Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Így legyen szuper Wifi otthon!

  • 6 perc olvasási idő
  • 2022. május 28.

A Wifi napjainkban már központi kérdés, illetve alapvetés a háztartásokban. Egy kisebb lakás esetén a hálózattervezés legtöbb esetben nem jelent gondot, még akár a szolgáltatói router is ellátja a feladatot. De mi a helyzet egy többszintű családi ház esetében? Az alábbiakban átfogó képet, illetve iránymutatást adunk az elinduláshoz.

A szülők otthonról dolgoznak, a gyerekek pedig otthon számítógépről tanulnak

Mit kell tudni a szolgáltatói routerekről?

Ezen eszközök könnyen telepíthetőek, mivel nagyrészt a szolgáltató fogja üzemeltetni. Ez annyit jelent, hogy kevesebb beállítási lehetősége nyílik a felhasználónak, ami általános felhasználás mellett elég is egy kisebb lakásban. Mostanában egyre több szolgáltató routerrel egybeépített modemet telepít, így ha saját routert szeretnénk használni, akkor ezt jelezni kell a szolgáltató felé, aki elvégzi a szükséges beállítást.

2,4 GHz, 5 GHz és a Wifi 6

A vezeték nélküli hálózati eszközök jelenleg a 2,4 GHz és az 5 GHz sávot használják. Az új Wifi 6 is ezekre a frekvenciákra támaszkodik, de a felhasználás módja változik. Az olcsóbb routerek sok esetben csak az előbbit, míg a drágábbak mindkettőt támogatják. Ökölszabály, hogy minél alacsonyabb a frekvenciasáv, annál kevesebb adatot tudunk egységnyi idő alatt közvetíteni, viszont nagyobb távolságra ugyanakkora adóteljesítmény mellett. Mivel a Wifi esetén az adóteljesítmény törvényileg szabályozott, ezért a gyártók egyre komolyabb antenna-technológiákkal próbálják ezt a megkötést kompenzálni. A készülékek adatátviteli sebességét megabit per másodpercben szokták megadni (MBit/s). Manapság minden telefon, tablet és TV támogatja mindkét frekvenciasávot, viszont a biztonsági kamerák és a jelenleg kapható wifis okosotthon-eszközök többsége inkább a 2,4 GHz-n kommunikál. Nagy változást majd a Wifi 6 fog hozni, mivel a korábbi változatokkal ellentétben, ez már alapból támogatni fogja az internetre kapcsolt okoseszközeinket (IoT), de ehhez az szükséges, hogy ezek a termékek is támogassák az új szabványt.

Egyszerűbb routerek

Az árszegmens alsó részében az úgynevezett SOHO (Small Office, Home Office) routerek helyezkednek el. Ezek jellemzően kisebb teljesítményű, nem túl sok beállítással rendelkező termékek. Sok ilyen eszköz csak a 2,4 GHz sávot támogatja, ami miatt az elméleti maximum sebesség nagyjából 300 MBit/s (Wifi 4, 802.11n). Ezek ugyan alap internethasználatra elegek, de streamingre, játékra, illetve egyidejűleg több felhasználó kiszolgálására már kevésbé. Szerencsére egyre több router támogatja az 5 GHz sávot is, amivel az előbbi sebesség jelentősen növelhető (Wifi 5, 802.11ac).
Az ilyen belépő routerek feldolgozási sebessége, memóriája is kevés, ezért általában 30-40 eszköznél többet nem tudnak kiszolgálni.

Router

Routers in all their detail with their reflection on wooden table

Komolyabb routerek

Ha több eszközzel rendelkezünk és a streaming-szolgáltatásokat is zökkenőmentesen szeretnénk Wifin élvezni, akkor már a közepes ársávban található, nagyobb adatátvitellel rendelkező routerekben érdemes gondolkodnunk. Ezek jellemzően több antennával rendelkeznek, amik képesek irányítani a jelet a kliens felé (beamforming). Másik fontos tulajdonságuk, hogy egyidejűleg több eszközzel is képesek kommunikálni (MIMO). Ezen routerek többsége akár 100 eszközt is képes megfelelően kezelni (Wifi 6 esetén akár többet is). Ebben a szegmensben sokkal több beállításra is lehetőségünk van, illetve több kiegészítő funkciót is kapunk. Nem véletlen, hogy sok gyártó kiemeli a termék adatlapján a memória méretét és processzor sebességét. Ennek ellenére nem javasolt, hogy a routeren futtassunk egyéb szolgáltatásokat (fájlmegosztás, letöltés), mivel akkor a hálózati műveletektől veszünk el erőforrást.

