Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Okosotthon, ami pénzt spórol nekünk

  • 3 perc olvasási idő
  • 2022. április 4.

Egy jól automatizált épület a jobb energiahatékonyság jegyében sok környezeti hatásra tud reagálni. De vajon mennyi terhet vesz le egy okosotthon a vállunkról és mennyi pénzt spórol nekünk?

Egy jól automatizált épület a jobb energiahatékonyság jegyében sok környezeti hatásra tud reagálni. De vajon mennyi terhet vesz le egy okosotthon a vállunkról és mennyi pénzt spórol nekünk?

Egy igazi okosotthon figyeli a rutinunkat, így optimalizálja a működést. Erre a legjobb példa a klimatizálás, aminek legegyszerűbb formája az árnyékolás megfelelő használata. Ezzel a megoldással a nyári nap sugarait zárhatjuk ki, így kevésbé melegszik fel a szoba. Ugyancsak fontos a megfelelő levegőcsere is, ami egészséges környezetünk elengedhetetlen eleme. Ezért a megfelelő kereszthuzattal rövid idő alatt nagy légtömegeket tudunk átmozgatni, viszont fontos, hogy ezt optimálisan tegyük. Hidegebb időben például célszerű a melegebb napszakokban megtenni, amikor fűtésre kevésbé van szükség, így pénzt spórol a saját rendszerünk. De nem csak télen, nyáron is lehet optimalizálni a működést, például azzal, hogy a szellőztetés alatt a klímaberendezést készenléti állapotra kapcsoljuk. Ilyenkor az éjszakai hűvösebb levegőt érdemes felhasználni a lakás hőmérsékletének csökkentésére.

Vezéreljünk?

Az okosotthon klimatizálásához alaposan terveztessük meg a ház hűtés-fűtés és légtechnika rendszerét, hiszen a mai modern technológiákkal hosszú távon sokat lehet spórolni. A manapság egyre inkább elterjedt hőszivattyúk mellé például sokszor javasolnak napelem telepítést is, amivel az ingatlan önfenntartóbb tud lenni. Fontos az is, hogy milyen vezérlést használunk, mert a mai eszközök döntő többsége nem szereti az áramelvételes lekapcsolást, ez ugyanis élettartamcsökkenéssel jár. Fontos a megfelelő rendszer kiválasztása, hiszen a különböző hűtési és fűtési megoldások más és más hatékonysággal és felfűtési vagy lehűtési idővel rendelkeznek. A padlófűtés például egy nagy tehetetlenségű rendszer, de cserébe energiatakarékos. Ezzel szemben a split klíma gyorsan tudja a helyiség felfűtését elvégezni, de jóval drágábban teszi ezt. Ha ezt a két rendszert és a fenti javaslatokat ötvözzük, akkor maximalizálhatjuk a komfortérzetünket. Persze számolhatunk még egyéb rendszerekkel is, mint az infrapanelek vagy éppen a fan-coil megoldások.

A védelmet is ellátja

De nem csak kényelmi funkciókat, sok esetben a kár megelőzését is ellátja az automatizált rendszer. Ilyen megoldás például a napellenzők behúzása vihar esetén, a zsaluzia lezárása vagy éppenséggel a tetőtéri nyílászárók és szellőztetők motoros csukása. Ezt az ingatlan saját szenzorai akár internetes előrejelzés alapján is vezérlik. Ilyen probléma még a vízbetörés is, amit okozhat külső hatás vagy éppen egy tönkrement háztartási gép is. Ilyenkor az adott rész áramtalanítása, a vízvezeték elzárása vagy akár a szivattyú elindítása is megoldható. Ezek leginkább akkor jönnek jól, ha épp nem tartózkodunk otthon, de vannak olyan veszélyek, amelyek nem ennyire látványosak. Sokszor fordul elő penészedés okozta kár, mely az adott helyiség páratartalma és nem megfelelő szellőztetése miatt alakulhat ki. Sőt, akár a nyílászáróknál nem megfelelően cirkuláltatott levegő is okozhat helyi penész foltokat. Ez azon túl, hogy kárt tesz az ingatlanban, egészségtelen is.

A fenti példákban csak felületesen érintettük azokat az automatizálási lehetőségeket, amikre egy okosotthon rendszer valójában képes. Legtöbbször elmondható, hogy a jó automatizálások terén a telepítést végző szakmai tapasztalata számít igazán és nem az eszközök. Emiatt érdemes mindenképpen konzultálni a megfelelő szakemberekkel, hogy jól működő, automatizált, kényelmes legyen az otthonunk.

Okosotthont keresek!

További hasonló cikkek az Okosotthon Magazinban >>

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!