Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Ezért fontos az ingatlanközvetítő személyes varázsa és hitelessége!

Az ismert gazdasági és geopolitikai okok miatt tavaly megtorpant a lakáspiac, a kínálati oldal megerősödött, miközben jelentősen visszaesett a vevők száma. Az ingatlanárak stagnáltak és részben csökkentek, előtérbe került az alku, ezért egyre fontosabb az ingatlanközvetítő szerepe. De vajon hogyan tudják elérni a tanácsadók, hogy az eladók és a vevők is igénybe vegyék a szakértelmüket? Mennyire fontos a személyiség?

A kínálati piac mindig elbizonytalanítja a vásárlókat és az eladókat, hiszen a több eladásra szánt ingatlanra kevesebb vevő jut. Az árak stagnálnak, illetve egyes helyeken és lakástípusokban csökkenhetnek is, nagyobb az alku lehetősége. Az eladók nehezen ismerik be, hogy már nem számolhatnak a korábbi árakkal, hiszen az elmúlt években hozzászoktunk a prosperáló piachoz. 

Azonban a magas kamatok és az energiaköltségek miatt már alaposan megnézik a vevők, hogy mire mennyit fizetnek ki. Ebben a gazdasági helyzetben jól jön az ingatlanközvetítő tapasztalata és helyismerete, aki pontosabban meg tudja határozni az adott helyszín adott lakástípusának árát. De kiben bíznak meg az eladók és a vevők? Mit tartanak fontosnak egy tanácsadó esetében?

Személyes imázs építése

Itt alapvetően több tényező jöhet szóba, így a szakértelem mellett a személyiség szerepe is fontossá válik. Az ingatlanközvetítő és az általa képviselt cég elismertsége és ismertsége jelentős hatást gyakorol a sikeres közvetítői munkára, vagyis a tanácsadók számára egyre fontosabb, hogy egyfajta személyes márkát építsenek ki, amely megkülönbözteti őket a többi piaci szereplőtől. 

„A személyes imázs és megítélés kulcsfontosságú. Az ügyfelekkel szemben tanúsított közvetlen, empatikus hozzáállás segít a bizalom kiépítésében, amely elengedhetetlen a hosszú távú, kölcsönösségen alapuló üzleti kapcsolatok kialakításához. A személyes hitelesség, kommunikáció mellett fontos a szakértelem, amely széleskörű jogi, gazdasági, pénzpiaci, építészeti, technológiai, marketing ismereteket feltételez” – nyilatkozta nekünk korábban Dr. Vincellér Zsuzsa, a City Cartel Buda ügyvezetője.

Olvasd el Dr. Vincellér Zsuzsával készült korábbi interjúnkat: A luxusingatlanok piaca gyökeresen eltér az általános lakáspiactól

A közösségi média ereje

Az ingatlanközvetítő személyes márkája számos térben és helyszínen megjelenhet, így az online és offline csatornákon egyaránt megismerhetjük az adott tanácsadót. De nem csak közösségi médiumokban, hanem akár plakátokon is visszaköszönhet az ingatlanközvetítő, aki az adott város vagy kerület szakértőjének nyújthat szakmai segítséget a helyi piac számára.

„Az I love Buda ingatlanpiaci blogot vezetem, ahol egyes cikkek az indexre is felkerülnek. Jelentős olvasottságot tudok elérni. A megbízásaim többségét onnan szerzem, előfordult, hogy írtam egy híres-nevezetes villaépületről, majd az abban lakó megkeresett, hogy adjam el a lakását” – mondja Milovecz László ingatlanközvetítő.

Olvasd el Milovecz Lászlóval készült korábbi interjúnkat: A felújított lakásokra utaznak a vevők

A sikeres tanácsadók ismérve, hogy önmagát és tevékenységét a közösségi fórumokon is aktívan reklámozza, és ennek segítségével is gyűjt új megbízásokat, illetve erősíti az ügyfélkörét. A megfelelő célcsoport kiválasztása, azaz a vevők igényeinek és elvárásainak pontos felmérése lehet a siker kulcsa, amely megfelelő kommunikációval párosul.

„A személyesség vagy a saját imázs építése a siker érdekében nem elengedhetetlen, de kifejezetten fontos. Így mutatjuk meg a hatékony értékesítéseinket a külvilágnak, valamint így ismerik meg a munkánk minőségét, az értékrendünket, a személyiségünket azok, akiknek később a segítségükre lehetünk az ingatlanügyeikben. Nagyságrendileg az új megbízásaim 50%-a származik a közösségi médiából, míg a másik 50%-ot az ajánlások és a visszatérő ügyfelek hozzák” – mondja Erdősi Tamás, az RDS Ingatlaniroda tulajdonosa.

Olvasd el Erdősi Tamással készült korábbi interjúnkat: A felújított lakások jól tartják az árukat!

Hogyan változott a szakma megítélése?

Az ingatlanközvetítő imázsát nem csak a személyiségi jegyek erősítik, hanem a szakértelem, hiszen ebben a változó időben felértékelődik a helyes piacelemzés, az adott lokáció ismerete. Az energiakérdés miatt pedig még fontosabbá válik a műszaki adottságok feltérképezése illetve az árak korrekt meghatározása, ha nem akarjuk akár egy évig is árulni a lakásunkat.

„Az elmúlt másfél évtizedben folyamatosan tisztult a közvetítői piac és a kollégák felkészültsége is egyre professzionálisabb, ma már szerencsére a felkészületlen kolléga a kakukktojás. Sőt, az utóbbi öt évben egyre jobb minőségű hirdetéseket, leírásokat láthatunk, a fotók, videók és egyéb szemléltetési anyagok ugrásszerű nívóemelkedésen mentek keresztül”teszi hozzá Milovecz László.

