Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Országos szinten is nagyot ugrottak a szegedi lakásárak

szakújságíró
Az ingatlan.com csoport kereskedelmiingatlan-piaci szakértője.

A szegedi lakáspiacon az utóbbi hónapokban jelentős áremelkedést könyvelhettünk el, ami meghatározó mértékben köszönhető a megvalósuló hatalmas autóipari beruházásnak, de az albérletárak is magasak az egyetemi hallgatók jelentős kereslete miatt. A helyi lakáspiacról beszélgettünk Berkes Krisztával, aki már húsz éve dolgozik az ingatlanközvetítői szakmában.

Berkes Kriszta

Piaci dinamika és árak

– Mit tapasztalhatunk jelenleg a szegedi lakáspiacon, mennyire erősödött a kereslet a legutóbbi időkben bejelentett nagy volumenű beruházások hatására?

– 2023 végétől már tapasztaltunk némi élénkülést, majd idén még látványosabb fellendülést láthattunk országosan és Szegeden is, amelyhez az új termékként megjelenő CSOK Plusz érdemben hozzájárult.

A vármegyeszékhelyen közel 25-30%-kal emelkedett az adásvételek nagyságrendje, a BYD beruházás bejelentése egyértelműen támogatja a lakáspiaci élénkülést. Februártól jelentősebb áremelkedést észlelhettünk, ez a 10-13%-os növekedés országos szinten is kiemelkedő adatnak számít. 

– Milyen lakásárakkal találkozhatunk jelenleg a napfény városában?

– Átlagosan akár 740-750 ezer forintos négyzetméterárakról is beszélhetünk: ez közelíti a debreceni nagyságrendeket, amely Budapest után a legdrágább hazai település. Ráadásul szinte ugyanazt az árat kérik el egy panellakásért, mint egy téglalakásért, ami bár meglepő, de így is nagyon keresettek a lakótelepi otthonok.

Nem ritka, hogy egy 70 m2-es ingatlant több, mint 40 millió forintért értékesítenek, amit tavaly még 32 millióért is megvásárolhattunk. 

Pályafutás

– Ön a saját munkájában mennyire érzékeli a fellendülést az elmúlt időszakban?

– Speciális helyzetben vagyok, hiszen húsz éve dolgozom az ingatlanszakmában, és alapvetően ajánlások útján kerülök kapcsolatba ügyfelekkel, hideghívásokkal nem foglalkozom. Vagyis tavaly sem tapasztaltam jelentősebb visszaesést, hiszen folyamatosan érkeznek hozzám az ügyfelek. Viszont az elmúlt három hétben ismét stagnálást észlelek, kivárást tapasztalhatunk főleg az eladói oldalon, de vevői részről is megtorpanást láthatunk. 

– Mi lehet ennek az oka?

– Nehéz meghatározni az okokat. Egyrészt talán a jelenlegi árak egyelőre már túl magasak a vevőknek, másrészt tanácstalanok az eladók, hiszen olyan hírek is érkeztek, hogy a kínai autógyár kapcsán mégsem lesz tömeges kereslet lakásokra, pedig sokan erre spekulálnak, harmadrészt a közelgő választások miatt is történhetett megtorpanás.

– Húsz év nagy idő! Annak idején hogyan választotta az ingatlanközvetítői szakmát, és hogyan tud azóta is sikeresen dolgozni?

– Angol tanárként végeztem az egyetemen, és mikor megszületett a lányom, már nem szerettem volna tanítani. Ekkor adódott egy lehetőség, hogy ingatlanközvetítőként kipróbáljam magam. Onnantól kezdve nem volt kérdés a pályaválasztásom, hiszen szerelem volt első látásra. Idén augusztusban lesz húsz éve, hogy tanácsadóként tevékenykedem. Mindig az elégedett ügyfelek motiválnak, ők visznek előre, az ajánlásokból pedig folyamatosan érkeznek az új megkeresések akár vevői, akár előadói oldalon. Az elmúlt 4-5 évben egyre többet foglalkozom albérletekkel, szerencsére az angol tanári végzettségem is segít, hiszen a külföldi egyetemi hallgatókkal könnyen megtaláljuk a közös nyelvet. A bérlakások kapcsán 70%-ban külföldi egyetemistákkal foglalkozom, sőt, a beköltözésük után is tartom velük a kapcsolatot, mert sok bérbeadó nem tud velük angolul kommunikálni. 

Albérletpiac

– Milyen bérleti díjakkal találkozhatunk Szegeden, hiszen az egyetem tele van külföldi hallgatókkal?

