Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Napelemes rendszerre váltana? Erre kell figyelni!

Tőkés Ernő
gépészmérnök
A Best Solar Kft. ügyvezető-tulajdonosa.
  • 4 perc olvasási idő
  • 2022.05.23.

Hogyan válasszunk napelemes rendszert? Érdemes-e megismerkednünk a termékekkel és a márkákkal még a telepítés előtt? Kiválaszthatjuk mi magunk a számunkra szimpatikus rendszerelemeket? Általában ezek a leggyakoribb kérdések, amelyeket az érdeklődők még a telepítés előtt körüljárnak. Bár a rendszer méretezését érdemes, a telepítést végző szakemberekre bízni, a márkákkal, a gyártókkal jó, ha már a telepítés előtt megismerkedünk. 

A napelemes rendszer működését számos tényező befolyásolja, így a területi adottságok, a speciális igények figyelembevétele nélkül nem épülhet ki egyéni igényeinkre szabott, gyorsan megtérülő rendszer. De van néhány kiválasztási szempont, ami alapján mi magunk is tájékozódhatunk arról, hogy a tetőnkre telepített rendszer akár 30 éven át, meghibásodás nélkül szolgálhatja családunkat.

A legtöbben ilyenkor a panelek fajtáit kezdik el vizsgálni, helytelenül. Hiszen azt, hogy mono-, polikristályos, esetleg vékonyfilmrétegű napelemfajtát választunk, a területi adottságok, a használat módja, az elvárt rendszerteljesítmény, a tetőfelület minősége, és a telepítés helyszínén tapasztalt árnyékhatások is befolyásolhatják. Hiszen mást rendszert telepítünk egy mozgó járműre, pl. lakókocsira vagy hajóra, és más HMKE épül a nyaralóra vagy éppen az otthonunkra. A rendszerek egyben azonban megegyeznek: néhány alapvető tulajdonságot figyelembe véve mi magunk is könnyen kiválaszthatjuk a rendszerelemeket, ha szem előtt tartjuk a kiválasztás három legfontosabb alapszabályát.

Minőség

A megbízható minőséget gyártó cégek névsorát a szakmai fórumok minden évben listázzák, ezért elég csak ezeket a napelemes blogokat és weboldalakat követnünk ahhoz, hogy közelebbről is megismerhessük a legnagyobb forgalmat generáló, piacvezető gyártókat. Ezek a rangsorok mindig a szakmai fórumok vezetésével, objektív paraméterek alapján készülnek. Az összeállításnál a termékek hatékonyságát, hőmérsékleti együtthatóit, fogyasztói árát, és a termékhez kínált garanciát is figyelembe veszik, vagyis elvégzik helyettünk az összehasonlító munkát, ami hosszú napokat venne igénybe, ha mi magunk egyesével vetnénk össze a különböző termékcsaládok jellemző paramétereit. Az pedig nem meglepő, hogy a legjobbak tízes listája évről-évre szinte csak alig-alig változik, a rangsorban általában mindig megtalálható:

  • a Jinko Solar,
  • a JA Solar,
  • a LONGi Solar, 
  • a Canadian Solar, 
  • a Hanwha Q Cells, 
  • a Fronius,
  • a SolarEdge,
  • de a Hyundai, REC, az LG és a Panasonic is rendre ott szerepel a legjobbak között. 

A minőség azonban nemcsak a panelgyártók, hanem az inverterek, sőt, a szerelőkeretek, a kábelek és csatlakozók esetében is fontos. Hiszen a korrózió a rendszer egyik legnagyobb ellensége, ezért mindig kerüljük el az olcsóbb termékeket, és ragaszkodjunk a drágábbnak tűnő, általunk is ismert és megszokott márkákhoz. Ezzel biztosíthatjuk a hibamentes, akár 20-30 évig tartó, megbízható működést.

Garancia

A minőség és a garancia kéz a kézben jár, hiszen megfelelő garanciák nélkül nem beszélhetünk megbízhatóságról. Aki kiemelkedő minőséget gyárt, kiemelkedő garanciát is nyújt. Ezért mindig válasszuk a termékek közül – mindegy, hogy panelről, inverterről vagy más rendszerelemről van szó – a hosszabb anyag- és teljesítménygaranciával rendelkező márkákat, ugyanis ez biztosíthatja a rendszer évtizedeken át tartó, optimális termelését. A jelenleg elérhető, legnagyobb garancia mindkét esetben 25 év, amit már a legtöbb, fentiekben rangsorolt gyártó biztosít is vásárlóinak. Ez fontos szempont az előzetes kiválasztáskor, ha lehet, ne érjük be kevesebbel.

Referencia

Nemcsak a rendszerelemek, de a kivitelező kiválasztásakor is bizonytalanok lehetünk, mi alapján találhatjuk meg a legjobb kivitelezőt. Mert a rendszer megbízhatósága nemcsak az elemek minőségétől, de a szakértői tervezéstől és kivitelezéstől is nagyban függ. Aki pedig nem szakmabeli, nehezen választ a piaci kínálatból, hiszen számos cég verseng a fogyasztók kegyeiért. Hogyan, milyen szempontok alapján bízhatunk egy cég szakértelmében? Van néhány kritérium, amelyet jó, ha magunk is szem előtt tartunk. Ilyen lehet például a telepítő weboldalán található referenciák száma és az eddig kivitelezett rendszerek nagysága.

Ebből megismerhetjük a szakembergárda szakmai múltját, eddigi ügyfeleit, és azt is láthatjuk ezekből az adatokból, mióta végez telepítéseket. De a kivitelező által vállalt garancia is beszédes lehet: hiszen éppúgy, ahogyan a termékek esetén, a kivitelezői garancia arról tanúskodik, hogy a telepítést végző mennyire végez minőségi, szakértői munkát a rendszer kiépítése során. 

A cikk szerzője Best Solar Kft., a napelemes szektor meghatározó szereplője, amely nemcsak a lakossági, de a vállalati piacon is rendkívüli tapasztalatra és szakértelemre tett szert.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!