Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

Lehetőség, vagy hátrány az eladóknak az otthonteremtési támogatások megváltoztatása?

blogger, ingatlanközvetítő
A budai ingatlanok szakértője.
  • 6 perc olvasási idő
  • 2023. július 22.

Az ingatlanpiac kimondottan izgalmasan indult 2023-ban. Annyi jövendölés, találgatás látott napvilágot hogy csak kapkodtuk a fejünket. A legtöbb jóslat arról szólt, hogy ennyi volt a szárnyalás, fel kell készülni arra, hogy az adásvételek száma csökkenni fog. Ez pedig előbb utóbb az irányárak csökkenését is magával hozza és hozta is. Ettől függetlenül a kérdés lényegében továbbra is az, mi lesz most az eladókkal és a vevőkkel a piacon?

Megdöbbentő számok, én sem gondoltam volna, hogy ekkora a baj

Hoztam egy-két számot, hogy konkrétumokkal is alátámasszam, bizony más idők járnak manapság a lakáspiacon, mint akár 2021-ben, vagy 2022-ben. Az első adat 2021-ből származik, ami nem volt egy könnyű pálya, hiszen a Covid-korlátozások miatt lényegesen nehezebb volt ingatlant mutatni, tehát értékesíteni, mint ma.

2021-ben 161 ezer lakás cserélt gazdát, a múlt évben már csak alig több mint 142 ezer, míg 2023 első negyedévben az ingatlan-adásvételek száma 43 százalékkal csökkent 2022 azonos időszakához képest. 

Nem untatnék senkit további számokkal, hiszen ezekből az adatokból is láthatóak a hatalmas  különbségek. Idekívánkozik még az a tény is, hogy nő viszont az eladó ingatlanok száma, tehát a kevesebb vevő több ingatlan közül válogathat és válogat is.

Vannak vevők a piacon

Természetesen vannak vevők a piacon, akiket meg lehet szólítani, csak más értékesítési stratégiára van szükség mint eddig. Ezen a ponton pedig muszáj kiemelni az ingatlanközvetítők segítségét, hiszen a tapasztalatuk, szaktudásuk, piacismeretük nagyban megkönnyíthetik és fel is gyorsíthatják az eladást.

A felsorolt tulajdonságok például az árazásnál fejtik ki az előnyüket, hiszen egy hiteles szakértő képes elfogadtatni azt a tényt a tulajdonosokkal, hogy a 2021-es áron nem lehet eladni ingatlant. Bár ez sok esetben még a vérprofi közvetítőknek sem egyszerű, az előbbi számok is kristálytisztán megmutatták a visszaesést, a tények pedig makacs dolgok.

Nekem nem sikerült

Saját tapasztalatból is tudom, hogy mennyire nehéz ez. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy velem is előfordult az idén, hogy egyszerűen nem tudtam megállapodást összehozni, pedig azt is tudtam, hogy olyan árat kapnánk, amit nagyon nehéz lesz még egyszer. Egyszerűen nem tudtam elérni, hogy a tulajdonos rábólintson, mert nem sikerült jól kommunikálni azt, hogy ennél csak gyengébb ajánlat várható. Nem dicsekvésből, de ez az egy ilyen esetem volt idén, viszont tanulságosnak bizonyult.

Akár az égre is felírhatnánk nagybetűvel, hogy csak az ad el ingatlant, aki jól határozza meg az irányárat, illetve úgy alkuszik, hogy végig megmarad a rugalmasság. Nem azt mondom, hogy gombokért oda kell adni a lakásunkat, házunkat, de az elmúlt évek árait el kell felejteni, nem jelentenek már támpontot.

Megváltozik a támogatási rendszer, ez jó lehetőség lehet

Amennyiben elfogadjuk azt a sokak által említett tételt, hogy a magyar ingatlanpiacot részben mesterségesen generált folyamatok irányítják, akkor nem hagyhatjuk figyelmen kívül a pár hete bejelentett változásokat, miszerint az év végén megszűnik a nagyvárosi lakásokra vonatkozó Családi Otthonteremtési Kedvezmény. A Babaváróról és a CSOK-ról beszélek természetesen.

Ennek a bejegyzésnek nem célja, hogy tételesen végigmenjünk a változásokon. Inkább gondolkodjuk el azon, hogy milyen hatásai lehetnek ezeknek az év elkövetkező időszakára, valamint, hogy mit javasolnék a tulajdonosoknak.

Január elsejétől ez biztosan változik

A változások eredményeként 2024 január elsejétől megszűnik a nagyvárosi CSOK, míg a Babaváró hitel feltételei jelentősen megváltoznak.

Ezek első látásra rossz hírek lehetnek, ha olyan ingatlant árulsz, ami belefért ezekbe a kategóriákba. Akár még az a kérdés is felmerülhet benned, hogy “Eddig sem vette meg senki, mi lesz ezek után, ha már támogatás sem lesz, bezuhan az ár?”.

Érdemes lehetőségként gondolni a változásokra

Az a jó hírem, hogy azok a vevők, akik ezeket a kedvezményeket igénybe véve szeretnék megoldani a lakhatásukat, továbbra is a piacon vannak. Sőt, akik eddig kicsit hezitáltak, most döntésre kényszerülnek.

Sokkal aktívabban keresnek, mint eddig. Biztosan vannak köztük olyanok, akik kockáztatnak és megvárják, hogy a kormány milyen támogatásokat tervez a megszüntetettek helyére, de szerintem nem ez lesz a jellemző. Sokkal inkább azt tudom elképzelni, hogy akik igénybe vennék valamelyik támogatást, bele fognak húzni a keresésbe, hogy ne csússzanak ki az időből.

Tehát, ha igaz az, hogy ingyen pénzről nem akar senki lemaradni, akkor joggal feltételezhetünk keresletélénkülést. A május és június hónapok forgalma is ezt mutatta. Egyelőre elsősorban az érdeklődés szintjén, de csalódnék, ha nem látszana meg a lezárt tranzakciók számában.

Így add el!

Jó szívvel javaslom az eladóknak, hogy frissítsék fel a marketinganyagukat, gondolják át az irányárat és az esetleges alku mértékét, mert jó esély lehet az értékesítésre. Nem azt mondom, hogy az utolsó esély, de tényleg nem tudhatjuk, hogy milyen ingatlanpiaci változásokat generál az új támogatási csomag, amiről szintén nincs elképzelésünk jelenleg. Ebből a sok ismeretlenes egyenletből csak a változó a biztos.

Remélem találtál használható gondolatokat. Amennyiben van olyan ingatlan, aminek az értékesítésével megbíznál, azt megköszönöm, szívesen veszem.

A cikk szerzője Milovecz László blogger, ingatlanközvetítő, a budai ingatlanok szakértője. A szakember korábbi írásai, megbízóinak véleményei, valamint a kapcsolatfelvételi lehetőségek megtalálhatók az alábbi linken.

Eladom az ingatlanom

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!