Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Van megoldás a vállalkozások növekvő rezsigondjaira?

Tőkés Ernő
gépészmérnök
A Best Solar Kft. ügyvezető-tulajdonosa.
  • 4 perc olvasási idő
  • 2022.10.17.

A hazai vállalkozások, azon belül a kis-és középvállalkozások beruházási forrásai általában a napi működés fenntartására mennek el. Emiatt viszont az energetikai fejlesztések sok esetben háttérbe szorulnak. Pedig a növekvő energiaárak őket még nagyobb erővel sújtják, mint a háztartásokat. De mit tehetnek? Nem minden esetben a bezárás az egyetlen megoldás.

Az energiakrízis hazánkban nem várt fordulatot hozott, ami az ingatlantulajdonosok mellett a kkv-szektort és a nagyvállalatokat is érintette. Sőt, a közületek és a vállalkozások a szabadpiacon kötnek szerződést, ezért számukra az elmúlt időszakban két-háromszorosára, néhány esetben pedig akár a tízszeresére is nőhettek az energiaárak. Ha ezt a kiskereskedelmi árakban szeretnék érvényesíteni, rögtön láthatnánk, szinte lehetetlen átterhelni a fogyasztókra a megemelkedett energiadíjakat. Ez pedig leginkább a hazai kkv-szektort érintheti a legsúlyosabban. Hiszen a 250 millió forint alatti árbevétellel rendelkező kisvállalkozások adják ennek a szektornak 94 százalékát. Vagyis ez a probléma szinte minden hazai kisvállalkozót érint. Az elmúlt hetek-hónapok pedig minden háztartásban számolással telhettek, aki pedig működéséhez az átlagnál több energiát használ – például a gyártásban vagy a vendéglátásban –, minden bizonnyal a bezárás mellett döntött.

„Ha nincs kenyér, egyenek kalácsot?”

Azok azonban a helyzet nyertesei lehetnek, akik a nagyobb árbevételeik mellett – noha mindenki lebeszélte őket róla – forrásaikat energiatermelő fejlesztésekbe fektették. Bár a vállalkozók számára egy-egy napelemes beruházás rendkívüli kiadásokat rótt, amelyek csak hosszú távon, jellemzően 8-10-12 év alatt térültek meg, akik ennek ellenére is belevágtak a telepítésbe, most versenyelőnybe kerültek. Persze ha a túlélés a cél, nehéz fejlesztésekre költeni. Egy azonban tény: akik most átcsoportosítanak, megtakarítanak, átalakítanak, nemcsak a jövőjüket alapozhatják meg vele, de ezzel eredményesebb és hatékonyabb működésre is szert tehetnek. A vállalkozásoknak az ESG megmutatta, hogy a szempontok figyelembevétele melletti működés nemcsak a túlélést, hanem az üzleti sikerességet is biztosíthatja.

De mi az az ESG?

Az ESG vagy a zöld pénzügyekként is emlegetett működési metódus nem más, mint egy mozaikszó, amely az angol környezet, társadalom, valamint vállalat vezetés/irányítás szavakból ered. Arra ösztönzi a cégeket, hogy működése közben fenntartható, zöld módon, társadalmilag elfogadható és etikus formában működjön. Profitmaximalizálás helyett pedig az értéket és a hosszú távú működést tartsa szem előtt. Mindezt úgy, hogy tevékenységéből adódó környezeti, társadalmi károkat a lehető legkisebbre minimalizálja. Az ESG-működés mára pedig bizonyította: azok a vállalkozások, akik az 1-10 közötti ESG-skálán a maximumérték környékén találhatók, akár ötször-hatszor is eredményesebbek lehetnek, mint az ESG-skála közepén elhelyezkedők.

vállalkozások

Vagyis úgy tűnik, akkor is érdemes zöld beruházásokra, megújuló energiára fordítani a profit egy részét, ha az jelentős költséget jelent, és attól csak hosszabb megtérülési időt remélhetünk. Az ESG természetesen nem gyógyír önmagában a jelen helyzetre, de tény, hogy azok most hozzájuthatnak eddigi zöld beruházásaik nyereségéhez, akik hittek a zöld beruházások megtérülésében, így számukra kifizetődik a bizonytalannak hitt befektetés. 

Mi lesz a jövő vállalkozásaival?

Akik arra várnak, hogy a jövőben az energiaárak stabilizálódnak, esetleg elérik a két évvel ezelőtti szintet, azok számára az energiapiaci szakértők nem tartogatnak túl sok jót. Ugyanis egyöntetűen állítják, nem várható a jövőben újabb energia „aranykor”, nem kell számolnunk az előbb-utóbb újra olcsó energiával. Vagyis csak azok tudnak majd hosszú távon eredményeket és sikereket elérni, akik valahogyan energiatudatosabbak lesznek, és kevésbé teszik ki működésüket olyan befolyásoló tényezőknek, mint az energiaárak megjósolhatatlan drágulása vagy bizonytalansága. Vagyis a megújuló energiát termelő rendszerek lehetnek a vállalkozói siker kulcsai. Ezért azok az ingatlanok, amelyekben vállalkozások működnek, zöld fejlesztések nélkül a jövőben aligha termelhetnek profitot a bennük működő cégeknek.

A cikk szerzője Best Solar Kft., a napelemes szektor meghatározó szereplője, amely nemcsak a lakossági, de a vállalati piacon is rendkívüli tapasztalatra és szakértelemre tett szert.

Eladó napelemes házak

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!