Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Az árajánlat három nélkülözhetetlen eleme

blogger, ingatlanközvetítő
A budai ingatlanok szakértője.
  • 4 perc olvasási idő
  • 2023. június 9.

Az előző bejegyzésekben átbeszéltük, hogy hogyan készíthetünk ütős ingatlanhirdetéseket, illetve megismerkedtünk azokkal a hibákkal is, amiket érdemes elkerülnünk. Amint a hirdetésünk hatására megjelennek az érdeklődők, idő kérdése, hogy megérkezzen a várva várt ajánlat is. Mire figyeljünk az árajánlat során, milyen szempontokat érdemes mérlegelnünk, és mi az a három nélkülözhetetlen elem, amiben feltétlenül meg kell állapodnunk az érdeklődővel?

A klasszikus nyitókérdés

A kérdés nem ismeretlen, hiszen az ingatlanadásvételen túl megannyi szituációban találkozhattunk már a klasszikusnak számító, viccesnek szánt, feszültségoldó “Mennyit engedünk a feléből?”, vagy az “Ez az ár mennyire van kőbe vésve?” indítással.

Nem ritka, hogy ez a kérdés az előszobában hangzik el, ahol egy szűk térben akár hárman, négyen is egymással szemben állunk, és zavartan keressük egymás tekintetét. 

Amikor az egyik legjobb barátomat készítettem fel erre a helyzetre, én azt javasoltam számára, hogy ott és akkor ne menjen bele tárgyalásba, hanem kísérje be őket egy szobába, ültesse le a vevőket, kínálja őket kávéval, rágcsálnivalóval. A lényeg az, hogy a megbeszélés helyét helyezze egy kényelmesebb térbe, illetve fokozza a vevők komfortérzetét. 

Természetesen ezzel még nem oldódik fel a helyzet, hiszen miután leültek egymással szemben, a vevő kérdő tekintettel nézett a tulajdonosra, várta a válaszát.

A tulajdonos egyetlen jó válasza

Ebben a helyzetben a tulajdonosnak egyetlen egy jó válasza lehetséges, ami a következő: A hirdetésben leírtam egy irányárat, ön ezt gondolom nem találja túl magasnak, hiszen akkor nem lenne itt, mi lenne az ön ajánlata?Tapasztalatból mondom, hogy mielőtt belefutnátok egy számháborúba, érdemes tisztázni, hogy egy összeg, egy szám, még nem ajánlat. Három alap paraméterben mindenképpen meg kell egyeznetek és csak utána következik a többi, kevésbé fontos pont összehangolása.

1. Vételár

Természetesen az ajánlat egyik, ha nem a legfontosabb pontja, maga a vételár. Ezen nincs mit ragozni, hiszen felelőtlen dolog lehet alkuötleteket adni látatlanban. Arról nem is beszélve, hogy nem is olyan régen, nemhogy az alku minimalizálása volt a cél, de előfordult az is, hogy licit alakult ki a vevőjelöltek között. Nyilván a tulajdonos ismeri a saját élethelyzetét, ő tudja, mióta árulja az adott ingatlant, mennyi ideje van eladni, vagyis csak ő tudja azt is, hogy mi az az összeg, amivel elégedett lehet. Itt azért zárójelben jegyzem meg, ha megbíz egy ingatlanértékesítő kollégát az értékesítéssel és ezt elmondja neki, azzal sokat segíthet.

2. Fizetési ütemezés

A vételár mellett nagyon fontos megegyezni a kifizetés ütemezésében is. Vannak olyan élethelyzetek, amikor a tulajdonosnak azonnal szüksége van a vételárra. Akár egy bedőlt hitel kifizetése, egy üzleti lehetőség, ami magas haszonnal kecsegtet, de nagyon gyors invesztíciót kíván, számtalan ilyen lehet. Ebben az esetben ő valószínűleg a vételárban lesz rugalmasabb, de nem biztos, hogy meg tudja várni, hogy megérkezzen a vevő bankhitele, esetleg lejárjon a lekötött betétje. Tehát ők hiába egyeznek meg a vételárban, mégsem biztos, hogy üzlet lesz a dologból, ha ezt a pontot nem tudják rendezni.

3. A birtokbaadási időpont

Az ingatlan birtokbaadásának, mint aktusnak a legfontosabb feltétele természetesen a végkifizetés megtörténte lesz. Tehát amikor a tulajdonos a teljes vételár birtokában van, akkor fogja a vevő kezébe adni a lakás és a hozzá tartozó helyiségek kulcsait.

Vannak olyan helyzetek szép számmal, amikor a vételár összege rendelkezésre áll, de az időpontban nem tudnak megegyezni és ezen múlik az üzlet. A legjellemzőbb, amikor a család még az értékesíteni kívánt ingatlanban él, de kinőtték, kellene egy kicsivel nagyobb, de nincs meg rá a pénz, a jelenlegi otthonuk ára is kell hozzá. Ez ma sem ritka eset. Jól határozták meg az árat, jók a hirdetések, pár nap alatt meg is jön a vevő. Ő azért ennyire gyors, mert szorítja az idő, hiszen a sajátját eladta, lassan neki onnan ki kell pakolni, de nincs hova. Illetve miután megtalálta az említett ingatlant lenne, de nagyon gyorsan érkezett, így a tulajdonos még nem találta meg azt, ahova ő költözne. Elvileg a vételár összege rendelkezésre áll, de nem biztos, hogy üzlet lesz belőle.

Hogyan tovább?

Tehát ott tartottunk, hogy ültök a kanapén, a kávé, ropi lassan elfogyott, a hangulat egyre oldottabb, hiszen mindhárom pontban sikerült közös nevezőre jutni.

Már csak egy dolog van hátra: Mi maradjon a lakásban? Teljesen kiürített állapotot szeretne a vevő, vagy beleszeretett a csillárba, tálalószekrénybe, vagy bármi másba?

Ez már viszonylag egyszerű lesz, mire megérkeztek ehhez a ponthoz, az is kiderülhet, hogy vannak közös ismerőseitek és előkerülhet a nagypapa körtepálinkája is.

Amennyiben egy ingatlanértékesítőt bíznál meg az ingatlanod értékesítésével, keress kérlek bizalommal.

A cikk szerzője Milovecz László blogger, ingatlanközvetítő, a budai ingatlanok szakértője. A szakember korábbi írásai, megbízóinak véleményei, valamint a kapcsolatfelvételi lehetőségek megtalálhatók az alábbi linken.

Eladom az ingatlanom

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!