Kategóriák
Ugrás a hirdetésekhez

10 lépésben a napelemes rendszer telepítése

Tőkés Ernő
gépészmérnök
A Best Solar Kft. ügyvezető-tulajdonosa.

A napelemes rendszer telepítése több lépésből álló folyamat, ezért érdemes tisztában lennünk a lépésekkel még azelőtt, mielőtt belevágunk. Jó hír lehet, hogy ha megfelelő telepítő céget választunk, az engedélyeztetés és az adminisztrációval járó procedúra nagy részét leveszi a vállunkról. Sőt, a munka befejeztével karban is tartja rendszerünket.

Telepítő cégek felkutatása, kapcsolatfelvétel

Bár az első lépést sokan nem tekintik fontosnak, mégis a telepítő cégek kiválasztása az, ami meghatározza a következő 20-30 év során, hogy jól döntöttünk-e. Ezért érdemes körültekintően eljárni: csak olyan céget válasszunk, aki leinformálható, megfelelő múlttal rendelkezik, pénzügyileg stabil (ezt lekérdezhetjük a céges adatbázisokból) és fel tud mutatni kellő referenciát. 

Helyszíni szemle, műszaki felmérés

Érdemes előzetesen több céget is kiválasztanunk, akár 5-6 vállalkozást is megkereshetünk. Ezek közül több telepítő helyszíni szemlét egyeztet majd velünk. Ez azért fontos, hogy a helyszíni adottságok alapján megbízható és pontos árajánlatot adhasson a telepítéshez. Ráadásul a helyszíni bejárás nemcsak az ingatlan tájolása, az ingatlan benapozottsága, a tető dőlésszöge miatt szükséges, de biztonságvédelmi okokból is. Itt ellenőrzik ugyanis a szakemberek a tetőszerkezet megfelelő stabilitását és az ingatlan villamos hálózatát is; ha ugyanis az elektromos hálózat nem teszi lehetővé a telepítést, úgy a jó szakemberek jelezhetik, hogy az ingatlan nem áll készen a háztartási méretű kiserőmű fogadására. Lesz azonban olyan vállalkozó is, aki nem kínálja fel a helyszíni bejárást és a műszaki felmérést az árajánlat megírása előtt. Ezeket a cégeket ejtsük ki a rostán: a pontos árajánlat alapvető mozzanata a műszaki felmérés és a helyszíni szemle, enélkül nem készülhet megfelelő ajánlat a napelemes rendszer telepítéséhez. 

Árajánlatok összegyűjtése, értékelése

Ahogyan a helyszíni szemle során, úgy az árajánlatok összegyűjtése közben is várható, hogy néhány cég nem küld majd ajánlatot. Ha a folyamat elején több telepítő céget kerestünk meg, az árajánlatok összesítésekor is marad legalább három olyan vállalkozás, akiknek összevethetjük az árait. Általános ökölszabály, hogy mindig legyen legalább három ajánlatunk. Ha ennyit nem tudtunk összegyűjteni, keressünk új cégeket, így láthatjuk csak pontosan és jól, milyen reális költségekre számíthatunk a napelemes rendszer telepítésekor. Fontos, hogy szánjunk az árajánlatok átnézésére elég időt: keressünk rá a telepítő által ajánlott rendszerelemekre, azok minőségére s megbízhatóságára. Ha bizonytalanok vagyunk, kérdezzünk a különböző szakmai fórumokon, hogy megnyugodhassunk afelől, hogy a következő körülbelül 20-30 évben megbízható, hibamentes napelemes rendszer lesz majd otthonunk tetőszerkezetén. 

Kivitelező kiválasztása

Ha megvannak az árajánlatok, vessük össze őket annak műszaki tartalma, az abban vállalt munkafázisok, az ügyintézési folyamatok átvállalása, valamint az ígért garancia alapján. A napelemes beruházások szakértői itt általában mindig jelzik a fogyasztók számára: soha ne a legolcsóbb ajánlatot válasszuk: higgyük el, ami az elején olcsó, az később lesz drága. Válasszunk megbízható termékeket és válasszuk a hosszabb garanciaidőt biztosító csomagokat, így az évtizedek alatt számos bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat. 

