Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Mit válasszunk: mikroinvertert vagy optimalizálót?

gépészmérnök
A Best Solar Kft. ügyvezető-tulajdonosa.

Ha már napelemes rendszert telepítettünk ingatlanunkra, érthető elvárás, ha szeretnénk, hogy a pénzügyi befektetésünk minél gyorsabban megtérüljön. Ehhez pedig igyekszünk minden új eszközt bevetni a termeléshez, így egyre többen építenek rendszerükbe mikroinvertereket, illetve optimalizálókat. De melyik a hatékonyabb és melyiknek mi az előnye-hátránya? Ennek járunk most utána. 

mikroinverter vagy potimalizáló

Ahhoz, hogy megismerjük, saját napelemes rendszerünk hatékonyságát, és meggyőződjünk róla, hogy termelésünket mikroinverterrel vagy optimalizálóval érdemes tovább maximalizálni, elengedhetetlen, hogy megismerjük közelebbről mindkét eszközt. De mielőtt ezek vásárlásba fognánk, jó, ha tudjuk, hogy az előnyös adottságok mellett, precízen kiépített napelemes rendszerek nem igénylik a további kiegészítő eszközöket. Hiszen azok bekerülési költsége, esetleges – garanciális időn túli – javítási és szervízköltsége mellett a plusz eszközök beszerelése nem hoz annyi hasznot a „konyhára”, hogy azok beszerelése, rendszerbe illesztése rentábilis legyen. 

Ezekre az eszközökre akkor lehet szükség, ha rossz adottságokkal, nehezítő körülményekkel kell szembenéznünk a rendszertelepítéskor, ezek ellensúlyozására, kiiktatására azonban tökéletes megoldás az optimalizáló, illetve a mikroinverter rendszerbe integrálása. 

Mi az optimalizáló? 

A mikroinverterek megjelenése előtt az optimalizálók egyfajta hibrid, átmentei megoldást nyújtottak ahhoz, ha rendszerünknek akadt egy-egy „gyenge láncszeme”. Hiszen a string rendszerek alapvetése, hogyha egy 10 napelemből álló rendszerünk egyik panelje csak 25 százalékkal kisebb teljesítményre képes, mondjuk árnyékhatás vagy egy esetleges meghibásodás miatt. Hiába a 9 tökéletes működő modul, az egyetlen gyengébb elem az egész rendszer termelését 25 százalékkal veti majd vissza. Ennek kiküszöbölésére alkották meg az optimalizálókat, amelyek minden modulhoz külön-külön felszerelve kondicionálják az adott panel feszültségét, így optimalizálva a rendszer hatékonyságát és maximalizálva annak termelését. Az így kialakított napelemes rendszer képessé válik arra, hogy egyesével monitorozza a napelemek működését, teljesítményét. Minimalizálják azon káros tényezők hatását, ami a teljes rendszer működését és termelését negatívan befolyásolja. 

Az optimalizáló előnyei: 

  • Minimalizálja az esetleges árnyékhatásokból adódó hatékonyságvisszaesést.
  • Kiküszöböli a teljes napelemrendszerre gyakorolt közvetlen hatást, amit a legkevésbé hatékony modul okozhat.
  • A teljes rendszer működését, teljesítményét a lehető leginkább kihasználhatjuk, maximalizálhatjuk.
  • Az optimalizálók beszerelésével képesek lehetünk a napelemes panelek modulonkénti monitorozására, megfigyelésére.

Az optimalizáló hátrányai:

  • Ugyanúgy szükségünk lesz egy inverterre a működéshez, mint a hagyományos napelemes rendszerek esetén, így pedig jelentősen drágulhat a rendszer bekerülési költsége. 
  • A teljesítményoptimalizálók piaca jelenleg még elég szűkös, ezért a kínálati piac kicsi, és az optimalizálók ára is magas. 
  • Mivel az optimalizáló minden modulra külön-külön kerül fel, így nemcsak beszerzési ára miatt, de beszerelési költségei miatt is nagyobb beruházási összeggel kell készülnünk a rendszer telepítésekor. 

