Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Mennyit kóstálnak a magyar ingatlanközvetítői jutalékok?

Az ingatlantanácsadók jutalékairól készült sorozatunkban már felvázoltuk az egyes országok átlagos díjszintjét az USA-tól kezdve egészen a közép-európai régióig, és megállapíthattuk, hogy azok folyamatosan csökkennek. Most térjünk vissza Magyarországra, ahol az ingatlan.com adatai szerint jelenleg 3% körüli átlagos jutalékszinttel számolhatunk. Az elmúlt húsz év hazai árváltozásairól és a tanácsadók szolgáltatási színvonaláról beszélgettünk Balla Ákossal, a legrégebbi hazai alapítású ingatlanközvetítő-hálózat, a Balla Ingatlan tulajdonosával.

Az ingatlanközvetítői díjak hazai alakulása

Az ingatlan.com oldalán mintegy tízezer ingatlanközvetítő hirdet, akik közül több mint háromezer tanácsadó tette nyilvánossá, hogy hány százalékos jutalékkal dolgozik. Ezek alapján Magyarországon jelenleg 2,95% az átlagos ingatlanközvetítői díj az értékesített ingatlan után. De vajon hogyan alakultak ezek a díjak az elmúlt évtizedekben?

– Érdemes visszamenni az időben egészen az ezredfordulóig. Hiszen kisebb-nagyobb eltérésekkel akkor jelentek meg a magyar ingatlanközvetítői piacon a nagy hálózatok, amelyek közel húsz éves múltra tekinthetnek vissza. A kezdeti időkben lényegesen magasabb díjakkal találkozhattunk, hiszen az átlagos jutalékszintek 4-6% között mozogtak. A franchise hálózatok magasabb jutaléka mellett több cég már akkoriban is alacsonyabb díjakkal dolgozott. Sőt, talán még emlékezhetünk arra, hogy az önálló, „fapados” közvetítők akár 1,5%-os jutalék mellett is hirdettek lakásokat.

Nehéz összehasonlítani az akkori viszonyokat, hiszen azóta jóval érettebbé vált a magyar ingatlanpiac is. Régen például sokkal nehezebb volt egy laikus számára értelmezni, hogy mennyit is ér pontosan a lakása.

– Így van, ma már egyre transzparensebb a piac, egyre több információ áll a vevők és az eladók rendelkezésére számos csatornán. Azonban azt is hangsúlyoznunk kell, hogy az akkori magasabb jutalékszintek jóval alacsonyabb ingatlanértékek mellett jelentkeztek. Jól tudjuk, hogy az elmúlt tíz évben mekkora árnövekedést ért el a magyar piac, vagyis az akkori jutalékszintek reálértéke nem hasonítható össze a mai összegekkel.

De hogyan lehetett ekkora szórás a jutalékok között, hiszen óriási különbségeket is tapasztalhattunk?

– A különböző jutalékszintek természetesen együtt jártak a szolgáltatások egyenetlenségével is. Itt kell megemlítenünk a feketézőket, akik nem adóztak, nem tartottak fenn irodát és infrastruktúrát, sok esetben csak egy papírfecnire írt listát adtak át az ügyfeleknek. Emlékezhetünk olyan esetekre is, hogy ha valaki albérletet keresett, akkor egy kétes szakértelemmel rendelkező illetőtől kapott egy kockáspapíron néhány címet, amelyek nagy része már tárgytalan volt, rosszabb esetben sohasem volt az adott címen kiadó lakás. Ellenben a 4-6%-os jutalékkal dolgozó nagy cégek már akkor komoly infrastruktúrát működtettek és jelentős szakember-gárdát foglalkoztattak, akiket folyamatosan képeztek, kidolgozták az etikai kódexet, számos csatornán hirdettek és még sorolhatnánk.

Csökkenő jutalékszintek

Azóta sok víz lefolyt a Dunán. A 2008-as válság visszavetette a lakáspiacot is, majd azt követően jelentős fellendülésnek lehettünk a tanúi. Mi történt az elmúlt tíz évben a jutalékok tekintetében?

– Az utóbbi években valóban folyamatosan csökkentek a díjak, amelyek alapvetően egyrészt a magas ingatlanáraknak, másrészt a technológiai fejlődésnek köszönhetők. Az áremelkedések szignifikánsak megmutatkoztak az elmúlt évtizedben. Hiszen európai összehasonlításban nézve is alacsony bázisról indultunk, ma pedig már 30 millió forint alatt jóformán egy nagyobb lakást nem is lehet kapni Budapesten. Ennek következtében a nagy hálózatok 5-6%-os jutalékszintjei 3-4%-os tartományba csökkentek, de így is milliós díjakról beszélhetünk. Emellett továbbra is működnek a feketézők szakértelem és minőségi szolgáltatások nélkül. Vagyis a díjak alsó 1%-os szintje ma is jelen van, csak eközben a felső díjszint csökkent.

Hogyan befolyásolja a technológia a tanácsadók munkáját?

– A technológia gőzerővel fejlődik, egy jó okostelefonnal már minőségi képeket készíthetnek az eladók, majd feltölthetik az ingatlanhirdetési online platformokra, ahol jelentős számú elérést könyvelhetnek el, ráadásul a szélessávú internet már szinte mindenhol elérhető. Persze az eladók által megjelentetett hirdetések nem vetekszenek az ingatlanközvetítői szolgáltatások komplexitásával, ezért nem is érdemes összehasonlítani.

Etikus ingatlan- és közvetítői piac

Ön milyen közvetítői díjat tartana elfogadhatónak, etikusnak vagy fogalmazzunk úgy, hogy piacképesnek?

– Hosszú távon 3%-os átlagos jutalékszinttel számolunk, véleményem szerint az ügyfelek is előnyben fogják részesíteni az ekkora díjhányaddal dolgozó tanácsadókat. Itt még szeretném megjegyezni, hogy részben a technológiai fejlődésnek is köszönhetően az ingatlanközvetítők is egyre több szolgáltatást nyújtanak. Legyen az értékbecslés, home staging, pozícionálás, open house, hiteltanácsadás, profi fotózás, drónozás stb. Vagyis az adott ingatlan értékétől, volumenétől, elhelyezkedésétől, típusától (lakás, ház, építési telek stb.) és természetesen az ügyfél tevékenységi körétől és mindennapjaitól is függ, hogy milyen mértékben veszik igénybe a tanácsadók szakértelmét.

Balla Ingatlan kínálataingatlan

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!