Több antennás router, akár 100 eszközt is képes megfelelően kezelni

Jelismétlők

Ha nem ér el a szoba egyik sarkába a Wifi, vagy nagyon lassú, akkor van egy egyszerű megoldás. Tegyünk be a végpont és a router közé egy jelismétlőt. Ez pont azt csinálja, amit a neve tükröz, azaz létrehoz egy kisebb wifi hozzáférési pontot, amivel összeköti az eredeti router wifi hálózatát. Ebben az esetben viszont tudnunk kell azt, hogy a jelismétlők a felére csökkentik az átviteli sebességet és nem minden okosotthon-eszköz támogatja a használatukat. Ezért nagyobb ingatlanba nem ajánlott a használatuk.

Mesh routerek

A mesh routerek alapesetben sima routerként is használhatóak, erejük viszont akkor mutatkozik meg, ha legalább párban vannak beüzemelve. Ilyenkor a jelismétlőhöz nagyon hasonlóan működnek, viszont szoftveresen és adott esetben hardveresen (dedikált antenna) is felkészítették őket az egymás közötti kommunikációra (akár több mesh router irányába is). Ez a kommunikáció a rendes adatfolyamtól függetlenül működik, ezért hatékonyabb tud lenni egy egyszerű jelismétlőnél. Az ilyen módon használt router viszont az elméleti sebességének felét, vagy negyedét képes csak biztosítani. Jó hír azomban, hogy ha kábellel kötjük össze őket, akkor automatikusan átállnak hozzáférési pont üzemre, így a teljes kapacitásuk felszabadul.

Hozzáférési pontok (AP)

A wifi jelének szórására készült eszközök, amik a vezetékes hálózatra csatlakoznak. Sok esetben ezen keresztül kapják a működésükhöz szükséges tápfeszültséget is (PoE). Ezek az eszközök tehermentesítik a routert, mivel maguk gondoskodnak a rájuk csatlakoztatott wifi eszközök kezeléséről. Ebben az esetben a “mindent tudó” wifi router helyett inkább egyszerűbb – de nagymértékben konfigurálható – vezetékes átjárókat szoktak alkalmazni (security gateway). Nagyobb ingatlanokba, irodába ezt a megoldást szokták telepíteni.

Wifi elhelyezése

Ha csak egy routerünk van, akkor lehetőleg az ingatlan közepén helyezzük el, minél közelebb a plafonhoz (így az esetleges emeleten is lehet jel). Mivel a rádiós jel – így a wifi – terjedését is nagyban befolyásolja a falazat típusa, ezért a lakáson belüli távolságok nagy valószínűséggel nem egyenletesen részesülnek majd lefedettségben. Ezt magunk is kimérhetjük erre készült mobilalkalmazásokkal, így próbálkozhatunk az elhelyezés módosításával.

Router az ingatlan közepén, a nappalibanBizonyos méret felett viszont szükség lesz újabb eszköz elhelyezésére. Szerencsére elérhetőek tervezőeszközök, melyek az alaprajz mentén és a falazat paramétereinek megadása után képesek javaslatot tenni az elhelyezésre. Ezekkel akár több eszköz árát is megspórolhatjuk.

Megfelelő frekvenciasáv

A 2,4 Ghz az egyik legnépszerűbb frekvenciasáv, ezért jellemzően túlzsúfolt (főleg nagyvárosi környezetben). A Wifi itt osztozik a Bluetooth és Zigbee-technológiákkal is. Míg ez a kettő jellemzően nem zavarja meg a Wifi-hálózatunk stabilitását (fordítva már inkább jellemző), addig egy másik Wifi router nagyban ronthatja a lefedett területünket. Ezért érdemes az adott frekvenciasávon belül átmenni egy másik csatornára. 2,4 GHz-en 13 csatorna érhető el Európában, míg az 5 GHz sávban 24 csatorna. A kettő számozása eltér, de szerencsére elérhetőek itt is olyan alkalmazások, amik megmutatják, mely csatornák szabadok.

Egy kéz használja a tabletet, felette illusztráció a wifi, mobilnet stabilitásáról

Roaming

Ha több Wifi hozzáférési ponttal rendelkezünk, akkor az ajánlott felhasználási mód, hogy ezek ugyanazon a néven szórják a Wifi-t, illetve a roaming bekapcsolt állapotban legyen. Ez teszi lehetővé, hogy például a telefonunkkal a házban mozogva, megszakítás nélkül tudjunk internetezni, mert a háttérben észrevehetetlenül vándorol egyik hozzáférési pontról a másikra. Bizonyos okoseszközöknél azonban oda kell figyelni, mert egyesek nem támogatják a roamingot. Ezeket kivételnek kell felvenni.

További hasonló cikkek az Okosotthon Magazinban >>

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!