Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Városi legendák a napelemes rendszerekről

Tőkés Ernő
gépészmérnök
A Best Solar Kft. ügyvezető-tulajdonosa.
  • 4 perc olvasási idő
  • 2022.05.03.

A napelemes rendszerek hazai forradalma jelenleg is lázban tartja a fogyasztókat. Pláne, hogy szeptember újra elstartolhat a 100%-ban vissza nem térítendő napelemes támogatás második üteme. Ennek köszönhetően napelemes rendszerekről mindenki hallott már, sőt, néha véleménye is van. Ám ha a kettő keveredik egymással, abból általában tévhitek születnek. Lássuk a legnagyobb napelemes tévhiteket, amelyek szinte kiirthatatlanok a megújulók piacáról, noha valóságtartalmuk nincs.

A napelem úri hóbort, semmit sem ér

A legtöbben nehezen tartanak lépést az új technológiákkal, így érthetően bizalmatlanok azokkal szemben. Pláne akkor, ha nincs a közelükben olyan rendszer, amelyet szakértői gárda tervezett és telepített. Pedig ennyien nem tévedhetnek: már tavaly majdnem átlépte az összes lakossági napelemes rendszer darabszáma a 135 ezer darabot, vagyis már ennyi ingatlan fedezi energiafogyasztását megújulókból. Ha a rendszer semmit sem érne, minden bizonnyal nem terjedne futótűzszerűen a használata, hiszen a negatív információ – mint tudjuk – mindig gyorsabban terjed.

Nem éri meg. Ha megveszed, soha nem térül meg.

A napelemes rendszerek megtérülése egy egyszerű képlettel könnyen kiszámítható, ezért nem kell a szakemberek véleményére hallgatnunk, ha nem akarunk. Magunk is összegezhetjük az eredményt, mikorra térülne meg a rendszerünk, ha figyelembe vesszük a jelen fogyasztásunkat, az energiaárakat és a háztartási méretű kiserőmű bekerülési költségét. A szakemberek számítása szerint – a jelenlegi, rendkívüli előnyös áramárak mellett – körülbelül 10-12 év, de ha pályázati forrást is felhasználunk a telepítéshez, ez az idő akár a felére is csökkenhet. Mivel egy napelemes rendszer a jelenlegi tudásunk és a tapasztalataink alapján akár 30 évig is üzemel (természetesen valamennyire csökkenő hatásfok mellett), ez a beruházás tíz év után hasznot termelhet nekünk. Ha pedig a jövőben emelkedne az áram ára, akár 5-6 év múlva is megtérülőre fordulhatna rendszerünk.

Telepítés után búcsút mondhatunk az áramszolgáltatónak.

Sajnos ez nem igaz. Az áramszolgáltatóval a továbbiakban is együtt kell működnünk. Hiszen az áramfeleslegünket a jövőben ő veszi majd át, ha pedig többet fogyasztunk, mint amit a rendszer termelt, azt a szolgáltatótól vásároljuk majd meg. Így az áramszolgáltató a jövőben is az életünk része marad. Persze ha szeretnénk szigetüzemű, hálózattól független rendszert kiépíteni, ebben az esetben valóban nem lesz több dolgunk a szolgáltatóval.

Napelemmel nincs több áramszámla!

Bármennyire is szeretnénk, a sárga csekkre továbbra is számíthatunk. Hiszen az éves fogyasztást ugyanúgy mérőóra, igaz, speciális, úgynevezett ad-vesz mérőóra méri, így a szolgáltató az év végén elszámolja az esetleges többlettermelésünket, vagy ha kevesebbet termeltünk, mint amennyit fogyasztottunk, kiszámlázza fogyasztásunkat. Vagyis a sárga csekk marad, azonban jóval kevesebbre és elenyésző fizetnivalóra számíthatunk, ha okosan terveztük a rendszert.

És éjszaka mivel világítasz?

A legtöbbször megfogalmazott városi legenda szerint éjszaka, télen vagy éppen borús időben a panelek nem termelnek áramot, így a napelemes rendszer csak szikrázó napsütésben és nyáron használható. Ez nem így van. A technológia fejlődése miatt ugyanis a panelek egyre nagyobb hatásfok mellett képesek arra, hogy szűrt fényből is energiát állítsanak elő. Bár az igaz, hogy ezekben az időszakokban a teljesítményük visszaesik, de a panelek este, télen és borús időben is dolgoznak.

A szomszédom állandóan takarítja, kell ez neked?

Ha már fent van a tetőn a napelemes rendszer, senki sem akar többet törődni vele. Ezért sokakat aggaszt, ha koszos lesz a felületük, muszáj a tetőre másznia, hogy azt letakarítsa. Ez téves elképzelés, nincs szükség ilyen mutatványokra. A panelek kialakítása, telepítési szöge olyan, hogy egy esetleges porréteget a következő eső letakarítja majd a panelekről, a havat pedig az első napsugarak leolvasztják róluk. Vagyis tisztítani, gondozni nem kell őket. Persze vannak, akik a teljesítmény maximalizálása érdekében egy egyszerű kerti locsolótömlővel lemossák a panelek felszínét. Ez azonban nem szükséges, a panelek enélkül is megfelelően működnek. 

Ismerek valakit, akinek mióta megvan a napelem, még csak a közelébe sem ment.

Bár takarítani nem kell a paneleket, karbantartásra szükség van akkor is, ha sok telepítő cég nem így hirdeti a napelemes rendszereket. Hiszen a gázkazánt, a kéményt is ellenőriztetjük a saját biztonságunk érdekében, ezért jó, ha a napelemes rendszerünkkel is így járunk el. Ezzel ugyanis megelőzhetjük a nagyobb meghibásodásokat, időben cserélhetjük például a csatlakozásokat, és átvizsgálhatjuk a rendszer kábeleit, az invertert, és más fontos rendszerelemet. Ezzel meghosszabbíthatjuk a rendszer élettartamát, és biztonságban tudhatjuk családunkat, az ingatlanunkat és más értékeinket.

A cikk szerzője Best Solar Kft., a napelemes szektor meghatározó szereplője, amely nemcsak a lakossági, de a vállalati piacon is rendkívüli tapasztalatra és szakértelemre tett szert.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!