Az optimalizálók beszerelése mellett éppúgy, ahogy a hagyományosan kialakított napelemes rendszerek esetében, szükségünk lesz egy inverterre, vagyis míg a mikroinverterek esetében ezzel nem kell majd számolnunk további inverterrel, addig az optimalizálókkal kiegészített rendszereknél az inverter továbbra is elengedhetetlen rendszerelem marad. Vagyis az optimalizálóval kiegészített kiserőművek egyfajta hibrid megoldást jelentenek a hagyományos és a mikroinverteres kialakítások között. 

Mi az a mikroinverter? 

A rendszer termelésének maximalizáláshoz nemcsak optimalizálókat, de mikroinvertereket is felhasználhatunk. A két eszköz között a legfontosabb eltérés az, hogy míg az optimalizálók mellé elengedhetetlen az inverter, addig a mikroinverterek kiváltják azt, hiszen a megtermelt egyenáramot még a panelnél váltakozó árammá alakítja át, majd így táplálódik vissza a hálózatba. 

A mikroinverter előnyei: 

  • Minden modulhoz külön-külön mikroinvertert szerelnek fel, ezért – akárcsak az optimalizálók esetében – a panelek működése egymástól független. Termelésük-teljesítményük nincs hatással a másik működésére.
  • Ahogyan az optimalizálók is, a mikroinverter is képes arra, hogy jelentősen maximalizálja a rendszer termelési mutatóit, kivédje tájolási és árnyékhatásbéli problémák negatív hatását.
  • A modulok egymástól függetlenül monitorozhatók, felügyelhetők. Így nemcsak maximalizálható a termelés, de rendkívül biztonságos rendszer építhető így ki.
  • Használatával nincs szükség hagyományos inverterre, ezek az eszközök elvégzik az inverter feladatát is. 
  • Mivel nincsenek kitéve olyan hőterhelésnek, mint hagyományos társaik (hiszen csak 1-1 modul termeléséhez kapcsolódnak), ezért hosszabb üzemidővel és ritkább meghibásodási számmal számolhatunk, mint hagyományos társaik esetében.
  • A hosszabb, hibamentes működés miatt a gyártók akár 25 év garanciát is vállalnak a mikroinverterekre. Szemben a hagyományos inverterek 10-15 éves garanciaidejével. Így láthatjuk, hogy akár dupla annyi ideig véd a garancia minket egy ilyen rendszer kiépítésekor. Vagyis jóval gazdaságosabb lehet a beruházás, ha figyelembe vesszük a teljesítmény maximalizálást és a garanciaidőt is. 

A mikroinverter hátrányai:

  • Ahogy a string inverterek esetében, úgy a mikroinvertereknél is elengedhetetlen a karbantartás és az éves ellenőrzés. De míg a string rendszer esetén egyetlen inverter hibásodhat meg, a mikroinverterek esetén nagyobb a meghibásodás aránya. Hiszen annyi mikroinverterünk van, ahány modulból épül fel a rendszerünk. 
  • A több eszköz beépítése természetesen nagyobb bekerülési költséggel is jár.

Hogy a fentiek alapján melyik eszköz a megfelelő a rendszerünkhöz, melyik kifizetődőbb és rentábilisabb beruházás, azt mindig az egyéni adottságok döntik el. Illetve az, hogy rendelkezünk-e már valamilyen rendszerrel, amit bővítenénk, vagy termelését maximalizálnánk. Ha például valahol új rendszer épül, de kicsi a telepítésre rendelkezésre álló tetőfelület, nagyobb az árnyékhatás vagy rosszabbak az adottságok, érdemes a mikroinvertereket választanunk. Ha már meglévő rendszerünk van, azonban új ingatlan épült mellénk, ami jelentősen befolyásolja a termelésünket, a meglévő inverter mellé inkább az optimalizálók adhatnak megnyugtató megoldást. 

A cikk szerzője Best Solar Kft., a napelemes szektor meghatározó szereplője, amely nemcsak a lakossági, de a vállalati piacon is rendkívüli tapasztalatra és szakértelemre tett szert.

Eladó napelemes ingatlanok

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!