Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Mindenki álma, a gondozásmentes kert

  • 3 perc olvasási idő
  • 2021. május 28.

Jön a hétvége, vele együtt pedig a fűnyírás ideje. Ilyenkor sokak fejében megfordul: milyen jó lenne, ha a kert gondozás nélkül is pompás és rendezett lenne. Létezik gondozásmentes kert? Igen, mutatjuk, hogyan!

Jön a hétvége, vele együtt pedig a fűnyírás ideje. Ilyenkor sokak fejében megfordul: milyen jó lenne, ha a kert gondozás nélkül is pompás és rendezett lenne. Létezik ilyen? Igen, mutatjuk, hogyan!

Ha csak az öntözőrendszer automatizálására gondolunk, rögtön találunk vezérelt rendszerelemet a kertünkben, így máris mondhatjuk: ugyan még csak a locsolás automatikus, de már elindultunk a gondozásmentes kert felé. Persze az öntözésnek is megvannak a maga szabályai. Alapvetően a reggeli vagy esti órák javasoltak a kerti szórófejjel való öntöztetésre, ilyenkor a nap nem párologtatja el egyből a kilocsolt vizet, illetve a leveleket sem égetjük meg. A körülmények máskor sem mindig optimálisak, hiszen esőben öntözni felesleges, ezt egy beépített esőszenzorral el is kerülhetjük. Finomíthatjuk az automatizálást további időjárás előrejelzésekkel (ügyelve, hogy akkor is legyen öntözés, ha a beígért eső végül nem jött el). Jó, ha figyeljük a talaj nedvességét is, amire szintén vásárolhatunk szenzorokat. Ha a kertet a növényzet alapján zónákra osztjuk, és ezekben több szenzort helyezünk el, akkor igény szerint öntöztethetjük a növényeinket. Kialakíthatunk csepegtetős megoldást is, még tovább csökkentve a felesleges szivattyú üzemet. Öntözésnél fontos, hogy kerüljük az állóvíz kialakulását, mivel az kedvez a szúnyogoknak, illetve árt a növényzetnek.

Automatizált melegház

Ha szeretjük a különleges növényeket vagy zöldségeket, akkor szükségünk lesz egy melegházra. Minél nagyobb ez a melegház, annál jobban használhatjuk akár teleltetésre is. Persze ennek alapfeltétele, hogy megfelelő mennyiségű napfény érje a téli hónapokban. Tavasszal és nyáron ez azonban túlmelegedéshez vezetne, így ilyenkor gondoskodnunk kell a megfelelő szellőztetésről is. Szerencsére ezt automatizálhatjuk, így nappal motorikusan nyithatjuk az ablakot, szellőztetést indíthatunk, míg este vagy rossz időben zárhatjuk. Így az öntöztetéssel együtt a belső páratartalmat is befolyásolhatjuk. Még tovább javíthatjuk a hatásfokot, ha a hidegebb időszakban valamilyen fűtést is megvalósítunk. A fűtés mellett hatásfok növelő, ha teljes spektrum levilágítására képes lámpákat szereltetünk be, amik a sötétebb napokon és az esti órákban segítik a növények növekedését. Ennél azonban ügyeljünk arra, hogy legyenek úgynevezett pihenő időszakok is, amikor a növények a sötétben „pihennek”.

Fűnyírás és gyomirtás: a legégetőbb kérdések

Bár ma már a robotporszívó mindenki számára elérhető lett, a kerti rokonaik még mindig ritkák. Ennek oka, hogy bár valamelyest csökkent az áruk, még mindig több százezer forint körül kaphatók. Pedig nélkülük nem létezhet gondozásmentes kert. Csakhogy nem mindenki rendelkezik nagy, egybefüggő füves területtel, enélkül viszont felesleges beszerzésük. Kis érdekesség, hogy ma már léteznek játékautó méretű kis fűnyíró robotok is, melyek az ágyásba helyezve visszametszik a gyomokat. Mivel elkerített részen haladnak és akár minden nap megteszik az utat, ezért folyamatosan kontrollálni tudják a gyomok növekedését, amik így kipusztulnak. A kis robotok működése egyszerű, csak egy kis kerítést kell a hasznos növényeink köré tenni, amivel így megvédjük őket a robot fűnyíró pengéitől.

Fontos figyelembe venni azt is, hogy egyre melegszik hazánk éves átlaghőmérséklete. Ez sajnos sok növényünknek nem ideális – például sok tuja faj számára –, de kedvez több invazív rovarnak, amik tönkretehetik a terméseket. Ezt megfelelő növények választásával és a kert mikroklímájának szabályozásával tudjuk befolyásolni.

További hasonló cikkek az Okosotthon Magazinban >>

 

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!