Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Hogyan válik egyre elérhetőbbé az okosotthontechnológia?

gépészmérnök
A Best Solar Kft. ügyvezető-tulajdonosa.

A napelemrendszerek mellett számos olyan megoldás létezik, amellyel „okossá” tehetjük otthonunkat. Az okosotthonok bár egyre népszerűbbek, még mindig számos akadályba ütköznek, hogy Magyarországon minden család számára elérhetők legyenek ezek a megoldások. Vizsgáljuk meg ezeket a nehézségeket, valamint a 6D modellt is, ami szemlélteti, hogy az új technológiák hogyan érhetőek el könnyebben.

Okosotthon telefonról irányítva

Miért terjed nehezen az okostechnológia?

Az okosotthonhoz szükséges eszközök gyakran magas beszerzési és telepítési költségekkel járnak, ami sokak számára kizárja az ilyen rendszerek bevezetését. Emellett az sem könnyíti meg a helyzetet, hogy ezek az eszközök néha különböző gyártóktól származnak és emiatt különböző szabványokat követnek. Ez kompatibilitási problémákhoz vezethet, és megnehezítheti az eszközök egységes irányítását. 

Sok esetben a felhasználók bizalma és a technológiával kapcsolatos ismerete is akadály lehet. Akik nem járatosak a technológiában, nehezen boldogulhatnak az okosotthon-eszközök beállításával és használatával. Ráadásul az eszközök kapcsolódása az internethez növeli a biztonsági kockázatokkal kapcsolatos félelmeket.

Előfordulhat, hogy a vevők aggódnak amiatt, hogy az okoseszközök befolyásolják az energiaszámlákat és a környezeti hatást. Történik ez annak ellenére, hogy ezeknek az eszközöknek az alkalmazása éppen ezeket az aggodalmakat kellene eloszlatniuk, hiszen mindkettő javítására szolgál.

 Hogyan érhetőek el az új technológiák könnyebben?

Peter Diamantis, amerikai író és üzletember, az általa kitalált 6D modellben szemlélteti, hogy az új technológiák hogyan érhetőek el könnyebben.

Digitalizálás

A digitalizálás során egy tevékenység vagy folyamat digitális formába kerül, ami lehetővé teszi az exponenciális növekedést és a hatékonyság javulását.
Hogyan hat ez a napelemekre? A napelemek digitalizációja a gyártási folyamatokban és a teljesítmény monitoringban történik. A digitális tervezés lehetővé teszi a hatékonyabb napelemcellák és panelek kifejlesztését.
Hogyan hat ez az okosotthonokra? Az okosotthonokban a digitalizáció a kulcs. A háztartási eszközök, világítás, fűtés, hűtés és biztonsági rendszerek digitalizálása lehetővé teszi a távoli vezérlést és az automatizálást.

Csalóka állapot (azaz Deception)

A csalóka állapot szakaszában a digitalizált technológia még nem éri el a kritikus tömeget, és rejtve marad a többség számára. Csak a szakértők és a korai befogadók ismerik fel a potenciált.
Hogyan hat ez a napelemekre? Jelenleg a napelemek még nem érték el a kritikus tömeget. Az új technológiák, például a perovszkit napelemek, még mindig a szakértők és a korai befogadók körében ismeretesek.
Hogyan hat ez az okosotthonokra? Az okosotthon-technológiák tekintélyes része még nem érte el a kritikus tömeget, és sok ember számára még mindig ismeretlenek. Az új technológiák néha rejtve maradnak a többség előtt, de ami késik, nem múlik.

