Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Kamera otthonra? Tervezzük meg jól a biztonságos otthont!

  • 4 perc olvasási idő
  • 2021. május 13.

A biztonságos otthonhoz használt eszközök, például egy kamera otthonra, de akár a különféle betörés elleni rendszerekről is elmondható: amennyire megnyugtatóak, annyi veszélyt is hordozhatnak magukban. Ezekre figyeljünk oda!

A biztonságos otthonhoz használt eszközök, a különféle betörés elleni rendszerek amennyire megnyugtatóak, annyi veszélyt is hordozhatnak magukban. Ezekre figyeljünk oda!

Jelszavak

Bár az utóbbi időben sokat fejlődtek a gyártók riasztó- és megfigyelőrendszerei – amiben nagy szerepe volt a törvényalkotók által felállított előírásoknak –, még mindig vannak a piacon nem megfelelő biztonságú eszközök. Ezeket azonban sokszor a gyári jelszavak módosítása nélkül üzemelik be. Ez a gyakorlat akkor nagyon veszélyes, ha ez nem egy véletlen generált kód, hanem a gyártó/termék neve, esetleg az “admin” szó. Ezért kiemelten fontos minden esetben, hogy az új eszközök beüzemelésekor mindig változtassuk meg a gyári jelszót. Ezzel még nem lesz teljesen biztonságos az otthonunk, de nagy lépést tettünk efelé, ugyanis a problémák forrása legtöbbször ebből adódik.

Megbízható termék

Bár rengeteg csábító ajánlat van, nem érdemes a legolcsóbbat választani, főleg nem egy ismeretlen márkát, ismeretlen kereskedőtől. Érdemes a beszerzés előtt kikérni mások véleményét, illetve megnézni az árösszehasonlító oldalakon a termék értékeléseit. Ha ugyanazon funkciókkal egy termék jelentősen olcsóbb, akkor meg kell néznünk, mindezt nem a minőség rovására tudja-e meglépni a gyártó.

Hol vásároljunk?

Sokan nem tudják, de a felhőszolgáltatással kínált termékeknél számíthat a beszerzés helye, ugyanis a készülék oda küldi az adatot, ahonnan származik. Ezért ha EU-n kívülről rendelünk, már nem vonatkozik rá kötelezően a GDPR. Ebben az esetben a gyártó és szolgáltató nehezebben is vonható felelősségre, illetve a garanciális problémák megoldását is nehezebben tudjuk kérni. Fontos továbbá, hogy ezen távoli szerverekkel a kommunikáció lassabb, így ez a felhasználói élmény rovására is mehet. Kamerák esetén ez könnyen jelentheti azt, hogy gyakorlatilag folyamatosan szakadozó képet kapunk, ami használhatatlanná teszi a terméket.

Felhő vagy helyi működés

Manapság a piacot elöntötték a legkülönfélébb termékek, amik szinte egytől egyig kínálnak mobilos távvezérlés funkciót. Ezen eszközöknél a legnagyobb probléma, hogy sok funkció egy távoli szerver elérhetőségétől függ. Ilyen például az időzítés, ami nem működik internet nélkül. Ez lehet csak egy apró kellemetlenség, de könnyen lehet belőle nagyobb baj is, elég csak belegondolni, mi történik, ha a mozgásérzékelők nem indítják be a riasztót egy esetleges betörés esetén. Persze ezek mellett a távoli szervertől való függés több más problémát is felvet. A felhős eszközök valóban érzékenyebbek a csak helyileg elérhető társaikhoz képest, így ha a szerver kompromittálódik, akkor könnyen lehet, hogy hozzáférnek az adatainkhoz. A távoli felügyelet mindezek mellett hasznos dolog, de csak kiegészítője legyen a rendszerünknek, ne pedig függősége. Jó példa erre a klasszikus épületautomatizálási rendszerek esete, ahol mind a mai napig az alap a helyi működés és csak plusz eszköz beiktatásával válik távolról is menedzselhetővé.

Kamera otthonra

Alapvetően kijelenthető, hogy sok bajtól megóvhatjuk magunkat szimplán azzal, hogy az okos eszközeinket megfelelően használjuk, illetve helyezzük el. Legjobb példa erre a biztonsági kamera otthonra, amely hasznos, ha figyeli a ház körüli részeket, de a hálószobában már aggályos a használata. Kijelenthető, hogy sok esetben elég csak a potenciális veszélyforrásokat figyelni kamerával, és az élettereket megfigyelés nélkül hagyni. A kültéren elhelyezett kamera ráadásul elrettentő hatású is tud lenni. Ahol nincs szükség kamerára, oda telepítsünk egyéb alternatívát, mondjuk ajtó vagy ablak nyitását detektáló eszközt. Ha mégis kamera mellett döntünk, hasznos funkció a zóna kizárása. Ezzel a funkcióval el tudunk homályosítani a felvételen olyan részeket, amiknek a megfigyelése jogi szempontokból is problémás (köztér).

Szünetmentesítés, vandálvédelem

A nem jól megtervezett kamerarendszer hátulütője lehet az, ha elmegy az áram. Ekkor hiába a jó elhelyezés és a megfelelő felbontás, ha a kamerák nem rögzítenek, akkor nincs bizonyító erejű felvétel, ami segítené a hatóságokat. Ezért fontos a kamerarendszer állandó szünetmentes áramellátása. Legegyszerűbb megoldás erre a problémára a rögzítő mellett elhelyezett szünetmentes tápegység, ami egyúttal a kamerák áramellátásáról is gondoskodik. És bár a legtöbb kamera rendelkezik memóriakártya foglalattal, a rögzítést emellett is érdemes központilag egy elzárt (széf) helyen lévő felvevővel megoldani. Bizonyos kamerák esetén ráadásul van lehetőség ugyanazon a kábelen küldeni a működéshez szükséges tápfeszültséget és a videojelet. Ha módunk van erre, inkább emellett döntsünk a vezeték nélküli megoldás helyett, mivel utóbbi sérülékenyebb megoldás. Ez igaz a többi okos eszközre is, azaz a kábeles megoldás mind sebességben, mind biztonság kérdésében jobb a vezeték nélküli technológiák jó részénél.

 

További hasonló cikkek az Okosotthon Magazinban >>

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!