Áramszolgáltatói ügyintézés

Ha kiválasztottuk a megfelelő, megbízható telepítő céget, akkor már tudjuk, mit vállal át a kiválasztott cég a ránk nehezedő adminisztrációból, amely a következőkből áll:

  • ügyféladatok összegyűjtése, 
  • tulajdoni lap és térképmásolat lekérése,
  • fogyasztásmérő mérőhelyének és a mérőóra fotóval történő igazolása, 
  • a fogyasztó vevőazonosítójának vagy felhasználói azonosítójának becsatolása,
  • nyilatkozat kitöltése az áram vételezési formájáról, 
  • valamint az igénybejelentés elkészítése.

Csatlakozási terv készítése

Az igénybejelentő beküldése után az áramszolgáltató megkapja az adatokat, majd postán küldi vissza a műszaki-gazdasági tájékoztatót (MGT). Ez tartalmazza a hálózatra való csatlakozás és hálózathasználat minden lényeges feltételét, emellett pedig a folyamat szolgáltatói díjszabásáról is tájékoztat. Ennek alapján készül el a csatlakozási terv, melyet mindig a megfelelő szakemberek – például villamosmérnök – készít el az aktuális jogszabályok betartása mellett. A tervet a szolgáltatónak el kell fogadnia, csak ekkor indulhat meg a kivitelezés.

Kivitelezés

Ha műszakilag készen áll az ingatlan a rendszer telepítésére, a megbeszélt időpontban kezdődhet a telepítés. A telepítés nem jár rendkívüli kosszal és nem tart napokig, viszont előfordulhat, hogy a legnagyobb körültekintés mellett is problémák adódhatnak akkor, ha például palatetőn végzik a szerelést. Ilyenkor néhány pala elrepedhet, ezért érdemes felkészülnünk az esetleges problémákra, hogy még ott, helyben kijavítható legyen a tetőhiba. A telepítés során nemcsak panelek kerülnek a háztetőre. A kábelezés mellett az inverter beállítása is megtörténik, valamint érintésvédelmi jegyzőkönyvben dokumentálják a vizsgált villamos-berendezések érintésvédelmi állapotát.

Készre jelentés

Ha kivitelezés megtörtént, újra a szolgáltatóhoz kell fordulnunk, akinek a telepítés során kiállított dokumentumokkal igazoljuk, hogy elkészült a napelemes rendszerünk, amely csak az áramszolgáltató visszajelzése után, valamint az új, áramszolgáltató szerződés megkötése után helyezhető üzembe. 

Mérőóra csere és szerződés megkötése

A beküldött adatok alapján az áramszolgáltató új mérőórát (úgynevezett ad-vesz órát) szerel fel napelemes ügyfelének, amellyel nemcsak a fogyasztás, hanem a hálózatba visszatáplált energiamennyiség is mérhető. Az új mérőóra felszerelése után megköthető az új, hálózati használati szerződés, így a rendszer üzembe helyezhető.

Üzembentartás, karbantartás, garanciális és garancián túli szervizelés

Bár sok telepítést végző cég nem fordít rá elég nagy hangsúlyt, a rendszer felhasználói szintű megismerése, működtetésének betanítása rendkívül fontos feladat. Éppúgy, ahogyan a háztartási méretű kiserőmű éves karbantartása is. Csak ezzel előzhetjük meg, hogy napelemes rendszerünk az évek során ne bosszúságot, hanem pénzt termeljen nekünk. 

A cikk szerzője Best Solar Kft., a napelemes szektor meghatározó szereplője, amely nemcsak a lakossági, de a vállalati piacon is rendkívüli tapasztalatra és szakértelemre tett szert.

Érdeklődsz a téma iránt? Ezt is olvasd el!