Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Tippek a sikeres ingatlankiadáshoz

Az ingatlankiadás komoly elhatározás, hiszen egyik legértékesebb tulajdonunk használatát bocsátjuk áruba. A sikeres kiadáshoz azonban nem elég az elhatározás, számos tényezőt is figyelembe kell vennünk. Ha felkészülünk a bérbeadásra és pár szempontra is odafigyelünk, egy kölcsönösen előnyös bérbeadással tudjuk lezárni a kiadás folyamatát.

Készítsd fel az ingatlant a bérbeadásra

Egy élhető, jól funkcionáló ingatlan könnyebben talál bérlőt. Ezért ingatlankiadás előtt javasolt felmérni az ingatlan állapotát és a szükséges javításokat elvégezni. Nem kell teljes felújításra gondolni, de a csöpögő csapokat, nyikorgó, szoruló ajtókat, ablakokat, a villany- és vízvezetékek esetleges hibáit célszerű orvosolni. Szintén megfontolandó egy tisztasági festés is, amivel azt éreztetjük az érdeklődőkkel, hogy az ingatlan karbantartására kiemelt figyelmet fordítunk.

Egy férfi festi a falat.

Mivel a rendeltetésszerű használatból adódó hibák elhárítása amúgy is a tulajdonos feladata, ezért ha van ilyen probléma a lakásban, akkor ennek a megoldásával előbb-utóbb úgyis foglalkoznunk kell majd.

Megtérülő ráfordítás: Ezek a beavatkozások az állagmegőrzésen túl az ingatlan értékét is növelik, ami kedvező helyzetet jelent számunkra a bérleti díj meghatározásakor.

Ismerd és hangsúlyozd az ingatlanod előnyeit

Minden ingatlan rendelkezik előnyökkel, ez alól pedig a tied sem kivétel. Az ingatlankiadás előtt fontos, hogy ezt felismerd, hiszen ez nem csak a bérleti díjban játszik szerepet, de befolyásolja az érdeklődők körét is.

Mik lehetnek ezek az előnyök?

 • Az ingatlan típusa
 • Elhelyezkedés
 • Méret és a szobák száma
 • Állapot
 • Berendezések
 • Kert, erkély, terasz megléte
 • A környék infrastruktúrája
 • Közlekedés

A reális bérleti díj meghatározása

Mint minden terméknél és szolgáltatásnál, úgy ingatlankiadás esetén is fontos tényező az ár. A reális, piaci ár meghatározása sok buktatót rejt magában, a rossz ármeghatározás pedig elodázhatja, esetleg meg is hiúsíthatja a bérbeadást. Túlárazott ingatlant nehezebben lehet kiadni, alulárazás esetén viszont a nyereséget nem lehet maximalizálni.

Egy ház makett, néhány pénzérme és egy számológép van az asztalon.

Szerencsére több opció is létezik, ami segítségül hívható. Az ingatlan.com-on számos szűrési lehetőség elérhető, így jó stratégia, ha a miénkhez hasonló kiadó ingatlanokat keresünk, és így tájékozódunk az árakról. Abban az esetben, ha ez nem vezet eredményre, akkor profi értékbecslő is segíthet a reális bérleti díj meghatározásában.

Tipp: Az ingatlan.com a KSH-val közösen elkészítette a KSH-ingatlan.com lakbérindexet, ami havonta bemutatja az albérletárak alakulását.

A hatásos hirdetés

A potenciális bérlők érdeklődését legegyszerűbb módon hirdetéssel – esetleg ajánlással – lehet felkelteni. Egy jól megírt, informatív, látványos és szép képekkel és alaprajzzal kiegészített hirdetés megnöveli a kiadás esélyét, valamint abban is segít, hogy a legjobb áron történjen az ingatlankiadás.

Egy tablet képernyőjét látjuk, ahogy egy kép készül egy beszélgetősarokról.

Mire érdemes figyelni a hirdetés elkészítésénél?

