Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Már az összes budapesti panel alaprajza elérhető az ingatlan.com hirdetőinek

  • 3 perc olvasási idő
  • 2024. június 19.

Fontos mérföldkőhöz érkezett az ingatlan.com fejlesztése, amely a panellakást hirdető felhasználóknak nyújt segítséget. Most már a budapesti panellakások 99%-ához elérhető pontos és arányos alaprajz, amelyet magánszemély és ingatlanközvetítő hirdetők egyaránt kiválaszthatnak és egy kattintással hozzáadhatnak hirdetésükhöz. Nézzük, miért fontos ez egyáltalán, és hogyan működik a funkció!

panellakások

Miért kell alaprajz a hirdetésbe?

Az ingatlanvásárláson gondolkozók hosszasan böngészik a kínálatot, rengeteg hirdetéssel találkoznak. Általánosságban igaz, hogy a sikeres ingatlaneladáshoz ki kell törni ebből a zajból. Ehhez a segítségünkre lehetnek a jó minőségű, látványos képek, az informatív és kedvcsináló leírás, és a gyors, kedves kommunikáció az eladó vagy közvetítő részéről. De legalább ilyen fontos az eladásra szánt ingatlan alaprajza is, hiszen az látatlanban is sok információt elárul a ház vagy lakás elrendezéséről, a szobák méretéről, egybenyithatóságáról, vagy az erkély elhelyezkedéséről. 

Nemzetközi felmérések azt mutatják, hogy az alaprajz kimondottan fontos a leendő vevőknek. Az amerikai ingatlanosok kereskedelmi szövetsége (National Association of Realtors) egy 2022-es kutatásban azt mérte fel, hogy a fotók és a részletes leírás után az alaprajz a harmadik legfontosabb információ az ingatlant keresőknek. A vevőjelöltek 55%-a szerint nagyon hasznos, ha megtekinthetik online a kinézett ingatlan alaprajzát. Ennek ellenére az alaprajzok feltöltése nem általános gyakorlat: az ingatlan.com adatai szerint csak a panelhirdetések körülbelül egyharmadához töltenek fel alaprajzot az eladók.

Otthonod eladását tervezed? Számold ki a money.hu kalkulátorával, mekkora az az összeg, amelyet adóként be kell majd fizetned a sikeres adásvételt követően: Adókalkulátor ingatlan értékesítéséhez

Panel alaprajz projekt az ingatlan.com-on

Budapesten közel 200 000 panellakás épült a múlt század utolsó harmadában, melyek házgyári jellegükből adódóan sokszor nagyban hasonlítanak egymásra. Hogy az ingatlan.com-on hirdetőknek időt és energiát spóroljunk, és ne kelljen a meghirdetett panellakásokról egyesével alaprajzot készíteni, a Fővárosi Földhivatallal együttműködve egy hiánypótló fejlesztésbe kezdtünk. 

Olyan egységes, földhivatali adatokon alapuló adatbázist építettünk ki, amiből a hirdetők egy kattintással kiválaszthatják a meghirdetett budapesti panellakásuk pontos, arányos alaprajzát. A 2400 alaprajzból álló adatbázis lefedi a budapesti panellakások 99%-át. Ennek köszönhetően az aktív fővárosi panelhirdetések 45%-hoz töltöttek már fel alaprajzot magánszemély hirdetőink, míg vidéken ez a szám – egyelőre – csak 20%.  

A legnépszerűbb budapesti panel alaprajza.
A budapesti bajnok: több mint 10.000 lakás épült ezzel az alaprajzzal

Tölts fel alaprajzot könnyen, pár kattintással!

Az eladók, bérbeadók az ingatlan.com-on meghirdetett panelekhez díjmentesen feltölthetik a hozzájuk illő alaprajzot, amit az oldal a megadott paraméterek alapján fel is kínál. Ehhez először létre kell hozni egy panellakás-hirdetést, ezután a hirdetés szerkesztésekor adhatunk hozzá maximum három alaprajzot.

Fontos tudni, hogy ha a hirdető nem találja a lakáshoz tartozó alaprajzot, akkor lehetséges, hogy pontosításra szorulnak az adatok, például a házszám, a lakás alapterülete, a szobák száma és az erkély mérete. A rendszer ugyanis ezek alapján kínálja fel az alaprajz választékot. Továbbá, az alaprajzok a lakások eredeti elrendezését mutatják. Ha történt átalakítás az ingatlanban, például kivettek egy közfalat vagy beépítették a loggiát, akkor nem lesz tökéletesen illeszkedő alaprajzunk.

A budapesti lefedettség ugyan jelentős állomás és nagy segítség a fővárosban hirdetőknek, de nem az alaprajz projekt vége: folytatjuk az adatbázis bővítését a vidéki panellakások alaprajzaival. 

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!