Áttörés (azaz Disruption)

Ez a pillanat akkor következik be, amikor a digitalizált technológia eléri a fordulópontot, és felülírja a régi módszereket, ezáltal az egyenes növekedés exponenciálissá válik. Az új technológia ebben a szakaszban új piacokat és lehetőségeket teremt, és megváltoztat akár teljes iparágakat, nemritkán pedig egész társadalmakat is.
Hogyan hat ez a napelemekre? A napelemek terén az áttörés már zajlik. Az új anyagok és digitális tervezési módszerek forradalmasítják a napelemgyártást, például a flexibilis napelemek és a hálózatba kapcsolt tárolók új lehetőségeket teremtenek.
Hogyan hat ez az okosotthonokra?  Egyre többen látják, hogy az okosotthonok a digitális technológia által létrehozott új piacokat és lehetőségeket teremtenek, hiszen az okos otthoni eszközök, mint például az okos hűtőszekrények könnyen megváltoztathatják mindennapi életünket olyan mélységben is, mint hogy fogyasztási szokásaink is felborulnak.

Demonetizálás

A demonetizálás azt jelenti, hogy a digitalizált technológia olcsóbbá vagy akár ingyenessé válik, tehát csökkenti vagy megszünteti a azokat a pénzügyi akadályokat, amelyek esetleg még gátolhatják a terjedését.
Hogyan hat ez a napelemekre? Tapasztaljuk, hogy a napelemek ára globális trendek szerint csökken. Az olcsóbb gyártási módszerek és a tömegtermelés lehetővé teszi a szélesebb körű elérhetőséget.
Hogyan hat ez az okosotthonokra? Az okosotthon-technológiák egyre olcsóbbá válnak. Az árak csökkenése lehetővé teszi a szélesebb körű elérhetőséget. Elég arra gondolnunk például, hogy az okos izzók vagy a mozgásérzékelők ma már megfizethetők, és a WiFire kapcsolódó okostermosztátok sem elérhetetlenek az áltagember számára.

Dematerializálás

A dematerializálás azt jelenti, hogy a digitalizált technológia akár teljesen eltűnik a fizikai formájából, és beépül a mindennapi életbe. A tárgyak és eszközök funkciói összevonódnak, és a felhasználói élmény egyszerűbbé és kényelmesebbé válik.
Hogyan hat ez a napelemekre? A napelemek egyre inkább eltűnnek megszokott fizikai formájukból: az integrált napelemek például épületekbe vagy járművekbe épülnek be, és nem igényelnek különálló paneleket.
Hogyan hat ez az okosotthonokra?  Az okosotthonokban a technológia egyre inkább eltűnik a fizikai formából: a felhőalapú adattárolás lehetővé teszi a kedvenc zenéink vagy képeink, de akár bevásárlólistánk digitális tárolását, amelyekhez digitális asszisztens biztosít hozzáférést, így nem szükséges fizikai másolatokat tárolni vagy gombokat nyomogatni és keresgélni.

Demokratizálás

A demokratizálás során a digitalizált technológia elérhetővé válik a nagy tömegek számára, és növeli a befolyást és a hatalmat. Ez az utolsó lépés az, ahol a technológia segíti az embereket a problémák megoldásában, a lehetőségek kihasználásában, és egyfajta „digitális jólét” létrehozásában.
Hogyan hat ez a napelemekre? A napelemek elérhetővé váltak a lakosság számára, ám a modell szerint a végső fázisban az emberek bárhol, könnyedén felszerelhetik majd napelemekkel saját házaikat, csökkentve az energiafüggőséget és hozzájárulva a fenntarthatósághoz, és ennek első jeleit már látjuk. Ezek a megoldások (pl. az erkélynapelemek, amelyek Németországban akár a nagy élelmiszerláncoknál is elérhetők) egyelőre még nem engedélyezettek Magyarországon.
Hogyan hat ez az okosotthonokra? A modell szerint az okosotthon-technológiák hamarosan elérhetővé válnak a szélesebb közönség számára, az emberek így könnyebben hozzáférhetnek az okos otthoni megoldásokhoz, és saját otthonukat intelligens módon kezelhetik.

A cikk szerzője Best Solar Kft., a napelemes szektor meghatározó szereplője, amely nemcsak a lakossági, de a vállalati piacon is rendkívüli tapasztalatra és szakértelemre tett szert.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!