Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Miben különbözik az önálló ingatlanközvetítő a hálózatoktól?

A magyar ingatlanközvetítői piacon a statisztikák szerint egyre több ingatlanközvetítő, tanácsadó próbál meg egyedül vagy kisebb irodákban boldogulni. Ezáltal személyre szabottabban több időt tudnak az ügyfelekkel foglalkozni, miközben minőségi szolgáltatásokat nyújtanak jó ár-érték arányban.

ingatlanközvetítő

Az egyéni ingatlanközvetítők egyre nagyobb szerepet játszanak a magyar piacon, amely az ingatlan.com statisztikáiból is jól látszik. Az elmúlt években az ingatlanközvetítő irodák száma nőtt, míg 2018-ban nagyjából 3000 működött, addig 2022-ben 4200 tanácsadói irodát regisztráltunk. Ezzel párhuzamosan azonban nem dolgozik több referens a piacon. Hiszen nagyjából 10 ezer közvetítő tevékenykedik országszerte évek óta, akik közül 8000-8500 rendszeresen hirdet az ingatlan.com oldalán.

Vagyis egyértelműen látszik, hogy az irodák számának növekedésével az önálló útra lépő tanácsadók száma emelkedik. Ezzel együtt az átlagos ingatlanközvetítő iroda mérete egyre kisebb. Ez pedig azt a tendenciát jelzi, hogy a hálózatokban eltöltött kezdeti időszak után egyre többen nyitnak saját vállalkozást vagy csatlakoznak kisebb irodákhoz, közösségekhez.

De vajon mi a különbség a hálózatok és az önálló közvetítők munkamódszere között? Röviden megfogalmazva, az önállóan tevékenykedő szakemberek versenyképességét a mennyiségi szemlélettel ellentétben a minőségi szolgáltatások, a személyesség, valamint a munkájukhoz kapcsolódó megfelelő ár-érték arány biztosítja.

Mennyiség helyett minőség

A nagy hálózatoknál alapvetően a mennyiségi szemlélet uralkodik, ennek következtében egy-egy ügyfélre kevesebb idő jut. Ezzel ellentétben az önállóak kevesebb ingatlant árulnak, ezért több energiát és időt tudnak fordítani egy-egy megbízásukra.

„Nagyon kevés ingatlannal foglalkozom, egyszerre tíznél több megbízásom nincs. A hálózatoknál akár 50-100 címmel is dolgoznak, én viszont a megbízásaimra jelentős energiát fektetek, ezért az ingatlanokat el is adom sikeresen” – mondta Csorba Dániel blogger és ingatlanközvetítő egy korábbi interjúban.

Olvasd el a teljes interjút: Hogyan építsünk önálló ingatlanközvetítői márkát? Megszólal a sztárblogger

A hálózatoknál mennyiségi kényszerben dolgoznak mind a franchise partnerek, vagyis az irodatulajdonosok, mind az ingatlantanácsadók. Ha franchise partnerként elindít valaki egy irodát, akkor ugyan kap módszertant, központi képzéseket, adatbázis-szoftvert, de folyamatosan nyomás alatt dolgozik, hogy kifizethesse a franchise díjat és a rezsiköltségeket. Ugyanígy a tanácsadóknak is folyamatosan sok lakást kell behozniuk a rendszerbe, hogy azokból el lehessen adni és megmaradjon az iroda fenntarthatósága.

„Irodavezetőként folyamatosan toborzol. Az új munkatársak pedig bármilyen ingatlant behoznak, csak legyen eladó lakásállomány függetlenül attól, hogy rossz a kínálati ár, amiért nem lehet eladni, vagy pedig olyan rossz a lakás, hogy nem is szabadna vele foglalkozni. A mennyiség tehát nem párosul minőséggel, ezért kedvezőbb, ha csak én foglalkozom egy adott lakással, miután a tulajdonossal egy korrekt árban megállapodunk, így kellő energiát tudok az ingatlanra és a hirdetésére fordítani”nyilatkozta Mlinárik Márton ingatlanspecialista és vlogger a hálózatok mindennapjairól.

Olvasd el a teljes interjút: A siker titka: miért jó független ingatlanosnak lenni?

Személyesség és referencia

Az ügyfelek nem igazán ismerik a nagy hálózatokat, hiszen egy átlagember az életében viszonylag kevés alkalommal értékesít ingatlant. Vagyis az ingatlanközvetítők megítélésénél az a lényeges, hogy hogyan képes megteremteni a bizalmi légkört az eladóval az első találkozás alkalmával, milyen szakmai képességekkel rendelkezik és mekkora energiát kíván a munkába fektetni. 

