Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

5 érv, amiért érdemes diáknak kiadni a lakásunkat

ingatlan bérbeadási szakértő
A NYOLCAS.COM Kft. ügyvezető-tulajdonosa.

Hamarosan megint elérkezünk az albérletpiac legdinamikusabb szakaszához, a nyári főszezonhoz. A felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése után a bérbeadók az egyetemisták és a főiskolások albérletkeresési rohamára számíthatnak, a diákok között pedig rengeteg a potenciális bérlő. Összegyűjtöttünk 5 érvet amellett, hogy miért érdemes diákoknak kiadni a lakásunkat. 

5 érv, amiért érdemes diáknak kiadni a lakásunkat.

Ki merjem adni a lakásomat egy diáknak?

Örökzöld kérdés, hogy mikor járunk jobban: ha aktív munkavállalót, vagy ha diákot választunk bérlőnek? Amennyiben a diákot választjuk, bérbeadóként az alábbi kérdéseket kell alaposan átgondolnunk, és így meghoznunk a döntésünket.

Fizetőképesség

Rögtön felmerül a fizetőképesség kérdése, hiszen általában a diákok nem, vagy csak részmunkaidőben dolgoznak, vagyis nem rendelkeznek stabil jövedelemmel. Ilyenkor gyakran kizárólag szülői támogatásra számíthatnak, akiknek viszont ez a kiadás megterheli a pénztárcájukat.

A tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy általában azok a szülők döntenek a lakásbérlés mellett főiskolás, vagy egyetemista gyermekük számára, akik megengedhetik maguknak ezt a többletköltséget. Emiatt jól átgondolt döntést hoznak ezzel kapcsolatban, tehát fizetésbéli problémára ilyen szempontból nem kell számítanunk.

A nyári szünet

Jellemzően a diákok a nyári szünetben kevesebbet vagy egyáltalán nem tartózkodnak a kibérelt lakásban, ami miatt sokszor próbálnak kedvezményt elérni az “üresjárat” miatt. Ezt azonban bérbeadóként – a kedvező piaci helyzetre való hivatkozással – könnyedén lekezelhetjük egy határozott elutasítással.

Amortizáció

Végül, amitől a legtöbb lakástulajdonos tart fiatal bérlők esetén, az a hangoskodás, bulizás az ingatlanban, ami a szomszédokkal való konfliktushoz és akár nagyobb mértékű amortizációhoz is vezethet. Ennek elkerülése érdekében válasszunk olyan diákot, aki jó hírnevű, komoly egyetemen folytatja tanulmányait, ugyanis ők általában a szabadidejük nagy részét tanulással töltik, ami mellett kevesebb idő marad a szórakozásra.

5 fő érv, amiért érdemes diáknak bérbe adni az ingatlant

1. Rugalmasság és alkalmazkodóképesség

A fiatalok általában rugalmasabbak a lakás elhelyezkedésével és állapotával kapcsolatban, mivel pontosan tudják, hogy a bérbeadóhoz alkalmazkodva kell kezelniük a saját igényeiket. Ugyanakkor, ha tehetik, akkor az egyetemek közelében található belvárosi lakásokat preferálják, amelyek közlekedés szempontjából is könnyen megközelíthetők. Általában kisebb igényekkel rendelkeznek a bútorozást illetően, és azt sem várják el, hogy a bérbeadó elszállítsa a lakásban található berendezési tárgyakat. Megfelelően lehet velük kommunikálni, hiszen képzettek és intelligensek, valamint könnyebben elérhetők, hiszen szabadabb az időbeosztásuk. Jól értenek a modern technológiához, ami előnyös lehet, ha online fizetésről, kommunikációról vagy digitális ügyintézésről van szó.