Az elmúlt években markánsan megindult tisztulási folyamat következtében egyre professzionálisabb az ingatlanközvetítői piac. A tanácsadók valóban hozzáadott értéket képviselnek, hiszen minden szempontból képesek komplexen látni a lakáspiacot, és az ügyfeleknek reális képet adnak a jelenlegi állapotról.

„Szerencsére egyre több profi ingatlanos jelent meg a köztudatban, akik felvállalják és kinyilvánítják a véleményüket, bemutatják a munkájukat és az értékesítési folyamataikat. Ez nem csak a kollégákat inspirálja és készteti saját szakmai színvonaluk emelésére, de a magánszemélyeknek is megmutatja, hogy egy profi ingatlanos becsületesen, korrekt feltételek mellett nagy felkészültséggel és naprakész tudással látja el minden megbízását”hangsúlyozza Erdősi Tamás.

Folyamatos fejlődés, technológia és szakértelem

Nem csak a lakáspiac változik folyamatosan, hanem a kapcsolódó ismeretek is, legyenek azok műszaki, energetikai, technológiai vagy egyéb jogi szabályozások. Ezért a hitelesség megköveteli, hogy az ingatlanközvetítő lépést tartson a korral, és a legújabb okosmegoldásoktól kezdve a korszerű hűtés-fűtés rendszerekig információval és tudással rendelkezzen. 

„Ha életútként tekintünk a szakmánkra, akkor elsősorban nem a nagy számok törvényében kell higgyünk, nem a kizárólagosságra kell jogot formálni, hanem a szakmai felkészültségünk, elismertségünk, munkánk árán kell kiérdemelni az eladók és a vevők bizalmát. Azok, akik képesek megújulni, befektetni, tanulni, időt és energiát szánni a munkára, azok az előttünk álló kihívások ellenére is sikeresek lesznek” – hangsúlyozza Szabó László, a Tecnocasa magyarországi vezetője.

Olvasd el Szabó Lászlóval készült korábbi interjúnkat: Teljesen más ez a változás a lakáspiacon, mint 2008-ban! Eljött a munka ideje!

A világgazdasági és politikai események mind-mind jelentős hatást gyakorolnak közvetetten a mindennapjainkra. Elég csak az energiaválságot megnézni, ami bizonytalanságot szül, és ez a magas kamatokkal együtt érzékenyen érinti a lakáspiacot is. Ebben a helyzetben az ingatlanközvetítők kapaszkodót nyújtanak az ügyfeleknek és segítenek eligazodni a piacon.

„Ilyen helyzetben azért van nagyobb szükség az ingatlanközvetítőkre, mert szinte napról napra változnak az árak. Az utca egyik felén ennyi az ár, a másik felén annyi, és ezeket az információkat csak egy olyan szakember ismeri, aki napi szinten képben van az aktuális ingatlanpiaci folyamatokkal” – mondta Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlan tulajdonosa egy korábbi interjúban.

Olvasd el Gadanecz Zoltánnal készült korábbi interjúnkat: Még többet kell nyújtania egy ingatlanközvetítőnek?

Dr. Vincellér Zsuzsa még hozzáteszi, hogy „az ingatlanközvetítői piac folyamatosan átalakul és alkalmazkodik a változásokhoz, az ingatlanpiaci trendekhez, a gazdasági környezethez, valamint a technológiai fejlődéshez. Az elmúlt években, évtizedben számos változás történt, az ingatlanpiac is átállt a digitális világra, mint például az online videó túrák, a videokonferenciák és a virtuális valóság megoldások, amelyek lehetővé teszik a virtuális megtekintéseket és tárgyalásokat”.

Ellenőrzött partnerek

A hirdetési portálok jelentik az ingatlanközvetítők számára a legfontosabb megjelenési lehetőséget, ahol az eladók és a vevők egymásra találhatnak. A portálok közül kiemelkedik az ingatlan.com, ezért is fontos megemlíteni, hogy a vállalat elindította a Partner Programot, amelynek első lépéseként elindult az Ellenőrzött Partnerek regisztrációja, fényképezése és ingatlanos keresőben történő megjelenése. 

„Minden olyan újítás, ami a piac tisztulását eredményezi, örömmel fogadok. A szabályozott és átlátható piac csak a kóklerek és ügyeskedők ellensége, így csak egyetérteni és biztatni tudom az ingatlan.com-ot, hogy minél több ilyen rendszert alkosson meg” – mondja Szabó László, Tecnocasa magyarországi vezetője.

A program abban segít, hogy a keresők, legyenek azok vevőjelöltek vagy eladók, szakmailag elismert ingatlanközvetítők segítségét vehessék igénybe. Vagyis a kezdeményezés, az Ellenőrzött Partner státusz növeli a bizalmat az ügyfelek részéről, így a megbízó és megbízott közötti kapcsolat intenzívebbé válik, a hatékonyabb kommunikáció pedig felgyorsítja a sikeres adásvételeket és erősítheti a közvetítők szerepét a lakásértékesítési piacon.

„A programban résztvevő ingatlanközvetítő partnerek megbízhatóbbnak tűnhetnek az ügyfelek számára, akik így nagyobb bizalommal fordulhatnak hozzájuk. Ezzel a címmel rendelkező ingatlanközvetítők a piaci szereplők között is kiemelkedőbb pozíciót foglalhatnak el. Az ügyfeleknek is érdeke, hogy megbízható, minőségi szolgáltatást kapjanak, és az ellenőrzött partner címmel rendelkező ingatlanközvetítők ezt a bizalmat megszolgálhatják” – összegez Dr. Vincellér Zsuzsa.

Ellenőrzött Partnereink

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!