Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Milyen ingatlanbefektetési stratégiák léteznek?

Home Staging specialista
Az MSP Home Staging Akadémia alapítója, lakberendező, közgazdász Ph.D. és ingatlanbefektető.

A legtöbben az ingatlanbefektetés szó hallatán hosszú távú bérbeadásban gondolkoznak, esetleg egy olcsóbban vásárolt, felújítandó ingatlanra gondolnak, amit rengeteg idő, pénz és munka árán átalakítanak, hogy aztán magas profitot realizálva továbbértékesítsenek. Milyen befektetési stratégiák léteznek, illetve hogyan lehet maximalizálni profitunkat a különböző befektetési szituációkban? 

Szépen berendezett nappali.
Fotó: Csondor Ágnes

Az ingatlanbefektetések egyik legfontosabb ökölszabálya, hogy a profit a vásárláskor keletkezik, azaz minél jobb áron jutunk hozzá egy ingatlanhoz, a folyamat végén annál nagyobb bevételre tehetünk szert. Ehhez pedig még érdemes hozzátenni, hogy a felkészítési folyamat és maga az értékesítés képes arra, hogy valóban maximalizáljuk a befektetésből származó profitot, hiszen a felújítás során a pontos ütemterv, a megfelelő szakemberek kiválasztása, a velük való aktív kommunikáció sokat hozzátesz ahhoz, hogy megfelelő időben és minőségben készüljön el az a felújítás, ami valóban értéket teremt majd a vevőnek. Végül pedig az értékesítés előtt érdemes az ingatlant felkészíteni az eladásra. A célcsoportnak megfelelő funkcionális berendezéssel, dekorációval, profi fotókkal és marketinganyaggal kínálva és pontosan beárazva már biztosak lehetünk benne, hogy a lehető legtöbbet sikerül majd kihoznunk ingatlanbefektetésünkből.

Az alábbiakban bemutatom, milyen befektetési stratégiák léteznek, illetve hogyan lehet maximalizálni profitunkat a különböző befektetési szituációkban.

Felújítandó vagy közepes állapotú ingatlan

Ez lesz az ingatlanbefektetés azon formája, ami a többségnek eszébe jut, ha erre gondolunk. Megvásárolunk egy közepes vagy felújítandó állapotú lakást, amit szinte komplett felújítás után újszerű ingatlanként kínálunk majd a potenciális vásárlóknak. 

Fürdőszoba átalakításának bemutatása előtte-utána fotókkal.
Fotó: Csondor Ágnes

Sok befektető vásárol banki bedőlt ingatlanokat vagy van biztos ingatlanos kapcsolata, aki jelzi, ha jó vétel van kilátásban. Felújítandó lakást kevesebben keresnek, így azt könnyebb jó áron venni, de az ingatlan körüli tisztázatlan jogi kérdések is könnyen el tudják riasztani a vevőket, így egyszerűbb dolgunk lesz az áralkunál. Cserébe ezeknél a lakásoknál több a papírmunka, hosszabb a birtokbaadás, illetve sokszor komplett felújítás szükséges, ezért a költségvetésnek nagyon pontosnak és reálisnak kell lenni, hogy maximalizálni tudjuk profitunkat. Látjuk, hogy ennek a fajta stratégiának sok pontjában igen magas a bizonytalansági faktor, illetve időben is hosszabb periódust ölel fel, ami a változó alapanyagárak, az ingadozó ingatlanárak vagy a folyamatosan változó gazdasági környezet miatt rizikósabbá teheti ezt a befektetési formát, ám ez kecsegtet a legnagyobb hozammal.

Jó állapotú ingatlan

El is érkeztünk a klasszikus home staging lényegéhez, hiszen a vásárló egy otthont és nem megoldandó problémák sorát szeretné látni a lakásban. Ebben az esetben jó állapotú lakást vásárolunk, de elvégzünk a vevő helyett minden olyan feladatot, apró javítást, amit a legtöbb eladó már az új tulajdonosra hárítana. A szépen kifestett lakás, a csöpögő csap javítása, a fugák kitisztítása vagy az ingatlan berendezése mind olyan extra, amikért egy igényes vevő szívesen áldoz többet, így ezek a tételek érvényesíthetőek a későbbi vételárban. Előfordulhat, hogy a profit alacsonyabb lesz, mint az első esetben, de a munkálatok is jóval kevesebb időt, pénzt és energiát kívánnak a befektetőtől, lerövidül a folyamat és kevesebb bizonytalansági faktort is tartogat, mint az első esetben.

Nappali átalakításának bemutatása előtte-utána fotókkal.
Fotó: Jurassza Zsófia

Jó állapotú ingatlan – funkcionális bővítéssel

Ehhez a stratégiához a korábbi példából kiindulva szintén jó állapotú ingatlant veszünk alapul, viszont már olyan funkcióbővítéseket is elvégzünk, ami értéket adhat a vevőnek. Egy plusz szoba vagy egy kis dolgozósarok kialakításával az ingatlan már teljesen más célcsoport számára lesz alkalmas, máshová pozícionálható és magasabb áron kínálható, mint eredeti formájában. Ehhez természetesen még hozzávesszük a klasszikus home staging elemeit, hiszen a funkcionális berendezés, az ízléses dekoráció, a profi fotók vagy az informatív marketinganyag elkészítése elengedhetetlen része a felkészítési folyamatnak, ami biztosítja, hogy ingatlanunk könnyen, gyorsan, az elérhető legmagasabb piaci áron találjon gazdára.

