Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Nem sikerült kiadnod a lakásod? Így találj bérlőt a főszezon után!

ingatlan bérbeadási szakértő
A NYOLCAS.COM Kft. ügyvezető-tulajdonosa.

Augusztusban véget ért az albérletpiac főszezonja, így innentől kezdve a kiadó lakások iránti kereslet, valamint a bérleti díjak mérséklődése várható. Ettől függetlenül nem kell aggódnia annak, aki most szeretné kiadni a lakását, mivel ősz közepéig még drasztikus bérleti díjcsökkentés nélkül bérlőhöz juthat. Cikkünkben részletesen, lépésről lépésre végig vesszük, hogy bérbeadóként milyen eszközökhöz nyúlhatunk, ha „beragadt” a lakásunk.

Ha életünk leegyszerűsítésére vágyunk, fordulhatunk hosszútávú bérbeadással foglalkozó lakáskezelőhöz is, hiszen így nem csak a teljes bérlőkeresési procedúrától szabadulhatunk meg, hanem a bérlés alatti feladatokat is kiszervezhetjük részükre.

Nézzük, hogy milyen fortélyokkal javíthatjuk a bérlőtalálás esélyét, ha magunktól szeretnénk megoldani a feladatot.

Csinosítsuk ki 

Első lépésként minden felesleges holmit érdemes kipakolni a lakásból, hogy az minél letisztultabb képet mutasson. Utána néhány minimalista dizájn kiegészítővel felfrissíthetjük a lakásunk kinézetét, de bevethetjük akár a home staging-et is, ha biztosra szeretnénk menni. Fontos, hogy ha túl sok szín van a lakásban, akkor próbáljunk meg egyszínű díszpárnákat és szőnyeget választani, mert ahogy a mondás is tartja, a kevesebb néha több, viszont, ha minden fehér és szürke, akkor érdemes betennünk néhány színes kiegészítőt, hogy feltűnőbb hatást keltsünk. Végezetül, ha igazán profik szeretnénk lenni, akkor érdemes a jó illatról is gondoskodnunk, hogy a leendő bérlő minden érzékszervére pozitív hatást gyakoroljunk.

Bútorozzuk be

Az elmúlt 10 évben a többszörösükre emelkedtek a bérleti díjak, így érthető okokból a bérlők is egyre nagyobb elvárásokkal vannak a kiadó lakások iránt. Ma már nem elég a négy fal, jól látható ez abból is, hogy az üres lakásokra évek óta csökkenő kereslet mutatkozik. A trend egyértelműen a teljes körűen bútorozott lakások felé mutat. Ugyanakkor azt is fontos tudni, hogy bútorzat és bútorzat között nagy különbségek vannak, mivel például a „retró” hatású lakások lassan kiadhatatlanná válnak. A bérlők egyértelműen azt preferálják, ha a lakásban újszerű, letisztult, skandináv jellegű bútorok találhatók, ezeket a lakásokat gyorsabban és magasabb összegért lehet kiadni, a vadonatúj bútorzatú lakásoknak pedig külön vonzereje, és ezáltal felára van, érdemes tehát ebbe invesztálni.

Fotózzuk újra

Már régóta tudjuk, hogy a hirdetési képek megléte és minősége rendkívül fontos, mivel a bérlők a lakásról készült fotók átpörgetésével kezdik a hirdetések átnézését. Ha a képek nem elég meggyőzőek, a hirdetési szöveget sajnos sokszor már el sem olvassák, és mennek a következő hirdetésre. Fotózás során első és legfontosabb, hogy ne apró részleteket, hanem tereket fotózzunk, illetve minden helyiségről külön kép készüljön, nappali fénynél. A függönyöket érdemes széthúzni, a hűtő és mosógép ajtaját becsukni, a wc deszkát pedig lehajtani, valamint játszhatunk a lámpák fel- és lekapcsolásával, mivel ezáltal teljesen más összhatást tudunk elérni. Csináljunk jó sok képet, és majd utólag, számítógépre feltöltve válogassuk ki a legjobban sikerült képeket.

Javaslat a fotózáshoz:

 • ne apró részleteket, hanem tereket fotózzunk,
 • minden helyiségről külön kép készüljön,
 • nappali fénynél fotózzunk, függönyöket érdemes széthúzni,
 • hűtő és mosógép ajtaját becsukni, wc deszkát lehajtani,
 • csináljunk jó sok képet, majd válogassuk ki a legjobban sikerült 25 képünket.

Jó hirdetési szöveg

Ahogy már fent is írtunk róla, a szöveg kevésbé fontos a képeknél, ettől függetlenül ezzel is érdemes foglalkoznunk kicsit, mivel egy lényegre törő összegzésre szükség van. A szövegben ne ismételjük önmagunkat, illetve az sem annyira érdekes, hogy mi van a környéken, hiszen azt már bárki könnyedén le tudja ellenőrizni a Google Maps segítségével. A végleges magyar szövegünket érdemes angolra is lefordítani, feltéve, ha külföldi bérlő is számításba jöhet. Írjuk le az elvárásainkat, hogy milyen bérlőt szeretnénk a lakásunkba, végül célszerű röviden szót ejteni a feltételekről is, hogy hány havi kauciót kérünk a szerződéskötéskor. Arról is írhatunk, hogy mi az általunk elvárt minimum bérlési idő, valamint tegyünk említést a közjegyzői okiratról is, ha tervbe van véve annak elkészíttetése.

