Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Az okosotthon típusai

Írásainkban rendszeresen foglalkozunk az okosotthon térnyerésével és használatával, de kevés szó esett eddig arról, hogy milyen típusai léteznek. Mostani cikkünkben ezekkel ismerkedünk meg egy kicsit alaposabban.

Új építés vagy retrofit

Korábban makacsul tartotta magát az a tévhit, hogy csak új építés esetén lehet okosotthonunk. Ez mára szerencsére már nincs így, köszönhetően a különféle vezetéknélküli technológiáknak. Legyen szó akár komplex okosotthon-megoldásokról, akár riasztókról, ma már elérhetőek vezetéknélküli változatban is. 

Ha ez így van, akkor mégis mire kell figyelnünk? Elsődlegesen arra, hogy milyen céllal szeretnénk okoseszközt használni. Ha csak az aranyhalunk akváriumát akarjuk okosítani (világítás), akkor bármelyik gyártó okosreléjét vagy okosvilágítását választhatjuk korlátok nélkül. Azonban, ha teljes rendszerben gondolkodunk, akkor érdemesebb alaposan utánajárnunk a dolgoknak, vagy segítséget kérnünk. Éppoly fontos ugyanis a megfelelő kommunikációs technológia kiválasztása, mint a rendszerek közötti átjárhatóság, kompatibilitás.

A ma népszerű vezetéknélküli technológiák közül – okosotthon szempontból – a Wifi, a Zigbee és Z-Wave foglal el kiemelt helyet, de nem mindegyik megoldás alkalmas minden helyzetre. A fenti akváriumos esetben például elég egy Wifis relé, hiszen az átjárót igénylő Zigbee és Z-Wave feleslegesen nagyobb költséggel járna. Ugyanakkor komplexebb rendszerben, ahol esetenként 40-50 okoseszköznél is többre van szükség, már inkább javasolt az utóbbi kettő választása. Ennek oka, hogy a piacon kapható olcsó otthoni routerek 30 eszköz fölött kezdenek instabilabbá válni. Ilyenkor komolyabb vezetéknélküli hálózat kiépítése válik indokolttá, ami jelentős költségekkel járhat, szemben a direkt IoT-ra (Internet of Things) tervezett kommunikációs formákkal.

Kompatibilitás

Korábban már említettük, hogy fontos odafigyelnünk a megfelelő kompatibilitásra is, ugyanis nem minden gyártó terméke tud egymással kommunikálni. Vannak különböző platformok, melyekben teljes az átjárhatóság, de akadnak olyan megoldások is, ahol csak külső integrációkon keresztül valósítható ez meg. Itt törekedjünk a minél kevesebb komponensű megoldásokra, hiszen így a hibafaktor is kevesebb.

Népszerű IoT platform a Tuya, mely egymással kompatibilis, sokezer termékkel rendelkező megoldás, ami között sok ismert gyártót is találhatunk (például a Schneider Wiser). Nagy népszerűségnek örvend az eWeLink platform is, melynek legnépszerűbb terméke a Sonoff-család. Ugyanakkor ott van a hazánkban is nagyon népszerű Xiaomi felhős szolgáltatása is, mely rengeteg minőségi terméket támogat. Fontos leszögezni ugyanakkor, hogy ezek nem átjárható platformok, már a vásárláskor el kell döntenünk, melyik megoldás termékeit szeretnénk választani, mivel a termék platformhoz kötött. Vannak kivételek persze, melyek több változatban érhetőek el, vagy választható alkalmazással használhatóak, de ezen termékek száma elhanyagolható.

Ugyanakkor a fentiek mindegyike támogatja a népszerű Google Home és Amazon Alexa integrációt (egyik másik a SmartThings, vagy Apple HomeKit rendszert is). Így a hangvezérlés mellett akár ezekben a felületekben is tudjuk kezelni okoseszközeinket, persze bizonyos korlátok között. De ne feledjük, ezeknek a rendszereknek a működéséhez mindenképpen internetkapcsolatra van szükségük.

Meg kell említeni ugyanakkor a Philips HUE megoldását (vagy épp az IKEA Trådfri-t), melyek annyira kiforrottak, hogy már-már iparági sztenderdek lettek. Ezért a fenti platformok is támogatják ezek direkt vagy felhős integrációját.

Felhő vagy lokális vezérlés?

Pár eszköznél nem kérdés, hogy a felhőalapú megoldásokat érdemes választani. Ahogy azonban egyre komplexebbé válik a rendszerünk, úgy javasolt egyre inkább a lokális vezérlés megoldása. Miért fontos kérdés ez? Mert ameddig csak pár eszközünk van, addig meg tudjuk spórolni a drága központ árát a felhős szolgáltatással, amit jellemzően be szoktak építeni a termék árába. Csak bizonyos extra szolgáltatásokért szoktak pénzt kérni, elég ha csak a videó többnapos, vagy többhetes visszanézhetőségére gondolunk.

Azonban ha komplexebb a rendszerünk, valószínűleg az automatizálásaink is egyre komplexebbé válnak. Bár egyes funkciók működnek internet nélkül is ezeknél a megoldásoknál, azonban az elmondható, a funkciók jó része megköveteli az internetkapcsolatot, mely nélkül bizonyos automatizálások nem futnak le.

