Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

A tökéletes hirdetési anyag 3+1 kötelező eleme

Dr. Somogyi Patrícia
Dr. Somogyi Patrícia
Home Staging specialista
Az MSP Home Staging Akadémia alapítója, lakberendező, közgazdász Ph.D. és ingatlanbefektető.

Legutóbbi cikkemben arra kerestem a választ, milyen szerep jut a minőségi hirdetési anyagnak az ingatlan értékesítésében. Ehhez kapcsolódóan most nézzük meg, milyen nélkülözhetetlen elemei vannak egy profi hirdetési anyagnak, mellyel kiemelhetjük ingatlanunkat a piaci kínálatból.

Fotó: Csondor Ágnes

1. Hirdetési szöveg

A hirdetés szövege legyen a lehető legrészletesebb és válaszoljon minden felmerülő kérdésre. Vegyük figyelembe, milyen célcsoportnak készült az ingatlan, őket kell megszólítania a szövegnek. Egy egyszobás lakás hirdetésében felesleges belefogalmazni hány óvoda és iskola van a környéken, ahogy a lift nélküli negyedik emeleti ingatlannál sem lényeges a gyógyszertártól vagy a háziorvostól való távolság.

A szövegben ne csak az ingatlant mutassuk be részletesen, tegyünk említést a társasházról és a környékről is. Térjünk ki olyan apróságokra is, ami lehet, hogy számunkra nem tűnik lényegesnek, másnak akár kulcsszerepet játszhat a vásárlói döntésben. Előfordulhat például, hogy nyugdíjas párként még csak nem is láttuk soha a földszinti babakocsi tárolót, egy kisgyerekes családnak azonban kincset érhet egy ilyen extra helyiség a társasházban.

A hirdetésben emeljük ki a lakás előnyös adottságait és pozitívumait, de valótlan információt semmiképpen se közöljünk az ingatlanról. Figyeljünk a szöveg tagolására, ne csapongjunk, a bemutatásnál, haladjunk bentről kifelé, a lakást, a társasházat majd a környéket mutassuk be. Fontos a szöveg stílusa is, ne legyenek benne magyartalan vagy nehezen érthető kifejezések, ügyeljünk a helyesírásra is. A részletes leírás mellett mindenképpen töltsük ki az ingatlanra vonatkozó adatlapot is, hogy az érdeklődők a lehető legpontosabb képet kapják az ingatlanról.

Fotó: Csondor Ágnes

2. Profi fotók

Az egyik legfontosabb lépés egy ingatlan eladása során a profi fotókkal való bemutatás. Lényeges, hogy olyan szakembert válasszunk, akinek az enteriőrfotózás a szakterülete. Hiába jó esküvői fotós a szomszéd vagy kiváló természetfotós az unokatestvérünk, ennek a szakmának is megvannak a maga praktikái, ezért a legjobb eredményt egy ingatlanfotós tudja garantálni.

Válasszuk ki az ideális napszakot a fotózáshoz, figyelembe véve a lakás adottságait. Fontos a megfelelő mennyiségű természetes fény, ezért soha ne készítsünk fotót behúzott függönynél, esti villanyfényben vagy lehúzott redőnynél.

A lakásból nagyobb részleteket mutassunk be, felesleges lefotózni az új bojlert vagy a frissen beépített kazánt, bőven elég ezeket írásban jelezni a hirdetés szövegében. Ha lehet, mutassuk be a térkapcsolatokat, mi honnan nyílik, egymáshoz képest hogyan helyezkednek el a helyiségek az ingatlanon belül. Ha feltöltjük a fotókat, azok lehetőleg legyenek sorrendben, mintha valóban végigvezetnének a lakáson. Érdemes sok képet készíteni, használjuk ki maximálisan a rendelkezésre álló helyet, töltsünk fel akár 15-20 képet, ha az adott hirdetési oldal engedi. Egy-egy fotón érdemes a lakás hangulatos részleteit kiemelni, ezek lesznek az ún. hangulatfotók. Virágok a vázában, ínycsiklandó sütemények az asztalon vagy egy pohár bor a teraszon felkelti a vágyat az érdeklődőkben, támpontot ad a fantáziájuknak, hogy milyen lehet élni az adott lakásban.