2. A diákok általában sok jó tulajdonsággal rendelkeznek

A fiatal bérlők jellemzője, hogy jól alkalmazkodnak a bérbeadó kéréseihez, könnyebben kezelhetők és terelgethetők a lakásbérlési folyamat során. Energikusak és hajlandóbbak kisebb karbantartási feladatokat elvégezni, vagy ezekkel összefüggésben együttműködni. Mivel általában fiatalabbak a bérbeadóknál, a korkülönbségből fakadóan jellemzően tisztelettudóak, udvariasak a lakás tulajdonosával és a szomszédokkal egyaránt. Ennek köszönhetően harmonikus kapcsolat alakítható ki velük, ami megalapozza a hosszú távú gördülékeny együttműködést. 

3. Ne feledkezzünk meg a külföldről érkezőkről!

A külföldről érkező diákok az egyetemek környékén készek magasabb bérleti díjat fizetni, mint mások. Nekik fontos szempont az intézmény közelsége, hiszen a tanulmányaik miatt költöznek egy idegen országba. A külföldi egyetemisták ösztöndíjjal vagy komoly szülői támogatással rendelkeznek, ami biztos fizetőképességet jelent. Stabilitást jelent a bérbeadónak, hogy hosszabb időre bérelnek, mivel tanulmányaik több évre szólnak. A külföldi bérlők kevésbé hajlamosak hosszasan alkudozni a bérleti díjról vagy a feltételekről, mivel nem mindig ismerik a helyi piaci viszonyokat, és kisebb a választási lehetőségük. Ragaszkodnak a hivatalos szerződéshez és a szabályokhoz, ami csökkenti a későbbi viták és félreértések esélyét.

4. Elenyésző a nemfizetés

A diák bérlők esetében elenyésző a nemfizetés. Sokan közülük, különösen az egyetemisták, anyagi támogatást kapnak a szülőktől és emellett rendelkezhetnek részmunkaidős állással vagy ösztöndíjjal, amivel hozzá tudnak járulni a megélhetési költségekhez. Ha mégis anyagi gondok támadnának, úgy kifejezetten ritkán fordul elő olyan eset, hogy a bérlő ne költözzön ki önként az ingatlanból. Hosszú távú potenciált jelent, hogy még tanulnak, így az idő múlásával, amikor már munkát is tudnak vállalni tanulmányaik mellett, egyre jobb lesz az anyagi helyzetük. Gyakran előfordul, hogy a diákok többen (akár ketten-hárman) lakótársakként költöznek be a kiadó lakásba, így a bérbeadó nem egy személytől függ, ráadásul emiatt igen ritkán fordul elő, hogy három bérlő közül egy adott hónapban egyikük sem tud fizetni.

5. Kevesebb időt töltenek a lakásban

Mivel hétköznap napközben az egyetemen vannak, hétvégén pedig gyakran hazalátogatnak a szülői házba, viszonylag kevés időt töltenek a bérleményben, akkor is leginkább csak tanulnak. Ennek következtében csökken az amortizáció és rongálódás esélye, ami hosszabb távon megőrzi az ingatlan jó állapotát, ritkábban szükséges karbantartási munkálatokat végezni, így időt és pénzt spórolhat a bérbeadó. Alacsonyabbak lesznek a közüzemi fogyasztások és így a számlák összegei is. A hétvégéken távol lévő bérlők kevésbé hajlamosak nagyobb baráti összejöveteleket, bulikat szervezni az ingatlanban, ami csökkenti a zajt és a lehetséges károkat. Végül, de nem utolsó sorban pedig az, hogy a fiatal bérlő rendszeresen hazajár, azt is jelentheti, hogy megbízható, jó családi kapcsolatokkal rendelkező személyről van szó, aki kevésbé valószínű, hogy problémás lesz a későbbiekben.

A tapasztalatok alapján tehát elmondható, hogy bérbeadóként nem kell tartani attól, hogy mi lesz, ha diáknak adjuk ki a lakásunkat. Ha a fenti pontok mentén bebiztosítjuk magunkat, jól megismerjük a bérlőt és felkészülünk a váratlan helyzetekre, akkor nem érhet minket csalódás.

A cikk szerzője Máriás Áron Ottó, a NYOLCAS.COM ingatlankezelő ügyvezető-tulajdonosa.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!