Funkcionális bővítés bemutatása előtte-utána fotókkal.
Fotó: Csondor Ágnes

Új építésű ingatlan befejezése

Építhetünk befektetési stratégiát kizárólag új építésű projektekre, melyeket az építkezés korai fázisában, akár már a tervezőasztalról megvásárolunk, amikor pedig elérkezik a szerkezetkész állapot, akkor saját terveink alapján fejezzük be az ingatlant. Itt is lehetőség van az alaprajz minimális átalakítására, akár funkcióbővítésre, a burkolatok, szaniterek, gépek kiválasztására, majd a lakást berendezve, bedekorálva, profi fotó- és hirdetési anyag elkészítésével tesszük a piacra, kiemelve így az akkor befejezésre kerülő projekt többi lakása közül. Egyrészt a vásárlás óta eltelt időben létrejött értéknövekmény, másrészt a kibővült funkciók, harmadrészt a beköltözésre kész állapot is jelentősen képes lesz emelni az ingatlan eredeti értékén, így generálva profitot a befektetőnek.

Új építésű ingatlan befejezésének bemutatása
Fotó: Csondor Ágnes

Felújított vagy újszerű lakás

Vannak olyan felújított vagy újszerű ingatlanok, melyek jelenlegi berendezésükkel, aktuális színvilágukkal, a rosszul megírt hirdetési szöveggekkel vagy a rossz minőségű fotókkal nem képesek rá, hogy felkeltsék a célcsoport érdeklődését. Ezeknek a rejtett gyöngyszemeknek sokszor elég lehet egy új falszín, semlegesebb berendezés vagy néhány profi fotó, hogy megmutassuk a potenciális vevőknek az ingatlanban rejlő lehetőségeket. Mivel ezek a lakások már sokszor hosszú hónapok óta a piacon vannak, könnyebben tudunk alkudni is a vételárból, így növelve későbbi profitunkat.

Felújított, újszerű lakás bemutatása előtte-utána fotókkal.
Fotó: Csondor Ágnes

Felújított, üres ingatlan

Nagyon gyakran láthatjuk hirdetésekben, hogy frissen felújított vagy éppen felépült ingatlanokat lógó vezetékekkel, belógó létrával, ottfelejtett cementes zsákokkal árulnak. Egy ingatlan piacra kerüléséig sok időnket, energiánkat és pénzünket emészti fel egy-egy projekt, főleg ha teljes felújítás kapcsolódik hozzá. Az utolsó simításokat kihagyni azonban hatalmas hiba, hiszen a potenciális vevők nem egy építési területet, hanem egy otthont szeretnének vásárolni. Egy berendezett, ízlésesen bedekorált lakás képes bennük felkelteni a hazatérés érzését, elképzelik, hogyan kávéznak majd a teraszon, mennyi vendéget hívhatnak a hatalmas nappaliba vagy hogyan lazítanak a fürdőben egy fárasztó munkanap után. Onnantól pedig, hogy a fejükben elkezdett forogni új életük filmje, a vásárlás is karnyújtásnyira kerül, ezért nem érdemes egy lakást üresen, csupasz falakkal, lógó vezetékekkel árulni.

Ízlésesen bedekorált lakás bemutatása előtte-utána fotókkal.
Fotó: Jurassza Zsófia

Ahogyan a fentiekből is kiderült az ingatlanbefektetés jóval szélesebb skálán mozog, mint arra elsőre gondoltunk volna, így adott esetben nem szükséges hónapokat tölteni egy-egy embert próbáló felújítással, hanem kisebb munkával, rövidebb idő alatt is lehetőségünk van profitot realizálni egy-egy ingatlanértékesítésből.

Online konferencia

Ha bővebben érdekelnek az ingatlanbefektetés stratégiái, kíváncsi vagy a hazai ingatlanpiac aktuális trendjeire vagy jövőbeli kilátásaira, szívesen tanulnál bővebben a home stagingről, az ingatlanok eladásra, kiadásra történő felkészítéséről, mely képes maximalizálni a befektetésünkhöz kapcsolódó profitot, akkor ajánlom figyelmedbe az MSP Home Staging és Ingatlanbefektetések Summitot. A rendezvény egy online konferencia, ahol 2023. november 11-12-én 22 előadó 29 előadását hallgathatod meg home staging, vállalkozásfejlesztés és ingatlanbefektetések témában. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

MSP Home Staging és Ingatlanbefektetések Summit

A konferenciáról bővebben olvasni, illetve arra jelentkezni az alábbi linken tudsz:

A cikk szerzője Dr. Somogyi Patrícia, a home staging hazai meghonosítója, az MSP Home Staging megálmodója. 2011 óta foglalkozik a home staginggel, azóta legfőbb célja Magyarországon elterjeszteni az MSP Home Staging szemléletét és ezáltal minőségi lakások és ingatlanhirdetések piacává változtatni a hazai ingatlanpiacot.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!