Javaslat a hirdetési szöveghez:

 • írjuk le, hogy milyen bérlőt szeretnénk,
 • hány havi kauciót kérünk a szerződéskötéskor,
 • mennyi a minimum bérlési idő,
 • tegyünk említést a közjegyzői okirat elkészítéséről.

Készítsünk alaprajzot

A jól megírt hirdetési szöveg és a logikusan sorrendbe állított képek mellett nagyban segíti a bérlők tájékozódását egy pontosan megszerkesztett alaprajz is. Nem csak a többszobás lakások esetében, de még a garzonoknál is jól jöhet. Bérbeadóként ezzel nem csak a bérlőknek kedvezünk, hanem saját magunknak is időt spórolhatunk, így ugyanis előre kiderül, hogy milyen méretűek és honnan nyílnak a különböző szobák és helyiségek.

Árazzunk jól

A bérleti díjakat illetően ma már szinte minden bérbeadó az internetről tájékozódik, és a saját ingatlanát más hirdetésekben található ingatlanokhoz hasonlítva árazza be. Ha eredményes bérlőkeresést szeretnénk, akkor fontos a logikus árazás. Hiszen egy feltornászott bérleti díjjal a legjobb bérlőket riaszthatjuk el, mivel nekik van lehetőségük a legjobb ár érték arányú lakások közül válogatniuk. Azt se felejtsük el, hogy a kiadó lakások esetében ma már nem divat az alkudozás, tehát a hirdetésben szereplő bérleti díjnak érdemes egyből a végső árat megadnunk. Azt is vegyük figyelembe, hogy a legjobban árazott lakások a meghirdetés után néhány nappal elkelnek, így ezeket a hirdetéseket leveszik, és sajnos könnyen eshetünk abba a hibába, hogy a sok túlárazott, régóta kiadatlan lakáshoz hasonlítjuk a sajátunkat, ami a bérleti díj jelentős eltorzításához vezethet.

Foglalkozzunk a hirdetésekkel

Ha elkészültünk a szép hirdetési képeinkkel, valamint a jó szöveggel, nem árt tudni, hogy még nincs vége a feladatnak, hiszen meg is kell hirdetni a lakásunkat. Fontos, hogy a hirdetési portálokon minél több képet töltsünk fel, és ne spóroljunk a találati listában való előrehozás költségén. Ha viszont néhány hét után sem sikerül bérlőt találnunk, úgy érdemes pihentetni a hirdetésünket, hogy aztán újult erővel folytassuk a bérlőkeresést. 

Lakásbemutatás

Ha végre eljutottuk odáig, hogy akadnak jelentkezők a lakásunkra, akkor próbáljuk meg rugalmasan kezelni az időpontokat, és igyekezzünk bérbeadóként mi alkalmazkodni a  bérlőkhöz. Érdemes az első bérlői megkereséstől számított egy-két napon belülre időpontot adnunk, máskülönben a motivált bérlő mástól fog lakást bérelni. A megtekintés időpontját célszerű napközbenre tenni, hogy világos legyen és lehetőleg besüssön a nap, mivel ez jelentősen növeli az esélyeinket. Mutatás előtt célszerű kiszellőztetni a lakást, hogy semmiképpen se legyenek kellemetlen szagok, illetve fontos, hogy a lakást kizárólag kitakarított és higiénikus állapotban mutassuk, mert az igényes bérlőt még akkor is könnyedén elriaszthatja a kosz, ha egyébként tetszik neki a lakás.

Tudjuk, hogy hosszúra sikerült a fenti lista, így egyáltalán nem csoda, ha a pörgős és modern világunkban a sok egyéb kötelezettség miatt nem mindenkinek jut energiája a fentiek kivitelezésére. Ezért is jöhet jól sokaknak, hogy egyre több cég foglalkozik hosszútávú bérbeadással, valamint a kiadott lakások kezelésével, így szerencsére van, aki mindent elintéz helyettünk.

A lakáskezelők kifejezetten ingatlanok bérbeadására szakosodnak, így tapasztalatuk is erre koncentrálódik. Egy ingatlankezelő segíti a lakás bérbeadásra való felkészítését, pontosan tudja meghatározni a bérleti díjat, profi módon készít hirdetési képeket, vonzó hirdetéseket szerkeszt, jól ismeri a bérlői igényeket, de ért a bérlőkiválasztáshoz is. Továbbá komoly védelmet szolgáltató bérleti szerződést biztosít, a bérlés során minden feladatot elintéz helyettünk, a felmerülő problémákra pedig szakszerű megoldást kínál.

Miben segít egy ingatlankezelő?

 • a lakás bérbeadásra való felkészítésében,
 • bérleti díj meghatározásában,
 • profi módon készít hirdetési képeket és vonzó hirdetéseket szerkeszt,
 • megfelelő bérlőkiválasztásban,
 • bérleti szerződés biztosításában,
 • az ingatlan kiadása során felmerülő problémák szakszerű kezelésében.

Természetesen a különböző szolgáltatók között akadhatnak különbségek, így ha valaki ingatlankezelő cég segítségét szeretné igénybe venni, úgy korábbi cikkünket is érdemes elolvasnia.

A cikk szerzője Máriás Áron Ottó, a NYOLCAS.COM ingatlankezelő ügyvezető-tulajdonosa.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!