„Nem az a fontos az ügyfelek számára, hogy franchise rendszernél dolgozol-e, vagy éppen önállóan tevékenykedsz. Hanem milyen emberi kvalitásaid vannak, hiszen az eladók nem a céggel, hanem az emberrel kötnek szerződést. Bátran kijelentem, hogy a mi munkánk sikerének 98%-a a személyiségtől függ. Azért döntenek melletted, mert szimpatikusnak és hitelesnek találnak, amit a kommunikációddal is alá kell támasztanod” – érvel Csorba Dániel.

A bizalmi légkör megteremtése nem csupán egyszeri alkalom. Hiszen aki jól végzi a dolgát, az egyre inkább referenciák útján jut újabb megbízásokhoz, és kevésbé van ráutalva a hideghívásokra. A referencia azt jelenti, hogy az egyik ügyfél ajánlja a másikat. Így hosszú idő alatt kialakulhat egy olyan szakmai nimbusz és megbecsültség, ami biztosítja az adott tanácsadó sikeres működését.

„Amikor kimegyünk egy ügyfélhez, az eladó nem a cégnek adja a megbízást, hanem a személynek. Ezért ki kell alakítani egy bizalmi légkört, ami persze nem könnyű ilyen rövid idő alatt. Ha ajánlás útján jutott el az ingatlanközvetítő az eladóhoz, akkor előnyt élvez, hiszen a bizalom kialakulásának az útján jobb pozícióban van. Ez esetben már nem a közvetítőnek kell eladnia magát, hogy az eladó megbízza a munkával, hanem teljes erőbedobással a feladatra koncentrálhat. Rugalmasnak és nyitottnak kell lennünk a személyesebb kapcsolatokra és a személyre szabottabb szolgáltatásokra az ügyfelek irányában”mondta Kovács Kornél, az Ingatlanpáholy alapítója.

Olvasd el a teljes interjút: Ezért érdemes önálló ingatlanközvetítőként dolgozni!

Minőségi szolgáltatások

Az önálló ingatlanközvetítők egyre inkább minőségi szolgáltatásokat nyújtanak. Így a személyre szabottság többek között jelenti a hirdetések professzionális összeállítását, a megfelelő célcsoportok megtalálását, akik valóbban éppen azt az adott ingatlant keresik, adott esetben a home staging-et, vagyis a lakás felkészítését a sikeres értékesítésre, vagy éppen a kedvező hitelajánlatokat. Ezek mind-mind növelik az egyéni tanácsadók munkájának nívóját és az esélyt a viszonylag gyors értékesítésre.

Alapvetően az nem szolgáltatás, hogy bérlek egy irodát, ahol van egy számítógép és egy nyomtató, télen pedig meleg van. Ez egy idejétmúlt konstrukció. Vagyis nem a materiális dolgokra – mint például az iroda – kellene koncentrálni, hanem a közvetítő személyiségére, vagyis magára az emberre. Ez pedig nem a hálózatoktól függ, hanem a rátermettségtől, az empátiától, az értékesítési vénától, a piacismerettől, a szakértelemtől és még sorolhatnánk” – hangsúlyozza Mlinárik Márton.

Mennyi legyen a jutalék?

Hatalmas arányú a fluktuáció, a lemorzsolódás a hálózatoknál. Mert egyrészt ha egy tanácsadó tehetséges a szakmájában, akkor 1-2 év után a saját lábára állhat, másrészt pedig ha számára nem passzol ez a munka, akkor végképp befejezi ezt a tevékenységet. A franchise rendszerben a jutalékból kevesebb a tanácsadó részesedése, míg az önállóak nagyobb részt kaphatnak meg a teljes összegből.

Az elmúlt években egyre inkább csökkent a jutalékok szintje szerte a nagyvilágban. Nálunk is 3-3,5% környékén már sok jó ár-érték arányban dolgozó tanácsadóval találkozhatunk. A díjak szintje persze függ attól is, hogy mekkora részesedést kap a hálózat és mennyit a közvetítő. Az önálló tanácsadók ezért sokkal hatékonyabban tudnak dolgozni, hiszen a saját vállalkozásukat működtetik.

„Mi 3,5 százalékkal dolgozunk, ami korrekt összeg, hiszen mi olyan mértékben invesztálunk minden megbízásunkba, ami a jelenlegi hazai piacon nem tapasztalható. Ha nem teszünk a munkába kellő energiát, akkor akár egy éven keresztül is folyamatosan jönnek-mennek az érdeklődők, de nem lesz eladás, miközben folyamatosan le kell értékelni az árat. De mi arra koncentrálunk, hogy jó áron keljen el az ingatlan, és csak az a néhány érdeklődő nézze meg, akik közül kikerül az igazi vevő” – tette hozzá Kovács Kornél.

Eladó ingatlant keresek

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!