 • Rövid és lényegre törő legyen
 • Helyes nyelvi és stilisztikai megfogalmazás
 • Megszólítja a bérlőt
 • A lakás előnyeit hangsúlyozza
 • Kitűnik a versenytársak közül

Olvasd el ezt is: Lakáshirdetés: hasznos tippek eladáshoz és bérbeadáshoz

Tipp: A rezsiköltség most már mindenkinek fontos tényezővé lépett elő. A bérlők tájékoztatása érdekében a hirdetésben mindenképp tüntesd fel a fűtés típusát, a közös költséget és a rezsi összegét is. A bérlőid szemében nagyon vonzó szempont lehet az alacsony rezsiköltség is, ezért ezt külön is érdemes kihangsúlyoznod.

Ott hirdess, ahol a legtöbb érdeklődőt éred el

Koncentráljuk energiáinkat, erőforrásainkat arra a portálra, ahol a legtöbb érdeklődő érhető el. A sikeres eladás nem azon múlik, hogy a legtöbb helyen hirdetünk, hanem azon, ha maximálisan kihasználjuk a lehetőségeinket.

Nagyítóval látunk papírházakat kivágva.

A similarweb.com májusi adatai alapján 11 200 000 látogatás történt az ingatlan.com-on, ami a gyakorlatban azt is jelenti, hogy a legtöbb valós érdeklődőnek itt tudjuk megmutatni a hirdetésünket. Az ingatlan.com nem csak Magyarország nagy múltú és ikonikus ingatlanhirdetési portálja, hanem egyben a leglátogatottabb is, ami toronymagasan emelkedik ki a többi ingatlanhirdetési portál közül.

Olvasd el ezt is: Ott hirdess, ahol a legtöbben keresnek!

Önállóan vagy ingatlanközvetítővel?

Számos tényező közrejátszik abban, hogy az ingatlankiadás egyénileg vagy közvetítővel történik, elég, ha csak a mindennapi életvitelünkre, időbeosztásunkra, vagy a saját személyiségünkre gondolunk. Ha gondot jelent az érdeklődők telefonhívásait fogadni, nincs időnk az ingatlan bemutatására, esetleg nem abban a városban élünk, ahol az ingatlan fekszik, vagy kellemetlenséget jelent számunkra a tárgyalás és az áralku, akkor bátran kérjük szakember segítségét, aki mentesít minket ezek alól.

Olvasd el ezt is: Ingatlanközvetítő feladata: miben segít az ingatlanközvetítő?

Tipp: Az ingatlanközvetítők általában egy havi bérleti díjat kérnek jutalékként sikeres bérbeadás esetén, de van, aki még ebből is ad kedvezményt. Ha nem szeretnél a bérlővel havi szinten kapcsolatot tartani, és a bérleti díj beszedésével, rezsiköltség elszámolásával vagy a hibák javításával mást bíznál meg, akkor érdemes lehet ingatlan-menedzsmenttel foglalkozó szakember segítségét kérned. Ők a bérleti díj 10 százalékát szokták havonta elkérni szolgáltatási díj formájában.

A jogi feltételek megteremtése

Az csak részsiker, ha az ingatlankiadás során megtaláljuk a számunkra legjobb bérlőt, de ezt a kölcsönösen előnyös állapotot rögzítenünk is kell. A bérleti szerződés egyszerre védi a kiadót és a bérlőt is, valamint szabályozza és rögzíti is a bérlés idejére szóló keretrendszert.

Az ingatlan.com-on megtalálható és letölthető, előre elkészített szerződésminták jó támpontot nyújtanak ahhoz, hogy egy mindkét felet támogató szerződést lehessen szignózni. Mivel jogi elköteleződést vállalunk, az a legbiztosabb, ha jogi szakemberrel is konzultálunk és kikérjük a véleményét még azelőtt, hogy bármit is aláírnánk.

Milyen részleteket rögzítsen a bérleti szerződés?

 • Bérbeadó és bérlő adatai
 • A bérlet tárgya, célja és időtartama
 • Birtokbaadás, visszavétel
 • Bérleti díj
 • Fenntartási költségek
 • Kaució
 • Felek jogai és kötelezettségei

Olvasd el ezt is: Bérleti szerződés: mit tartalmazzon az okirat?

Kiadom az ingatlanom

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!