Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Így hatott a lakáspiaci megtorpanás az ingatlanközvetítőkre

A tavaly ősszel kibontakozó gazdasági válság és ingatlanpiaci megtorpanás a közvetítői piacra is hatást gyakorolt, amelyet a legújabb statisztikák is igazolnak. A változások a szakma létszámát és összetételét is érintik, a munkaerő-utánpótlás és a fluktuáció eltérő módon jelentkezett az egyes piaci szereplőknél.

Az elmúlt évtizedekben több mélypontot és aranykort azonosíthattunk a hazai lakáspiacon, amelyek jelentős hatást gyakoroltak az ingatlanközvetítői szakmára, ezen belül az önállóan dolgozókra és a nagyobb irodákra, hálózatokra. Az ezredforduló időszakában jelentős felfutásnak lehettünk a szemtanúi, amely elhozta az ingatlanközvetítő hálózatok jelentős térnyerését, számos franchise rendszer vált ismertté a piacon, amelyek egyre több tanácsadót foglalkoztattak. Majd az aranykort beárnyékolta a 2008-ban kibontakozó válság, amelyet az egész ingatlanközvetítői szakma megsínylett.

Újabb hullámhegy és hullámvölgy

Az elmúlt tíz évben ismét egy újabb aranykor köszöntött be, amely az ingatlanközvetítői piacot is fellendítette. A hosszan tartó prosperáló időszakot csak a pandémia tudta megakasztani, majd úgy tűnt, hogy a veszélyhelyzet elmúltával gyorsan helyreáll a piac. Azonban tavaly ősszel újabb globális gazdasági változásra került sor, aminek következtében 2022 szeptembere környékén ismét új feltételek közé került az ingatlanpiac. 

A piac kínálati oldala megerősödött, míg a kereslet drasztikusan visszaesett. Jól ismerjük az okokat, hiszen az energiaválság, a kiszámíthatatlan rezsiköltségek, a háború okozta nehézségek, a világgazdasági krízis és a magas hitelkamatok mind-mind szerepet játszottak abban, hogy a csaknem tíz évig prosperáló magyar lakáspiacon a látványos növekedési pálya után a stagnálás időszaka következzen be. Idén tavasszal a tranzakciók száma, ahogy lenni szokott, némileg növekedett. Az élénkülés viszont a szezonalitáshoz köthető, mert a legtöbben tavasszal és ősszel hoznak döntést a lakásvásárlásról

Ezen a folyton változó piacon érdemes megnézni, hogy hány ingatlanközvetítő tevékenykedik. Az ingatlan.com májusi adatai szerint az egy évvel korábbi értékhez képest 10%-kal kevesebb tanácsadó hirdetett a weboldalon.

Amerikában, ahol tradíciója van, sem fenékig tejfel a közvetítői piac

A lakáspiac megtorpanása azonban nem speciálisan magyar jelenség, hanem világtendencia. Az Egyesült Államokban szintén stagnálást tapasztalhatunk, ahol a világ legsokoldalúbb és legjelentősebb ingatlanközvetítői ökoszisztémája működik, ezért érdemes itt is megnézni a brókerpiac alakulását. Mike DelPrete elismert globális ingatlanpiaci specialistát és stratégát hívtuk segítségül, aki érdekes statisztikájában az öt legnagyobb USA-ban működő brókercég adatait gyűjtötte össze. 

Ezek szerint a legnagyobbak több mint 427 ezer ügynököt foglalkoztattak 2023 első negyedévében, ami 1,1 százalékkal kevesebb, mint az előző negyedévben. Ezen belül azonban érdekes eltéréseket figyelhetünk meg. Azok a cégek, amelyek kisebb jutalékszinttel dolgoznak – mint például a Real Brokerage, a United Real Estate és a RealtyOne –, az év első három hónapjában növelni tudták az ingatlanügynökeik létszámát. Míg a Keller Williams, az Anywhere és hasonlók esetében csökkent a tanácsadók volumene.

Mike DelPrete azzal magyarázza a változásokat, hogy a válságos időkben a tranzakciók számának csökkentése idején az ügynökök eltávolodnak a hagyományos közvetítői márkáktól, és olyan cégek felé vonzódnak, ahol nagyobb jutalékrészt tudnak megtartani. Vagyis azok az irodák és hálózatok kerülhetnek előnybe, ahol a vállalatok költséghatékonyabban és kisebb rezsivel dolgoznak, és ezzel együtt nagyobb részt tudnak visszaosztani az ügynökeiknek.

Hová mennek a közvetítők?

Az ingatlan.com adatai alapján megvizsgáltuk, hogy az USA-ban tapasztaltakhoz képest mi történt a magyar piacon, vagyis mennyire követjük a trendeket. Az adatok alapján azt láthatjuk, hogy az ingatlanközvetítők mintegy ⅔-át lefedő, önálló márkával rendelkező irodák jelenléte az ingatlan.com kínálatában 6 százalékkal csökkent, vagyis ennyivel kevesebb ingatlanközvetítő hirdet eladó és kiadó ingatlanokat a portálon. Ugyanez a csökkenés a nagy franchise hálózatok esetében jóval nagyobb, több mint 15 százalékos.

Ha az elmúlt fél évet nézzük, akkor is adódnak különbségek önálló márkával rendelkező irodák, valamint a franchise hálózatok között. Míg január és május vége között a franchise-ok jelenléte az aktív kínálatban 7 százalékkal csökkent, addig a többi szegmensben dolgozó referenseké 3 százalékkal nőtt.

Vagyis az önálló márkával rendelkező irodák rugalmasabb költségszerkezettel most több ingatlanközvetítőt tudtak megtartani, miközben a munkaerő-utánpótlás a nagyokhoz nem a korábban megszokott ütemben érkezik. Emellett az USA-hoz hasonlóan itthon is felértékelődik a személyes márka szerepe, vagyis az ügyfelek naprakészebb piaci információkat kaphatnak azoktól, akik az adott területen meghatározó szereplőként hosszú ideje stabilan jelen vannak és jól ismerik az ügyfeleiket.

Ők az ingatlan.com partnerei

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!