Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Egyre több bérbeadó veszi igénybe lakáskezelő cégek segítségét

Máriás Áron Ottó
Máriás Áron Ottó
ingatlan bérbeadási szakértő
A NYOLCAS.COM Kft. ügyvezető-tulajdonosa.

Prémium magyar állampapír ide vagy oda, a kézzel fogható biztonság és a bérleti díj miatt továbbra is sokan fektetnek ingatlanba. Ráadásul, ha jelentkezik rá bérlő, csak alá kell írni a bérleti szerződést és már termeli is a hasznot a lakás. Eddig minden jól hangzik, ugyanakkor a kezdeti lelkesedés után egyre több tulajdonos tapasztalja, hogy a kiadott ingatlannal bizony teendő is jár. Ebben jelentenek segítséget számukra a lakáskezelő cégek.

lakáskezelő cégek

A bérbeadás felelősséggel is jár

Állhat persze üresen is a frissen vásárolt lakás, leginkább akkor, ha valaki kockázatot szeretne minimalizálni, és beéri pusztán az ingatlan értéknövekedésével. Ezt a luxust ugyanakkor kevesen engedhetik meg maguknak, mivel így jelentős bevételtől esnének el. Marad tehát a jól bevált bérbeadás, ami viszont sok ügyintézéssel jár. Onnantól kezdve ugyanis, hogy bérbeadtuk az ingatlant, havonta kell a bérlő felé elszámolásokat készíteni, intézni kell a rezsifizetést, a felmerült műszaki hibákat is el kell hárítani, érteni kell a jogi-, és adóügyekhez, ráadásul a bérlővel is folyamatosan tartani kell a kapcsolatot.

Ennek fényében távolról sem egy passzív jövedelemforrásról van szó, ha ingatlankiadásban gondolkozunk. Arról nem is beszélve, hogy mi történik akkor, ha a bérlő késik a díjfizetéssel, esetleg fizetni vagy kiköltözni sem hajlandó. Mit tehet a bérbeadó, ha biztonságra és kényelemre vágyik? Kihez forduljon, ha másra szeretné bízni a bérbeadással járó ügyintézést? 

Pontosan a fenti problémára kínálnak megoldást a kifejezetten hosszú távú bérbeadással foglalkozó lakáskezelő cégek, hiszen a bérleti díj egy bizonyos százalékáért a lakáskiadással járó összes feladatot átveszik a tulajdonostól. A legprofesszionálisabb lakáskezelő cégek évek alatt tökélyre fejlesztett bérleti szerződéssel, kiforrott bérlőkezelői módszerekkel, és hatékony ingatlankezelő rendszerrel rendelkeznek. Ennek köszönhető, hogy könnyedén és biztos kézzel tudják kezelni a rájuk bízott lakásokat. Akad néhány olyan cég is,  amelyik a klasszikus lakáskezelői feladatok elvégzésén túl anyagi felelősséget is vállal a bérlő általi havi díjfizetésért, ez pedig komoly biztosíték a bérbeadó számára, ha az egyik legnagyobb vagyontárgyát kívánja idegenekre rábízni.

Az elmúlt években tapasztalt ingatlanvásárlási lázzal együtt jelentősen megnőtt az igény a lakáskezelői szolgáltatás iránt. Nézzük tehát, hogy akinek még új a szolgáltatás, mit is érdemes tudnia róla.

Kezdjük egy rövid matematikai egyenlőséggel:

Lakáskezelés=ingatlankezelés=albérletkezelés=ingatlanmenedzsment=bérlőkezelés

Mindegy tehát, hogyan hívjuk, ugyanarról a szolgáltatásról van szó.

Milyen feladatokat lát el egy lakáskezelő?

A kezelő nem csak bérlőt közvetít, hanem a bérbeadás egészét precízen intézi és teljes körűen bonyolítja. A rutinos ingatlankezelő a bérlőkeresés során nagy tapasztalattal és hozzáértő gondossággal szűri meg a kiadó lakásra jelentkező személyeket. Ezen kívül pedig intézi a szerződéskötést, elkészítteti a közjegyzői okiratot. Az első pillanattól kezdve tartja a bérlővel a kapcsolatot, felel a havi elszámolások elkészítéséért és a díjfizetések lebonyolításáért. Továbbá rendszeresen és személyesen ellenőrzi a lakást, illetve intézi a műszaki hibaelhárításokat. Szerződésszegés esetén pedig időben és szakszerűen avatkozik közbe. Hiszen gyakorlati és jogi szempontból is pontosan tudja, mikor és mit kell tenni, ha baj van a bérlővel.

lakáskezelő cégek

Kinek éri meg igénybe venni a szolgáltatást?