Fotó: Csondor Ágnes

3. Alaprajzok

Sok eladó elfelejt alaprajzot mellékelni a hirdetéshez, pedig a vevő számára rengeteg lényeges információt közöl egy jól megszerkesztett, pontos alaprajz. Az érdeklődők egymás után hirdetések sokaságát böngészik végig, nem fogják tudni, fejükben képzeletbeli térképet rajzolva, értelmezni a „folyosóról balra fordulva nyílik a tágas nappali, innen jobbra jutunk ki a napfényes teraszra” típusú bonyolult leírásokat.


Alaprajz alatt nem a kockás papírra felskiccelt, minden méretarányt nélkülöző, kézi rajzokra gondolok, hanem egy méretezett, valóságnak megfelelő, méretarányos alaprajzra, mely tartalmazza az alábbi információkat:

  • Helyiségek egymáshoz viszonyított elhelyezkedése
  • Falak és falszakaszok hossza, falvastagság
  • Belmagasság
  • Helyiségek területe, esetleg burkolata
  • Nyílászárók helye és nagysága
  • Az ingatlan bejárata
  • Tájolás
  • Az ingatlan közvetlen környezete (folyosó, kert, utca, szomszéd ház stb.)

Példa egy informatív, méretarányos, méretezett alaprajzra:

Alaprajz: MSP Home Staging

Ezenkívül a felkészített lakásokról mindig készül egy színes, berendezett alaprajz is, ahol a lakásban jelenleg található bútorokat méretarányosan, az eredetire hasonlító színösszeállításban ábrázolják. Viccesen azt szoktuk mondani, ezek a színes, szagos berendezett alaprajzok készülnek a női érdeklődőknek, míg a precízen kimért, minden információt tartalmazó, méretezett alaprajzot inkább az urak szeretik böngészni.

Íme egy példa egy színes, berendezett alaprajzra:

Alaprajz: MSP Home Staging

+1. Emlékeztető

Az emlékeztető egyfajta kakukktojás, hiszen nem vesszük a klasszikus hirdetési anyag elemei közé, mivel ezzel csak a lakás megtekintése végén találkozik a potenciális vevő. Az emlékeztető egy olyan egyoldalas, nyomtatott, írásos dokumentum, amely összefoglalja az ingatlan legfontosabb paramétereit, tulajdonképpen a hirdetés szövegének tömör kivonata, pontokba szedve.

Érdemes elhelyezni rajta egy fotót a lakásról, az ingatlan alaprajzát, illetve mindenképpen tüntessük fel rajta annak a személynek a nevét és elérhetőségét, aki majd a későbbiekben kapcsolatot fog tartani a vevőjelöltekkel, legyen az a lakást képviselő ingatlanközvetítő vagy akár valamelyik tulajdonos.

Az emlékeztetőt a megtekintés végén adjuk át az érdeklődőknek, akik otthon, nyugodt körülmények között újra át tudják tanulmányozni, felidézve a személyes látogatást. Ez is egyfajta eszköz, hogy kiemeljük ingatlanunkat a versenytársak közül, hiszen egy ilyen összefoglalót biztosan hasznosnak találnak majd, többször átnézik, így nem engedi, hogy a lakás a megtekintés után a feledés homályába merüljön, ezáltal is megkülönböztetve azt a többi felkeresett ingatlantól.

Fotó: Csondor Ágnes

Miután most bemutattam a profi hirdetési anyag kötelező elemeit, következő írásomban a home staging mellett szóló érvekről fogok szót ejteni. 5+1 érvet hozok majd, hogy miért érdemes felkészíteni ingatlanunkat az eladásra, amivel ráadásul nem csak az eladó, de a vevő is jól jár.

A cikk szerzője Dr. Somogyi Patrícia, a home staging hazai meghonosítója, az MSP Home Staging megálmodója. 2011 óta foglalkozik a home staginggel, azóta legfőbb célja Magyarországon elterjeszteni az MSP Home Staging szemléletét és ezáltal minőségi lakások és ingatlanhirdetések piacává változtatni a hazai ingatlanpiacot.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!