Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

5 tipp a vevőcsalogató ingatlanhirdetéshez

Eladóvá vagy kiadóvá vált ingatlanod? Az igazi kihívás most következik: eljuttatni ezt a hírt a releváns ingatlankeresőkhöz. Hiába képvisel valódi értéket ugyanis az otthonod, ha az nem kerül a megfelelő ügyfelek szeme elé. Nagy kínálatból válogathatnak a vevők, a hirdetőknek pedig kidobott pénz ha rosszul, vagy rossz helyen hirdetik az ingatlanukat. Kerüld el ezeket a hibákat, hirdesd minél eredményesebben otthonod az alábbi tippek segítségével!

Ingatlanközvetítő egy fiatal párnak mutat egy lakást

Hirdess ott, ahol az érdeklődők keresnek

Ahhoz, hogy több ezer eladó ingatlanból kitűnjön a hirdetésünk, manapság már elengedhetetlenek a fizetett hirdetések és kiemelések. A döntő kérdés itt az lesz, hol jelenjen meg a hirdetésünk, hol érjük el a legtöbb érdeklődőt, mely portálokat látogatják a legtöbben?

Felmerülhet bennünk, hogy optimalizáljuk az esélyeinket, és minél több oldalon hirdessük meg az ingatlanunkat. Ez azonban megsokszorozza a hirdetési költségeket anélkül, hogy egyértelműen növelné a sikeres adásvétel esélyeit. Ehelyett érdemes egy helyre fókuszálni, ott azonban kihasználni a kiemelési lehetőségeket. 

Az ingatlan.com adatai szerint:

  • Oldalunkon 2024 májusában több, mint 30 millió ingatlankeresés történt.
  • Az ingatlan.com-on keresők májusban 400 000+ alkalommal érdeklődtek ingatlanok iránt telefonszám-felfedések alapján.
  • Az ingatlankeresők májusban több, mint 80 000 üzenetet küldtek a hirdetőknek.

Az ingatlan.com-on hirdetve tehát a keresők egy jelentős hányadát elérhetjük.

Ahogy Berkes Kriszta, ingatlanközvetítő fogalmazott interjúnkban:

“Az ingatlan.com lakáshirdetési portálon mindig hirdetek, hiszen ez a piac egyik legfontosabb fóruma. […] Akár a vevőkről, akár az eladókról van szó, szinte mindenki az ingatlan.comon hirdeti a lakását vagy itt keresgél új otthont.”

Tegyél pozitív első benyomást a képekkel

Az ingatlanok böngészésekor a vevők az “igazit” keresik. Ez sokkal inkább érzelmi döntés mint racionális. Ahhoz, hogy az érdeklődő el tudja magát képzelni a meghirdetett ingatlanodban (vagy akár csak rákattintson a hirdetésre) ma már alapfeltétel a jó minőségű, látványos fotók feltöltése. 

Ha pozitív első benyomást szeretnél tenni a képeken keresztül, készítsd elő az otthonod a fotózásra. A takarítás, rendrakás a minimum, hogy ne sötét, túlzsúfolt, koszos szobákat fotózzunk. Érdemes lehet az erős vagy szokatlan színű falakat semlegesre átfesteni, esetleges hibákat kijavítani. A fotókat készítsd elegendő természetes fényben, minél nagyobb látószögben (például a sarokból, ajtóból). Erre már egy újabb okostelefon is alkalmas lehet, de nagyobb értékű ingatlan fotózására profi fotóst is megbízhatsz, aki igazán ért ehhez.

Home staginggel foglalkozó szakértővel is együttműködhetsz, aki olyan tereket alakít ki kiegészítőkkel, esetleg bútorokkal, amik a lakás legjobb arcát mutatják. Ezt követően az ingatlanok jellemzően gyorsabban találnak gazdára. Anyagi ráfordítástól függően a home staging akár 10-30%-al is növelheti a vételárat. 

Adj át minden fontos információt a hirdetés szövegében

A jó képekkel garantáltan kitűnsz a tömegből, de csak azok még nem adják el az otthonod. Fontos, hogy az ingatlanhirdetésben minden fontos adatot, információt megadj a leendő vevőknek. Az ingatlan állapota, az épület szintjei, a közös költség összege, hogy van-e erkély, kert, lift, vagy parkolás a közelben mind fontos ahhoz, hogy az érdeklődők eldöntsék, nekik szól-e a hirdetés. 

Az ingatlan szöveges leírásában megcsillogtathatod a marketinges vénád: a kötelező, tényszerű elemeken túl térj ki a lakás vagy ház előnyeire. Te miért szeretsz itt lakni, kinek lesz ideális otthon? Egy tágas családi háznál például hangsúlyozhatod, hogy óvoda vagy iskola van a közelben. Egy befektetésre, például kiadásra alkalmas ingatlannál pedig ki lehet emelni, mennyire keresettek az albérletek a környéken. Fontos, hogy ne állíts valótlant, a hirdetésed legyen őszinte és tényszerű.

Tipp: kiemelten figyelj rá, hogy a leírás helyesírási hibáktól mentes legyen. A tagolatlan, helytelen, esetleg ékezeteket nélkülöző (mobilon gépelt) szöveg amatőr hatást kelt és bizalmatlanná teszi az érdeklődőket. 

Csatolj alaprajzot is az ingatlanhirdetéshez

Nemzetközi felmérések azt mutatják, hogy az alaprajz kimondottan fontos a leendő vevőknek. Az amerikai ingatlanosok kereskedelmi szövetsége (National Association of Realtors) egy 2022-es kutatásban azt mérte fel, hogy a fotók és a részletes leírás után az alaprajz a harmadik legfontosabb információ az ingatlant keresőknek. A vevőjelöltek 55%-a szerint nagyon hasznos, ha megtekinthetik online a kinézett ingatlan alaprajzát. 

Az alaprajz segítségével az érdeklődők el tudják helyezni a képeken látott helyiségeket. Ennek ellenére az alaprajzok feltöltése nem általános gyakorlat. Ez azonban jó hír a hirdetőknek: alaprajz feltöltésével kitűnhetsz a tömegből, és még egy módon információt szolgáltathatsz a nézelődőknek. 

Válassz megbízható ingatlanközvetítőt

Természetesen ingatlanos megbízása nélkül is értékesítheted vagy kiadhatod az otthonod. Ehhez azonban egy kis hozzáértésre és annál több időre lesz szükséged. A hirdetés megírása, a fotózás, a hirdetések feladása és terjesztése, az érdeklődők kezelése, lakásnézők leszervezése, és minden egyéb, az adásvétellel kapcsolatos papírmunka rengeteg időt tud felemészteni. Mindez sok fejfájást okozhat, főleg ha nem ismerjük a folyamatot. 

Mivel a legtöbb magánszemély élete során csak 1-2 alkalommal kerül adásvétel közelébe, nincs nagy rutinunk mindezekben. Egy megbízható, tapasztalt ingatlanközvetítő bőven megéri az árát, hiszen leveszi a vállunkról ezeket a terheket. Egy jó szakember egyszerre ért a marketinghez és az ingatlanpiachoz, széleskörű kapcsolatrendszerrel és tárgyalási képességekkel rendelkezik. 

Tipp: keress szakembert az ingatlan.com Ingatlanoskeresőjén keresztül! Partner Programunkba csak olyan közvetítők kerülhetnek, akik vállalták, hogy az ingatlan.com munkatársai ellenőrzik a személyazonosságukat, profiloldalukon feltüntetett végzettségeiket, képesítéseiket, valamint tagságaikat.  

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!