Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

A minőségi hirdetési anyag szerepe az ingatlan értékesítésében

Dr. Somogyi Patrícia
Dr. Somogyi Patrícia
Home Staging specialista
Az MSP Home Staging Akadémia alapítója, lakberendező, közgazdász Ph.D. és ingatlanbefektető.

Előző írásomban részletesen bemutattam az ingatlanfelkészítési folyamat egyes lépéseit. Mostani bejegyzésemben pedig ennek egy fontos elemével, a marketing- és hirdetési anyag elkészítésével fogok mélyebben foglalkozni.

Mi a home staging célja

Az ingatlanfelkészítésnek (home stagingnek) az a célja, hogy felkeltsük a vágyat a vevőben, hogy a mi lakásunkban akarjon élni. Az a célunk, hogy megmutassuk számára ingatlanunk legjobb arcát, hogy az könnyen, gyorsan, az elérhető legmagasabb piaci áron eladhatóvá váljon, felkeltve a célcsoport(ok) érdeklődését. Potenciális vevőnket az ingatlanunkkal kapcsolatos legelső benyomás a képek és a hirdetés szövege által éri. Ez az első olyan pont, ahol találkozhat eladó lakásunkkal, így egyáltalán nem mindegy, milyen első benyomást gyakorol rá az ingatlanunk.

fotó: Csondor Ágnes

Miénk lehet a világ legjobb adottságú, hibátlanul felkészített ingatlana is akár, ha a lakást bemutató hirdetés nem informatív, a képek előnytelenek vagy a szövegben a potenciális vevő nem ismer magára. Akkor az érdeklődő könnyedén továbbgörgethet hirdetésünkről. Már itt ki kell használni a lehetőségeket, hogy mély benyomást tegyünk a potenciális vevőkre, hiszen ez alapján dönt arról, hogy megtekinti-e egyáltalán lakásunkat, házunkat. A vásárlók figyelméért rengeteg eladó lakás versenyez, így a minőségi hirdetési anyagunknak ugyanúgy ki kell tűnnie, mint felkészített lakásunknak az eladó ingatlanok piacán.

Mitől lesz jó egy ingatlanhirdetés?

A hirdetésben nagyon fontos az előnyös tulajdonságok kiemelése, a terekben rejlő lehetőséget kell láttatni, ami a vevő számára értéket képvisel, például tágas terasz a reggeli kávézáshoz és baráti összejövetelekhez, napsütötte, tágas nappali, ahol együtt lehet a család apraja-nagyja. Ezeket az értékeket azonban a fotókon is be kell mutatni, hogy támpontot adjunk a vevők fantáziájának.

fotó: Csondor Ágnes

Hogyan nyerjük meg a vevőt a hirdetésen keresztül?

A hirdetés szövegének a képeknek és az alaprajzoknak egy hármas egységet kell alkotnia, hiszen mindegyik azt szolgálja, hogy a potenciális vevő a lehető legrészletesebben megismerhesse leendő otthonát. A tereket le kell tisztítani, semlegessé kell tenni, a személyes tárgyakat el kell tüntetni, hogy az egész enteriőr letisztult képet mutasson. Mindemellett olyan otthonos környezetet kell teremteni, ami felkelti az érdeklődő vágyakozását. Ha már elindult a tervezgetés a vevő fejében, akár már a fotókat és a hirdetést látva, nyert ügyünk van, hiszen az érdeklődő azonnal látni szeretné élőben is leendő otthonát, s mikor belép, végre tényleg úgy érezheti, megérkezett, ehhez persze elengedhetetlen minden zavaró tényező kizárása. Ha az érdeklődő bele tud helyezkedni az enteriőrbe, például leül a kanapéra, milyen lenne innen tévét nézni, vagy a teraszon elképzeli magát egy nap végi borozás közben, már nyert ügyünk van, hiszen a cél az, hogy elindítsuk a fantáziáját, támpontot adjunk az elképzeléseinek.

fotó: Csondor Ágnes

Adjunk támpontot a vevő fantáziájának!

Ahogy mindig mondani szoktam, 100 emberből csak 4 látja a terekben rejlő lehetőséget, a többi 96-nak meg kell azt mutatni. Ha meglátja az ingatlanban rejlő lehetőségeket és belehelyezkedett a térbe, már elértük a célt! Ő már érzi és tudja a lakás értékeit, és bele tudja álmodni jövőbeli életét. Éppen ezért hagyjunk teret az álmodozásra, a hirdetést, a fotókat és az alaprajzokat maximális minőségben készít(tes)sük el, hiszen így lehetőséget adunk az azonnali álmodozásra, elősegítve a helyszínen történő élmény beépülését. Belépve a lakásba a vevő úgy érezheti, hogy itt mindent ismer, itt minden csak rá vár.  Ha eljött, célunk legyen az, hogy jól érezze magát. Magáévá tehesse az érzést, hogy milyen itt lenni, kínáljuk meg, hagyjuk, hadd feledkezzen bele. A látogatás végére lakásunk úgyis elbűvöli majd, így akár már aznap konkrét ajánlatot kaphatunk.

Kívánom, hogy minden ingatlaneladó megtapasztalhassa ezt az érzést, amikor egy vevő ennyire beleszeret a lakásába, házába! Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a potenciális vevő minőségi hirdetési anyaggal találkozzon.

fotó: Csondor Ágnes

A sorozat következő részében részletesen szó lesz arról a hármas egységről, ami egyedivé teszi eladó ingatlanunk hirdetését, ezáltal pedig még inkább kiemeli a piacról. Megmutatom, milyen nélkülözhetetlen elemei vannak egy profi hirdetési anyagnak. Valamint bővebben is írok majd a marketinganyag egyes elemeiről és a velük szemben támasztott elvárásokról.

A cikk szerzője Dr. Somogyi Patrícia, a home staging hazai meghonosítója, az MSP Home Staging megálmodója. 2011 óta foglalkozik a home staginggel, azóta legfőbb célja Magyarországon elterjeszteni az MSP Home Staging szemléletét és ezáltal minőségi lakások és ingatlanhirdetések piacává változtatni a hazai ingatlanpiacot.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!