakásokat hirdetni, de túl nagy hatékonyságot nem tapasztalok, ezért alapvetően az ingatlan.com-on vagyok jelen, ez működik igazán jól.

Néha a Facebookon is hirdetek, de onnan nem érkezik sok ügyletem, inkább csak felesleges hozzászólásokat kapok, amelyek nem segítik a munkámat. A krediteket sem sajnálom a hirdetések során az ingatlan.com felületén, hiszen fontos számomra, hogy az első három oldalon lehessek, amikor az adott kereső listázza a számára meghatározó paraméterek szerinti ingatlanokat.

– Végezetül mekkora jutalékkal kalkulál egy-egy megbízás esetén?

– Három százalékért dolgozunk, ez az általános, néha nagyobb projektek esetében kevesebb is lehet a díjazás, vagy akkor tudunk engedményt tenni, ha egy ügyfél több ingatlanával is foglalkozhatunk vagy éppen egy régi ügyfelemről van szó.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!