Ezért szokták javasolni, hogy ilyen esetekben lokális vezérlést valósítsunk meg, melyre a piac kínál szoftveres és hardveres megoldásokat is. Előbbihez hozzáértő kezekre van szükség, míg utóbbiak akár Plug and Play megvásárolható termékek is lehetnek.

Népszerű vezérlők többek között a Homey Pro, Fibaro, Zipato, HomeKit, vagy épp a Hubitat. Ezek mindegyike gyártófüggetlen, főleg vezetéknélküli integrálhatóságot kínál. Ráadásul mindegyik kínál a helyi vezérlés mellett távoli elérést is. A választásunk a támogatott eszközök körétől és a nekünk jobban tetsző interfésztől függ. Ugyanakkor érdemes a központ kiválasztásával kezdeni a rendszerünk kialakítását, mert, bár sok minden integrálható velük, lehetnek kivételek.

Vezetékes vagy vezetéknélküli?

Most, hogy megismertük a vezetéknélküli megoldásokat, amelyek hasznosak retrofit esetben, adódik a kérdés, hogy mi a helyzet akkor, ha lehetőségünk van kábelezésre? Ebben az esetben érdemes elgondolkodni vezetékes rendszer beépítésén. Itt is több irányba tudunk elindulni, már ami a kommunikációt illeti. Villanyszerelési szempontból az első kérdés, hogy csillagpontos bekötést vagy buszos rendszert szeretnénk megvalósítani. Abban az esetben, ha csak előkészíteni akarjuk az okosotthon fogadására az ingatlant, akkor a legkézenfekvőbb választás a csillagpontos villanyszerelés. Ez később könnyen okosítható bármilyen rendszerrel, akár vezetéknélküli vagy felhős rendszerrel is. Ugyanígy járjunk el, ha olyan okosotthon-vezérlő mellett tesszük le a voksunkat, mely csak a csillagpontos bekötést támogatja.

Ha meg szeretnénk spórolni a nagy kapcsolószekrény és a sok kilométernyi kábel befűzését, választhatunk a buszos rendszerek közül. Ebből rengeteg van a piacon és szinte mindről elmondható, hogy a KNX zöld busz kábelével használható. Ezért bátran kérjük a villanyszerelőtől mindenhova ezt a fa topológiában használható busz kábelt. Rendszertől függetlenül fontos azonban, hogy mindenhova mélyített szerelvénydobozt és nullvezetőt is kérjünk.

Variálhatóság

Sokan gondolják, hogy a kábeles megoldások nem variálhatóak és gyártóhoz leszünk láncolva. Ezek azonban legtöbbször nem igazak. Egyre több vezetékes rendszer egészíthető ki vezetéknélküli – Zigbee, Z-Wave vagy Wifis – eszközökkel. Sok buszos rendszer rendelkezik egyéb protokollok irányába (DALI, KNX, Modbus, stb.) átjáróval. Illetve, ahogy fentebb kitértünk rá, a falba behúzott busz kábelt sem kell cserélni, ha mégis más rendszerre térnénk át. Ugyanakkor érdemes jól megválasztani az alaprendszert, melynek legyen megfelelő szakmai, telepítői háttere. Legyen kellően rugalmas és jól integrálható, az is előny, ha ismert szabványokra épít (KNX).

Buszos rendszerek között az egyik legnépszerűbb a Loxone, mely öntanuló fűtéssel és rengeteg átjáróval a prémium szegmenst célozza meg. De ott van továbbá a Grenton, mely a buszos rendszert Z-Wave eszközökkel egészíti ki. Nekik is a prémium vonal a céljuk, mely jól tükröződik kapcsoló családjukon. Nem hagyhatjuk ki a TapHome-ot sem, mely rugalmasságával, Zigbee támogatásával és kedvezőbb árával lehet jó választás. Nem mehetünk el a Comexio rendszere mellett sem, mely szintén erős szoftveres képességekkel rendelkezik.

Külön meg kell említeni a KNX épületautomatizálási rendszerre épülő okosotthonos megoldásokat is, melyek ipari automatizálásokat emelnek át otthoni környezetbe. Ilyen a Theben LuxorLiving, vagy éppen az ABB [email protected] Ezeknél nincs szükség központi vezérlőre, mivel az eszközök egymással kommunikálnak.

De vannak hazai szereplők is, ilyen a Chameleon rendszere is, mely akár társasházak számára is jó választás lehet. Csillagpontos bekötést kínáló megoldásoknál a Nective Light, vagy a myIO lehet hasznunkra. Valamint választhatunk kifejezetten médiára fókuszáló megoldást is, mint például a Control4.

Végezetül

Ahogy látjuk, rengeteg választási lehetőségünk van és a lista korántsem teljes. Érdemes ezeket alaposabban megnézni, kipróbálni és azok alapján dönteni. A legtöbbnél elérhető demo, vagy bemutatóterem, ahol élesben is megismerhetjük a rendszereket. Független tanácsadó vagy villanyszerelő bevonása is hasznos lehet, éppúgy mint a benne lakók tapasztalata. Továbbá segítheti az eligazodást a direkt erre a célra létrehozott oldal is.

További hasonló cikkek az Okosotthon Magazinban >>

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!