– Az albérletárak is nagyon elszálltak, az a panellakás, amit tavaly 110 ezer forintért adtak ki havonta, ma már 140 ezer forintba kerül.

Ez a magyarok számára lassan már a plafont jelenti, míg a külföldiek nem különösebben preferálják ezt a lakástípust. Ők inkább a minőségi ingatlanok irányába mozdultak el, de itt is emelkednek az árak. Tavaly egy jó minőségű, nappali plusz két félszobás otthont jó lokációban, közel az egyetemekhez 180-200 ezer forintért ki lehetett venni havonta, addig ma már ugyanezért a lakásért akár 270 ezer forintot is elkérnek. Ez drasztikus emelkedés minden célcsoport számára.

– Ha nő a kereslet és a kínálat, akkor az eladni kívánt lakásunk számára egyre több konkurencia jelenik meg a piacon. Adódik is a kérdés, hogy hol hirdessük meg az ingatlant, hogy valóban megtaláljuk a megfelelő vevőt?

– Az ingatlan.com lakáshirdetési portálon mindig hirdetek, hiszen ez a piac egyik legfontosabb fóruma.

Örülök annak is, hogy az ingatlan.com-on az Ellenőrzött Partner státuszt is megkaptam, mert ez az évtizedes tapasztalataim birtokában fontos jelzés az ügyfelek részére és presztízs számomra is. De alapvetően – akár a vevőkről, akár az eladókról van szó – szinte mindenki az ingatlan.comon hirdeti a lakását vagy itt keresgél új otthont.

Ingatlanközvetítői szakma

– Ahogy említette, Ön húsz éve dolgozik a lakáspiacon. Két évtized igazán elismerésre méltó időszak. De vajon kisebb vagy nagyobb ingatlanközvetítői irodában szeret dolgozni?

– Sohasem dolgoztam franchise rendszerű irodában, bár az első munkahelyem egy országosan működő cég volt. Nagyjából ötévente új helyen kezdtem el tevékenykedni, de minden cégnél irodavezetőként számítottak rám. Nagyon sok ingatlanos kolléga pályakezdésénél voltam jelen, akikre sohasem tekintettem konkurenciaként, hiszen ma is jó viszonyt ápolok velük. Öt éve pedig saját céget alapítottam, és mivel sok a céges megkeresés, ezért a katás vállalkozási formáról kft-re váltottam. Nagyon örülök, hogy folyamatosan fejlődik a vállalkozásom, és remélem, hogy ez a jövőben is így lesz.

– Milyen most az ingatlanközvetítők megítélése Magyarországon, hiszen húsz év alatt volt alkalma megtapasztalni, hogy milyen a „közhangulat”?

– Az ingatlanközvetítői szakma még mindig nincs megbecsülve, ellenben hálás vagyok az ügyfeleimnek, hogy pozitív kivételként tekintenek rám. Minden alkalommal igyekszem a szakmánk presztízsét növelni, nagyon sok fórumon jelenek meg, a helyi médiumoknak is rendszeresen adok interjúkat.

Alapvetően nem akkor vagyunk jó tanácsadók, ha bármit megígérünk a tulajdonosnak, csak azért, hogy egy megbízást megszerezzünk, hanem attól válunk jó és felkészült szakemberekké, ha korrektül részletezzük az adott lakás/ház valós ingatlanpiaci helyzetét, és az alapján állítjuk fel az értékesítési tervet.

– De az elmúlt 20 évben csak javult a szakma megítélése.

– Sajnos még romlott is a megítélés. A hozzá nem értők csak azt látják, hogy könnyen lehet a munka után jutalékot kapni, csak meg kell hirdetni az ingatlan.comon, és a lakás majd saját magát eladja. De természetesen a tanácsadói munkának nem ez a lényege, hanem az, hogy átlássuk az ügyfél életútját: miért adja el a lakást és hová akar továbblépni, vagyis teljes folyamatában kell szemlélni az élethelyzetét és az ehhez kapcsolódó ingatlanigényeket. Alapvetően 2-2,5%-os jutalékért dolgozom, ami kedvező díjszint a jelenlegi piacon. Ez nekem a jelentős költségeim ellenére megtérül, mert ahogy már említettem, az ügyfelek ajánlanak az ismerőseiknek, rokonaiknak. Visszatérve a szakmára, én mindig reménykedem abban, hogy az ingatlanközvetítői tevékenység egyszer olyan megbecsült foglalkozás lesz, mint azt például Nagy-Britanniában vagy az USA-ban tapasztalhatjuk.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!