Minden olyan magánszemélynek előnyös lehet egy ilyen szolgáltatás, akinek lakásbérbeadásban még nincs tapasztalata, és nem kíván kitanulni egy külön szakmát. Természetesen rutinos bérbeadóknak is értékes lehet a szolgáltatás, ha már belefáradtak az ügyintézésekbe és a bérlőcserékbe, és arra vágynak, hogy mások intézzék helyettük a lakáskiadással járó ügyes-bajos dolgokat. Sokaknak pedig azért lehet érdekes a szolgáltatás, mert egyszerűen túl elfoglaltak, nem érnek rá ügyeket intézni, vidéken vagy külföldön élnek, de persze akadnak szép számmal olyanok is, akik szimplán elegáns szolgáltatásra vágynak.

Mennyibe kerül a szolgáltatás?

A lakáskezelési szolgáltatás kapcsán általában az alábbi szolgáltatási díjakkal kell számolni:

Bérlőközvetítés díja: 1 havi bérleti díjjal megegyező összeg. 

A szolgáltatási díj tartalmazza, hogy a lakáskezelő minél több bérlőjelöltet felkutasson, akik közül tudatos és jól begyakorolt módszerekkel választja ki a legmegfelelőbb bérlőt. Ezen felül tartalmazza a professzionálisan előkészített bérleti szerződést, a leltár összeírását, a lakás állapotát dokumentáló több száz képből álló fotósorozat elkészítését, és a közjegyzői okirat elkészítésének ügyintézését is.

Lakáskezelési díj: a piaci norma az aktuális bérleti díj 10%-a. 

Ez a díj tartalmazza a lakáskiadással járó összes feladat ügyintézését, úgy mint a bérlővel való kapcsolattartást, a havi elszámolások elkészítését, a bérleti díj időben való megfizetésének biztosítását, a műszaki hibaelhárítások ügyintézését, és a lakás személyes ellenőrzését. Jó hír, hogy a kezelési díj (a korrekt cégek esetében) kizárólag arra az időszakra jár, amikor a lakást ténylegesen bérlő lakta, így a kezelő is motivált abban, hogy minél jobb legyen a rá bízott lakás bérbeadottsági mutatója.

Melyik fázisban érdemes kapcsolatba lépni a lakáskezelővel?

Bármikor igényelhető a segítség, de általánosságban elmondható, hogy minél előbb tesszük meg az első lépést, annál jobban járunk.

  • Ha most tervezünk ingatlant venni, akkor a széles ingatlanpiaci ismeretekkel rendelkező lakáskezelő már abban is segítséget tud nyújtani, hogy bérbeadási céllal milyen ingatlant érdemes vásárolnunk. Ezzel elkerülhető, hogy rossz befektetést csináljunk!
  • Ha már rendelkezünk a kiadásra szánt ingatlannal, de felújításban vagy bútorozásban gondolkozunk, akkor a beruházás megkezdése előtt érdemes bevonni a kezelő segítségét, hogy tanácsokkal lásson el minket, mit újítsunk fel lakásban és mire ne költsünk feleslegesen.
  • Ha pedig már kiadásra kész lakással rendelkezünk, akkor a bérlőkeresés elkezdése előtt célszerű felvenni a kapcsolatot, mivel a bérlőközvetítési szolgáltatás szorosan egybeforr a lakáskezelési szolgáltatással. Ugyanis a legtöbb cég biztonsági okok miatt nem vesz át olyan bérlőt, aki már bent lakik a lakásban.

Érdekes tény továbbá, hogy a köztudatban még mindig erős a tévhit, hogy a lakáskezelő cégek csak „airbnb apartmanok” kezelésével foglalkoznak, pedig a piaci szereplők sok ezer hosszú távra kiadott lakást kezelnek. A befektetési céllal vásárolt lakások zömét ugyanis tulajdonosaik továbbra is a klasszikus, hosszú távú bérleti piacon hasznosítják. Tehát ezen a területen van kiemelkedően nagy szükség az ingatlankezelők segítségére. Jó hír, hogy most már tudjuk, kihez lehet fordulni, ha segítségre van szükségünk.

A cikk szerzője Máriás Áron Ottó, a NYOLCAS.COM ingatlankezelő ügyvezető-tulajdonosa.

Albérletet keresek

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!